Preview Wycombe Wanderers FC – Luton Town

Lørdag er det klart for lokaloppgjør, ettersom «nabo» Wycombe tar imot Luton på deres hjemmebane Adam Park. Wycombe regnes som nabo, da det kun er 65 km mellom Adams Park og Kenilworth Road. Neste lørdag er det også klart for nabooppgjør, da Lutons erkerival, Watford, skal besøke Kenilworth Road.

Byen High Wycombe
Byen High Wycombe, som ligger nordvest for London, er en by på ca 120 000 innbyggere. Byen er den nest største i Buckinghamshire, etter Milton Keynes. Buckinghamshire grenser til Bedfordshire i øst, hvor Luton ligger.

Wycombe Wanderers
Wycombe Wanderers ble stiftet i 1887, men kvalifiserte seg først til The Football League i 1993. Ifra 1990 til 1995, ble Wycombe ledet av en da ukjent Martin O´Neill. O´Neill fikk Wycombe opp fra «non league football» og til det gjeve selskap i The Football League, og rykket mer eller mindre direkte opp fra Conference league og til nivå tre i det engelske seriesystemet. O´Neill ledet klubben til klubbens beste plassering noensinne, frem til denne sesongen, da O´Neill i 1994/95 sesongen oppnådde en 6.plass på nivå tre. I 1995 tok Martin O´Neills periode i Wycombe slutt, da han tok over som manager i Norwich.

Wycombes historie
League One sesongen 2019/20 ble aldri fysisk fullført, men ble avsluttet med at man «regnet» seg frem til hvordan tabellen ville bli seende ut til slutt. Wycombe ble plassert som nummer tre, som da også er klubbens beste ligaplassering noensinne, og kvalifiserte seg dermed for play-off. I semi-finalen ble Fleetwood slått 6-3 sammenlagt, mens Wycombe slo Oxford 2-1 i finalen på et «Corona tomt» Wembley. Dermed var Wycombe klar for The Championship for første gang i klubbens historie.

Ved en anledning oppnådde Wycombe overraskende stor suksess i FA cupen. Dette skjedde i 2000/01 sesongen, da klubben klarte å spille seg frem til semifinalen i FA cupen. På veien ble lag som Millwall, Grimsby, Wolves og Wimbledon slått ut, i tillegg til Premier league laget Leicester. I semifinalen, på Villa Park, møtte Wycombe selveste Liverpool, som slo Wycombe 2-1.

Adams Park
«The Chairboys», som er kallenavnet til Wycombe Wanderers, spiller sine hjemmekamper på Adams Park. Stadionanlegget har i utgangspunktet en kapasitet på 10,300 tilskuere, men av sikkerhetsgrunner er publikumskapasiteten begrenset til 9,448 tilskuere.

Rivaler
Hovedrivalen til Wycombe, er Colchester United og MK Dons. Lag som Reading, Watford og Oxford pleier også å fylle opp Adams Park og tenne supporterne ekstra. Luton er ikke beskrevet som en rival til Wycombe, selv om lagene ligger geografisk nært hverandre.

H2H
Wycombe og Luton har møtt hverandre 29 ganger. Totalt har Luton vunnet 14 ganger, 10 ganger har det endt uavgjort, mens Wycombe har vunnet fem ganger. Wycombes fem seiere mot Luton, har alle kommet på Kenilworth Road.

Sist lagene møttes var i høst hvor Luton vant 2-0 etter scoringer av Pelly Ruddock Mpanzu og Elliott Lee. Dette var første gang lagene har spilt mot hverandre på nest øverste liga nivå.

Sist lagene møttes på Adams Park, var i september 2018/19, hvor lagene spilte 1-1. Wycombe tok ledelsen 1-0 i første omgang, mens Matty Pearson utlignet til 1-1 midtveis i andre omgang.

Luton har besøkt Adams Park 14 ganger, og har som nevnt aldri tapt når de har besøkt Wycombe. Syv ganger har det det endt uavgjort, mens syv ganger har det endt med Luton seier.

Wycombes form
Wycombe ligger sist i The Championship med 33 poeng, og har ni poeng opp til Birmingham som ligger på 21.plass. Med sine 29 mål, er Wycombe det laget som har scoret minst mål i årets liga. Luton har scoret 32 mål. Med sine 61 innslupne mål, er Wycombe også det laget som har sluppet inn flest mål i årets Championship. Det gjør at Wycombe har en målforskjell på minus 32, som er 11 mål dårligere målforskjell enn Birmingham som har nest dårligst målforskjell.

På mandag besøkte Wycombe AESSEAL New York Stadium, hvor de vant hele 3-0 over hjemmelaget Rotherham. En viktig seier, da Rotherham ligger på 22.plass, to poeng foran Wycombe. Når det er sagt, har Rotherham fire kamper mindre spilt enn Wycombe. Også på langfredag ble det seier, da Wycombe vant 1-0 over Blackburn på Adams Park. I siste kamp før landslagspausen, spilte Wycombe målløst mot Coventry på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, mens kampen før det endte med tap mot Barnsley. For fem kamper siden ble det igjen seier, men mot Reading, som gjør at Wycombe kun har tapt fire poeng på de fem siste kampene. Kampene før det, endte alle med tap, henholdsvis mot QPR, Stoke, Watford og Norwich.

På Adams Park har Wycombe kun klart fem hjemmeseiere denne sesongen, men har funnet en brukbar hjemmeform i det siste. På de siste syv kampene har det blitt tre seiere, og tap mot Nottingham, Derby, Norwich og Barnsley. Det ble 1-0 seiere mot Reading, Preston og Blackburn, og seierne har kommet annenhver kamp etter hjemmetapet mot Derby.

Lutons form
Det ble null poeng på Luton i påsken, samt en negativ målforskjell på til sammen 1-4. Allikevel ble Luton liggende på 13.plass med sine 50 poeng, når Luton har igjen syv kamper av årets sesong. Det er åtte poeng ned til Birmingham på 21.plass som har spilt en kamp mer enn Luton, mens det er 15 poeng ned til Rotherham som har tre kamper mindre spilt enn Luton. En av disse kampene er mot Luton.

Det gjør at Luton nå har tapt fire av de siste seks kampene. På de siste ni kampene har Luton vunnet fire, spilt en uavgjort og tapt fire.

Borteformen til Luton ligner veldig på hjemmeformen til Wycombe. Luton vinner omtrent annenhver bortekamp, mens de taper de andre kampene. På de siste syv bortekampene har Luton vunnet mot 1-0 mot Birmingham, Nottingham og Preston, mens det ble bortetap mot Blackburn, Stoke, Norwich og Derby.

Friendly faces
Tidligere Luton spillere som har spilt eller spiller for Wycombe, er Craig Mackail-Smith og tidligere Luton keeper Marek Stech. I 2008/09 sesongen ble Stech lånt ut til Wycombe fra West Ham, hvor Stech fikk to kamper. Mackail-Smith fikk 62 kamper og scoret 11 mål for Wycombe i perioden 2017 – 2020. Han spiller nå i Bedford Town, mens Stech gikk fra Luton til Mansfield før inneværende sesong. Også Wycombes forsvarspiller Michael Harriman, har spilt for begge klubbene. Harriman ble lånt ut fra Queens Park Rangers til Luton i 2014/15 sesongen hvor Harriman fikk 39 kamper i den oransje drakten og scoret to mål. Craig Mackail-Smith fikk 40 kamper for Luton, hvor han scoret fem mål, mens Stech fikk 43 kamper for Luton. Luke Bolton, som ifjor ble lånt ut til Luton fra Manchester City, ble lånt ut til Wycombe i 2019 hvor han fikk ti kamper. Bolton fikk 24 kamper for Luton.

«The Beast»
Det er også verdt å merke seg at Wycombes spiss, «The beast» Saheed Adebayo Akinfenwa, signerte en et års avtale før inneværende sesong. Muskelbunten, som er blitt 38 år gammel og som er mest kjent for sin fysiske styrke og enorme overarmer, har hatt for vane å score mot Luton. Derimot i 2018/19 sesongen i League One, ikke fikk «The beast» noen nettkjenning mot Luton. Akinfenwa figurerte ikke i startoppstillingen til Wycombe til å begynne med i høst, inkludert mot Luton, men har stort sett vært tatt ut etter dette. Akinfenwa har ikke scoret mål denne sesongen.

Skader og spillernytt
Som i høstens kamp mot Wycombe, må Luton klare seg uten Tom Lockyer som er ute resten av sesongen etter skaden han pådro seg rett før pause mot Cardiff.

Derimot var det gledelig å se at Sonny Bradley kom inn for Luton i pausen mot Barnsley. Nathan Jones var allikevel litt tilbakeholden vedrørende om Bradley kom til å starte mot Wycombe. Under torsdagens pressekonferanse uttalte Nathan Jones at han var nødt til å sette innpå Sonny Bradley i andre omgang mot Barnsley, men at Bradley fortsatt var litt «rusten» og manglet noe kampform.

Nathan Jones kom ikke med noen nyheter vedrørende skadesituasjonen til Dan Potts, men kunne opplyse at Tom Ince dessverre hadde tråkket over og måtte i hvert fall stå over kampen mot Wycombe. Danny Hylton sliter med en kneskade, og vil heller ikke være tilgjengelig til lørdagens kamp.

Toppscorerne
For Wycombe er det fire stykker som har scoret fire mål denne sesongen. Dette er Fred Onyedinma, Uche Ikpazu, Joe Jacobsen og Scott Kashket.

Etter at James Collins endelig fant nettmaskene mot Barnsley på mandag, står Lutons toppscorer, James Collins, registrert med åtte ligamål hittil denne sesongen. Collins har scoret 11 mål uansett turnering.

Wycombes manager
Wycombes manager, Gareth Ainsworth, er den manageren i The Football League som nå har vært nest lengst sammenhengende manager for sin klubb, og som fortsatt er manager i sin respektive klubb. Ainsworth tok over som manager for Wycombe i november 2012, etter at Gary Waddock fikk sparken.

Ainswoth startet som spillende manager, men la skoene på hylla i april 2013, da han ble ansatt som permanent manager for Wycombe. League Two klubben Harrogate sin manager, Simon Weaver, har vært Harrogate manager siden 21.mai i 2009. Weaver er dermed den manageren som har vært lengst sammenhengende manager i en og samme klubb i The Football League, og som fortsatt er manager i denne klubben.

Need to know, nice to know
Sist lagene møttes i høst, spilte Matty Pearson sin kamp nummer 100 for Luton, etter at han sommeren 2018 signerte for Luton fra Barnsley.

Lørdagens kamp kan du som vanlig streame med livebilder fra iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Simon Pitts har som vanlig lovet å være til stede og kommentere kampen som har avspark kl 1600 norsk tid.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!