Luton Town – Blackburn Rovers

På lørdag får formlaget Luton besøk av formlaget Blackburn, et lag som aldri har vunnet en ligakamp på Kenilworth Road.

Blackburn:
Blackburn ligger i den engelske regionen Lancashire i Nordvest- England, omtrent fire mil nord for Manchester, 14 km øst for Preston og 17 km vest for Burnley. Blackburn, med underkant av 110 000 innbyggere, er administrasjonsby for den enhetlige myndigheten Blackburn with Darwen. Blackburn er godt kjent som en by som hadde en stor og betydelig tekstilindustri. Allerede fra 1200 tallet finnes det spor i området av at ull ble vevd og solgt, og etterhvert ble Blackburn et senter under den industrielle revolusjon for tekstilindustri i stor skala.

Blackburn Rovers:
Blackburn Rovers ble stiftet i 1875 og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Blackburn var et av tre lag som både var med på å starte The Football League og Premier League. De to andre klubbene var Aston Villa og Everton.

Blackburns rivaler:
Blackburns argeste Rivaler er først og fremst Burnley, med Bolton som en god nummer to. Kampene mellom Blackburn og Burnley kalles «The East Lancashire Derby» eller «The Cotton Mills Derby». Det siste kallenavnet henspeiler på tekstilindustrien i begge byene. Også kamper mot Manchester klubbene og Preston pleier å skjerpe fansen ekstra.

Blackburns historie:
Blackburn er blitt ligamester på øverste nivå ved tre anledninger. Henholdsvis i sesongene 1911/12, 1913/14 og sist i 1994/95. FA-cupen har Blackburn vunnet i 1884, 1885, 1886, 1890, 1891 og sist i 1928. De var finalist i FA-cupen i 1882 og 1960. Ligacupen vant Blackburn i 2002.

1994/95-sesongen er den mest minnerike i klubbens nyere historie, ettersom Blackburn ble seriemestere og vant Premier League. Spissduoen Alan Shearer og Chris Sutton sørget for 49 mål og bidro sterkt til seriegullet. I tillegg var Kenny Dalglish manager, og taktikken til Dalglish ble også genierklært. Han hadde en fabelaktig keeper i Tim Flowers, og defensiv trygghet i bautaene Colin Hendry og Ian Pearce. Henning Berg bidro også sterkt, og spesielt med sine lange oppspill mot spissene som alltid var farlige. På benken fant man også en farlig spiss, som også er en Lutonkjenning, nemlig Mike Newell.

Apropos Mike Newell, klarte han på ni minutter å score et hattrick mot Rosenborg i desember 1995. Dette var det raskeste hattricket som er scoret i Mesterligaens historie, frem til Lyons Bafétimbi Gomis satte ny rekord på syv minutter i desember 2011 mot Dinamo Zagreb. Newell var på det tidspunktet fjerdevalg på spissplassen, men fikk muligheten fra start mot Rosenborg på grunn av skader.

Sist Blackburn spilte i Premier League, var i 2011/12 sesongen. Blackburn ble nummer 19 og rykket ned til Championship etter å ha spilt sammenhengende i Premier League siden 2001/02 sesongen.

2016/17 sesongen ble en av de tyngste sesongene for Blackburn siden 70-tallet. Blackburn ble nummer 22 i Championship, og rykket ned til League One for første gang siden 1979/80 sesongen. I februar 2017 ble dagens manager, Tony Mowbray, ansatt som manager for Blackburn, men klarte ikke å unngå nedrykk. Derimot klarte han å manøvrere Blackburn til et direkte opprykk igjen på første forsøk, da Blackburn ble nummer to. I sin comeback sesong i 2018/19, ble Blackburn nummer 15 i The Championship.

I sommer avsluttet Blackburn på en 15. Plass, fem poeng bak Luton som havnet på 12. plass. Selv om laget havnet på 15.plass, var Blackburn det femte mestscorende laget i The Championship med sine 65 mål. Med sine 41 scorede mål, var Luton det sjette dårligste laget i The Championship.

Ewood Park:
«Rovers», som er kallenavnet til Blackburn, spiller hjemmekampene sine på Ewood Park.
Ewood Park, som ble åpnet i 1890, har vært hjemmebanen til Blackburn siden da. Dagens tilskuerkapasitet er på 31 367 tilskuere, mens tilskuerrekorden er fra 1929 hvor 62 522 tilskuere overvar en sjette-rundekamp i FA cupen mot Bolton Wanderers.

H2H:
Luton og Blackburn har møtt hverandre 44 ganger. 13 ganger har Blackburn vunnet, 17 ganger har Luton vunnet, mens 14 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var på Ewood Park i september, hvor kampen endte 2-2 på dramatisk vis. Blackburn ledet 2-0 etter første omgang, og i det 60.minutt ble Luke Berry byttet inn for Carlos Mendes Gomes. Et bytte som skulle vise seg å være både heldig og genialt, da Berry i det 73. minutt satte inn Lutons første scoring for kvelden. Mot slutten av andre omgang måtte kampens dommer bytte med fjerdedommer grunnet skade, noe som gjorde at det ble lagt til mye overtid. I det 98.minutt scoret Luke Berry sitt andre mål for kvelden, og utlignet til 2-2.

Siden 1981 har lagene møttes ni ganger, hvor Luton har vunnet fem ganger. Siste seier kom den 22. juli 2020, da Luton vant 3-2 på Kenilworth Road, som også førte til at Luton beholdt plassen i The Championship. Siden 1981 har Blackburn vunnet to ganger, hvor 1-0 seieren i januar på Ewood Park er den eneste ligaseieren.

Blackburn vant også en kamp i 2007 i FA-cupen, hvor Blackburn vant 4-0 på Kenilworth Road. Blackburn, som da spilte i Premier League, hadde Morten Gamst Pedersen på laget, som også scoret Blackburns fjerde scoring. Luton rykket ned fra The Championship denne sesongen.

To ganger har det endt uavgjort, sist i høst på Ewood Park. Siste kamp på Kenilworth Road, endte også uavgjort, en kamp som ble spilt i november 2020. Lutons mål ble også da scoret av Luke Berry, da han ga Luton ledelsen i det 69.minutt. Blackburn utlignet tre minutter senere.

Et artig poeng som er verdt å merke seg, er at 2-1 seieren på Ewood Park i september 2019, som også er den siste borteseieren til Luton over Blackburn, er av det virkelig sjeldne slaget. Vi må tilbake til 1981 for å finne den neste bortekampen og borteseieren på Ewood Park, hvor Lutons David Moss scoret kampens eneste mål på straffe i en League Division Two kamp (nivå to). Lutons tredje og første seier på Ewood Park, kom i 1960, hvor Luton vant 2-0 i en kamp på øverste nivå, som igjen gjør at Luton totalt kun har vunnet tre kamper på Ewood Park.

Det er også verdt å merke seg at 4-0 seieren i FA-cupen i 2007, er den eneste borteseieren Blackburn har over Luton, og har ennå til gode å vinne en ligakamp på Kenilworth Road. Til sammen har Blackburn besøkt Kenilworth Road 23 ganger, hvor det åtte ganger har endt uavgjort, mens Luton har vunnet 14 ganger.

Blackburns form:
Sammen med Luton, er Blackburn et av flere lag som har tatt 13 poeng på de siste seks kampene. Det vil si, Tony Mowbrays menn har kun tapt mot Hull siden de tapte hele 0-7 for Fulham hjemme på Ewood Park den 3. november.

Siden den 6.november har Blackburn spilt 12 ligakamper, hvor ni av kampene har endt med seier, to kamper har endt uavgjort, mens Blackburn tapte 0-2 for Hull forrige onsdag. Målforskjellen på disse tolv kampene er på imponerende 20-5, hvor åtte av kampene endte med «clean sheet».

På mandag vant Blackburn 1-0 over Middlesbrough på Ewood Park, som gjør at Blackburn med sine 28 kamper spilt, ligger på andre plass i The Championship med sine 52 poeng. Det er fem poeng opp til Fulham som leder, mens det er tre poeng ned til Bournemouth på tredje plass. Det er fire poeng ned til QPR på fjerde plass. Alle disse tre lagene har spilt 27 kamper. Det er 14 poeng ned til Luton på tiende plass.

Blackburn har et tap til i perioden 6.november og til i dag, da de ble slått ut av Wigan i FA-cupen. Kampen, som ble spilt på DW Stadium, var en skikkelig thriller, da Blackburn utlignet til 2-2 i det 89.minutt. I det tredje minutt på overtid avgjorde Wigan cupkampen i sin favør, da nordmannen Theo Aasgaard satte inn Wigans tredje mål.

Før forrige onsdags bortetap mot Hull, hadde Blackburn spilt fem bortekamper på rad, uten å tape. Fire av kampene endte med seier, deriblant en sterk 2-0 seier mot Bournemouth, mens det ble 1-1 mot Bristol City på Ashton Gate.

Lutons form:
Som Blackburn, er Luton også i god form, da de på seks kamper har tatt 13 av 18 mulige poeng. Inkludert FA-cup seieren mot Harrogate, er det kun Sheffield United om har klart å vinne over Luton på de siste syv kampene. Det vil si at Luton har vunnet fem av de siste syv kampene, mens det ble 1-1 mot Fulham og tap i bortekampen mot Sheffield United. Tre av kampene endte med «clean sheet», mens målforskjellen på disse syv kampene er på 15-6.

Det gjør at Luton, med sine 26 kamper spilt, ligger på 10.plass med sine 38 poeng. Det er seks poeng opp til Huddersfield på sjette plass, som har 28 kamper spilt. Som Luton, er det noen lag i The Championship som har 26 kamper spilt, mens de fleste lag ligger på 27 til 28 kamper spilt. Alle lag som ligger foran Luton på tabellen, bortsett fra Coventry som også har 26 kamper spilt, har spilt 27 til 28 kamper.

På tirsdag vant Luton 2-1 over Bristol City på Kenilworth Road, selv om Bristol City var det beste laget. Lutons mål ble scoret av Elijah Adebayo og Tom Lockyer. Lockyer, som endelig var tilbake etter et lengre skadeavbrekk, scoret også sitt aller første mål for Luton noensinne.

Etter at Luton tapte to hjemmekamper på rad i november, henholdsvis mot Stoke og Cardiff, ble det 1-1 mot Fulham i desembers første hjemmekamp. Deretter ble det hjemmetriumf i FA-cupen mot Harrogate, før Luton vant to hjemmekamper på rad i ligaen mot Bournemouth og Bristol City.

Totalt har Luton vunnet seks av tretten mulige hjemmekamper i ligaen denne sesongen, mens fire av kampene har endt uavgjort.

Luton har en målforskjell på +6 mål, som gjør at Luton har sjette beste målforskjell i The Championship, samt at med sine 38 scorede mål, er det kun de fire beste lagene i The Championship som har scoret fler mål enn Luton.

Friendly faces
Følgende spillere har jeg kommet over som har spilt for begge klubbene. Matty Pearson hadde sin junior karriere i Blackburn, før han gikk til Rochdale i 2012. Også Ryan Tunnicliffe har tre måneder på Ewood Park, da han i 2014 ble lånt ut fra Manchester United. Tunnicliffe fikk 17 kamper for Blackburn og scoret et mål. Alex Baptiste spilte to kamper for Luton i 2019, mens han hadde 32 kamper for Blackburn i 2014/15 sesongen. Amari´i Bell ble hentet fra Blackburn foran årets sesong. Bell fikk 90 kamper for Blackburn og scoret 3 mål. Skotten Paul Dickov spilte 15 kamper for Luton i 1993/94 sesongen, mens han spilte 50 kamper for Blackburn mellom 2004 og 2006. Ray Harford var manager i Luton mellom 1987 til 1990, mens han styrte Blackburn i 1995 til 1996. Mike Harrison pilte 160 kamper for Blackburn i perioden 1963 til 1967, og fikk 31 kamper for Luton mellom 1968 og 1970. Mike Newell spilte 63 kamper og scoret 18 mål for Luton mellom 1986 og 1987, mens han spilte 130 kamper og scoret 28 mål for Blackburn mellom 1991 og 1996. Keeperen Chris Walton ble lånt ut fra Brighton & Hove Albion til Luton i 2016/17 sesongen, hvor han fikk 27 kamper. I 2019/20 sesongen ble han lånt ut fra samme klubb til Blackburn hvor han fikk 46 kamper. Spissen Roy Wegerle spilte 45 kamper og scoret ti mål for Luton mellom 1988 og 1990, mens han spilte 11 kamper og scoret fire mål for Blackburn i 1992/93 sesongen.

Nordmenn i Blackburn:
Flere nordmenn har spilt i Blackburn, og de to som har utmerket seg mest i Blackburntrøyen, er Henning Berg og Morten Gamst Pedersen. Berg, som også ble seriemester for Blackburn i 1995, har to opphold i klubben med til sammen 179 kamper og syv mål. Han var også manager i Blackburn ifra oktober 2012, men sa opp jobben etter ti kamper.

Morten Gamst Pedersen er den nordmannen som har vært lengst i Blackburn, da han spilte for klubben i fra august 2004 til mai 2013. Gamst Pedersen spilte 288 kamper og scoret 35 mål. Også Lars Bohinen, Tore Pedersen, Stig Inge Bjørneby, Martin Andresen, Egil Østenstad og Joshua King har spilt for Blackburn.

Storscorerne
Elijah Adebayo scoret sitt tolvte mål mot Bristol City, og befestet sin posisjon som Lutons toppscorer. Harry Cornick har scoret syv mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger, mens Luke Berry har scoret fem mål, i tillegg til en målgivende pasning. James Bree var spilleren som var nest sist på målet til Elijah Adebayo på tirsdag, og har nå fem målgivende pasninger.

Mye av grunnen til at Blackburn i fjor scoret hele 65 mål, skyldes fjorårets toppscorer Adam Armstrong som scoret hele 28 mål i ligaen, og 29 mål uansett turnering. Før årets sesong, ble Armstrong solgt til Premier League klubben Southampton. Savnet av Armstrong ser ikke ut til å være stort, da Ben Brereton-Diaz hittil har scoret hele tyve mål. Deretter følger Sam Gallagher med seks mål og Reda Khadra med fire mål.

Skadesituasjon:
På torsdagens pressekonferanse før lørdagens kamp, kunne Nathan Jones melde at de ville vurdere trioen Sonny Bradley, Jordan Clark og Harry Cornick dag for dag om de ville være klare for å bli plukket ut til lørdagens kamp. Utover det har Nathan Jones en skadefri tropp, men la ikke skjul på at Luton er inne i en travel tid, hvor kampene kommer tett. Nathan Jones var derfor tydelig på at han blir nødt til å rullere mye på spillerne grunnet stor belastning og slitasje på spillerne.

Reece Burke vil også være klar igjen til kampen mot Blackburn, etter at han måtte sone en kamps karantene som følge av sitt røde kort mot Sheffield United.

Simon Pitts kunne også meddele at Blackburns toppscorer, Ben Brereton-Diaz, sannsynligvis ikke ville spille mot Luton, da han er på landslagsoppdrag med Chile. Ifølge Pitts spilte og scoret Brereton-Diaz i Chiles tap mot Argentina, og skal ha en ny kamp på tirsdag.

Luton møter tøff motstand på hjemmebane om dagen, og Blackburn er det tredje laget av de tre øverste lagene som besøker Kenilworth Road på fire hjemmekamper. Luton er ubeseiret i de to andre nylige hjemmekampene mot topplag, og for at den rekken skal ende, må Blackburn gjøre noe de aldri har gjort før, nemlig å vinne en ligakamp på Kenilworth Road. Om det skjer, kan du få med deg ved å streame kampen med livebilder fra iFollow tjenesten kl 1600 norsk tid på lørdag. Simon Pitts kommenterer som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!