Preview Derby County – LutonTown

På lørdag tar Luton fatt på sin fjerde kamp på fjorten dager, når de drar til Derby for å gjeste Pride Park og Derby County. Med tre poeng, vil Luton ha kapret syv poeng på de siste tre ligakampene.

Derby ligger i den engelske regionen Øst-Midlands i grevskapet Derbyshire, omtrent sju mil nordøst for Birmingham. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som er kjent for sine jernbaneverksteder, sin porselensindustri (Royal Crown Derby Porcelain Company), samt flymotorfabrikken Rolls-Royce. Byen har nylig feiret sitt 2000-årsjubileum som bosetningssted.

Derby County ble stiftet i 1884, og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Klubben ble stiftet i 1884 som en avlegger av Derbyshire County Cricket Club, som hadde spilt cricket i området siden 1870. Opprinnelig ønsket de å kalle klubben for Derbyshire County Football Club, men protester fra den lokale fotballorganisasjonen sørget for at navnet ble Derby County Football Club. I 1891 ble en annen fotballklubb fra Derby, Derby Midland, fusjonert sammen med Derby County.

Derby har stort sett alltid spilt på de to øverste nivåene i England, bortsett fra to sesonger, mellom 1984 til 1986, hvor Derby spilte på tredje nivå. Storhetstiden hadde Derby på sytti tallet, hvor klubben be styrt av Brian Clough. Clough ble hentet til Derby, sammen med sin gode venn Peter Taylor, i juni 1967 fra Hartlepool. Clough fikk ikke umiddelbart suksess, men i 1969 var det endelig klart at Derby rykket opp fra andre nivå og opp til det gode selskap.

Debut sesongen ble en suksess, da Derby ble nummer fire, mens de påfølgende sesong ble nummer ni. I 1971/72 sesongen lå Derby på andre plass når siste serierunde ble sparket i gang. Derby gjorde unna siste kamp før de andre, og slo Liverpool 1-0. Spillerne dro på ferie til Mallorca, mens Clouch dro på ferie til Scilly-øyene. Leeds United trengte kun et poeng mot Wolverhampton i siste runde for å bli seriemestre. Wolverhampton vant en overraskende seier, og de ferierende spillerne til Derby kunne «feire» klubbens første ligamesterskap noensinne.

Derby klarte ikke å forsvare tittelen sesongen etter, og endte opp på en syvende plass. I Serievinnercupen klarte Derby å spille seg frem til semi-finalen, men ble slått 1-3 sammenlagt av Juventus. I tillegg begynte klubbens ledelse å vise misnøye med den frittalende Cloughs uttalelser i media. I oktober 1973 hadde en av direktørene et møte med Taylor og Clough, og resultatet av dette møtet førte til at duoen Clough/Taylor valgte å si opp sine stillinger. Til stor skuffelse for klubbens fans. Den tidligere spillerlegenden, Dave Mackay, fikk jobben som ny manager, og førte klubben til sitt andre (og siste) ligamesterskap i !974/75 sesongen.

Derby vant FA cupen i 1946, og var tapende finalist i 1898, 1899 og 1903.

I Sesongen 2007/08 satte Derby flere negative rekorder i Premier League. Derby ble klar for nedrykk til The Championship allerede den 29.mars. Derby ble med det det tidligste lag som ble klar for nedrykk fra Premier League noensinne (og det første i mars). Derby ble også det laget som har vunnet færrest kamper på en sesong i Premier League-historien, med én seier, samt tapt flest kamper med sine 29 tap (samme som Ipswich i 1995 og Sunderland i 2006). Derby be også det laget som scoret færrest mål i en Premier League-sesong med sine 20 mål, og det laget med den svakeste målforskjellen i Premier League-historien med –69. Derby spilte hele 32 kamper på rad uten å vinne. Det førte til at Derby fikk tidenes laveste poengsum i Premier League noensinne, med sine 11 poeng.

I fjor havnet Derby på sjette plass og spilte seg helt frem til Play-off finalen. Finalen tapte Frank Lampards menn 1-2 mot Aston Villa. Frank Lampard ble ansatt som nye Chelsea manager før årets sesong, og Derby erstattet Lampard med nederlandske Phillip Cocu, som også er dagens manager.

«The Rams», som er kallenavnet til Derby County, spiller hjemmekampene sine på Pride Park Stadium. Anlegget har en tilskuerkapasitet på 33 597 tilskuere. Anlegget sto ferdig i 1997, og ble åpnet av dronning Elizabeth II. Før Pride Park Stadium spilte Derby County på Baseball Ground. Dette gjorde de fra 1895 til 1997. På det meste var tilskuerkapasiteten på Baseball Ground omtrent 42 000 tilskuere, men da var det kun ståplasser på Baseball Ground. Tilskuerrekorden er på 41 826 tilskuere, og ble oppnådd i en cupkamp mot Tottenham Hotspur i 1969. Etterhvert ble kapasiteten til Baseball Ground redusert, ettersom anlegget ble bygd om til å bare ha sitteplasser. Som en følge av dette sank kapasiteten til 18 300. Etter 1997 ble Baseball Ground brukt til reservelagskamper, før anlegget ble revet i 2003. Området hvor stadionanlegget lå, ble regulert til boligformål for hus og leiligheter.

Derbys rivaler er først og fremst Nottingham Forest som har sin beliggenhet ca 25 kilometer øst for Derby. Rivaloppgjøret var på sitt mest intense på 70-tallet, Og spesielt etter en episode hvor Derby prøvde å få tilbake sin gamle manager Clough, som var blitt manager i Forest. I tillegg hadde klubbene hver sine storhetstider i dette tiåret, noe som førte til misunnelse hos det andre lagets tilhengere,

Leicester er også et lag som tenner Derby fansen spesielt, ettersom begge lagene ligger i Øst-Midlands. Leeds har også et rivaliserende forhold til Derby, til tross for at klubbene ligger et stykke fra hverandre geografisk. Spesielt ble rivaliseringen skjerpet tidlig på 70-tallet, ettersom begge lagene knivet om ligamesterskapene.

To nordmenn har spilt ligakamper for Derby. Spesielt hadde Lars Bohinen et vellyklet opphold i Derby, etter at han ble kjøpt fra Blackburn i mars 1998. Bohinen spilte 56 kamper for Derby hvor han scoret et mål. Foran 2000/01 sesongen ble Bjørn Otto Brakstad kjøpt til klubben fra Rosenborg. Brakstad ble skadet etter ti kamper, og kom aldri tilbake for Derby. Tilsammen ble det tolv kamper for Brakstad i Derby trøyen. En kuriositet er at den 28. oktober 2000 var både Bohinen og Brakstad på banen samtidig i en ligakamp.

Luton og Derby har møtt hverandre 41 ganger. 16 ganger har Derby vunnet, 15 ganger har Luton vunnet, mens ti ganger har det endt likt. Sist lagene møttes var i en Championship kamp på Pride Park, hvor Derby vant 1-0. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road endte også med Derby seier, men denne gang 2-0. Sist Luton vant, var sesongen før, også det i Championship. Kampen ble spilt på Kenilworth Road, og Luton vant 1-0 etter scoring av Steve Howard.

I Derby har det blitt spilt tyve oppgjør mellom Luton og Derby. Ni ganger har Derby vunnet, åtte ganger har det endt uavgjort, mens Luton har vunnet tre ganger. Luton har besøkt Derby åtte ganger siden sist Luton vant i Derby. Kampen som Luton vant, var en ligakamp på øverste nivå i mai 1990, hvor Luton vant 3-2. Med seieren over Derby, klarte Luton, på mest mulig dramatisk vis, å unngå nedrykk da de havnet på en 17. plass i den øverste divisjonen (Division One). Sheffield Wednesday tapte 0-3 på Hillsborough mot Nottingham Forest, noe som gjorde at Luton kapret 17. plassen på bedre målforskjell enn Sheffield Wednesday. Derby havnet på plassen foran Luton, på en 16.plass. I siste kamp neste sesong, klarte Luton igjen å berge plassen i Division One på aller siste kampdag. Luton vant 2-0 mot allerede nedrykksklare Derby, som kun fikk 24 poeng denne sesongen. Luton havnet på 18. plass, men rykket ikke ned, da kun to lag rykket ned fra Division One, Dette da Division One skulle utvides fra 20 lag til 22 lag. Luton rykket ned neste sesong, etter å ha havnet desidert sist.

Uavgjortspesialisten Derby, ligger på plassen foran Luton med sin 16.plass. Phillip Cocus menn, har nå spilt fem kamper på rad uten å tape. Allikevel har tre av disse fire kampene endt uavgjort, og sist på onsdag hvor det ble 2-2 mot Barnsley. Utligningen til Barnsley kom fire minutter på overtid. Forrige lørdag klarte Derby sesongens andre seier når de vant 3-2 over Birmingham hjemme på Pride Park. Sesongens første seier klarte Derby i sesongpremieren når de vant 2-1 over Huddersfield. Derby har tapt mot Bristol City og Brentford. Derby er også slått ut av Carabao cupen, da de tapte 0-3 for Nottingham Forest på City Ground. På Pride Park har Derby tapt en kamp, spilt tre uavgjortkamper mens det ble 3-2 seier mot Birmingham forrige lørdag.

Luton, med sin 17. plass, har nå spilt to kamper på rad uten å tape. På onsdag reddet de et sent uavgjort mot Millwall, mens de lørdagen for en uke siden, vant en sterk borteseier mot Blackburn. Hittil denne sesongen har det blitt tre seiere, to uavgjort og fem tap. Luton har vært sterkest på bortebane, da de har to borteseiere og tre tap. Luton har også best målforskjell når de er på reise, da de har scoret åtte mål og sluppet inn åtte.

For årets Derby lag spiller de tidligere Luton spillerne Curtis Davies, Chris Martin og Jack Marriott. Curtis Davies fikk 56 kamper for Luton og scoret to mål i perioden 2003 til 2005, før han ble solgt til West Bromwich Albion. Davies ble klar for Derby sommeren 2017, hvor han har spilt 52 kamper og scoret et mål. Jack Marriott spilte 79 kamper for Luton i perioden 2015 til 2017, og scoret 22 mål. Han ble solgt til Peterborough, før han havnet i Derby før 2018/19 sesongen. Marriott har spilt 41 kamper for Derby og scoret 8 mål, hvor et av målene er scoret denne sesongen. Chris Martin er også en spiller i Derby som har spilt for Luton. Martin ble lånt ut fra Norwich til Luton før 2008/09 sesongen, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Hittil denne sesongen har Martin scoret tre mål for Derby. Steve Howard er også en spiller som bør nevnes å ha spilt for begge klubbene. Howard spilte 212 kamper for Luton, og scoret 96 mål i perioden 2001 til 2006. Juli 2006 ble Howard solgt til Derby for 1 000 000 pund, hvor han spilte 63 kamper og scoret 17 mål.

Hva gjelder skader, kunne Graeme Jones melde på pressekonferansen på fredag, at det ikke hadde oppstått noen nye skader under kampen mot Millwall, eller på treningsfeltet etter onsdagens kamp. Med andre ord er det kun Glen Rea og Danny Hylton som anses som skadet for Luton.

Lørdagens kamp er den siste før det er 14 dagers landslagspause. Før kampen er det solgt 2529 billetter til Luton supportere. Derimot er det gjort tilgjengelig enda flere billetter til bortesupporterne til kampen, som kan kjøpes på Pride Park rett før kamp. Vi skandinaviske fans kan følge kampen med live bilder fra iFollow tjenesten, og samtidig glede oss over Simon Pitts sine engasjerte stemme som kommentator fra kampen. Kampen har avspark kl 1600 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!