Swansea City – Luton Town

Sist lørdag spilte Luton sin tredje hjemmekamp mot et av topp tre-lagene i Championship; av fire hjemmekamper. Den scoringsløse kampen mot Blackburn medførte at Luton er ubeseiret mot topplagene. Det bør være bra for selvtilliten når Swansea er vertskap i Wales tirsdag kveld.


Swansea by
Det bor ca 245 000 innbyggere i kystbyen Swansea, som ligger i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den walisiske hovedstaden Cardiff. Man mener at navnet Swansea kommer fra norrøn «Sveinsey» («Sveins øy»), og ble innført i perioden da vikinger plyndret kysten av Wales. Byen fikk status som city så sent som i 1969, i forbindelse med innsettelsen av prins Charles som fyrste av Wales.
Utenfor byen er det fine strender og vakkert kystlandskap, og den tidligere fiskerlandsbyen Mumbles (også kjent som Oystermouth) har blitt et turiststed med flere gode restauranter. Mumbles betyr forøvrig mumler på norsk.

De fleste bygninger i sentrum er moderne, da Swansea ble bombet flere ganger under andre verdenskrig. Swansea var spesielt utsatt for tyske bombeflyangrep, ettersom byen hadde en viktig havn for anløp av viktige forsyninger til britisk krigsmateriell. Byen hadde også en viktig rolle med sin krigsindustri. Spesielt omtalt er «Swansea Blitz», hvor tyskerne bombet byen mer eller mindre konstant i tre dager mellom den 19. til den 21. februar i 1941.

Swansea City
Swansea som fotballklubb ble stiftet i 1912 som Swansea Town, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Swansea Town skiftet navn til Swansea City i 1969, ettersom byen Swansea ble oppgradert til city.

Swanseas historie
Frem til midten av syttitallet, vekslet Swansea mellom å spille på nivå fire og nivå to i det engelske ligasystemet. I 1977/78 sesongen ansatte Swansea den tidligere Liverpool spilleren John Toshack, som i en alder av 28 år, ble den yngste manageren i The Football League. Toshacks asistent, Harry Griffiths, hadde bygget opp laget, men trakk seg som manager da han mente han ikke hadde kvalitetene til å føre Swansea enda høyere i ligasystemet.

1977/78 sesongen endte dramatisk for Swansea, ettersom assistent Griffiths døde av hjerteinfarkt like før opprykket til Division Three var sikret. Swansea ble til slutt nummer tre og rykket opp til Division Three. Påfølgende sesong ble ikke noe dårligere, og Swansea rykket direkte opp til Division Two, en divisjon som Swansea ikke hadde spilt i på fjorten år. Den spillende manageren Thosack, sikret opprykket ved at han kom inn fra benken og scoret vinnermålet mot Chesterfield.

Første sesong i Division Two endte Swansea på 12. plass. Derimot ble sesongen 1980/81 suksessfull igjen, ettersom Swansea ble nummer tre og rykket opp til øverste nivå (Division One) for første gang i klubbens historie. Swansea hadde dermed klart kunststykket å rykke opp fra fjerde nivå til øverste nivå på fire år, som også er rekord. En rekord de deler med den tidligere klubben FC Wimbledon.

Første sesong i Division One holdt på å bli en kjempesuksess, ettersom Swansea lenge lå ann til å bli ligamestere allerede første sesong. Derimot ble Swansea rammet av skader på nøkkelspillere mot slutten av sesongen, og klubben avsluttet sesongen på sjette plass. Denne sjette plassen er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Neste sesong ble ingen suksess for Swansea, og klubben rykket ned til Division Two. Klubben hadde også store økonomiske problemer, ettersom Thosack hadde brukt mye penger på å hente klassespillere til klubben. Det skulle vise seg at sesongen etter også skulle bli fryktelig vanskelig for Swansea, da de rykket direkte ned til Division Three. Dessuten fikk Thosack sparken i mars 1984.

Første sesong i Division Three, 1984/85 sesongen, overlevde Swansea med et nødskrik, ettersom Swansea ble nummer 20. 1985/86 sesongen ble derimot fryktelig tung, og Swansea havnet desidert sist og rykket ned til Division Four. Dermed klarte Swansea kunststykket å også rykke ned fra øverste nivå til fjerde nivå på fire sesonger.

Fra 1984/85 sesongen til 2007/08 sesongen, spilte Swansea på nivå tre og nivå fire. Midt i sesongen 2006/07 sesongen, ble Roberto Martinez ansatt som klubbens manager, og som sin assistent manager ansatte han Graeme Jones. I sesongen 2007/08 ledet Martinez klubben til ligamesterskap i League One, og klubben var endelig klar for spill på nivå to (Championship) for første gang siden 1983/84 sesongen.

I juni 2009 forlot Martinez og Jones, Swansea, og tok over ansvaret i Wigan. Portugiseren Paulo Sousa tok over jobben etter Martinez, men tok over Leicester i juli 2010. Sousa ble erstattet av den nord-irske manageren Brendan Rodgers. Allerede i sin første sesong, 2010/11 sesongen, ledet han Swansea til en tredje plass i Championship. I semi-finalen i Play-off ble Nottingham Forest slått 3-1 sammenlagt, mens Reading ble slått 4-2 i Play-off finalen på Wembley. Dermed var Swansea klar for spill i Premier League for første gang i klubbens historie, men øverste nivå for andre gang. Swansea ble også det første Walisiske laget til å spille på øverste nivå, etter at Division One ble «døpt» til Premier League.

I juni 2012 forlot Rodgers Swansea for å bli manager i Liverpool, og ble erstattet av dansken Michael Laudrup. I februar 2013 vant Swansea deres eneste Major Trophy, ettersom Swansea vant ligacupfinalen over Bradford. Swansea vant 5-0, som også er den største seiersmarginen noensinne i en Ligacupfinale. Swansea ble med det det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet en ligacupfinale i England. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen.

Ved å vinne ligacupfinalen, kvalifiserte Swansea seg for Europaleague for første gang i klubbens historie. Swansea kom seg igjennom gruppespillet med å bli nummer to i gruppe A, men ble slått ut i første utslagsrunde av Napoli, som Napoli vant 3-1 sammenlagt. Frem til 1995 fikk lag som spilte i The Football League, delta i den Walisiske cupen. Som Walisiske cupvinnere ti ganger, har derfor Swansea deltatt syv ganger i UEFA Cup Winners Cup, men aldri kommet lengre enn til andre runde.

Swansea rykket ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen, etter å ha blitt nummer 18. I våres avsluttet Swansea sesongen på fjerde plass, ti poeng foran Reading som havnet på syvende plass, og 11 poeng bak Watford som havnet på andre plass. I play-off vant Swansea semi-finalen mot Barnsley 2-1 sammenlagt, mens de tapte Play-off finalen mot Brentford 0-2.

Foruten Ligacup trofeet fra 2013, har Swansea vunnet The Football League Trophy ved to anledninger. Første gang var i 1994, mens de også vant i 2006.
Før årets sesong, valgte Steve Cooper å trekke seg som manager for Swansea. Erstatteren ble hentet fra MK Dons, da MK Dons manager Russell Martin ble ansatt som Swanseas nye manager.

Rivaler
Swansea og erkerivalene Cardiff City FC, er de eneste walisiske klubbene som har spilt fotball på det øverste nivået i England. Kampene mellom Swansea og Cardiff kalles «The South Wales derbies», og er et av de mest intense derbyene på «balløya». Derbyet er blitt spilt over 100 ganger, og hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere.

Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Hendelsen har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.
Swansea.com Stadium

«The Swans», som er kallenavnet til Swansea City, spiller hjemmekampene sine på Swansea.com Stadium, som ble åpnet i 2005. Swansea.com Stadium, som er et sponsornavn, deler Swansea City med rugbylaget Ospreys og har en kapasitet på 21 088 tilskuere. Publikumsrekorden er fra 1.mai i 2016, hvor 20 992 tilskuer så Swansea spille mot Liverpool.

Fra 1912 og frem til 2005, spilte Swansea på The Vetch Field. Når Swansea flyttet til The Liberty Stadium, hadde det gamle anlegget en publikums kapasitet på 11 475 tilskuere. Rekorden var på 32 796 tilskuere, som ble oppnådd i en kamp mot Arsenal i februar 1968. 31.januar 2011 begynte rivningen av det gamle stadion anlegget.

H2H
Luton og Swansea har møtt hverandre 55 ganger. Swansea har vunnet 21 ganger, 22 ganger har Luton vunnet, mens 12 ganger har det endt uavgjort.
Sist lagene møttes, var i september på Kenilworth Road, hvor kampen endte 3-3 etter at Luton gikk til pause med en behagelig 3-0 resultat. Alle Lutons mål ble scoret i løpet av de 23 første minuttene, og ble scoret av Luke Berry og Elijah Adebayo (2). Swansea reduserte til 1-3 i det 63.minutt, før de igjen reduserte til 2-3 i det 86.minutt. To minutter på overtid utlignet Joel Piroe til 3-3.

Dermed har ikke Luton vunnet over Swansea på Kenilworth Road siden oktober 2001 i en League Division three kamp (nivå fire). Luton vant 3-0 etter scoringer av Dean Crowe, Russell Perrett og Adrian Forbes. Etter det har Swansea besøkt Kenilworth Road fire ganger og vunnet tre ganger, mens høstens resultat ble det første uavgjortresultatet mellom lagene siden 2001.

27.juni i 2020 var siste seier for Luton over Swansea. Luton dro til Wales og The Liberty Stadium, hvor Luton vant 1-0 etter scoring fra Elliott Lee, som også var Lutons første seier og poeng over Swansea på fem kamper.

Seieren i 2020 var av det viktige slaget, men også av det sjeldne og historiske. Dette da når Luton har besøkt Swansea, har det sjeldent endt med tre bortepoeng. Av 26 forsøk i Swansea, har det kun skjedd fem ganger at Luton har vunnet. I tillegg var seieren i juni 2020 Lutons første seier på The Liberty Stadium. Syv ganger har det endt uavgjort når Luton har besøkt Swansea, mens 15 ganger har det endt med hjemmeseier.

Swanseas form
Før tirsdagens kamp mot Luton, ligger Rusell Martins menn på 17.plass med sine 32 poeng. Plasseringen er veldig betegnende for Swanseas sesong, som stort sett har holdt seg på den nedre halvdelen av tabellen i sesongens Championship. Det skal også sies, at på lik linje som Luton, fikk Swansea en lengre pause grunnet corona smitte. Det gjør at Swansea er et av tre lag som kun har spilt 26 kamper i årets sesong. Swansea ligger 12 poeng foran Peterborough som ligger på 22. plass, mens det er syv poeng opp til Luton som ligger på tiende plass.

Når man skal snakke om Swanseas form, blir det naturlig å snakke om før og etter corona pausen. På de seks kampene før corona pausen, klarte Swansea kun en seier hvor de vant 2-0 mot Barnsley på Oakwell. Det ble 1-1 mot Blackpool, mens det ble tap mot Bournemouth, Reading, Middlesbrough og Nottingham.

Etter corona pausen har Swansea spilt uavgjort mot Huddersfield og QPR, mens det ble 1-0 seier mot Preston. På lørdag tapte Swansea 0-2 for Hull på The MKM Stadium, som gjør at Swansea har tatt fem av tolv mulige poeng siden nyttår og corona pausen.

Det er på hjemmebane at Swansea stort sett har tatt sine poeng denne sesongen, da de kun har tatt 12 poeng på bortebane. Av fjorten bortekamper, har Swansea tapt halvparten.

På hjemmebane har Swansea kun tapt tre kamper, og første hjemmetap kom i andre hjemmekamp mot Stoke. Deretter spilte Swansea syv hjemmekamper uten å tape (fire seiere og tre uavgjort), før de den 27.november tapte hjemmekampen mot Reading 2-3. Også hjemmekampen etter det endte med tap, da Nottingham vant 4-1. Etter corona pausen har Swansea spilt en hjemmekamp, da Swansea forrige lørdag var vertskap når Preston kom på besøk. Swansea vant 1-0, etter at Ryan Manning scoret for Swansea i andre omgang.

Den 8.januar ble Swansea slått ut av FA-cupen, etter at de tapte 2-3 for Southampton på Swansea.com Stadium.

Lutons form
På lørdag var Luton vertskap når de tok imot ligatoer Blackburn på Kenilworth Road, en kamp som endte målløst. Lørdagens målløse kamp, var Lutons tolvte «clean sheet» denne sesongen, og James Sheas femte for sesongen. Det gjør at Luton ligger på 10.plass før tirsdagens kamp, med sine 39 poeng.

Luton, som har spilt 27 kamper av årets sesong, ligger seks poeng bak Middlesbrough som ligger på sjette plass, men Middlesbrough har spilt en kamp mer enn Luton. Av de ti beste lagene, har Luton og Coventry (niende plass) spilt 27 kamper, mens lagene foran har spilt 28 og 29 kamper. Sheffield United som ligger på plassen bak Luton på lik poengsum, men med dårligere målforskjell, har spilt 26 kamper.

Med lørdagens målløse resultat mot Blackburn, har Luton kun tapt mot Sheffield United på de syv siste kampene. Poengene har kommet ved at Luton har vunnet mot Blackpool, Bournemouth, Reading og Bristol City, mens det ble poengdeling mot Fulham og Blackburn. Siden nyttår og corona pausen, har Luton tatt 10 av 15 mulige poeng.

På bortebane er det kun tapet mot Sheffield United, som også er siste bortekamp, som ikke har gitt poeng på de fire siste bortekampene. Det ble et poeng mot Nottingham på City Ground, før det ble 3-0 seier over Blackpool på Bloomfield Road. Årets første bortekamp ble spilt mot Reading, som Luton vant 2-0.

Det gjør at Luton har vunnet fire bortekamper, fire kamper har endt uavgjort, mens fem kamper har endt med tap denne sesongen.

Friendly faces
Lutons trener i akdemiet, Adrian Forbes, spilte 79 kamper for Luton i perioden 2001 til 2004, hvor han også scoret 19 mål. Forbes gikk deretter til Swansea hvor han spilte 80 kamper og scoret 12 mål for Swansea. Inkludert det aller siste målet som ble scoret på The Vetch.

Den tidligere Ipswich spilleren Flynn Downes, ble lånt ut til Luton i januar 2018 og spilte 10 kamper i sesongen hvor Luton sikret opprykket til League One. Downes ble i sommer hentet til Swansea, hvor han hittil har spilt 21 kamper og scoret et mål.

Paul Price spilte 230 kamper for Luton ifra 1971 til 1981, og scoret åtte mål, mens han også fikk 50 kamper for Swansea etter at han signerte for klubben i januar 1985.

Skader
Det har ikke kommet noe fersk informasjon til tirsdagens kamp i forhold til skader. Sonny Bradley og Elijah Adebayo måtte stå over lørdagens kamp grunnet mindre skader, så det er grunn til å tro at de er usikre til tirsdagens kamp.

Topp scorere
Elijah Adebayo, som måtte stå over mot Blackburn grunnet en skade, scoret sitt tolvte mål mot Bristol City, og befestet sin posisjon som Lutons toppscorer. Harry Cornick, som endelig fikk noen kampminutter igjen på lørdag mot Blackburn, har scoret syv mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Luke Berry har scoret fem mål, i tillegg til å ha en målgivende pasning. James Bree var spilleren som var nest sist på målet til Elijah Adebayo forrige tirsdag, har nå fem målgivende pasninger.

I fjor scoret duoen André Ayew (17 mål) og Jamal Lowe (14 mål), til sammen 27 mål for Swansea. I sommer dro André Ayew til Qatar og Al Sadd SC, mens Jamal Lowe dro til Bournemouth. Det kan forklare noe av problemet til årets Swansea, som hittil kun har scoret 28 mål i The Championship, som er femte minst scorede mål i The Championship. 11 av ligamålene er scoret av Joel Piroe, som før årets sesong ble hentet fra den nederlanske klubben PSV. Jamie Paterson har scoret åtte mål, mens Olvier Ntcham har scoret fire mål. Alle tre scoret for Swansea i høstens opphenting mot Luton.

Nice to know, need to know
I de ligakampene hvor Luton har tatt ledelsen først, har ikke Luton tapt siden de tapte 1-3 for Nottingham i januar 2020. Dette tapet kom under Graeme Jones som manager, så vi må helt tilbake til november 2016 for å finne sist Luton tapte en ligakamp hvor de tok ledelsen først under Nathan Jones. Dette skjedde mot Portsmouth i en League Two kamp hvor Luton tok ledelsen og tapte 1-3. Til sammen skal det faktisk dreie seg om 87 ligakamper på rad uten tap under Nathan Jones sin ledelse, hvor Luton først har tatt ledelsen.

Deadline day
På «Deadline day», ble Simon Sluga solgt til den bulgarske toppklubben Ludogorets for en ukjent sum. Den kroatiske landslagskeeperen, som var på ugående kontrakt, ble Lutons dyreste kjøp noensinne, når han i 2019 ble signert for 1,5 millioner euro fra den kroatiske klubben HNK Rijeka. Sluga spilte 94 kamper for Luton, hvor han klarte «cleen sheat» ved tolv anledninger. Vi ønsker Sluga og hans familie lykke til videre og takker Sluga for hans innsats for Luton.

Når en keeper forsvinner, må han fort erstattes. Så skjedde også, for like etter at Sluga ble solgt til Ludogorets, ble Jed Staar hentet på lån til Luton fra Aston Villa. Staar skal spille for Luton ut årets sesong.

Det ble også klart at Glen Rea forlater Luton for resten av sesongen, da han er lånt ut til League One klubben Wigan.

Luton er tildelt 1032 billetter til tirsdagens kamp, en kamp hvor alle Lutons supportere er nødt til å ha gyldig korona pass for å slippe inn på kamp. Kampen har avspark på tirsdag kl 2045 norsk tid, og kan som vanlig streames med livebilder fra iFollow tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!