Luton Town – Fulham

På lørdag får Luton besøk av fjorårets Premier League lag, og dagens ligaleder, Fulham. Fulham har imponert stort denne sesongen, og har nå spilt ti kamper på rad uten å tape, samt scoret masse mål. Og masse mål kan vi håpe på, da oppgjørene mellom Luton og Fulham pleier å bli mållrike.Fulham FC og rivaler
Fulham FC ble stiftet i 1879, og ble valgt inn i The Fotball League i 1907, og har sin tilhørighet i Hammersmith and Fulham som ligger i det vestlige London. Fulhams rivalklubber er først og fremst klubbene som ligger i Vest-London, som omfattes av betegnelsen «The West-London Derbies». Dette gjelder klubbene Fulham, Chelsea, Queens Park Rangers og Brentford. Det er først og fremst Chelsea som er hovedrivalklubben til Fulham, da Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge, ligger innenfor regionen Fulham. Også i kampene mot Queens Park Rangers skjerpes stemningen spesielt. Utenfor London har det også oppstått en mindre rivalisering mellom Fulham og klubbene Cardiff City og Gillingham.

Fulham FC historie
Fra 1907 og frem til 1968, vekslet Fulham mellom å spille på øverste nivå og nivå to i det engelske seriesystemet. Våren 1968 rykket Fulham ned fra øverste nivå, og rykket ikke opp igjen til det gode selskap før tidlig på 2000 tallet. Allikevel klarte Fulham å spille seg frem til FA cupfinalen i 1975, hvor de tapte 0-2 mot byrival West Ham. I denne «tunge» perioden spilte Fulham stort sett på nivå to og tre, men opplevde også å spille tre sesonger på nivå fire mellom 1994 og 1997. Klubbens absolutte bunnivå kom i 1995/96 sesongen hvor Fulham havnet på 17.plass på nivå fire.

I 1997 kjøpte Mohamed Al-Fayed klubben. Han ansatte Kevin Keegan og Ray wilkins som managere for klubben, som straks fikk suksess, og kom med et uttalt mål om å bli Premier League klubb innen fem år. Wilkins forlot klubben i mai 1998, og Keegan ble sittende alene med ansvaret for å få klubben tilbake til øverste nivå. Keegan klarte å få klubben tilbake til Championship i 1998/99 sesongen, og det med den imponerende poengsummen 101 av 138.

Deretter ble Keegan ansatt som Englands landslagssjef, og Paul Bracewell overtok ledelsen av Fulham. Første sesong i Championship ble en urolig sesong, hvor Bracewell tidlig fikk sparken. Resten av sesongen forløp med flere midlertidige managere, og klubben avsluttet sesongen på en niende plass.

Jean Tigana ble klubbens nye manager, og klarte å skaffe klubben flere unge stjerner, deriblant Luis Saha. Tigana gav klubben umiddelbart suksess, og sikret klubbens tredje opprykk på fem år ved å bli seriemestere, igjen med 101 poeng.

Fulham ble værende i Premier League fra 2001 til 2014, og spesielt opplevde Fulham stor suksess i perioden hvor Roy Hodgson var manager i klubben. Hodgson ble ansatt som manager den 28.desember 2007, og tok over etter at Lawrie Sanchez fikk sparken. Hodgson tok over klubben når Fulham lå på nedrykksplass, og styrket stallen ganske umiddelbart med å hente inn nordmennene Brede Hangeland fra FC København, og Erik Nevland fra Groningen. Hodgson berget plassen i Premier League på mest mulig dramatisk vis, da Fulham berget plassen med tre mål bedre målforskjell enn Reading som havnet på 18.plass.

Det var i Roy Hodgsens periode at Fulham klarte den beste ligaplasseringen som klubben noensinne har klart, da klubben klarte en syvende plass i Premier League i 2008/09 sesongen. Dette gjorde at Fulham i 2009/10 sesongen kvalifiserte seg til UEFAcupen/Europaligaen for andre gang i klubbens historie, og denne gang klarte Fulham å spille seg helt frem til UEFA-cup finalen som de tapte 1-2 etter ekstraomganger. Diego Forlan scoret det avgjørende målet for Aletico Madrid i det 116. minutt.

Hodgsen ga seg i Fulham sommeren 2010, da han ble ansatt som Liverpools nye manager.

Fulham spilte også Europacup i 2002/03 etter at de vant Intertoto cupen, hvor de ble slått ut av Hertha Berlin i tredje runde. I 2011/12 sesongen ble det også Europaliga spill, ettersom Fulham vant «The Fair Play League». Fulham ble slått ut i gruppespillet.

Fulham havnet på tredjeplass i Championship i 2017/18 sesongen og spilte seg helt frem til Play-off finalen hvor de møtte Aston Villa. Fulham vant 1-0 på Wembley, og rykket opp til Premier League. Det ble med en sesong i Premier League, da Fulham i 2018/19 sesongen havnet på 19. plass og rykket ned igjen til Championship.

I sesongen 2019/20 klarte Fulham igjen å spille seg frem til Play-off finalen, etter at de havnet på fjerde plass i ligaen. Denne gang var det Brentford som ble slått på Wembley, da Fulham til slutt vant 2-1 etter 120 minutter spill, da det sto 0-0 etter nitti minutter. Igjen ble det med den ene sesongen i Premier League, da Fulham i våres avsluttet sesongen på 18.plass, elleve poeng bak Burnley som havnet på 17.plass.

Forrige sesongs manager, Scott Parker, valgte å forlate Fulham, og tok over opprykksrivalen Bournemouth. Den tidligere Everton og Hull manageren, Marco Silva, tok over som manager etter Scott Parker, og er dagens manager.

Craven Cottage
«The Cottagers», som er kallenavnet til Fulham, spiller hjemmekampene sine på Craven Cottage, som har vært hjemmebanen til Fulham siden 1896. Craven Cottage, som antagelig er et av de mest ikoniske stadionanleggene i England, har i dag en kapasitet på 19 359 tilskuere, mens rekorden er på 49 335 tilskuere. Rekorden ble satt i en ligakamp mot Millwall i 1938. Før 2019/20 sesongen, ble Riverside Stand revet, slik at tilskuerkapasiteten ble redusert til 19 359 tilskuere. Riverside Stand blir i dag bygd om, og skal være ferdig bygd til 2021/22 sesongen, og da skal tilskuer kapasiteten være 29 600 tilskuere.

Craven Cottage ligger idyllisk til ved siden av Bishop´s Park, helt nede ved elven Themsen. Opprinnelig var området et jaktområde, hvor baronen William Craven, som var den sjette baron Craven, satte opp en jakthytte i 1780. Ifølge ryktene skal både Sir Arthur Conan Doyle, Jeremy Bentham, Florence Nightingale og dronning Victoria ha bodd på hytten, før den ble ødelagt av brann i 1888. Allikevel, mellom Johnny Haynes Stand, oppkalt etter den legendariske tidligere landslagskapteinen, og Putney End, finner vi fremdeles «The Cottage» – hytten.

Nordmenn i Fulham
En rekke kjente nordmenn har spilt for Fulham. Brede Hangeland er den nordmannen som har spilt flest kamper for Fulham med sine 217 kamper fra 2008 til 2014. Midtstopperen scoret åtte mål på de seks årene han tilbragte i Fulham. Erik Nevland ble hentet til Fulham like etter at Brede Hangeland ble hentet til Fulham. Nevland fikk 52 kamper for klubben, og scoret ni mål før han forlot klubben i 2010. Bjørn Helge Riise fikk 15 kamper i perioden 2009 til 2011, mens broren, John Arne Riise, fikk 87 kamper for Fulham mellom 2011 til 2014. Håvard Nordtveit ble lånt ut til Fulham fra Hoffenheim ifra januar 2019 og ut sesongen. Nordtveit fikk fem kamper, og scoret ingen mål. I august 2016 ble Stefan Johansen hentet fra Celtic til Fulham. I løpet av sin periode i Fulham, ble Johansen først lånt ut til West Bromwich i 2019, før han i januar ble lånt ut til QPR, en overgang som i sommer ble gjort permanent. Johansen fikk totalt 126 kamper for Fulham og scoret 19 mål.

H2H
Luton og Fulham har møtt hverandre 59 ganger, hvor Fulham har vunnet 29 ganger, mens Luton har vunnet 22 ganger. Åtte ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i desember 2019 på Kenilworth Road. LuaLua ga Luton ledelsen etter fem minutter, hvor James Collins fulgte opp og ga Luton en 2-1 ledelse etter 28 minutter. Cornick ga Luton en 3-2 ledelse når det var igjen fem minutter igjen av kampen, men Fulham utlignet til 3-3 fire minutter på overtid, som også ble sluttresultatet.

Motsatt oppgjør var også av det målrike slaget, da Fulham vant 3-2 i kampen som ble spilt på Craven Cottage i oktober 2019. Potts reduserte til 1-2 i andre omgang, mens LuaLua reduserte til 2-3 på overtid i andre omgang. Mitrovic scoret for øvrig hat-trick i dette oppgjøret. Apropos målrike oppgjør, så er det slik at de åtte siste kampene har endt med tre mål eller mer.

Siste seier til Luton over Fulham skjedde i oktober 1998, hvor Luton vant 3-1 i en ligakamp som ble spilt på Craven Cottage i League Division 2 (nivå tre). Lutons mål ble scoret av Phil Gray, Stuart Douglas og Stephen Davis. Dette var samme sesong som Fulham ble ligamestere med 101 poeng og rykket endelig opp til nivå to i det engelske ligasystemet. Luton var det eneste laget, uansett turnering, som klarte å slå Fulham i på Craven Cottage denne sesongen. Luton avsluttet nevnte sesong på 12.plass. Etter seieren til Luton i 1998, har Fulham vunnet tre kamper, mens det har blitt uavgjort ved to anledninger.

På Kenilworth Road har lagene møttes 29 ganger, hvor Luton har vunnet 16 ganger. 10 ganger har Fulham vunnet, mens tre ganger har det endt uavgjort. Om Luton hadde vunnet hjemmekampen i desember 2019, hadde det vært Lutons første hjemmeseier over Fulham siden 1980, hvor Luton vant 4-0 i en ligakamp på nivå to (Division two).

Siden 1980 har Fulham besøkt Kenilworth Road fem ganger, hvor Fulham har vunnet tre ganger. I tillegg til uavgjort i desember 2019, ble det også uavgjort i 1994, da lagene spilte 1-1 i Ligacupen.

Fulhams form
Med sine 44 poeng, leder Fulham The Championship med et poeng på Bournemouth som ligger på andre plass, mens det er syv poeng ned til West Bromwich som ligger på tredje plass. Fulham har den desidert beste målforskjellen i The Championship med sine 33 pluss mål, da de har scoret hele 50 mål, mens de kun har sluppet inn 13 mål. Kun Reading (to mål) og Coventry (fire mål) har scoret mer enn et mål mot Fulham denne sesongen.

Til tross for at Fulham har vært ganske så overlegne denne sesongen, har Fulham nå spilt tre uavgjortkamper på rad. Det startet med en målløs kamp mot Derby på Craven Cottage for to og en halv uke siden, før det for to uker siden endte 1-1 mot Preston North End på Deepdale. Forrige fredag var det toppoppgjør mot Bournemouth på Craven Cottage, hvor Adarabioyo utlignet til 1-1 i det 84.minutt.

Før disse tre uavgjortkampene, vant Fulham syv kamper på rad, hvor 7-0 seieren over Blackburn på Ewood Park var spesielt imponerende. Med andre ord, har Fulham spilt imponerende ti kamper på rad uten å tape. Totalt har Fulham vunnet 13 kamper denne sesongen, fem kamper har endt uavgjort, mens de har tapt mot Blackpool, Reading og Coventry. 0-1 tapet mot Blackpool, er for øvrig den eneste kampen hvor Fulham ikke har scoret mål denne sesongen.

På bortebane har Fulham nå spilt fire kamper på rad uten å tape, da de først vant tre bortekamper på rad, før de spilte 1-1 mot Preston. Målforskjellen på disse fire kampene er på imponerende 13-1. Totalt har Fulham vunnet seks bortekamper, spilt uavgjort mot Bristol City og Preston, mens det som nevnt har endt med bortetap mot Blackpool og Coventry.

Lutons form
På lørdag fikk endelig Luton en etterlengtet seier, og en etterlengtet borteseier, da de slo Blackpool 3-0 på Bloomfield Road. Resultatet som var det niende «clean sheet» denne sesongen, var også den tredje borteseieren i ligaen. Det gjør at Luton ligger på 12.plass før lørdagens kamp, med sine 28 poeng. Det er nå seks poeng opp til Stoke som ligge på sjette plass, mens det er 12 poeng ned til Peterborough som fortsatt ligger på 22. plass. Med sine 30 scorede mål, er det kun QPR, Blackburn, West Brom, Bournemouth og Fulham som har scoret fler mål emn Luton. I motsatt ende har Luton sluppet inn 26 mål.

Før lørdagens seier, hadde Luton spilt seks kamper på rad hvor de kun hadde klart å ta fire poeng. Poengene kom ved at de vant 3-1 over Middlesbrough på Kenilworth Road og spilte 0-0 mot Nottingham på City Ground. Luton tapte mot Preston, Stoke, QPR og Cardiff.

På Kenilworth Road har Luton nå tapt to kamper på rad, henholdsvis mot Stoke og Cardiff. Før disse to tapene, spilte Luton seks hjemmekamper på rad uten å tape. Først ble det målløst mot Sheffield United, før det ble 3-3 mot Swansea. Deretter ble Coventry slått 5-0, før det ble målløst mot Huddersfield. Hull ble så slått 1-0, før Middlesbrough ble slått 3-1.

Lutons skadesituasjon
På torsdagens pressekonferanse kunne Nathan Jones opplyse at Harry Cornick sliter med en leggskade som han fikk rett i forkant av Blackpool kampen, hvilket gjør at Cornick vil være ute med skade i noen uker. Luke Berry er heller ikke klar for spill.

Tom Lockyer måtte også stå over forrige lørdags kamp, men ligger mye bedre ann enn Cornick hva gjelder restitusjon etter skaden. Om Lockyer blir klar til lørdagens kamp, blir besluttet nærmere kampstart.

Også Cameron Jerome og Glen Rea ble holdt utenfor kamptroppen mot Blackpool, da begge pådro seg noen mindre skader på trening forrige fredag, som Lutons støtteapparat fant ut at de ikke ønsket å risikere skulle forverres.

Nathan Jones kunne også fortelle at han var veldig fornøyd med at han har et luksusproblem hva gjelder å velge keeper til lørdagens kamp. Simon Sluga sto over forrige lørdags kamp, da han var syk. James Shea har utnyttet sine to muligheter veldig bra, og har levert to «clean sheet». Det gjør at Luton hittil har klart ni «clean sheet» i ligaen denne sesongen, Mens Fulham har klart åtte.

Toppscorerne
For Luton er det Elijah Adebayo som er Lutons toppscorer med sine ni mål, mens Harry Cornick har scoret syv mål, i tillegg til sine to målgivende pasninger. Luke Berry har scoret fire mål og har i tillegg en målgivende pasning denne sesongen.

For Fulham er det den serbiske landslagsspissen Aleksandar Mitrovic som er lagets toppscorer med sine imponerende 21 mål, hvor alle målene er scoret i ligaspill. Harry Wilson har scoret nestflest med sine syv mål, mens Fabio Carvalho og Neeskens Kebano har begge scoret fire mål hver.

Friendly faces
Ifra 2007 til 2016, gjennomførte Elijah Adebayo hele sin ungdomskarriere i Fulham, før han ble profesjonell for Fulham i 2016. Adebayo ble værende i Fulham frem til 2019, hvor han ikke spilte noen offisielle kamper for Fulhams førstelag. Ifølge Simon Pitts skal derimot Adebayo ha spilt tre kamper for Fulhams U23 i Football League Trophy turneringen i 2017/18 sesongen, hvor han også scoret to mål. Fra juni 2019 spilte Adebayo halvannen sesong i Wallsall, hvor han fikk 55 kamper og scoret 18 mål, før han i februar i år ble hentet av Nathan Jones til Luton.

Nice to know, need to know
Det har vært noe spenning rundt oppblomstringen rundt korona situasjonen, også i England. Fra og med onsdag må alle som vil se en fotballkamp i England på et stadionanlegg som tar mer enn 10 000 tilskuere, vise til et godkjent koronasertifikat, eller en negativ korona test. Per i dag vil ikke dette påvirke kamper som skal spilles på Kenilworth Road, da Kenilworth Road i dag regnes for å ha kapasitet på under 10 000 tilskuere. På bortekamper, må Lutons supportere forholde seg til de gjeldende regler som gjelder på det respektive anlegget de besøker.

På mandag ble det klart at Luton møter Harrogate Town i FA-cupens tredje runde. Kampen skal spilles på Kenilworth Road den 8.januar, og har avspark kl 1600 norsk tid.

Spennende blir det å se om Nathan Jones velger å gi James Shea fornyet tillit i mål til fordel for Simon Sluga. Svaret får du ved å streame kampen som streames med live bilder via iFollow tjenesten som man finner på Luton sine offisielle hjemmesider. Som vanlig kommenterer Simon Pitts kampen som har kampstart på lørdag kl 1600.


COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!