Luton Town – Bristol City

På selveste «boxing day», vil TV kameraene innta Kenilworth Road, da hjemmekampen mot Bristol City er plukket ut til å bli TV sendt. Kampen, som er en «sell out», har som regel vært veldig underholdende, da det sjeldent blir scoret mindre enn tre mål når Luton og Bristol City møtes.

Når dette preview ble lagt ut, lå det ann til at kampen mot Bristol City var en av få kamper som blir spilt i Championship på «boxing day». Dette da smitten, og spesielt av Omikron varianten, sprer om seg også i England. Nathan Jones har uttalt at han har pålagt sine spillere å være spesielt forsiktige og ta hensyn, så man unngår smitte i Luton leiren.

Bristol by
Bristol er en by i det sørvestlige England og ligger i regionen Sørvest-England. Byen ligger ved elven Avon, nær grensen til Wales og har ca 463 000 innbyggere. Bristol er Englands sjette største by, og den åttende største byen i Storbritannia. Byen ligger omtrent 14 mil sør for Birmingham og sju mil øst for Cardiff. Byen har en Katedral og to universiteter som benevnes som university of Bristol og The university of the West of England. Byen er også kjent for sin elektronikk og luftfarts industri. I 2014 og 2017 ble Bristol kåret av «The Sunday Times» til Storbritannias beste by å bo i.

Bristol City
Bristol City ble stiftet i 1897, og ble valgt inn i The Football League i 1901. Klubben hadde sin beste periode fra 1906 til 1911, hvor de spilte på det øverste nivået i det engelske ligasystemet, som også er eneste gang Bristol City har spilt på øverste liganivå.

I 1906/07 sesongen debuterte Bristol City på øverste nivå med en andre plass i ligaen, som også er klubbens beste plassering noensinne. Bristol City var finalist i FA cupen i 1909, mens de kun har klart å spille seg frem til semifinalen i Ligacupen ved to anledninger. Henholdsvis i 1971 og 1989. I sommer avsluttet Bristol City på 19. plass i The Championship, åtte poeng foran Wycombe Wanderers som til slutt havnet på 22.plass.

Foran fjorårets sesong ble Dean Holden ansatt som permanent manager i Bristol City, etter at Lee Johnson fikk sparken. Holden fikk sparken i februar i år etter å ha ledet Bristol City i seks tap på rad, og ble erstattet av Nigel Pearson, som sist var manager i Watford.

Rivaler
Bristol City er for tiden ”storebror” i byen Bristol, da de ligger to liganivå over ”lillebror” og byrival Bristol Rovers. Bristol Rovers rykket ned til League Two etter fjorårets sesong, da Rovers ble sist i League One.

«The Bristol Derby» er i en kåring kåret til det åttende mest intense rivaloppgjør i England. Både Rovers og City har slitt med hooligans, og det har skjedd mer enn en gang at disse rivaloppgjørene har endt med stygge episoder mellom klubbenes supportere.

Cardiff city er også en av de store rivalene til Bristol City, akkurat som Cardiff er rivaler til Bristol Rovers. Cardiff ligger som nevnt syv mil øst for Bristol, men som kjent i Wales. Kampene mellom Bristol lagene og Cardiff City har derfor en nasjonal dimensjon over seg, i tillegg til å ligge nær hverandre geografisk. Kampene kalles «The Severnside derby».

Ashton gate
«The Robins», som er kallenavnet til Bristol City, spiller hjemmekampene sine på Ashton Gate, noe de har gjort siden 1904. Ashton Gate har i dag en kapasitet på 21 500 tilskuere, mens rekorden er på 43 335 tilskuere. Denne rekorden ble satt den 16. februar i 1935 i en femterunde kamp i FA cupen mot Preston North End. I tillegg til fotballkamper har det blitt holdt flere store konserter på anlegget, blant annet med Rod Stewart, Rolling Stones, Bryan Adams, Elton John og The Who.

H2H
Luton og Bristol City har møtt hverandre 62 ganger. 22 ganger har Luton vunnet, mens Bristol City har vunnet 22 ganger. 18 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i midten av september på Ashton gate. Kampen så lenge ut til å ende med hjemmeseier, ettersom Bristol City ledet til det var spilt 91 minutter. Et minutt på overtid scoret Danny Hylton sitt første mål i The Championship, og sørget for at kampen endte 1-1.

Sist Luton fikk besøk av Bristol City på Kenilworth Road, var omtrent for akkurat et år siden, det vil si den 29.desember i fjor. Luton vant 2-1 etter scoringer av Glen Rea og Kiernan Dewsbury-Hall.

Som en kuriositet kan nevnes, at kampen på Ashton Gate sesongen før, også ble spilt den 29.desember. Da vant Bristol City en sjelden seier over Luton, da de vant 3-0. Dette er den eneste seieren Bristol City har over Luton på de siste 12 møtene mellom lagene, da Bristol City vant 3-1 over Luton den 28.april i 2001 i en League Division Two kamp (nivå tre).

Luton og Bristol City har spilt mot hverandre på Kenilworth Road 32 ganger. 15 ganger har Luton vunnet, syv ganger har det endt med borteseier, mens ti ganger har det endt uavgjort. Luton har ikke tapt på de siste seks hjemmekampene mot Bristol City, da siste seier for Bristol City på Kenilworth Road kom i november 2000. Bristol City vant 3-0 i en League Division two kamp (nivå tre).

Bristol City form
Før høstens oppgjør, lå Bristol City på plassen foran Luton i The Championship på en 11. plass. Luton ligger denne gang på 13.plass med sine 29 poeng, mens Bristol City ligger på 18.plass med sine 27 poeng, men med en kamp mer spilt enn Luton.

På de siste ti kampene har Bristol City tapt hele fem kamper. Allikevel har Bristol City vist noe bedre tendenser på de siste seks kampene, da de har tatt åtte poeng av 18 mulige. Poengene har kommet ved at Bristol City slo både Stoke og Derby 1-0, mens de spilte 1-1 mot Blackburn og 2-2 mot Hull. Det ble 0-2 tap mot Sheffield United og 3-2 tap mot Huddersfield. Tapet mot Huddersfield kom forrige lørdag på Ashotn Gate.

Med andre ord, Bristol City har vunnet to kamper, spilt to uavgjort, og tapt to kamper på de siste seks. Bristol City startet sesongen hjemme på Ashton Gate mot Blackpool, en kamp som endte 1-1. Deretter Besøkte Bristol City Middlesbrough, som Bristol City tapte 1-2. Tredje serierunde vant Bristol City 3-2 i Reading, mens de tapte neste kamp 0-1 for Swansea hjemme på Ashton Gate. Bristol City vant en sterk borteseier mot James Collins og Cardiff i siste kamp før landslagspausen, hvor de vant 2-1, før de på lørdag spilte målløst mot Preston North End hjemme på Ashton Gate. Før disse seks kampene, spilte Bristol City en rekke på seks kamper, hvor kun tre-poengeren mot Barnsley var de eneste poengene som Bristol City klarte å ta. Mao, på de siste tolv kampene har Bristol City kun tatt 11 poeng av 36 mulige.

Bristol City har fire borteseiere denne sesongen, hvor alle er vunnet med knappest mulig margin. Etter siste borteseier som var mot Peterborough den 2. oktober, har Bristol City spilt fem bortekamper hvor poenget mot Hull for to uker siden, er det eneste poenget som Bristol City har tatt på disse fem bortekampene. Målforskjellen på disse fem bortekampene er svake 4-13.

Lutons form
Før søndagens kamp, ligger Luton på 14.plass med sine 29 poeng. Forrige helgs kamp mot Reading, ble utsatt på grunn av mye Covid-19 smitte i Reading leiren. Det gjør at Luton har spilt 22 kamper, mens de fleste andre lagene har spilt 23 kamper.

Etter en svak periode med fire kamper på rad uten seier, hvor poenget mot Nottingham var det eneste poenget, har Luton spilt to sterke kamper hvor Luton først vant 3-0 over Blackpool, for så å spille 1-1 mot ligaleder Fulham.

Poenget mot Fulham for to uker siden, var det første poenget til Luton på hjemmebane på tre kamper. Før Fulham kampen, ble det først hjemmetap mot Stoke, Før det også ble hjemmetap mot Cardiff. Før disse to tapene, spilte Luton seks kamper på rad uten å tape. Først spilte Luton uavgjort mot Sheffield United og Swansea, før de vant 5-0 over Coventry. Deretter spilte Luton målløst mot Huddersfield, før Luton vant hjemmekampene mot Hull og Middlesbrough.

Nordmenn i Bristol City
En nordmann er spesielt kjent for å ha spilt for Bristol City, og dette er dagens Mjøndalentrener, Vegard Hansen. Den tidligere forsvarsspilleren står oppført med 37 kamper for Bristol City, som fordeler seg på to sesonger fra 1994 til 1996. Hansen scoret ikke mål for Bristol City.

I en tidligere samtale med undertegnede, kunne Hansen bekrefte overfor LTSCS at de møtte Luton på Ashton Gate når han var i Bristol City. Hansen var ikke aktuell til å spille denne kampen, som Luton tapte 0-1, da han var skadet.

Hansen kunne også fortelle at når han spilte i Strømsgodset, var han en tur over til England. Dette var i perioden hvor nordmenn var veldig populære i engelske klubber, samt at han husket at dette var i perioden hvor Luton spilte på kunstgress. Hansen husker han var iført en overdel med merket til Strømsgodset, og ble kontaktet av et styremedlem fra Luton som lurte på om han var norsk fotballspiller. Når Hansen bekreftet dette, ble han tilbudt prøvespill for Luton Town, men avslo dette.

Markus Henriksen ble i januar 2020 lånt ut fra Hull til Bristol City, hvor han fikk fire kamper på Ashton Gate.

Foruten Vegard Hansen og Markus Henriksen, er det enda en person som har hatt tilknytning til Bristol City og norsk toppfotball, nemlig Benny Lennartson. Den tidligere Vikingtreneren, var manager for Bristol City i 1998/99 sesongen, men hadde ingen suksess. Bristol City endte desidert sist i Championship, og rykket ned til nivå tre. Lennartson fikk sparken etter endt sesong, og ble erstattet av Tony Pulis.

Friendly faces
Hos Bristol City spiller flere spillere som også har historikk hos Luton. Den Lutonfødte forsvarsspilleren Jay Dasilva, gikk ungdomsgradene i Luton ifra 2007 til 2012. I 2012 ble han solgt til Chelsea hvor han kun ble lånt ut til andre klubber. Foran 2019/20 sesongen signerte Dasilva en permanent kontrakt med Bristol City, men har vært mye plaget med skader.

Også spissen Chris Martin har historie knyttet til Luton. I 2008/09 sesongen ble Martin lånt ut fra Norwich til Luton, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Den 3. september i fjor signerte Martin for Bristol City, etter at Martin ble sluppet på free transfer fra Derby.

Mick Harford har en sesong i Bristol City i 1981/82 sesongen, hvor han spilt 30 kamper og scoret 11 mål.

Tyreeq Bakinson, som nå spiller i Bristol City, tilbrakte ungdomstiden i Luton.

Skader
På julaften holdt Nathan Jones sin pressekonferanse før kampen, hvor koronasituasjonen i England var et stort fokus. Nathan Jones kunne opplyse at det hadde vært noen enkelttilfeller av korona i klubben, men ingen av spillerne hadde testet positivt per nå. Nathan Jones hadde bedt spillerne om å være spesielt forsiktige nå i julen, og tenke seg godt om før de deltar på juleselskaper osv.

Hva gjelder skader, nevnte Nathan Jones at Luke Berry var tilbake i trening, men ingenting om han var kampklar. Harry Cornick sliter fortsatt med sin leggskade, og er ikke klar til søndagens kamp.

Toppscorerne
For Luton er det fortsatt Elijah Adebayo som er Lutons toppscorer. Adebayo, som det ryktes at Newcastle skal ha på sin ønskeliste, scoret sitt tiende mål i 1-1 kampen mot Fulham. Harry Cornick har scoret syv mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger, mens Luke Berry har scoret fire mål i tillegg til en målgivende pasning. James Bree serverte den siste pasningen til Adebayo når han utlignet mot Fulham, og har med det fire målgivende pasninger denne sesongen, som også er flest målgivende pasninger i Luton.

For Bristol City er det Andreas Weimann med sine ni mål som er toppscorer, mens Chris Martin har scoret fem mål.

Den TV sendte kampen, som er en «sell out», har avspark kl 1600 på «boxing day» (andre juledag). Kampen kan du streame på VIAPLAY plattformen, eller se den på Vsport2. Kampen blir kommentert av Arnstein Frilling. Om du ikke har tilgang på VIAPKLAY eller Vsport2, kan du høre radiostreamen til Simon Pitts på iFollow. Vi krysser fingrene for at kampen kan spilles, og ønsker samtidig en riktig god jul til alle våre skandinaviske fans


COYH!!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!