Preview Fulham – Luton Town

På mandag drar et skadeutsatt Luton til London for å møte ligaleder og Premier League klare Fulham, på deres hjemmebane Craven Cottage. Få resultater gikk Lutons vei på lørdag, og det var kun Blackburn som avga poeng, slik at de er ute av Play-off kampen. Luton må ikke vinne, men tre poeng vil definitivt sikre Luton Play-off spill. Å vinne i London er en «øvelse» som Luton sjelden gjør på de to øverste liganivåene og sjeldent på Craven Cottage. Derimot, i høst brøt Nathan Jones sitt mannskap en barrierre i London på nivå to, når Luton vant bortekampen mot Millwall i London. Noe Luton ikke hadde gjort siden august 2005, hvor Luton vant 2-1 en Championshipkamp på Selhurst Park mot Crystal Palace.

 

Fulham FC og rivaler

Fulham FC ble stiftet i 1879, og ble valgt inn i The Fotball League i 1907, og har sin tilhørighet i Hammersmith and Fulham som ligger i det vestlige London. Fulhams rivalklubber er først og fremst klubbene som ligger i Vest-London, som omfattes av betegnelsen «The West-London Derbies». Dette gjelder klubbene Fulham, Chelsea, Queens Park Rangers og Brentford. Det er først og fremst Chelsea som er hovedrivalklubben til Fulham, da Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge, ligger innenfor regionen Fulham. Også i kampene mot Queens Park Rangers skjerpes stemningen spesielt. Utenfor London har det også oppstått en mindre rivalisering mellom Fulham og klubbene Cardiff City og Gillingham.

 

Fulham FC historie

Fra 1907 og frem til 1968, vekslet Fulham mellom å spille på øverste nivå og nivå to i det engelske seriesystemet. Våren 1968 rykket Fulham ned fra øverste nivå, og rykket ikke opp igjen til det gode selskap før tidlig på 2000 tallet. Allikevel klarte Fulham å spille seg frem til FA cupfinalen i 1975, hvor de tapte 0-2 mot byrival West Ham. I denne «tunge» perioden spilte Fulham stort sett på nivå to og tre, men opplevde også å spille tre sesonger på nivå fire mellom 1994 og 1997. Klubbens absolutte bunnivå kom i 1995/96 sesongen hvor Fulham havnet på 17.plass på nivå fire.

I 1997 kjøpte Mohamed Al-Fayed klubben. Han ansatte Kevin Keegan og Ray wilkins som managere for klubben, som straks fikk suksess, og kom med et uttalt mål om å bli Premier League klubb innen fem år. Wilkins forlot klubben i mai 1998, og Keegan ble sittende alene med ansvaret for å få klubben tilbake til øverste nivå. Keegan klarte å få klubben tilbake til Championship i 1998/99 sesongen, og det med den imponerende poengsummen 101 av 138.

Deretter ble Keegan ansatt som Englands landslagssjef, og Paul Bracewell overtok ledelsen av Fulham. Første sesong i Championship ble en urolig sesong, hvor Bracewell tidlig fikk sparken. Resten av sesongen forløp med flere midlertidige managere, og klubben avsluttet sesongen på en niende plass.

Jean Tigana ble klubbens nye manager, og klarte å skaffe klubben flere unge stjerner, deriblant Luis Saha. Tigana gav klubben umiddelbart suksess, og sikret klubbens tredje opprykk på fem år ved å bli seriemestere, igjen med 101 poeng.

Fulham ble værende i Premier League fra 2001 til 2014, og spesielt opplevde Fulham stor suksess i perioden hvor Roy Hodgson var manager i klubben. Hodgson ble ansatt som manager den 28.desember 2007, og tok over etter at Lawrie Sanchez fikk sparken. Hodgson tok over klubben når Fulham lå på nedrykksplass, og styrket stallen ganske umiddelbart med å hente inn nordmennene Brede Hangeland fra FC København, og Erik Nevland fra Groningen. Hodgson berget plassen i Premier League på mest mulig dramatisk vis, da Fulham berget plassen med tre mål bedre målforskjell enn Reading som havnet på 18.plass.

Det var i Roy Hodgsens periode at Fulham klarte den beste ligaplasseringen som klubben noensinne har klart, da klubben klarte en syvende plass i Premier League i 2008/09 sesongen. Dette gjorde at Fulham i 2009/10 sesongen kvalifiserte seg til UEFAcupen/Europaligaen for andre gang i klubbens historie, og denne gang klarte Fulham å spille seg helt frem til UEFA-cup finalen som de tapte 1-2 etter ekstraomganger. Diego Forlan scoret det avgjørende målet for Aletico Madrid i det 116. minutt.

Hodgsen ga seg i Fulham sommeren 2010, da han ble ansatt som Liverpools nye manager.

Fulham spilte også Europacup i 2002/03 etter at de vant Intertoto cupen, hvor de ble slått ut av Hertha Berlin i tredje runde. I 2011/12 sesongen ble det også Europaliga spill, ettersom Fulham vant «The Fair Play League». Fulham ble slått ut i gruppespillet.

Fulham havnet på tredjeplass i Championship i 2017/18 sesongen og spilte seg helt frem til Play-off finalen hvor de møtte Aston Villa. Fulham vant 1-0 på Wembley, og rykket opp til Premier League. Det ble med en sesong i Premier League, da Fulham i 2018/19 sesongen havnet på 19. plass og rykket ned igjen til Championship.

I sesongen 2019/20 klarte Fulham igjen å spille seg frem til Play-off finalen, etter at de havnet på fjerde plass i ligaen. Denne gang var det Brentford som ble slått på Wembley, da Fulham til slutt vant 2-1 etter 120 minutter spill, da det sto 0-0 etter nitti minutter. Igjen ble det med den ene sesongen i Premier League, da Fulham i fjor vår avsluttet sesongen på 18.plass, elleve poeng bak Burnley som havnet på 17.plass.

Forrige sesongs manager, Scott Parker, valgte å forlate Fulham, og tok over opprykksrivalen Bournemouth. Den tidligere Everton og Hull manageren, Marco Silva, tok over som manager etter Scott Parker, og er dagens manager.

 

Craven Cottage

«The Cottagers», som er kallenavnet til Fulham, spiller hjemmekampene sine på Craven Cottage, som har vært hjemmebanen til Fulham siden 1896. Craven Cottage, som antagelig er et av de mest ikoniske stadionanleggene i England, har i dag en kapasitet på 19 359 tilskuere, mens rekorden er på 49 335 tilskuere. Rekorden ble satt i en ligakamp mot Millwall i 1938. Før 2019/20 sesongen, ble Riverside Stand revet, slik at tilskuerkapasiteten ble redusert til 19 359 tilskuere. Riverside Stand blir i dag bygd om, og når denne delen av stadion anlegget er ferdigstilt, vil Craven Cottage ha en kapasitet på 29 600 tilskuere.

Craven Cottage ligger idyllisk til ved siden av Bishop´s Park, helt nede ved elven Themsen. Opprinnelig var området et jaktområde, hvor baronen William Craven, som var den sjette baron Craven, satte opp en jakthytte i 1780. Ifølge ryktene skal både Sir Arthur Conan Doyle, Jeremy Bentham, Florence Nightingale og dronning Victoria ha bodd på hytten, før den ble ødelagt av brann i 1888. Allikevel, mellom Johnny Haynes Stand, oppkalt etter den legendariske tidligere landslagskapteinen, og Putney End, finner vi fremdeles «The Cottage» – hytten.

 

Nordmenn i Fulham

En rekke kjente nordmenn har spilt for Fulham. Brede Hangeland er den nordmannen som har spilt flest kamper for Fulham med sine 217 kamper fra 2008 til 2014. Midtstopperen scoret åtte mål på de seks årene han tilbragte i Fulham. Erik Nevland ble hentet til Fulham like etter at Brede Hangeland ble hentet til Fulham. Nevland fikk 52 kamper for klubben, og scoret ni mål før han forlot klubben i 2010. Bjørn Helge Riise fikk 15 kamper i perioden 2009 til 2011, mens broren, John Arne Riise, fikk 87 kamper for Fulham mellom 2011 til 2014. Håvard Nordtveit ble lånt ut til Fulham fra Hoffenheim ifra januar 2019 og ut sesongen. Nordtveit fikk fem kamper, og scoret ingen mål. I august 2016 ble Stefan Johansen hentet fra Celtic til Fulham. I løpet av sin periode i Fulham, ble Johansen først lånt ut til West Bromwich i 2019, før han i januar ble lånt ut til QPR, en overgang som i sommer ble gjort permanent. Johansen fikk totalt 126 kamper for Fulham og scoret 19 mål.

 

H2H

Luton og Fulham har møtt hverandre 60 ganger, hvor Fulham har vunnet 29 ganger, mens Luton har vunnet 22 ganger. Ni ganger har det endt uavgjort. Lagene har aldri møtt hverandre på øverste nivå i England.

Sist lagene møttes var i desember på Kenilworth Road, hvor kampen endte 1-1, etter at Elijah Adebayo utlignet for Luton i det 62. minutt.

Sist lagene møttes på Craven Cottage, vant Fulham 3-2, i en kamp som ble spilt i oktober 2019. Potts reduserte til 1-2 i andre omgang, mens LuaLua reduserte til 2-3 på overtid i andre omgang, mens Mitrovic scoret hat-trick for Fulham. Kun fire av de siste 14 oppgjørene mellom Luton og Fulham har endt med mindre enn tre scoringer.

Luton har nå spilt seks kamper mot Fulham uten å vinne, da siste seier til Luton over Fulham skjedde i oktober 1998. Luton vant 3-1 i en ligakamp som ble spilt på Craven Cottage i League Division 2 (nivå tre), hvor Lutons mål ble scoret av Phil Gray, Stuart Douglas og Stephen Davis. Dette var samme sesong som Fulham ble ligamestere med 101 poeng og rykket endelig opp til nivå to i det engelske ligasystemet. Luton var det eneste laget, uansett turnering, som klarte å slå Fulham i på Craven Cottage denne sesongen. Luton avsluttet nevnte sesong på 12.plass. Etter seieren til Luton i 1998, har Fulham vunnet tre kamper, mens det har blitt uavgjort ved tre anledninger.

Luton har besøkt Craven Cottage 30 ganger, hvor Fulham har vunnet 18 ganger, Luton har vunnet seks ganger, mens det har endt likt ved seks anledninger. Siste seier til Luton på Craven Cottage var som nevnt i oktober 1998.

 

Fulhams form

Ligaleder Fulham er allerede klar for opprykk til Premier League, og kan også bli ligamester om de tar poeng mot Luton.

Fulham har imponert denne sesongen, og spesielt foran mål. Hittil har Fulham scoret 99 mål, hvor Aleksandar Mitrovic har scoret 41 av disse målene. Det gjør at Fulham har den desidert beste målforskjellen i The Championship med sine 60 plussmål. Nottingham har 34 plussmål, mens Bournemouth har 33 plussmål. Huddersfield har 15 plussmål, mens Luton og Sheffield United har 14 plussmål.

3-0 seieren til Fulham over Preston den 19. april, er den eneste seieren til Fulham på de siste fem kampene. Fulham tapte 1-3 for Coventry den 10.april, mens det også ble tap for Derby fem dager senere, når Fulham tapte 1-2 på Pride Park Stadium. Etter 3-0 seieren over Preston, var det klart for toppoppgjør med Bournemouth på Vitality Stadium. Kampen endte 1-1 etter at Mitrovic ga Fulham ledelsen, mens Dominic Solanke utlignet til 1-1 på straffe i det 90.minutt. På tirsdag tapte Fulham 0-1 for Nottingham, som virkelig jager Bournemouth som ligger på andre plass.

På hjemmebane har Fulham tatt 43 av sine 87 poeng denne sesongen, hvor Reading, Sheffield United, Huddersfield, Coventry og Nottingham er lagene som har tatt med seg tre bortepoeng hjem fra Craven Cottage. Tre av disse tapte hjemmekampene (Huddersfield, Coventry og Nottingham), er kommet i løpet av de siste seks hjemmekampene. På de siste seks hjemmekampene er det også blitt seiere mot Peterborough, Blackburn og Preston.

 

Lutons form

Forrige lørdag hadde Luton besøk av Blackpool, hvor kampen endte 1-1 etter at Elijah Adebayo ga Luton ledelsen etter to minutters spill. Med seier hadde Luton sikret Play-off, men er nå avhengig av at lag avgir poeng, eller at Luton selv tar to poeng på de to gjenstående kampene.

Det gjør at Luton har spilt tre kamper på rad uten tap, da Luton vant 1-0 over Nottingham og Cardiff før uavgjortkampen mot Blackpool. Bortekampen før Nottinghamkampen, endte med 0-2 tap mot Huddersfield. Før Huddersfieldkampen spilte Luton fire kamper på rad uten å tape, hvor Luton først vant 4-0 over Preston, før Luton vant 3-1 over Hull. Så fulgte to uavgjortkamper mot Millwall og Peterborough.

På bortebane har Luton et tap på de siste fem bortekampene. Som nevnt tapte Luton 0-2 for Huddersfield, mens det ble borteseiere mot Coventry, Hull og Cardiff. Det ble 1-1 når Luton besøkte Peterborough.

Det gjør at Luton ligger på femte plass med sine 72 poeng, med helt lik poengsum og målforskjell som Sheffield United som ligger på plassen bak, men Luton har scoret tre mål mer enn Sheffield United. Luton har også en kamp tilgode, ettersom Luton møter Fulham på mandag. Det er to poeng ned til Middlesbrough på syvende, og tre poeng ned til Millwall på åttende plass.

 

Friendly faces

Ifra 2007 til 2016, gjennomførte Elijah Adebayo hele sin ungdomskarriere i Fulham, før han ble profesjonell for Fulham i 2016. Adebayo ble værende i Fulham frem til 2019, hvor han ikke spilte noen offisielle kamper for Fulhams førstelag. Ifølge Simon Pitts skal derimot Adebayo ha spilt tre kamper for Fulhams U23 i Football League Trophy turneringen i 2017/18 sesongen, hvor han også scoret to mål. Fra juni 2019 spilte Adebayo halvannen sesong i Wallsall, hvor han fikk 55 kamper og scoret 18 mål, før han i februar i år ble hentet av Nathan Jones til Luton.

 

Toppscorerne

Elijah Adebayo har scoret 17 mål denne sesongen, i tillegg til å ha fire målgivende pasninger. Harry Cornick scoret sitt 12. mål mot Cardiff, og har også fire målgivende pasninger denne sesongen, mens Luke Berry står bokført med syv mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har syv målgivende pasninger, i tillegg til å ha scoret to ligamål. Cameron Jerome har scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem mål denne sesongen, mens James Bree har scoret et mål i tillegg til å ha seks målgivende pasninger denne sesongen, hvor fler er kommet som følge av sin presise dødballfot. Alan Campbell har fire mål og to målgivende, mens Danny Hylton scoret sitt fjerde mål for sesongen mot Peterborough. Fred Onyedinma har scoret tre mål, og var nest sist for fjerde gang denne sesongen, når han serverte Danny Hylton mot Peterborough.

For Fulham er det som nevnt Aleksander Mitrovic som er lagets suverene toppscorer med sine 41 mål. Fabio Carvalho og Harry Wilson har scoret 11 mål hver. Mitrovic er også ligaens toppscorer foran Dominic Solanke fra Bournemouth som har scoret 28 mål i The Championship. Mitrovic sine 41 mål er også rekord i antall scorede mål på en sesong i The Championship.

 

Lutons skadesituasjon

Det har ikke vært noen pressekonferanse før mandagens kamp, så skadesituasjonen er vanskelig å si noe konkret om, annet enn det vi vet fra forrige kamp.

Både Sonny Bradley og Eljah Adebayo skadet seg forrige lørdag mot Blackpool. Hvor alvorlige skadene er på Bradley og Adebayo, vet vi ikke per nå, men skadelisten var kritisk, og er ikke noe mindre kritisk om Bradleys og Adebayos skader også er så alvorlige at de må stå over kamper videre.  Hvordan skadesituasjonen er for James Bree, Luke Berry, Fred Onyedinma, Reece Burke, Jordan Clark og Pelly-Ruddock Mpanzu, er også usikkert før mandagens kamp, da alle disse spillerne har vært skadet i det siste og måtte stå over mot Blackpool. Gabe Osho, James Shea og Glen Rea er bekreftet å være ut resten av sesongen.

Rett før publisering av dette preview, ble det bekreftet at Nathan Jones gikk for et «nødlån» av Hull sin keeper Matt Ingram til kampen mot Fulham. Ingram, som til sommeren er på utgående kontrakt med Hull, var Hull sin førstekeeper i fjorårets opprykkssesong, samt at han har stått 29 av Hull sine kamper denne sesongen. Derimot har Hull nylig lånt Nathan Baxter fra Chelsea, og dermed ble Ingram plassert på benken. Luton har som kjent kun Harry Isted som tilgjengelig keeper i sin stall, og reglene i The Football League er slik at Harry Isted ikke regnes som en seniorkeeper, da han har spilt for få offisielle ligakamper i The Football League. Nathan Jones kunne dermed gå for et «nødlån» for å sikre at klubben har to keepere tilgjengelig, og ha en reservekeeper på banken. Det er derimot et vilkår at «nødlånekeeperen» brukes som førstekeeper. og Nathan Jones er dermed tvunget til å henvise Isted til reservebenken mot Fulham. Ingram vil isåfall bli klubbens sjette keeper denne sesongen som spiller for sesongens førstelag. Nathan Jones kunne ikke denne gang låne keeper fra en Premier League klubb.

 

Innspurten

Luton må ikke ta poeng på sine siste to kamper for å sikre Play-off, men trenger maks to poeng på de to siste gjenværende kampene for å være sikker på å minst bli nummer seks i årets The Championship, og dermed sikre Play-off. Med andre ord, med seier over Fulham på mandag, vil Luton sikre Play-off. Med et poeng mot Fulham, er det kun Middlesbrough som kan ta igjen Luton av lagene som ligger på plassene bak Play-off, mens om Luton taper, har også Millwall en teoretisk sjanse.

Luton har ikke noen mulighet til å ta igjen Nottingham og Huddersfield som ligger på tredje og fjerde plass i The Championship, da det er syv poeng opp til dem begge.

På tirsdag møtes Bournemouth og Nottingham til deres siste hengekamp, og vinner Nottingham denne kampen, vil de ta over andreplassen med bedre målforskjell enn Bournemouth. Tar Bournemouth poeng mot Nottingham, er de minst sikret andre plass og opprykk til Premier League. For å bli ligamestere må Bournemouth vinne begge sine to siste kamper, samt at Fulham må tape begge sine gjenværende kamper.

På lørdag avslutter Luton selve ligaspillet 2021/22 mot Ørjan Nyskjolds Reading på Kenilworth Road. Reading ligger i skrivende stund på den siste sikre plassen i The Championship, med syv poengs margin til Derby som ligger på 22. Reading har derfor ingenting annet å spille for i siste kamp, annet enn sin egen ære, da det er seks poeng opp til Birmingham på 20. plass.

Som nevnt innledningsvis, ligger Sheffield United på plassen bak Luton med like mange poeng og lik målforskjell som Luton, men med tre mål mindre scoret enn Luton. Med andre ord, som Luton, må ikke Sheffield United ta poeng neste lørdag for å sikre Play-off, når de får besøk av ligaleder Fulham, men da er de avhengig av at Middlesbrough og Millwall avgir poeng.

Fulham kan smykke seg med tittelen ligamester om de tar poeng mot Luton på mandag, eller at Bournemouth avgir poeng mot Nottingham på tirsdag, om Fulham taper mot Luton. Om Luton vinner på mandag og Bournemouth vinner på tirsdag, må Fulham ha et poeng mot Sheffield United neste lørdag, for å bli ligamestere.

Middlesbrough ligger på syvende plass, to poeng bak Luton og med to mål dårligere målforskjell enn Luton. Om Luton avgir poeng mot Fulham på mandag, må Middlesbrough vinne bortekampen mot Preston neste lørdag, og da med nok mål om Luton spiller uavgjort mot Reading.

Millwall, som møter Bournemouth på bortebane neste lørdag, kan også ta igjen Luton om Luton ikke tar poeng på sine to siste gjenværende kamper. I så fall må Millwall vinne mot Bournemouth og ta igjen Lutons målforskjell som er fem mål bedre enn Millwall.

Bournemouth kan enten ha ingenting å spille for, da de kan være sikret opprykk på tirsdag ved å bli nummer to, eller de kan ha alt å spille for, da de kan ligge på tredje plass med dårligere målforskjell enn Nottingham, samt at de i teorien kan bli ligamestere. Nottingham møter Hull i siste serierunde.

På lørdag tapte Blackburn 0-3 for Bournemouth, og mistet dermed sin mulighet til å kvalifisere seg for Play-off.

 

Luton har fått tildelt 1879 billetter til sesongens siste bortekamp som også blir sendt på TV. Med andre ord blir ikke mandagens kamp sendt med livebilder på iFollow, men kan streames med livebilder på VIAPLAY, eller ses direkte på Vsport3. Sendingen starter kl 1810, og avspark er kl 1815 skandinavisk tid. Om du ikke har tilgang på VIAPLAY eller Vsport3, kan man streame radiostreamen fra iFollow hvor Simon Pitts vil kommentere kampen live.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!