Preview Birmingham City FC – Luton Town

Å spille i Championship er ikke noe hvilehjem for våre helter i Luton. På lørdag spiller Luton sin tredje kamp på ei uke, og sin andre bortekamp på tre dager, når Luton drar nordover for å møte Birmingham på St Andrews.

Birmingham, som er Englands nest største by med sine drøye 1 000 000 innbyggere, ligger i den engelske regionen West- Midlands, omtrent 20 mil nordvest for London. Byen vokste seg tidlig stor, og ble ytterligere styrket under den industrielle revolusjon. Byen nøt godt av kull- og jernforekomster i nærheten, samt at det allerede fantes mye god arbeidskraft. Den kunne derfor vokse til et stort industrisenter. I begynnelsen av det 19.århundre ble også Birmingham sentrum i det britiske kanalnettverket, og senere i jernbanenettverket.

Birmingham City FC ble egentlig opprettet i 1875, men da som Small Heath Alliance. I 1888 endret klubben navn til Small Heath, før klubben igjen endret navn i 1905 til Birmingham FC. I 1943 fikk klubben endelig dagens navn, nemlig Birmingham City FC.

Som Small Heath spilte klubben i seriesystemet som ble kalt The Football Alliance. Dette seriesystemet eksisterte i tre år, fra 1889 til 1892, før klubbene i Football Alliance ble invitert til å være med å danne Football League Second Division Two. Small Health ble de første vinnere av den engelske fotballigaens andredivisjon, men rykket ikke opp, da vinnerne av Second Division møtte det dårligste laget i First Division. Small Health tapte denne Play-off kampen, men rykket opp sesongen etter.

Den mest suksessrike perioden i klubbens historie var i 1950-årene og tidlig i 1960-årene. Birmingham nådde deres høyeste ligaplassering i 1955/56 sesongen, da de havnet på en sjetteplass på øverste liganivå, samtidig som de nådde finalen i FA-cupen. Birmingham tapte FA-cupfinalen 1-3 for Manchester United. De kom til Messebycupen i 1960 og 1961, og vant deres første «major trophy» ved å vinne ligacupen i 1963, hvor de slo erkerival Aston Villa
3-1. Birmingham har stort sett alltid spilt på liganivå en og to. Den lengste perioden utenfor øverste divisjon hadde klubben mellom 1986 og 2002, inkludert to korte opphold på nivå tre. Første gang Birmingham spilte på nivå tre, var over tre sesonger som utspant seg mellom 1989 og 1992. Også i sesongen 1994/95 måtte Birmingham spille på nivå tre. Når Birmingham spilte på nivå tre, klarte de også å vinne The Football League Trophy to ganger. Første gang skjedde i 1991, mens de også vant i 1995.

Etter flere år i den nest øverste divisjonen rykket Birmingham opp til Premier League i 2002, etter å ha vunnet playoff-finalen mot Norwich City. I 2005/06-sesongen ble Birmingham nummer 18 i Premier League, og rykket derfor ned igjen til Championship. Birmingham rykket rett opp igjen etter å ha blitt nummer to i Championship, for så å rykke rett ned igjen sesongen etter. Igjen klarte Birmingham å rykke rett opp igjen til Premier League etter å ha blitt nummer to, og denne gang ble det to sammenhengende sesonger i det «gode selskap». I 2010/11 sesongen ble Birmingham nummer 18 og rykket igjen ned til Championship og har siden spilt i Championship. Til tross for nedrykket, var ikke 2011 helt katastrofe. Birmingham vant meget overraskende Ligacupen, etter å ha slått Arsenal 2-1 i finalen.

Birmingham har nå spilt tre sesonger på rad hvor de har avsluttet sesongene sine på nedre halvdel av Championship tabellen. Både i sesongen 2016/17 og 2017/18 havnet Birmingham på 19.plass, mens de i våres avsluttet på en 17.plass.

Hovedrivalklubben til Birmingham, er selvfølgelig byrival Aston Villa. Det er ca 3,9 km mellom St Andrews som er Birminghams hjemmebane, og Villa Park som er Aston Villas hjemmebane. Kampene mellom Birmingham og Aston Villa kalles The Second City Derby, og henspeiler på at Birmingham er den nest største og nest viktigste byen i England etter London. Også West-Midlands lagene West Bromwich og Wolverhampton skjerper Birmingham supporterne ekstra.

«The Blues», som er kallenavnet på Brimingham, har sitt kallenavn på grunn av fargen på draktene, mens tilhengerne er kjent som «Bluenoses» («blånesene»). Deres hjemmebane har vært St Andrews siden 1906. Anlegget ble utvidet i perioden 1993 – 1999 og har nå plass til 30 016 tilskuere (bare sitteplasser). Tilskuerrekorden er på 66 844 og stammer fra en FA-Cupkamp mot Everton i februar 1939.

Luton og Birmingham har møtt hverandre 59 ganger. Historisk sett har Birmingham hatt et solid tak på Luton ettersom de står bokført med 28 seiere over Luton. 12 ganger har Luton vunnet, mens 19 ganger har kampene endt uten at det har blitt kåret en vinner. Sist lagene møttes, var i en ligakamp i Championship i 2006. kampen ble spilt på St Andrews, hvor kampen endte 2-2. Lutons målscorere var Rowan Vine som utlignet til 1-1, mens Warren Feeney ga Luton ledelsen 2-1. Birmingham utlignet til 2-2 i kampens siste spilleminutt. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road, endte med 3-2 seier til Luton. Rowan Vine scoret to mål, mens David Bell satte inn Lutons seiersmål i det 81.minutt. Luton har vunnet fire ganger i Birmingham, og sist i 1986 i ligakamp på øverste nivå hvor Luton vant 2-0. Luton har besøkt St Andrews fem ganger etter dette, uten å vinne. Foruten disse fire seierne St Andrews, har det endt uavgjort tre ganger, mens Birmingham har vunnet 15 hjemmeseiere mot Luton.

Foran helgens serierunde, ligger Birmingham på ellevte plass, tre poeng bak sjette plass som gir Play-off. På de siste seks kampene har Birmingham tapt fire av sine kamper, mens de har vunnet de to siste. På tirsdag vant Birmingham 1-0 over Blackburn på St Andrews, mens på lørdag tapte Birmingham 0-1 for Leeds på Elland Road. Siste kamp før landslagspausen, vant Birmingham 2-1 over Middlesbrough, også den på St Andrews, noe som gjør at Birmingham kun har tapt mot Preston på St Andrews denne sesongen. Det ble uavgjort mot Bristol City, mens det har blitt seiere mot Barnsley og Stoke, i tillegg til de nevnte seierne mot Middlesbrough og Blackburn.

På onsdag ble det et 2-3 tap for Luton, etter at Fulhams Mitrovic scoret et hat-trick mot Luton. Det gjør at Luton nå ligger på 18. plass, fire poeng foran Huddersfield som ligger på 22. plass. Luton har vist ganske variabel form i det siste, hvor de har tatt syv av femten poeng på de siste fem kampene. Poengene har kommet ved at Luton vant mot Blackburn og Bristol City, mens det ble 1-1 mot Millwall. Luton tapte 0-2 mot Derby rett før landslagspausen, mens de dro poengløse fra onsdagens kamp mot Fulham. Luton har nå spilt to bortekamper på rad uten å ta poeng, og har hittil denne sesongen har Luton tatt seks bortepoeng av 21 mulige. Luton har ennå ikke spilt en bortekamp denne sesongen, uten å slippe inn mål, og har totalt sluppet inn 13 bortemål.

To nordmenn har spilt for Birmingham. Bjørn Otto Bragstad fikk tre kamper for Birmingham i 2002 når han ble lånt ut fra Derby, mens Sigurd Rushfeldt fikk syv kamper for Birmingham i 1995.

Graeme Jones håper at Izzy rown skal bli spilleklar til lørdagens kamp, etter at Brown fikk en skikkelig trøkk under onsdagens kamp mot Fulham. Fjorårets Luton kaptein, Glen Rea, er også klar for spill, men valgte å gå på en månedslangt lån til Woking, for å bli matchklar igjen etter å ha vært ute med skade siden desember 2018.

Birminghams manager, Pep Clotet, må også nevnes spesielt, ettersom han i 2012 var Åge Hareides assistentmanager i Viking. Når Hareide fikk sparken og ble erstattet av Kjell Jonevret, måtte også Cotet «pakke kofferten» og finne seg en ny arbeidsgiver. Clotet var egentlig Gary Monks assistentmanager i Brimingham, men måtte «steppe inn» som «caretaker manager» etter at Monk i sommer fikk.

Lutonfavoritt, Mick Harford, har spilt to sesonger for Birmingham fra 1982, hvor han tilsammen fikk 90 kamper. Også Olly Lee, Matthew Upson og Andrew Shinnie, har ikledd seg Birmingham drakten.

Av lagene på nedre halvdel, er Luton det laget som har scoret mest mål med sine tyve mål, mens Birmingham er det laget som har scoret minst mål av lagene på øvre halvdel.

Luton har solgt over 2600 billetter til lørdagens bortekamp i Birmingham. Spenningen og stemningen kan du også få med deg, ved å streame kampen med livebilder fra iFollow plattformen på Luton sine hjemmesider. Simon Pitts kommenterer som vanlig kampen som har avspark kl 16 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!