Preview Luton Town – Nottingham Forest FC

På lørdag får Luton besøk av en tidligere vinner av Serievinnercupen (nå Champions League), når Nottingham Forest besøker Luton og Kenilworth Road. Historisk betyr også Nottinghamkampene litt ekstra for oss som holder med Luton, ettersom Nottingham har vunnet to cuptitler hvor de har slått Luton på Wembley. Kampen er plukket ut til å bli sendt på TV.

Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham. Byen Nottingham i Nottinghamshire, har ca 310 000 innbyggere, mens om man tar med alle forstedene rundt byen, blir innbyggertallet snaue 730 000. Som de aller fleste vet, er byen spesielt knyttet til den legendariske skikkelsen Robin Hood. Foruten Robin Hood, er også byen preget av kniplingsindustri, sykling og tobakksindustri.

Nottingham Forest FC ble stiftet i 1865, og regnes son verdens tredje eldste ligaklubb. Nottingham Forest ble valgt inn i The Football League i 1892. Hovedrivalklubbene til Nottingham er først og fremst byrival Notts County og Derby. Kampene mellom Nottingham og Notts County kalles Nottingham Derby, mens kampene mot Derby kalles East Midlands Derby. Det er kun 21 km mellom City Ground og Pride Park. Derby anses som den største rivalen, da Notts County som regel har spilt på et lavere liganivå enn Nottingham. Også kamper mot Leicester City og Sheffield United har engasjert Nottinghamfansen ekstra.

Selv om klubben har lange tradisjoner, var det først på midten av 1970- tallet at Nottingham Forest virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av manageren Brian Clough, som ledet Nottingham Forest i perioden 1975 – 1993, gikk klubben fra å være lite suksessfull til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje nivå i det engelske ligasystemet. Derimot, to og et halvt år senere, var klubben igjen klar for spill på høyeste nivå. Den påfølgende sesongen vant klubben sitt første, og fortsatt eneste, ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. De to påfølgende sesongene vant klubben Europacupen for serievinnere, Serievinnercupen, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF i 1979 og Hamburger SV i 1980.

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene etter, men selv ikke Brian Clough klarte å unngå at Nottingham Forest rykket ned fra Premier League i 1993. Brian Clough valgte å pensjonere seg som manager etter nedrykket, etter å ha ledet Forest i 18 år og 900 obligatoriske kamper.

Clough kunne slå seg til ro som pensjonist med vissheten om at han hadde vunnet omtrent alt som var mulig å vinne som manager for en Engelsk klubb. Foruten ligamesterskap og Serievinnercupen, vant Clough Supercupen i 1979, samt Ligacupen fire ganger. Blant annet ledet Clough Nottingham Forest i 1989 i ligacupfinalen mot Luton, som Nottingham vant 3-1. Mick Harford scoret Lutons mål. Clough klarte ikke å vinne FA-Cupen. Derimot var han manager for Nottingham når Nottingham tapte FA-cup finalen mot Tottenham i 1991, med Erik Thorstvedt i mål for Tottenham. Tottenham vant 2-1, hvor avgjørelsen kom fire minutter på overtid, ved at Nottinghams Des Walker scoret selvmål. Nottingham har derimot vunnet FA-cupen to ganger før Clough epoken, henholdsvis i 1898 og 1959. I 1959 var det Luton som sto på motsatt side, hvor Nottingham vant 2-1.

Clough er en av tre managere som har vunnet den engelske toppserien med to forskjellige klubber. I 1972 ble Brian Clough seriemester med Derby, mens han ble seriemester med Nottingham Forest i 1978. De to andre som har gjort det samme er Kenny Dalglish og Herbert Chapman. Brian Clough døde 20 september 2004, 69 år gammel.

Etter at Brain Clough pensjonerte seg i 1993, ansatte Nottingham Frank Clark som arvtakeren etter Clough. Clark fikk Nottingham tilbake til det gode selskap ved første forsøk, og klarte deretter å ta en imponerende tredje plass i sin comebacksesong i 1994/95. Deretter har Forest hatt lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter at perioden med Brian Clough startet, rykket laget ned til Football League One (tredje nivå), hvor Nottingham spilte tre sesonger. Nottingham har spilt i Championship siden 2008. I fjor kom Nottingham på niende plass, åtte poeng bak Derby som havnet på sjette plass.

«The Reds», som er kallenavnet til Nottingham, spiller hjemmekampene sine på City Ground. Det har de gjort siden 1898. I dag har City Ground en kapasitet på 30 445 tilskuere, mens rekorden er på 49 946 tilskuere. Rekorden er fra en kamp mot Manchester United i oktober 1967. Byrivalen Notts Countys hjemmebane, Meadow Lane, ligger 275 meter lenger nord. I praksis er det kun elven Trent som skiller lagenes stadionanlegg. Det ingen andre klubber i det engelske ligasystemet som ligger så nær hverandre som de to Nottingham-klubbene. Derimot finnes det to stadionanlegg til to rivaliserende fotballklubber på «balløya» som ligger enda nærmere hverandre enn Meadow Lane og City Ground. Stadionanleggene til de skotske klubbene Dundee og Dundee United ligger enda nærmere hverandre.

Flere nordmenn har spilt for Nottingham Forest. Det startet i 1981 med Einar Aas som fikk et år i Forest, mens Kjetil Osvold spilte for «The Reds» i fra 1986. Lars Bohinen fikk 64 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1995, mens Alf Inge Håland fikk 93 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1997. Videre fikk Jon Olav Hjelde 157 kamper hvor han scoret 4 mål i perioden 1997 til 2003. Han fikk også 14 kamper i sitt comeback i 2004/05 sesongen. Den siste nordmannen som har spilt for Nottingham Forest, er Ståle Stensaas. Stensaas fikk syv kamper i 1999, etter at han ble lånt ut fra Glasgow Rangers.

Luton og Nottingham Forest har møtt hverandre 61 ganger. Nottingham har vunnet 25 ganger, mens Luton har vunnet 21 ganger. 15 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i 2007/08 sesongen hvor lagene møttes tre ganger. I oktober møttes lagene for første gang siden 1993, og kampen var en League One kamp som ble spilt på Kenilworth Road. Luton vant 2-1 etter scoringer av Chris Perry og David Bell for Luton. Returoppgjøret på City Ground vant Forest 1-0. I desember 2007 møttes også lagene i FA cupen på Kenilworth Road. Luton vant andre runde kampen etter scoring av Calvin Andrew. På Kenilworth Road har det endt med 15 hjemmeseiere, mens åtte ganger har det endt med borteseier. Syv ganger har kampene endt uavgjort.

Før lørdagens kamp ligger Nottingham Forest på 10. plass med sine 22 poeng, to poeng bak Bristol City som ligger på sjette plass. Etter å ha spilt ti kamper på rad uten tap (fem seiere og fem uavgjort), har Forest spilt to kamper på rad uten å få poeng. Først tapte de bortekampen mot Wigan 0-1, før de forrige onsdag tapte hjemmekampen mot Hull 1-2. Forest har vært gode på bortebane denne sesongen, og tapet mot Wigan var sesongens første bortetap. Det endte 1-1 mot Leeds, Charlton og Blackburn, mens Forest vant mot Fulham, Swansea og Stoke.

Luton ligger på en 19. plass før lørdagens kamp, med sine 14 poeng. Luton ligger to poeng foran Middlesbrough som ligger på 22. plass, mens Luton er åtte poeng bak Nottingham Forest. Luton er veldig uforutsigbare om dagen, og viser variabel form. Det har kun blitt tre poeng på de siste fire kampene, og disse tre poengene fikk de i 3-0 seieren mot Bristol City. Det ble tap mot Derby, Fulham og Birmingham. Hjemme på Kenilworth Road har Luton nå spilt to kamper på rad uten å tape, da det ble 1-1 mot Millwall og 3-0 mot Bristol City. Før det, ble det 0-3 tap mot Hull. Hittil denne sesongen har det blitt to seiere, to uavgjort og to tap på Kenilworth Road. Av de 14 nederste lagene i Championship, er Luton det laget som har scoret flest mål med sine 21 mål. Dog er Luton det tredje dårligste laget i Championship i antall innslupne mål, da Lutons keepere hittil har sluppet inn 25 mål denne sesongen. Kun Queens Park Rangers og Barnsley har sluppet inn fler mål enn Luton. Ti av disse målene er sluppet inn på Kenilworth Road. Sist Luton vant to hjemmekamper på rad i Championship, var i oktober 2006 hvor Luton slo Birmingham og Leeds.

Nottingham Forest sin toppscorer er Lewis Gabben med fem mål, som er like mange som Lutons Harry Cornick og James Collins. Det er også på sin plass å trekke frem stortalentet Izzy Brown som har vist stor form i det siste, da han har fem målgivende pasninger på sine seks siste ligakamper. Luton må også være spesielt skjerpet i andre omgang, da Forest har scoret ni av sine siste ti mål i andre omgang.

Kampen har avspark kl 1600 norsk tid, og sendes Live på Viasport 2 med norsk kommentator. Kampen kan også streames med live bilder fra Viaplay plattformen. Kampen kan ikke streames med live bilder fra iFollow tjenesten, men Simon Pitts vil kommentere kampen via radioløsningen til iFollow.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!