Preview Luton Town – Blackpool

På lørdag får Luton besøk av «play-off spesialisten» Blackpool, i sesongens tredjesiste ligakamp som også blir sendt på TV. Ettersom kampen skal sendes direkte på TV, er det «early kick off», og kampstart er satt til kl 1330 skandinavisk tid.

 

Byen Blackpool

Byen Blackpool ligger i det nordvestlige England, like nord for Liverpool og Manchester, og heller ikke langt fra byene Preston, Burnley og Bolton. Blackpool er et populært feriested, og hvert år tiltrekker byen seg millioner av turister som kommer for å utnytte de populære badestrendene som finnes i og utenfor byen. Blackpool ligger ved irskesjøen, og har blant annet en elleve km lang sandstrand. Det bor ca 142 000 innbyggere i Blackpool.

 

Blackpool FC og Rivalisering

Blackpool Football Club ble stiftet i 1887, og ble valgt inn i The Football league i 1896. Preston, Burnley og Bolton er de største rivalklubbene til Blackpool, først og fremst grunnet sin nære beliggenhet. Spesielt er kampene mot Preston North End spesielt intense, og blir kalt West Lancashire derby. Lagene har aldri spilt mot hverandre på det øverste nivået, kun når de har spilt på andre til fjerde nivå i det engelske seriesystemet.

 

Bloomfield Road

«The Seasiders», som er kallenavnet til Blackpool, spiller hjemmekampene sine på Bloomfield Road som har vært hjemmebanen til Blackpool siden 1901. Bloomfield Road har i de siste årene vært igjennom omfattende ombygging, og har i dag en kapasitet på 16616 tilskuere. Tilskuerrekorden på Bloomfield Road er på 38 098 tilskuere og ble satt i en seriekamp mellom Blackpool og Wolverhampton den 17. september 1955.

I 2005 ble tre kamper i Europamesterskapet for kvinner spilt på Bloomfield Road. Også A-HA har spilt på Bloomfield Road, da de spilte en konsert på Bloomfield Road den 16. juni 2018.

 

Blackpool FC historie

Blackpool har mange sesonger på øverste nivå i England. Dette var spesielt i perioden mellom 1930 og 1967. Det var i denne perioden at klubben fikk sølv på øverste nivå, nærmere bestemt i sesongen 1955/56. I 1953 vant også klubben FA cupen etter å ha vunnet 4-3 over naborival Bolton foran 100 000 tilskuere på Wembley.

Sist gang Blackpool spilte på det øverste nivået i England, var i sesongen 2010/11.

Blackpool rykket opp som følge av at de vant Play-off finalen, etter å ha havnet på sjette plass i ligaen. Finalen ble spilt mot Cardiff, etter at de sammenlagt slo Nottingham Forest 6-4 i semi-finalen. Blackpool slo Cardiff 3-2 i finalen på Wembley, etter å ha ligget under med både 0–1 og 1–2. Ved begge anledningene klarte Blackpool å score minutter etterpå, før Brett Ormerod satte inn seiersmålet på overtid i første omgang.

Det ble med den ene sesongen i Premier League, da Blackpool endte på 19.plass og rykket ned til Championship. Sesongen etter endte Blackpool på Femte plass i Championship, og igjen klarte Blackpool å spille seg helt frem til play-off finalen, som de denne gang tapte 1-2 mot West Ham.

Året etter begynte nedturen for Blackpool, og spesielt når suksess manager Ian Holloway bestemte seg for å gi seg som manager i Blackpool. I november 2012 fikk Ian Holloway tilbud om å bli manager hos ligarival Crystal Palace, en jobb han også takket ja til. Fire dager senere tok Portsmouth manager Michael Appleton over i Blackpool, før han to mnd senere gikk til Blackburn som manager. Februar 2013 ansatte Blackpool Paul Ince som manager, som derved ble den tredje manageren for Blackpool på fire mnd. Paul Ince klarte å styre klubben til en 15.plass i sesongen 2012/13.

Sesongen 2013/14 startet veldig bra for Paul Ince og Blackpool. Faktisk den beste ligastarten noensinne. På ni kamper tok Blackpool 16 av 18 mulige poeng. Deretter begynte krisen for alvor for Blackpool. Fra å vinne nesten alle sine kamper, tapte Paul Ince og Blackpool ni av ti kamper. Det endte med at Ince fikk sparken etter 11 mnd som manager. Kaptein Barry Ferguson tok over som spillende manager og klarte å styre klubben til en 20. plass etter kun å ha vunnet tre kamper etter at han tok over for Paul Ince. Juni 2014 ble Belgiske Jose Riga utnevnt som manager, forøvrig klubbens første manager som ikke hadde nasjonalitet fra ”balløya”.

Riga fikk en forferdelig vanskelig start som manager. I løpet av sommeren 2014 forlot hele 27 spillere klubben, og to uker før seriestart hadde klubben kun åtte utespillere og ingen keepere registrert i stallen. Riga klarte allikevel å stable en tropp på beina til ligastarten mot Nottingham Forest, men med kun fire innbyttere, og Blackpool tapte kampen 0-2. Etter femten kamper fikk Riga sparken, og ble erstattet av Lee Clark.

Clark hadde en håpløs oppgave og den 6.april i 2015, når seks kamper gjensto av serien, var det klart at Blackpool var klar for nedrykk til League one. Blackpool endte desidert sist med 26 poeng. Ikke uventet, forlot Clark jobben som manager i Blackpool i mai 2015, og ble erstattet av Neil McDonald. Sesongen 2015/16 ble heller ingen suksess, og Neil McDonalds Blackpool rykket ned til League two og fjerde nivå for første gang på femten år. Neil McDonald fikk sparken og ble erstattet av Gary Bowyer, som ble den åttende manageren i Blackpool på tre og et halvt år. Bowyer klarte å rykke opp med Blackpool på første forsøk ved å vinne Play-off for League two i 2017.

Blackpool har spilt i League One siden 2017, og klarte først å rykke opp til The Championship i fjor sommer etter å ha vunnet Play off finalen mot Lincoln. Dette gjorde Blackpool med Neill Crithley som manager, som også er den tredje manageren som Blackpool har ansatt siden Bowyer forlot Blackpool i 2018. Blackpool rykket opp ved at de først havnet på tredje plass i Legaue One, før de slo Oxford 6-3 sammenlagt i Play-off semi-finalen. I finalen ble Lincoln slått 2-1, etter at Lincoln tok ledelsen etter to minutter.

 

Play-off spesialisten

Blackpool er å anse som Play-off spesialisten over alle. Kun en gang har Blackpool rykket opp som følge av at de har blitt seriemestere, som skjedde i 1929/30 sesongen når Blackpool ble seriemestere på nest øverste nivå. Alle andre opprykk har enten skjedd ved at klubben har blitt nummer to, eller vunnet Play-off. Siden FA innførte Play-off i 1987, har Blackpool spilt i åtte Play-off finaler, som også er rekord. Seks ganger har Blackpool rykket opp ved å vinne en play-off finale, noe de gjorde i 1992 (fra nivå fire), 2001 (fra nivå fire), 2007 (fra nivå tre), 2010 (fra Championship til Premier league), i 2017 (fra nivå fire), og sist i fjor sommer 2021 (fra nivå tre).

Opprykket til Blackpool i 2017 via Play-off, huskes av de fleste av oss Lutonsupportere med en viss bitterhet. Luton og Blackpool møttes i Play-off semi-finalen etter at Luton havnet på fjerde plass i ligaen, mens Blackpool havnet på syvende plass. I første kamp vant Blackpool 3-2 på Bloomfield Road, hvor den tidligere Luton spilleren Mark Cullen scoret hat-trick for Blackpool. Luton ledet for øvrig 2-1 til pause etter scoringer av Potts og Vassell. Om første kamp var dramatisk, var returoppgjøret på Kenilworth Road høydramatisk! Luton ledet først 3-1 etter først et selvmål fra Kelvin Mellor hos Blackpool, mens Scott Cuthbert og Danny Hylton (straffe) scoret de andre to målene for Luton. En keepertabbe av Lutons keeper, Stuart Moore (på lån fra Reading), sørget for at Blackpool reduserte i det 75 minutt. Det så lenge ut til at kampen skulle ende 3-2 etter nitti minutter, og 9700 tilskuere på Kenilworth Road, samt tv-tittere fra hele verden, forberedte seg på ekstra omganger. I det 95. minutt fikk derimot Blackpool corner hvor ballen etter mye klabb og babb traff en liggende og uheldig Moore i ryggen, og trillet over streken. Kampen endte 3-3, og Blackpool vant dermed sammenlagt 6-5.

Exeter kvalifiserte seg også til Play-off finalen på like dramatisk vis, da de også vant 6-5 sammenlagt. Også denne Play-off semi-finalen ble avgjort fem minutter på overtid i andre omgang. Blackpool vant finalen på Wembley 2-1, og rykket opp via Play-off for femte gang.

 

H2H

Siden 1897 har Luton og Blackpool møtt hverandre 56 ganger. 17 ganger har Blackpool vunnet, 15 ganger har det endt uavgjort, mens 24 ganger har Luton vunnet.

Siste lagene møttes, var den 4. desember på Bloomfield Road. Luton vant 3-0 etter scoringer av Sonny Bradley, Elijah Adebayo og Jordan Clark. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i en League One kamp i april 2019. Blackpool ledet 2-1 til det var igjen fire minutter av kampen, hvor Jason Cummings utlignet til 2-2.

3-0 seieren på Bloomfield Road, var den første seieren mot Blackpool på fem forsøk, da Luton har møtt Blackpool ved fire anledninger på rad, uten å vinne.

Blackpool har besøkt Kenilworth Road 28 ganger, hvor Luton har vunnet 16 ganger, Blackpool har vunnet fem ganger, mens det har endt likt ved syv anledninger. Sist Blackpool vant over Luton på Kenilworth Road, var i februar 2003 hvor Blackpool vant 3-1 i en League Division 2 kamp (nivå tre). Etter det har Blackpool besøkt Kenilworth Road fem ganger hvor Luton først vant tre av oppgjørene, før Luton og Blackpool spilte uavgjort ved to anledninger.

 

Blackpools form

Før lørdagen kamp, ligger Blackpool på en 16. plass med sine 56 poeng, 26 poeng foran Peterborough som ligger på 22. plass, og 15 poeng bak Luton som ligger på fjerde plass. Det er ti poeng opp til Sheffield United som ligger på sjette plass. Manager Critchley har gjort et utmerket stykke arbeid med nyopprykkede Blackpool, og har lenge vært klar for en ny sesong i The Championship.

Før lørdagens kamp, har Critchley sagt at målet er å avslutte sesongen så bra som mulig, og komme så høyt som mulig på tabellen. Å havne topp 12 (øvre halvfdel av tabellen) er fortsatt mulig, da Blackpool har tolv poeng å spille om, da de har en hengekamp igjen. Det er fire poeng opp til West Brom som ligger på tolvte plass, men med en kamp mer spilt enn Bøackpool.

På mandag vant Blackpool en råsterk hjemmeseier, når Birmingham ble slått 6-1. Dette var Blackpools første seier på fem kamper, da Blackpool den 12. mars slo Swansea 1-0, også det på Bloomfield Road. Kampene mellom de to seierne endte først målløst mot Sheffield United på Bloomfield Road, før Nottingham vant 4-1, også det på Bloomfield Road. Deretter fulgte tre bortekamper hvor Preston først vant 1-0, før det ble 1-1 mot Blackburn på Ewood Park. På langfredag tapte Blackpool 1-2 for West Brom på The Hawthorns.

Blackpool har tapt like mange kamper på bortebane som på hjemmebane, da de totalt har tapt 16 kamper. På hjemmebane har Blackpool vist stor form denne sesongen, og har tatt det meste av poeng på Bloomfield Road. Blackpool har derimot hatt problemer med å vinne på bortebane, da de kun har vunnet fire kamper når de har vært på reise, hvor tre av de fire borteseierne kom innen oktober var over.

På de siste 12 bortekampene, er det kun borteseieren mot Stoke den 5.mars som har gitt tre poeng. Fem kamper har endt uavgjort, mens Blackpool har tapt seks av de siste 12 bortekampene.

Det er verdt å merke seg at alle bortetapene til Blackpool denne sesongen, har vært et måls tap, samt at Blackpool kun har scoret mer enn et mål på bortebane ved fire anledninger. Kun ved tre anledninger denne sesongen har Blackpool gått av en bortebane uten å score mål.

 

Lutons form

Seks av ni mulige poeng i påsken er så absolutt godkjent, ettersom Luton hadde et nokså utfordrende program. På de siste syv kampene er det kun Huddersfield som har klart å slå Luton, da de 11. april van 2-0 når Luton besøkte John Smiths´s Stadium.

Den 16. mars ble Preston slått 4-0 på Kenilworth Road, før Hull ble slått 3-1 på MKM Stadium. Deretter fikk Luton besøk fra London av Millwall, en kamp som endte 2-2, før lagene i The Championship tok landslagspause. Første kamp etter landslagspausen var mot Peterborough, som endte 1-1 etter en sen utligning fra Peterborough. Luton dro så på besøk til Play-off rival Huddersfield, hvor Luton som nevnt tapte 0-2. Langfredag fikk Luton besøk av Nottingham hvor Luton vant 1-0, før Luton på andre påskedag endelig vant en ligakamp på The Cardiff City Stadium, da Luton vant 1-0 over Cardiff.

På Kenilworth Road er det kun QPR som har vunnet over Luton siden 11.desember, ettersom QPR vant 2-1 den 13.mars. Det endte uavgjort mot Fulham, Blackburn og Millwall, mens det ble hjemmeseiere mot Bournemouth, Bristol City, Barnsley, West Brom, Derby, Preston og Nottingham.

 

Tabellen, «Clean sheet» og målforskjell

Etter seieren i Cardiff, ligger Luton fortsatt på fjerde plass før lørdagens kamp, to poeng bak Huddersfield på tredje plass. Det er seks poeng opp til Bournemouth på andre plass, men Bournemouth har to kamper mindre spilt enn Luton. Nottingham ligger et poeng bak Luton, men har også to kamper mindre spilt, deriblant Bournemouth, og kan i teorien ta igjen Bournemouth. Videre er det fem poeng ned til Sheffield United på sjette plass, mens det er seks poeng ned til Millwall på syvende plass. Videre er det åtte poeng ned til Blackburn, Middlesbrough og QPR, hvor Middlesbrough har en kamp mindre spilt enn Luton. Med fire poeng på de siste tre kampene, er det derfor helt sikkert at Luton er sikret Play-off.

Nathan Jones har uttalt flere ganger om viktigheten av å klare «Clean sheet», da Luton ofte scorer mål. Scorer man mål og klarer «clean sheet», blir det tre poeng. «Clean sheet» kan derfor vise seg å bli viktig i ligainnspurten og kampen om «play off».

Luton klarte endelig et «clean sheet» mot Nottingham Forest, etter å ha spilt fire kamper på rad hvor Luton slapp inn mål. Luton fulgte opp med «clean sheet» mot Cardiff også, og står dermed med 18 «clean sheet» denne sesongen. Dette er likt med Sheffield United, Huddersfield og Bournemouth, og ligger på delt førsteplass på «clean sheet tabellen». Swansea, Fulham og West Brom har 16 «clean sheet», mens Blackburn og Preston har 15 «clean sheet» denne sesongen.

Målforskjell kan ha betydning for hvilke lag som til slutt kvalifiserer seg for Play-off. Av lagene som kjemper om Play-off, er det kun Nottingham som har bedre målforskjell enn Luton. Nottingham har pluss 28 mål, mens Luton har pluss 14 mål. Huddersfield har pluss 13 mål, mens Sheffield United har pluss elleve mål. Middlesbrough og Blackburn har pluss åtte mål, mens Millwall har pluss seks mål. QPR har pluss tre mål, mens Coventry har pluss to mål.

 

Friendly faces

I perioden 2013 til 2015 spilte Mark Cullen 71 kamper for Luton, hvor han scoret 21 mål. I juni 2015 ble Cullen solgt til Blackpool for 180 000 pund, hvor han i perioden 2015 til 2019 spilte 89 kamper for Blackpool og scoret 21 mål. Cullen spiller i dag i Hartlepool.

Blackpools reservekeeper er Stuart Moore, som ble lånt ut fra Reading til Luton i 2017, og som sto den tidligere omtalte Play-off kampen i 2017. Moore fikk ti kamper for Luton, før han dro videre til Barrow. Moore signerte for Blackpool før årets sesong, og har hittil voktet målet til Blackpool ved to anledninger.

Elliot Lee, som for tiden er å finne i Charlton, hadde et låneopphold på fire kamper i Blackpool i november 2015, når han var West Ham spiller.

Kiernan Dewsbury-Hall ble lånt ut fra Leicester til Blackpool i 2020, hvor han spilte ti kamper og scoret fire mål. Som vi alle vet, spilte Dewsbury-Hall i fjorårets sesong for Luton, hvor han spilte 39 kamper for Luton og scoret 3 mål.

 

Lutons skadesituasjon

På torsdagens pressekonferanse svarte Nathan Jones som vanlig noe kryptisk og unnvikende på spørsmål om hvilke spillere som var klare for spill til lørdagens kamp. På mandag måtte James Shea, James Bree og Fred Onyedinma byttes ut grunnet skade, og alle tre er usikre til lørdag. Nathan Jones har ennå ikke gått for et «nødlån» på keeper, da de fortsatt holder det åpent om James Shea kan være en del av Lutontroppen mot Blackpool, men sannsynligvis som reserve keeper for Harry Isted.

Når det gjelder Bree og Onyedinma, mente Simon Pitts at de neppe ville bli klare til lørdagens kamp, men kunne heller ikke utelukke at de kunne rekke det. Pitts mente også at Luke Berry og Jordan Clark er meldt i betydelig bedring, men fortsatt usikre.

Fra før er Glen Rea ute resten av sesongen, mens Nathan Jones kunne bekrefte at Pelly-Ruddock Mpanzu og Gabe Osho ikke kom til å rekke lørdagens kamp. Det foreligger ingen informasjon om tilstanden til Cameron Jerome, som også har måttet stå over noen kamper.

Kaptein Sonny Bradley vil være tilbake til kampen mot Blackpool, etter at han måtte står over mandagens kamp mot Cardiff grunnet sitt røde kort mot Nottingham.

 

Nice to know, need to know

På tirsdag ble det klart at Fulham ble klare for Premier League, etter at de slo Preston 3-0 på Craven Cottage.

Som nevnt, har Luton hittil klart å få 71 poeng denne sesongen, som er den høyeste poengsummen som Luton har klart på nivå to, siden opprykksesongen 1981/82, hvor Luton klarte 88 poeng. Luton har allerede ni poeng fler enn fjorårs sesongen, hvor Luton klarte 62 poeng.

 

Topp scorerne

Elijah Adebayo har scoret 16 mål denne sesongen, i tillegg til å ha fire målgivende pasninger. Harry Cornick scoret sitt 12. mål mot Cardiff, og har også fire målgivende pasninger denne sesongen, mens Luke Berry står bokført med syv mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til å ha scoret to ligamål. Cameron Jerome har scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem mål denne sesongen, mens James Bree har scoret et mål i tillegg til å ha seks målgivende pasninger denne sesongen, hvor fler er kommet som følge av sin presise dødballfot. Alan Campbell har fire mål og to målgivende, mens Danny Hylton scoret sitt fjerde mål for sesongen mot Peterborough. Fred Onyedinma har scoret tre mål, og var nest sist for fjerde gang denne sesongen, når han serverte Danny Hylton mot Peterborough.

For Blackpool er det den nord-irske landslagsspissen Shayne Lavery som er klubbens toppscorer med 10 mål, uansett turnering. Josh Bowler og Gary Madine har scoret åtte mål, Jerry Yates har scoret syv mål. Keshi Andersen har scoret seks mål.

 

Innspurten

På lørdag får altså Luton besøk av Blackpool, som ikke har all verdens å spille for, før Luton møter ligaleder, og Premier League klare Fulham på Craven Cottage på mandag 2.april kl 1815. Sesongen avsluttes på Kenilworth Road mot Ørjan Nyskjolds Reading. Reading ligger i skrivende stund på den siste sikre plassen i The Championship, men med syv poengs margin til Peterborough som ligger på 22. plass. I tillegg til kampen mot Blackpool, er også Fulham plukket ut til å sendes som TV kamp.

I forhold til lag som kan ta igjen Luton av lagene som ligger utenfor «Play-off» plass, kan følgende scenario utspille seg på lørdag. Om Luton vinner mot Blackpool, vil ikke Blackburn, QPR og Coventry ha mulighet til å ta igjen Luton på de to siste ligakampene som er igjen. Om Luton vinner, Millwall avgir poeng mot Birmingham og Middlesbrough avgir poeng mot Swansea, vil også Luton være sikret Play-off allerede på lørdag. Om Luton tar et poeng og Millwall og Middlesbrough taper, er det kun Middlesbrough som i teorien kan ta igjen Luton på de to siste kampene. Om Luton taper mot Blackpool, kan det bli litt mer spennende, og målforskjellen kan til syvende og sist bli avgjørende, men da må lagene fra 11. plass til syvende plass nærmest ha full pott på de siste ligakampene.

 

Kampen mot Blackpool på Kenilworth Road er en «a sell out», og undertegnede vet det er flere skandinavere som skal over og se kampen. Kampen vil bli sendt direkte på VIAPLAY plattformen, samt på TV kanalen Vsport2. Kampen sendes ikke med «live bilder» på iFollow, men Simon Pitts har bekreftet at han skal kommentere kampen «live» på iFollows radiostream.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!