Preview Fulham FC – Luton Town

Onsdag kveld er det igjen klart for flomlys og «dugg i gresset», når Luton tar turen til Vest-London og Themsens vakre bredder. For første gang siden 1999, skal Luton måle krefter mot Fulham FC, og det skal Luton gjøre på Fulhams hjemmebane, Craven Cottage.

Fulham FC ble stiftet i 1879, og ble valgt inn i The Fotball League i 1907. Klubben har sin tilhørighet i Hammersmith and Fulham som ligger i det vestlige London. Fulhams rivalklubber er først og fremst klubbene som ligger i Vest-London, som omfattes av betegnelsen «The West-London Derbies». Dette gjelder klubbene Fulham, Chelsea, Queens Park Rangers og Brentford. Det er først og fremst Chelsea som er hovedrivalklubben til Fulham, da Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge, ligger innenfor regionen Fulham. Også kampene mot Queens Park Rangers skjerpes stemningen spesielt. Utenfor London har det også oppstått en mindre rivalisering mellom Fulham og klubbene Cardiff City og Gillingham.

Fra 1907 og frem til 1968, vekslet Fulham mellom å spille på øverste nivå og nivå to i det engelske seriesystemet. Våren 1968 rykket Fulham ned fra øverste nivå, og rykket ikke opp igjen til det gode selskap før tidlig på 2000 tallet. Allikevel klarte Fulham å spille seg frem til FA cupfinalen i 1975, hvor de tapte 0-2 mot byrival West Ham. I denne «tunge» perioden spilte Fulham stort sett mellom nivå to og tre, men opplevde også å spille tre sesonger på nivå fire mellom 1994 og 1997. Klubbens absolutte bunnivå kom i 1995/96 sesongen hvor Fulham havnet på 17.plass på nivå fire.

I 1997 kjøpte Mohamed Al-Fayed klubben. Han ansatte Kevin Keegan og Ray wilkins som managere for klubben, som straks fikk suksess, og kom med et uttalt mål om å bli Premier League klubb innen fem år. Wilkins forlot klubben i mai 1998, og Keegan ble sittende alene med ansvaret for å få klubben tilbake til øverste nivå. Keegan klarte å få klubben tilbake til Championship i 1998/99 sesongen, og det med den imponerende poengsummen 101 av 138.

Deretter ble Keegan ansatt som Englands landslagssjef, og Paul Bracewell overtok ledelsen av Fulham. Første sesong i Championship ble en urolig sesong, hvor Bracewell tidlig fikk sparken. Resten av sesongen forløp med flere midlertidige managere, og klubben avsluttet sesongen på en niende plass.

Jean Tigana ble klubbens nye manager, og klarte å skaffe klubben flere unge stjerner. Deriblant Luis Saha. Tigana gav klubben umiddelbart suksess, og sikret klubbens tredje opprykk på fem år ved å bli seriemestere, igjen med 101 poeng.

Fulham ble værende i Premier League fra 2001 til 2014, og spesielt opplevde Fulham stor suksess i perioden hvor Roy Hodgson var manager i klubben. Hodgson ble ansatt som manager den 28.desember 2007, og tok over etter at Lawrie Sanchez fikk sparken. Hodgson tok over klubben når Fulham lå på nedrykksplass, og styrket stallen ganske umiddelbart med å hente inn nordmennene Brede Hangeland fra FC København, og Erik Nevland fra Groningen. Hodgson berget plassen i Premier League på mest mulig dramatisk vis, da Fulham berget plassen med tre mål bedre målforskjell enn Reading som havnet på 18.plass.

Det var i Roy Hodgsens periode at Fulham klarte den beste ligaplasseringen klubben noensinne har klart, da klubben klarte en syvende plass i Premier League i 2008/09 sesongen. Dette gjorde at Fulham i 2009/10 sesongen kvalifiserte seg til UEFAcupen/Europaligaen for andre gang i klubbens historie. Denne gang klarte Fulham å spille seg helt frem til UEFA-cup finalen som de tapte 1-2 etter ekstraomganger. Diego Forlan scoret det avgjørende målet for Aletico Madrid i det 116. minutt.

Hodgsen ga seg i Fulham sommeren 2010, da han ble ansatt som Liverpools nye manager.

Fulham spilte også Europa cup i 2002/03 etter at de vant Intertoto cupen. Da ble Fulham slått ut av Hertha Berlin i tredje runde. I 2011/12 sesongen ble det også Europaliga spill, ettersom Fulham vant «The Fair Play League». Fulham ble slått ut i gruppespillet.

Fulham havnet på tredje plass i Championship i 2017/18 sesongen og spilte seg helt frem til Play-off finalen hvor de møtte Aston Villa. Fulham vant 1-0 på Wembley, og rykket opp til Premier League. Det ble med en sesong i Premier League, da Fulham i fjor havnet på 19. plass og rykket ned igjen til Championship.

«The Cottagers», som er kallenavnet til Fulham, spiller hjemmekampene sine på Craven Cottage, som har vært hjemmebanen til Fulham siden 1896. Craven Cottage, som antagelig er et av de mest ikoniske stadionanleggene i England, har i dag en kapasitet på 25 700 tilskuere, mens rekorden er på 49 335 tilskuere. Rekorden ble satt i en ligakamp mot Millwall i 1938. Craven Cottage ligger idyllisk til ved siden av Bishop´s Park, helt nede ved elven Themsen. Opprinnelig var området et jaktområde, hvor baronen William Craven, som var den sjette baron Craven, satte opp en jakthytte i 1780. Ifølge ryktene skal både Sir Arthur Conan Doyle, Jeremy Bentham, Florence Nightingale og dronning Victoria ha bebodd hytten, før den ble ødelagt av brann i 1888. Allikevel, mellom Johnny Haynes Stand, oppkalt etter den legendariske tidligere landslagskapteinen, og Putney End, finner vi fremdeles «The Cottage» – hytten.

En rekke kjente mordmenn har spilt for Fulham. Brede Hangeland er den nordmannen som har spilt flest kamper for Fulham med sine 217 kamper fra 2008 til 2014. Midtstopperen scoret åtte mål på de seks årene han tilbragte i Fulham. Erik Nevland ble hentet til Fulham like etter at Brede Hangeland ble hentet til Fulham. Nevland fikk 52 kamper for klubben, og scoret ni mål før han forlot klubben i 2010. Bjørn Helge Riise fikk 15 kamper i perioden 2009 til 2011, mens broren, John Arne Riise, fikk 87 kamper for Fulham mellom 2011 til 2014. I fjor ble Håvard Nordtveit lånt ut til Fulham fra Hoffenheim, hvor Nordtveit fikk fem kamper. I august 2016, ble Stefan Johansen hentet fra Celtic til Fulham. I januar ble landslagskapteinen lånt ut til West Bromwich Albion, hvor han fikk 14 kamper og scoret to mål. Ifølge Wikipedia, vil Johansen spille sin kamp nummer 100 for Fulham, om han spiller mot Luton på onsdag.

Luton og Fulham har møtt hverandre 57 ganger. Fulham har vunnet 28 ganger, mens Luton har vunnet 22 ganger. 7 ganger har det endt uavgjort. På Craven Cottage har Luton vunnet fem ganger, spilt uavgjort syv ganger, mens 17 ganger har Fulham vunnet. Først på forsøk nummer femten (april 1970,) klarte Luton å vinne over Fulham på Craven Cottage. Sist lagene møttes, var i desember 1999 i Fa cupens tredje runde. Det måtte spilles to kamper for å avgjøre hvem som skulle gå videre til fjerde runde, ettersom første kamp på Craven Cottage endte 2-2. Returoppgjøret, som ble spilt på Kenilworth Road, endte med 3-0 seier til Fulham. 30 desember 1978 er sist Luton tapte på Craven Cottage, hvor Fulham vant 1-0. Etter det har Luton besøkt Craven Cottage seks ganger, hvor Luton har vunnet tre ganger, mens det har endt uavgjort tre ganger. Sist lagene møttes i ligakamp, var på Kenilworth Road i mars 1999 hvor Luton og Fulham spilte på nivå tre. Fulham vant 4-0, mens motsatt oppgjør på Craven Cottage endte med 3-1 seier til Luton. Fulham ble som nevnt ligamestere denne sesongen og rykket opp til Championship, mens Luton havnet på 12.plass.

Før onsdagens kamp, ligger Fulham på 11. plass i Championship, tre poeng bak Nottingham Forest som ligger på sjette plass. Fulham har en bra målforskjell på +8, da de hittil denne sesongen har scoret tyve mål og sluppet inn tolv. På lørdag tapte Fulham sin tredje kamp for sesongen, da Stoke vant 2-0 på BET 365 Stadium. Før lørdagens kamp, hadde Fulham spilt seks kamper på rad uten å tape. Fire av disse kampene endte uavgjort, mens Fulham vant 2-0 over Wigan og 4-1 over Reading. På Craven Cottage har Fulham vunnet tre kamper, to har endt uavgjort, mens det ble 1-2 tap mot Nottingham Forest.

På lørdag vant Luton en sterk hjemmeseier når de slo Bristol City 3-0. Allikevel har Lutons form vært av det variable slaget denne sesongen, og Luton ligger derfor på 16. plass i Champiosnhip. Det er fem poeng opp til Fulham som ligger på 11. plass, mens det er fire poeng ned til Barnsley som ligger på 22. plass. På de siste ti kampene har Luton vunnet fire kamper, tapt fem, og spilt uavgjort mot Millwall. På bortebane har Luton vunnet to kamper, mens de har tapt fire. Luton har forøvrig ikke spilt uavgjort på bortebane siden mars, da de spilte 0-0 mot Plymouth (12 kamper siden).

Luton må muligens klare seg uten Izzy Brown, etter at han hadde et ublidt møte med en målstolpe i lørdagens kamp mot Bristol City. Luton må uansett se spesielt opp for Fulhams topp scorer, Alexander Mitrovic, som hittil denne sesongen har scoret syv mål. Også Tom Cairney har vært giftig for Scott Parkers menn, da han har scoret fem mål hittil denne sesongen.

Lutn har fått 1970 billetter til onsdagens kamp, og alle billettene er solgt. Kampen streamer du via iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Simon Pitts er som vanlig til stede og kommenterer kampen som har avspark onsdag kl 2045 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!