Luton Town – Reading

På lørdag får Luton besøk av Reading, og avslutter dermed ligaesongen 2021/22. Uansett hvordan det går på lørdag, vil Luton gjøre sin beste ligasesong i Engelsk fotball siden 1992, men med tre poeng er også Luton garantert å kvalifiserer seg til Play-off og retten til å spille om den tredje og siste opprykksplassen til Premier League. Tidligere denne uken ble også kampen plukket ut av Sky til å bli sendt direkte på TV, og har avspark kl 1330 skandinavisk tid.

 

Byen Reading

Byen Reading ligger i den engelske regionen Sørøst- England, omtrent seks mil vest for London, hvor det bor ca 145 000 innbyggere. Byen er, ved siden av London, et av de viktigste forretningssentra i det sørøstlige England, og flere store britiske og multinasjonale selskaper har sine hovedkvarter i byen. Byen var også kjent for produksjon av øl (India Pale Ale), planteknoller og kjeks.

 

Reading FC og Rivalisering

Reading FC ble stiftet i 1871, og er derfor en av de eldste fotballklubbene i England. Allikevel ble ikke Reading valgt inn i The Football League før i 1920. Reading har ingen spesielle erkerivaler, men det har alltid vært ekstra tenning blant Readingsupporterne når Reading møter Aldershot, Oxford og Swindon.

 

«The Biscuitsmen» og «The Royals»

Tidligere ble Reading FC kalt «The Biscuitsmen», som refererte til byens kjeksproduskjon. Spesielt ettersom en av verdens største kjeksprodusenter holdt til i Reading, nemlig Huntly and Palmers. I dag er kallenavnet til Reading «The Royals», som referer til at Reading ligger i «The Royal County of Berkshire», som tidligere het «The County of Berkshire». Ettersom Windsor Castle ligger i “The County of Berkshire”, bestemte dronningen I 1957 at navnet skulle endres til «The Royal County og Berkshire». Dermed «The Royals».

 

Readings historie

Reading har stort sett alltid spilt på nivå to til fire i det engelske ligasystemet, og har ingen «major trophy». Det nærmeste Reading har vært et «major trpohy», var i 2014/15 sesongen hvor Reading spilte seg frem til semi-finalen i FA-cupen. Championship-laget Reading, møtte ikke på Premier League motstand før de møtte Arsenal i semi-finalen på Wembley. Det måtte spilles ekstraomganger for å kåre en vinner, hvor Arsenal til slutt vant 2-1, etter at Reading utlignet til 1-1 i andre omgang.

I 2005/06 sesongen klarte endelig Reading å vinne Championship, og det med hele 106 poeng, som også er rekord for hva et engelske lag har klart å oppnå gjennom en hel sesong i «The Football League». I sin første sesong i Premier League imponerte Reading med å bli nummer åtte, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. Sesong nummer to ble mer utfordrende for Reading, da Reading ble nummer 18 med knappest mulig margin overfor Fulham. Både Fulham og Reading avsluttet sesongen med 36 poeng, men Reading ble nummer 18 med tre mål dårligere målforskjell enn Fulham, som dermed ble nummer 17.

Deretter ble det fire sesonger i The Championship, før Reading igjen rykket opp til Premier League etter å ha vunnet Championship i 2011/12 sesongen. Det ble med den ene sesongen, da Reading havnet på 19. plass i sin «comebacksesong». Reading har spilt i The Championship etter dette.

I august ifjor ble Veljko Paunovic ansatt som Readings manager. Veljko Paunović menn vekslet i fjor mellom å ligge på fjerde til sjette plass, helt til den 10.april, da de falt ned til en syvende plass og utenfor Play-off. Mye skyldtes langvarig variabel form, og en elendig avslutning på 11 kamper, hvor den eneste tre-poengeren som Reading klarte på disse 11 kampene, var en 3-1 seier over Derby på Madejski Stadium den 5. april. Foruten seieren mot Derby, ble det poengdeling i syv av de andre kampene, inkludert en målløs kamp mot Luton. Dermed avsluttet Reading på en 7.plass i Championship, 7 poeng bak Bournemouth som havnet på sjette plass. Reading avsluttet åtte poeng foran Luton som avsluttet på 12.plass.

Den 17. november i høst. ble det bestemt at jubilanten Reading ble trukket seks poeng, da de har driftet med for store underskudd de tre siste årene.

Den 19. februar ble det klart at Veljko Paunović hadde ledet sin siste kamp som Reading manager, som forøvrig var en 3-2 seier over Preston, og Paul Ince ble annonsert som klubbens nye midlertidige manager. Mye av grunnen til managerbyttet, var at Reading mer eller mindre hele sesongen hadde kjempet om å unngå nedrykk, og at før kampen den 19.februar så hadde Reading spilt 12 kamper på rad uten å vinne. Den 23. april var det klart at Ince hadde klart sitt oppdrag, å sørge for at Reading skulle spille fotball i The Championship også i 2022/23 sesongen.

 

Flere rekorder

Ved siden av å ha rekorden for å ha klart flest poeng på en sesong, har også Reading rekorden for å ha vunnet flest kamper på rad siden seriestart. I 1985/86 sesongen spilte Reading på nivå tre og spilte 13 kamper på rad fra seriestart uten å avgi poeng. Reading vant nivå tre denne sesongen, og rykket opp til nivå to. Luton har også en unik rekord i det engelske seriesystemet. Det vil si at Joe Payne har denne rekorden, men som Lutonspiller. Den 13. april i 1936, scoret Payne 10 mål mot Bristol Rovers i en ligakamp på Kenilworth Road. De ti scorede målene av Payne i en og samme kamp, er rekord i de fire øverste liganivåene i England.

 

Madejski Stadium/Select Car Leasing Stadium

Reading spiller hjemmekampene sine på Madejski Stadium, eller Select Car Leasing Stadium, som anlegget heter i dag grunnet sponsornavn. Dagens publikumskapasitet er på 24 161 tilskuere, hvor rekorden er på 24 184 fra en kamp mot Everton som ble spilt i november 2012.

Anlegget, som er kalt opp etter den tidligere styrelederen Sir John Madejski, sto klart til bruk før 1998/99 sesongen. Den 22.august ble første kamp spilt, og på motsatt side sto Luton som det aller første bortelaget som fikk besøke det flotte anlegget. Kampen ble spilt på liganivå tre, og Reading vant 3-0. Før Madejski Stadium, spilte Reading på Elm Park, som Reading hadde som hjemmebane fra 1896.

 

Nordmenn i Reading

Den 31. januar ble Ørjan Nyland løst fra sin kontrakt med Bournemouth, og den 10, mars ble det klart at Nyland signerte for Reading ut sesongen. Nyland er dermed den første nordmannen som har spilt for Reading.

 

H2H

Luton og Reading har møtt hverandre 57 ganger. Reading har vunnet 26 ganger, Luton har vunnet 23 ganger, mens ni ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var den 19. januar på Select Car Leasing Stadium, hvor Luton vant 2-0 etter at Luton tok ledelsen ved at Reading scoret selvmål i det 33. minutt, mens Alan Campbell scoret Lutons andre mål i andre omgang. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var den 21. april i fjor i en kamp som endte 0-0. Lagene møttes også på Kenilworth Road den 9.januar i FA-cupen, som Luton vant 1-0 etter scoring av George Moncur i det 30. minutt. Luton tapte 1-3 i neste runde for FA-cupfinalist Chelsea på Stamford Bridge, som også ble siste kamp for Chelseamanager Frank Lampard.

Totalt har Reading besøkt Luton 28 ganger, hvor Reading har vunnet åtte ganger. 15 ganger har det endt med hjemmeseier, mens det fem ganger har det endt likt når Reading har besøkt Kenilworth Road.

 

Readings form

Før sesongens siste serierunde, ligger Reading på 21. plass, og er dermed sikret Championship spill også neste sesong. Det er syv poeng ned til Derby som ligger på 22. plass, mens det er seks poeng til Birmingham som ligger på plassen foran. Med andre ord, om ikke Reading hadde blitt trukket seks poeng, er det ikke sikkert at Reading hadde gjort det bedre, da målforskjellen er åtte mål dårligere enn Birmingham. Hovedproblemet til Reading er antall innslupne mål, som er nest flest innslupne mål i årets Championship, kun slått av Peterborough som har sluppet inn et mål mer.

Ørjan Nyland ble som kjent klar for Reading den 10.mars, og satt på benken i Readings bortetap mot Nottingham den 12.mars, hvor Nottingham vant 4-0. Nyland debuterte i neste kamp mot Bournemouth den 15.mars, hvor lagene spilte uavgjort 1-1, og har stått i mål siden. Totalt har Nyland spilt ni kamper for Reading, hvor han har sluppet inn 14 mål. Nyland og Reading klarte «clean sheet» mot Blackburn i 1-0 seieren den 19. mars, og totalt har Reading og Nyland har vunnet tre av disse ni kampene som han har voktet målet til Reading.

På de siste ti kampene har Reading vunnet mot Blackburn, Stoke og Sheffield United, mens de har tapt mot Nottingham, Cardiff, Hull og West Brom. Tapene mot Hull (0-3) og West Brom (0-1) er for øvrig de to siste kampene som Reading har spilt. Kampen før Hull var mot Swansea og endte 4-4, etter at Swansea ledet 4-1 til det 62.minutt.

På bortebane har Reading vunnet to av 11 kamper siden nyttår. Borteseierne kom mot Preston den 19. februar, mens de også vant 2-1 mot Sheffield United den 15. april. Bortekampene mot Bournemouth og Barnsley endte 1-1, mens bortekampen mot Peterborough endte målløst. Det endte med bortetap mot Middlesbrough, QPR, Bristol City, Blackpool, Nottingham og Hull. Målforskjellen på disse 11 bortekampene er på 10 – 24.

 

Lutons form

Det ble ingen drømmedebut for innlånte Matt Ingram på mandag, når Luton fikk skikkelig juling og tapte hele 0-7 for ligaleder Fulham på Craven Cottage, som samtidig kunne feire at de ble ligamestere i årets Championship.

Det gjorde at Luton falt ned på sjette plass i The Championship, samtidig som målforskjellen ble redusert fra pluss 14 mål til pluss syv mål. Luton ligger to poeng foran Middlesbrough som ligger på syvende plass, mens det er tre poeng ned til Millwall som ligger på åttende plass. Luton har like mange poeng som Sheffield United på femte plass, men Sheffield United har syv mål bedre målforskjell enn Luton.

Foruten tapet mot Fulham på mandag, har også Luton tapt mot Huddersfield på de siste ni kampene. Det ble seier mot Preston og Hull, før Luton spilte to uavgjort kamper på rad mot Millwall og Peterborough. Etter 0-2 tapet mot Huddersfield, ble det to seiere på rad mot Nottingham og Cardiff. Det ble 1-1 mot Blackpool forrige lørdag, før Luton fikk juling av Fulham på mandag.

Siden nyttår har Luton spilt 11 hjemmekamper, og det er kun QPR som har klart å vinne over Luton på Kenilworth Road. Først ble Bournemouth slått, før Bristol City led samme skjebne. Deretter ble det målløst mot Blackburn, før Barnsley og West Brom ble sendt hjem med null poeng. Deretter ble Derby sendt hjem med uforrettet sak på Kenilworth Road, før QPR sørget for årets første, og hittil eneste liganederlag på Kenilworth Road. Deretter ble Preston slått 4-0, før Millwall fikk med seg et poeng. Nottingham ble så slått 1-0, før Blackpool, som siste besøkende, fikk med seg et poeng. Siden nyttår har Luton vunnet syv hjemmekamper, mens tre kamper har endt uavgjort.

 

Skader

Hele ti spillere var ute med skade i 0-7 tapet mot Fulham. James Shea, Gabe Osho, Glen Rea og innlånte Jed Steer er alle meldt skadet ut resten av sesongen. Når det gjelder James Bree, Luke Berry og Pelly-Ruddock Mpanzu, har Nathan Jones uttalt han er usikker på om disse tre vil kunne spille igjen denne sesongen. I tillegg var Lutons manager redd for at Fred Onyedinma og hans erstatter på mandag, Peter Kioso, muligens også måtte legges til denne listen, etter at begge pådro seg skader i kampen mot Fulham. Nathan Jones har uttalt seg noe mer optimistisk rundt Sonny Bradley, Elijah Adebayo og Harry Cornick, i tillegg til at Jordan Clark fikk 25 minutter mot Fulham.

Under torsdagens pressekonferanse var det kun en av de skadde spillerne som Nathan Jones snakket om, da han forklarte grunnen til «benkingen» av Alan Campbell på mandag. Campbell fikk en liten føling med en mulig strekk på baksiden av låret, og Nathan Jones turte derfor ikke å ta sjansen på å la Campbell få spille. Selv om Nathan Jones var tilbakeholden med informasjon rundt hvilke spillere han hadde klar, var han klar på at han kom til å stille det sterkeste laget han hadde til rådighet.

 

Friendly faces

Lutons Gabe Osho hadde fire år i Reading, hvor han ble lånt ut til flere lag, men fikk også 14 kamper for Reading. Osho signerte for Luton i november 2020, og har flere kamper for årets Luton lag.. Også Conor Lawless har ikledd seg Reading trøye, og spilte blant annet mot Luton i FA cup oppgjøret mot Luton i januar 2021 som Luton vant. Lawless signerte for Luton i fjor sommer, men har ennå ikke spilt førstelagsfotball for Luton. Tom Ince ble i fjor lånt ut fra Stoke til Luton, hvor han fikk syv kamper i den oransje trøya. Ince ble i januar lånt ut fra Stoke til Reading, hvor han hittil har spilt 15 kamper for Reading.

Jack Stacey debuterte for Reading i august 2014, hvor han videre spilte syv kamper og scoret et mål. Stacey signerte for Luton sommeren 2017, hvor han spilte 95 kamper og scoret fem mål. Ble solgt videre til Bournemouth for 4 millioner pund i juli 2019.

 

Need to know, need to know

Når det gjelder skader, har også Reading et aldri så lite skademareritt, da ti av deres faste spillere skal være skadet. Toppscoreren John Swift og ikke ukjente Tom Ince og Danny Drinkwater (på lån fra Chelsea), er alle nevnt på skadelisten til Reading.

 Kun en gang denne sesongen har Luton tapt to ligakamper etter hverandre, og det skjedde den 6. og 19. november hvor Luton først tapte mot Stoke, før de i neste serierunde tapte mot QPR. Kun to ganger har Luton spilt uavgjort etter å ha tapt en kamp, mens hele ni ganger har Luton slått tilbake med seier etter å ha tapt en ligakamp denne sesongen.

På torsdagens pressekonferanse ble Nathan Jones spurt om de var i gang med kontraktfornyelse for de spillerne som er på utgående kontrakt. Nathan Jones avkreftet dette og fortalte at han ikke ønsket at kontraktsforhandlinger skulle være et forstyrrende element nå under innspurten, hvor de også fortsatt var med i opprykkskampen. Nathan Jones gjorde også et poeng av at det heller ikke var sikkert at Luton spilte i The Championship til neste år.

Uansett hvordan det går med Luton på lørdag, vil Luton få sin beste ligaplassering siden nedrykket fra Division One (øverste liganivå) i 1992. I 2005/06 sesongen endte Luton på 10. plass i The Championship, som også er Luton beste ligaplassering siden 1992.

 

Topp scorerne

Elijah Adebayo har scoret 17 mål denne sesongen, uansett turnering, i tillegg til å ha fire målgivende pasninger. Harry Cornick scoret sitt 12. mål mot Cardiff, og har også fire målgivende pasninger denne sesongen, mens Luke Berry står bokført med syv mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har syv målgivende pasninger, i tillegg til å ha scoret to ligamål. Cameron Jerome har scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem mål denne sesongen, mens James Bree har scoret et mål i tillegg til å ha seks målgivende pasninger denne sesongen, hvor fler er kommet som følge av sin presise dødballfot. Alan Campbell har fire mål og to målgivende, mens Danny Hylton scoret sitt fjerde mål for sesongen mot Peterborough. Fred Onyedinma har scoret tre mål, og var nest sist for fjerde gang denne sesongen, når han serverte Danny Hylton mot Peterborough.

For Reading er det Lucas Joao og John Swift som er lagets toppscorere, da begge har scoret 11 mål hver. Lucas Joao mistet en stor del av høstsesongen på grunn av skade, og har scoret alle sine 11 mål siden 22. januar.

 

Clean sheet

Etter å klart to «clean sheet» på rad mot Nottingham og Cardiff, har Luton spilt to kamper på rad hvor de har sluppet inn mål, og står fortsatt med 18 «clean sheet» denne sesongen. Bournemouth med sine 20 «clean sheet» leder statistikken over «clean sheet» i The Championship, mens Sheffield United med sine 19 «clean sheet» ligger på andre plass. Luton, Huddersfield og West Brom ligger på tredje plass med sine 18 «clean sheet», mens Fulham ligger på fjerde plass med sine 17 «clean sheet». Swansea har 16 «clean sheet», mens Blackburn og Preston har 15.

 

Før siste serierunde

På tirsdag sikret Bournemouth opprykk til Premier League ved å vinne 1-0 over Nottingham på Vitality Stadium. Dermed vil Nottingham og Huddersfield, som har lik poengsum, gjøre opp om hvem av dem som skal bli nummer tre i årets The Championship. Nottingham har bortekamp mot Hull, mens Huddersfield har hjemmekamp mot Bristol City.

Sheffield United som ligger på femte plass med sine 72 poeng og målforskjell på pluss 14 mål, har hjemmekamp mot seriemester Fulham. Om Sheffield United vinner, vil de klare Play-off. Som vi alle vet, ligger Luton på plassen bak med samme poengsum, men med målforskjell på pluss syv mål.

Luton bør vinne for å sikre Play-off, da Middlesbrough med seier i bortekampen mot Preston vil gå forbi Luton om Luton avgir poeng mot Reading. Dette da Middlesbrough ligger to poeng bak Luton og har en målforskjell på pluss 12 mål. Om Middlesbrough avgir poeng, vil Luton uansett havne foran Middlesbrough.

Om Sheffield United taper og Middlesbrough vinner, vil Middlesbrough også passere Sheffield United. Middlesbrough kan også passere Sheffield United om Sheffield United spiller uavgjort mot Fulham, men da vil målforskjellen avgjøre. Sheffield United har to mål bedre målforskjell enn Middlesbrough, men det skiller kun et mål mellom lagene i både antall scorede mål og i antall innslupne mål. Med andre ord, antall scorede mål og innslupne mål kan også ha noe å si for å skille Middlesbrough og Sheffield United, om Sheffield United spiller uavgjort og Middlesbrough vinner.

I og med at Luton fikk ødelagt sin gode målforskjell mot Fulham, har også Millwall en mulighet til å ta igjen Luton og klare Play-off. Da må Millwall vinne bortekampen mot Bournemouth, i tillegg til at Luton må tape og Middlesbrough avgi poeng.

 

Sesongens siste serierunde i The Championship har avspark på lørdag kl 1330 skandinavisk tid, og SKY bestemte tidligere denne uken at kampen mellom Luton og Reading skal bli sendt på TV. I Skandinavia vil kampen bli sendt på Vsport+ (Jørn Sundby kommenterer den norske sendingen), samtidig som den kan streames med livebilder på VIAPLAY. Sheffield United mot Fulham sendes på Vsport2. Dessverre vises ikke kampen på iFollow som følge av dette, men Simon Pitts vil allikevel kommentere kampen live via iFollows radiostream.

  

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!