Preview Reading FC – Luton Town

På lørdag tar Luton en tur på 91 km i sørvestlig retning, for å besøke Reading FC og Madejski Stadium. Luton ar nå tre ettmåls tap på rad, og må virkelig ta seg sammen for å unngå å gå landslagspausen i møte med fire tap på rad.

Byen Reading ligger i den engelske regionen Sørøst- England, omtrent seks mil vest for London. Det bor ca 145 000 innbyggere i byen. Byen er ved siden av London et av de viktigste forretningssentra i det sørøstlige England, og flere store britiske og multinasjonale selskaper har sine hovedkvarter i byen. Byen var også kjent for produksjon av øl (India Pale Ale), planteknoller og kjeks.

Reading FC ble stiftet i 1871, og er derfor en av de eldste fotballklubbene i England. Allikevel ble ikke Reading valgt inn valgt inn i The Football League før i 1920. Reading har ingen spesielle erkerivaler, men det har alltid vært ekstra tenning blant Readingsupporterne mot lag som Aldershot, Oxford og Swindon.

Tidligere ble Reading FC kalt «The Biscuitsmen», som refererte til byens kjeksproduskjon. Spesielt ettersom en av verdens største kjeksprodusenter holdt til i Reading, nemlig Huntly and Palmers. I dag er kallenavnet til Reading «The Royals», som referer til at Reading ligger i «The Royal County of Berkshire», som tidligere het «The County of Berkshire». Ettersom Windsor Castle ligger i “The County of Berkshire”, bestemte dronningen I 1957 at navnet skulle endres til «The Royal County og Berkshire». Dermed «The Royals».

Reading har stort sett alltid spilt på nivå to til nivå fire i det engelske ligasystemet, og har ingen «major trophy». Det nærmeste Reading har vært et «major trpohy», kom i 2014/15 sesongen hvor Reading spilte seg frem til semi-finalen i FA-cupen. Championship laget Reading møtte ikke Premier League motstand, før de møtte Arsenal i semi-finalen på Wembley. Det måtte spilles ekstra omganger for å kåre en vinner, hvor Arsenal til slutt vant 2-1, etter at Reading utlignet til 1-1 i andre omgang.

I 2005/06 sesongen klarte endelig Reading å vinne Championship, og det med hele 106 poeng, som også er rekord for hva et engelske lag har klart å oppnå gjennom en hel sesong i «The Football League». I sin første sesong i Premier League imponerte Reading med å bli nummer åtte, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. Sesong nummer to ble mer utfordrende for Reading, da Reading ble nummer 18 med knappest mulig margin overfor Fulham. Både Fulham og Reading avsluttet sesongen med 36 poeng, men Reading ble nummer 18 med tre mål dårligere målforskjell enn Fulham, som dermed ble nummer 17.

Deretter ble det fire sesonger i Championship, før Reading igjen rykket opp til Premier League etter å ha vunnet Championship i 2011/12 sesongen. Det ble med den ene sesongen, da Reading havnet på 19. plass i sin «comebacksesong». Reading har spilt i Championship etter dette, og i fjor havnet Reading på en 20.plass i Championship. Reading var syv poeng bedre enn Roterham United som havnet på 22. plass og som derved rykket ned til League One.

Ved siden av å ha rekorden for å ha klart mest poeng på en sesong, har også Reading rekorden for å ha vunnet flest kamper på rad siden seriestart. I 1985/86 sesongen spilte Reading på nivå tre og spilte 13 kamper på rad fra seriestart uten å avgi poeng. Reading vant nivå tre denne sesongen, og rykket opp til nivå to. Luton har også en unik rekord i det engelske seriesystemet. Det vil si at Joe Payne har denne rekorden, men som Lutonspiller. Den 13. april i 1936, scoret Payne 10 mål mot Bristol Rovers i en ligakamp på Kenilworth Road. De ti scorede målene av Payne i en og samme kamp, er rekord i de fire øverste liganivåene i England.

Reading spiller hjemmekampene sine på Madejski Stadium som har en publikumskapasitet på 24 161 tilskuere. Rekorden er allikevel på 24 184 fra en kamp mot Everton som ble spilt i november 2012. Anlegget, som er kalt opp etter den tidligere styrelederen Sir John Madejski, sto klart til bruk før 1998/99 sesongen. Den 22.august ble første kamp spilt, og på motsatt side sto Luton som det aller første bortelaget som fikk besøke det flotte anlegget. Kampen ble spilt på liganivå tre, og Reading vant 3-0. Før Madejski Stadium, spilte Reading på Elm Park, som Reading hadde som hjemmebane fra 1896.

Luton og Reading har møtt hverandre 51 ganger. Reading har vunnet 23 ganger, Luton har vunnet 20 ganger, mens åtte ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i august 2008 på Madejski Stadium. Lagene møttes i andre runde i Liga cupen, og Reading vant hele 5-1. Ryan Charles scoret Lutons mål. Sist Luton vant over Reading, var i februar 2006 hvor Luton vant 3-2 på Kenilworth Road. Rowan Vine scoret to mål, mens Dean Morgen scoret Lutons tredje mål. Reading er på ingen måte en by som Luton har hatt for vane å vinne i. Kun seks ganger har Luton vunnet i Reading, og på Madejski Stadium har Luton kun vunnet ved en anledning. Seieren kom i august 1999 i en ligakamp på nivå tre, hvor Luton vant 2-1. Etter seieren i 1999, har Luton besøkt Madejski Stadium fem ganger uten å ha fått med seg et eneste poeng.

14 oktober ble Mark Bowen ansatt som Reading sin nye manager, etter at José Gomez fikk sparken. Da hadde Reading spilt seks kamper på rad, hvor de kun hadde tatt et poeng. Etter at Bowen tok over ansvaret, har Reading vunnet over Preston og Millwall, mens det ble 2-2 mot QPR. Seierne mot Preston og Millwall kom på Madejski Stadium, mens 2-2 resultatet mot QPR kom på Lofthus Road. Med andre ord, på tre kamper har Bowen tatt et poeng mindre som manager for Reading, enn Gomez klarte på elleve kamper. Tre av Readings fire seiere denne sesongen er kommet på Madejski Stadium. Før helgens serierunde, ligger Reading på 19.plass med sine 15 poeng, tre poeng foran Middlesbrough som ligger på 22.plass.

Luton har nå spilt tre kamper på rad hvor de har tapt med et mål, og derved ikke tatt et eneste poeng. Det gjør at Luton ligger på 21.plass, to poeng over Middlesbrough, og et poeng bak Reading. På de siste ti kampene har Luton kun tatt ti poeng av tredve. Poengene er kommet ved at Luton vant mot Huddersfield, Blackburn og Bristol City, mens det ble uavgjort mot Millwall. På bortebane har det blitt seier mot Barnsley og Blackburn, mens det har blitt seks tap. Av totalt ni tap, har Luton tapt syv av disse kampene med et mål.

I skrivende stund er det kun meldt at Izzy Brown er usikker til helgens kamp. Brown måtte byttes ut etter en halv time mot Nottingham Forest, og har trent alternativt hele uken. Om Brown blir aktuell for lørdagens lag, blir vurdert helt frem til avspark. Ellers er det også gledelig å registrere at Simon Sluga, Luke Bolton og James Collins er tatt ut til landslagsoppdrag, når de engelske lagene tar fjorten dagers landslagspause etter lørdagens kamp.

Kampen har som vanlig avspark kl 1600 norsk tid, og kan streames med livebilder fra iFollow tjenesten på hjemmesiden til Luton Town. Simon Pitts er varslet å kommentere kampen som vanlig, og vil ta plass sammen med snaue 2000 Luton supportere på Madejski Stadium.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!