Preview Luton Town – Barnsley FC

Mandag er det andre påskedag (easter Monday), og Luton møter Barnsley på Kenilworth Road kl 1600 norsk tid. Luton vil være desperate etter å rette opp inntrykket etter langfredags 0-2 tap mot Derby, selv om det statistisk skal være en vanskelig oppgave, ettersom Luton ikke har vunnet en hjemmekamp mot Barnsley på åtte forsøk.

Byen Barnsley
Byen Barnsley ligger i grevskapet South Yorkshire, nærmere bestemt i den engelske regionen Yorkshire & Humber. Byen ligger ved elven Dearne, omkring 20 kilometer nord for Sheffield, og 30 km syd for Leeds. Det bor drøye 92000 innbyggere i Barnsley by, og byen ligger mellom kryss 36 og 37 på motorveien M1. Med andre ord er det rimelig enkelt å komme seg fra Kenilworth Road til Oakwell Stadium med bil, ettersom det er bare å følge M1 og kjøre 232 km nordover. Turen tar ca to timer og tredve minutter med bil. Barnsley er kjent som en tidligere industriby, sentrert rundt kullgruvedrift og gassproduksjon. Skjønt, det er få fabrikker igjen i Barnsley, og de som er igjen driver med glassarbeid.

Barnsley FC
Barnsley ble stiftet i 1887, og ble valgt inn i The Football League i 1898. Deres første kamp i The Footbal League endte med et 0-1 tap mot Lincoln City. Deres største triumf kom i 1912, da de vant FA-Cupen. Finalen endte først 0-0 mot West Bromwich, hvor omkampen endte 1-0 til Barnsley. Barnsley var også i finalen 2 år tidligere, men da ble det tap mot Newcastle United. I 2016 vant Barnsley The Football League Trophy (Checkatrade Trophy), etter å ha slått Oxford 3-2 i finalen på Wembley. Rivalklubbene til Barnsley er Begge Sheffield klubbene (United og Wednesday), samt Leeds.

Oakwell Stadium
«The Tykes», som er kallenavnet til Barnsley, spiller hjemmekampene sine på Oakwell Stadium. Stadionet, som ble åpnet i 1910, har i dag en kapasitet på 23 009 sitteplasser. Tilskuerrekorden på Oakwell er på 40 255 tilskuere og ble satt i kampen mellom Barnsley og Stoke City i 1936. Oakwell har blitt ombygd og utvidet flere ganger, og sist i 1992 og 1998.

Moderne historie og Jan Åge Fjørtoft
I 1981 rykket Barnsley opp til nest øverste nivå for første gang siden 1959. I 1996/97 sesongen havnet Barnsley på en 2.plass på nivå to, og rykket direkte opp til Premier League. For første og eneste gang i Barnsley sin historie, skulle Barnsley spille på det øverste liganivået i England. Midtveis i sesongen, januar 1998, ble Jan Åge Fjørtoft hentet inn fra Sheffield United til Barnsley. Fjørtoft fikk 15 kamper for Barnsley i Premier League, men seks scoringer av Fjørtoft var ikke nok til å unngå nedrykk til nivå to, ettersom Barnsley havnet på 19.plass. Året etter, i Championship, ble det ytterligere 19 kamper på Fjørtoft og tre scoringer. Fjørtoft forlot Barnsley i november 1998 til fordel for Bundesliga og tyske Eintracht Frankfurt.

For tre sesonger siden havnet Barnsley på 22.plass i Championship, og rykket dermed ned til Football League One. Barnsley var to poeng bak Bolton som havnet på 20.plass. Barnsley rykket direkte opp igjen, etter å ha blitt nummer to, tre poeng bak Luton som ble seriemestere. Barnsley var forøvrig et av seks lag som tok tre poeng fra Luton i The Football League One.

2019/20 sesongen ble avsluttet på dramatisk vis, også for Barnsley. Gerhard Strubers menn lå omtrent like fortapt som Luton før Corona pausen, og som Luton, reddet Barnsley plassen i siste serierunde. Det vil si, Barnsley reddet plassen omtrent på overtid, ettersom de vant sin bortekamp mot opprykksjagende Brentford den 22.juli, ved å score sitt 2-1 vinnermål i det 90. minutt. Det gjorde at Barnsley avsluttet sesongen på den første plassen som ga fornyet kontrakt, nemlig 21.plass, et poeng foran Charlton som havnet på 22.plass og rykket ned. Charlton tapte 0-4 for seriemester Leeds. Også Wigan rykket ned, da de havnet to poeng bak Barnsley, etter å ha blitt satt under administrasjon og trukket tolv poeng. Wigan klarte kun 1-1 mot Fulham, og hadde beholdt plassen i The Championship på bekostning av Barnsley om Wigan hadde vunnet mot Fulham, eller at Barnsley hadde avgitt poeng. Dette var andre gang Barnsley reddet plassen i The Championship på ti år, som følge av at et lag har rykket ned etter å ha blitt trukket poeng. Som de fleste vet, havnet Luton på 19.plass, to poeng foran Barnsley. Plassen ble reddet etter at Luton nok en gang hadde en fantastisk avslutning på sesongen etter Corona pausen (Great escape). Luton klarte å vinne 16 av 27 mulige poeng på de siste ni kampene, og avsluttet med 3-2 seier mot Blackburn.

6.oktober ble det klart at Gerhard Struber ble ny manager i New York Red Bulls, og forlot Barnsley som lå på direkte nedrykksplass med kun et poeng på fire kamper. Barnsley ansatte den tidligere LASK manageren, Valérien Ismaël, og franskmannen startet umiddelbart poengfangsten og klatringen.

Luton spillere som har spilt for Barnsley
Hos Luton er det mange som har spilt for Barnsley. James Bree spilte 50 kamper for Barnsley fra 2014 til 2017. Martin Cranie spilte 110 kamper fra 2012 til 2015, mens Luke Berry spilte 31 kamper og scoret et mål i sesongen 2014/15. Elliot Lee, som er på utlån i Oxford United, ble hentet til Luton fra Barnsley etter å ha spilt seks kamper for Barnsley i 2016 /17 sesongen. Matty Pearson spilte 17 kamper for Barnsley i 2017/18 sesongen, mens George Moncur spilte 67 kamper og scoret fem mål i perioden 2016 til 2019. Ryan Tunnicliffe har også et par opptredner i Barnsley drakten, da han spilte to kamper på lån i 2013 når han var en del av Manchester United. Også Jordan Clark har syv kamper for Barnsley. Ellers er det sikkert mange som lurer på hvor Cameron McGeehan befinner seg for øyeblikket. Spilleren som ble kjøpt fra Luton og til Barnsley, signerte i august en tre-års kontrakt med den Belgiske toppserieklubben Oostende.

H2H
Luton og Barnsley har møtt hverandre 62 ganger. Barnsley har vunnet 27 ganger, mens Luton har vunnet 25 ganger. 10 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i første serierunde på The Oakwell den 12.september, hvor Luton vant 1-0 etter scoring av James Collins i det 77. minutt. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i juli i fjor, hvor det ble 1-1. Luton tok ledelsen ved Luke Berry i det 13.minutt, mens Barnsley utlignet i det 84.minutt. Dermed har ikke Luton slått Barnsley i en ligakamp på hjemmebane siden oktober 1993 hvor Luton vant 5-0 i en League Division One kamp (nivå to). Etter seieren i 1993, har Barnsley vunnet seks av ligaoppgjørene på The Kenilworth Road, mens de to siste ligamøtene på Kenilworth Road har endt uavgjort. I 1998 vant Luton 1-0 i en ligacupkamp mot Barnsley.

Totalt har Barnsley besøkt Kenilworth Road 29 ganger, og hadde kun en seier på Kenilworth Road før seieren i 1994 (totalt syv). Seks ganger har det endt uavgjort, mens det har blitt hjemmeseier ved 16 anledninger.

Barnsleys form
Som nevnt over, klarte Barnsley i fjor å fornye kontrakten i The Championship på overtid. Det er derfor all grunn til å si at Barnsley er ligaens store overraskelse, ettersom de er med å kjempe om ligaens fire Play-off plasser. Mye skyldes at klubben ansatte Valérien Ismaël som klubbens nye manager, som også skal ha brakt med seg en ny fotballfilosofi og fotballstil til Barnsley.

Før mandagens kamp, ligger Barnsley på femte plass med sine 65 poeng, tre poeng foran Bournemouth som ligger på syvende plass, men med en kamp mindre spilt enn Barnsley. På sjette plass ligger Reading med 63 poeng, som også har like mange kamper spilt som Barnsley. Det er 13 poeng opp til Watford som liger på andre plass, mens det er 19 poeng opp til ligaleder Norwich. Det er 15 poeng ned til Luton.

På langfredag ble det 1-1 mot liganabo Reading, som gjør at Barnsley nå har spilt to kamper på rad uten å vinne. Før landslagspausen, ble det et overraskende 1-2 tap mot Sheffield Wednesday, som var det første ligatapet for Barnsley siden de tapte 0-1 for Watford den 19.januar. Imellom tapet til Watford og tapet mot Sheffield Wednesday, spilte Barnsley tolv kamper på rad uten å tape. Ni av kampene endte med seier, mens tre av kampene endte med poengdeling, og i perioden 14.februar til 6.mars, vant Barnsley syv kamper på rad.

På bortebane har Barnsley spilt seks kamper på rad uten å tape, hvor det eneste poengtapet kom i den målløse kampen mot Nottingham Forest den 30. januar. Etter kampen mot Nottingham, har det blitt fem borteseiere, henholdsvis mot Brentford, Bristol City, QPR, Bournemouth og Wycombe. Før disse seks borteseierne, ble bortetap mot Norwich og Watford.

Lutons form
På langfredag ble det et skuffende 0-2 tap mot Derby. Allikevel ble Luton liggende på sin 13. plass med sine 50 poeng, og tapte heller ikke nevneverdig mye i forhold til nedrykkslagene. Bortsett fra at Derby og Birmingham vant, tapte Rotherham og Coventry. Med syv og åtte ligakamper igjen å spille for de fleste lag i The Championship, er det fortsatt 15 poeng ned til Rotherham (som har elleve kamper igjen), og 11 poeng ned til Coventry. En av hengekampene til Rotherham, er også mot Luton.

På de siste åtte kampene har Luton tapt mot Derby, Swansea og Norwich, mens det ble seier mot Preston, Covenrty, Nottingham og Sheffield Wednesday. For åtte ligakamper siden, ble det poengdeling mot Millwall.

På hjemmebane har Luton vist veldig variabel form. Siste hjemmekamp før landslagspausen, vant Luton 2-0 mot Coventry. I kampen før seieren mot Coventry, tapte Luton sin hjemmekamp mot Swansea 0-1. Før det igjen vant Luton 3-2 over Sheffield Wednesday, etter å ha ligget under 0-2 til pause. Før det igjen spilte Luton fire hjemmekamper uten seier, hvor det ble 1-1 mot Millwall og Huddersfield, mens Luton tapte 0-2 i hjemmekampene mot Cardiff og QPR.

Lutons skadesituasjon
Per nå besitter jeg ikke noen opplysninger om Lutons skadesituasjon. Det er derfor grunn til å tro at Luton fortsatt må klare seg uten Sonny Bradley, Tom Lockyer og Dan Potts.

Toppscorerne
Luton må spesielt se opp for Cauley Woodrow som har scoret 13 mål for Barnsley denne sesongen, uansett turnering, mens 11 av disse er ligamål. Luton må også ha en plan for å stoppe Kaptein Alex Mowatt, som hittil har scoret syv ligamål, i tillegg til å ha produserte syv assist. James Collins er fortsatt Lutons toppscorer med syv ligamål, og ti mål uansett turnering.

Nice to know, need to know
Statistikken sier at det ganske sikkert blir en vinner på lørdag. Kun tre ganger på de siste nitten ligakampene har det endt uavgjort mellom Luton og Barnsley. Et siste «morsomt» poeng før lørdagens kamp, er at 10 av de siste 14 møtene mellom Luton og Barnsley har endt med borteseier. En gang har det endt med hjemmeseier, mens tre av kampene har endt uavgjort.

Nathan Jones har brutt flere negative statistiskker denne sesongen med Luton, og på mandag er det på tide å bryte enda en ved å igjen vinne hjemme mot Barnsley. Spenningen kan du få med deg live på mandag kl 1600 norsk tid, og kampen kan som vanlig streames via iFollow tjenesten som du finner på Luton Town sine hjemmesider. Simon Pitts kommenterer.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!