Preview Luton Town – Fulham FC

Luton markerer halvspilt sesong og Boxing day, ved å ta imot den norske landslagskapteinen Stefan Johansen og hans opprykksjagende Fulham. Luton, som nå har vunnet to Boxing day oppgjør på rad (Swindon 5-0 i 2017 og Scunthorpe 2-0 i 2018), tar imot Fulham på Kenilworth Road for første gang i dette årtusenet.

Fulham FC ble stiftet i 1879, og ble valgt inn i The Fotball League i 1907. Klubben har sin tilhørighet i Hammersmith and Fulham som ligger i det vestlige London. Fulhams rivalklubber er først og fremst klubbene som ligger i Vest-London, som omfattes av betegnelsen «The West-London Derbies». Dette gjelder klubbene Fulham, Chelsea, Queens Park Rangers og Brentford. Det er først og fremst Chelsea som er hovedrivalklubben til Fulham, da Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge, ligger innenfor regionen Fulham. Også i kampene mot Queens Park Rangers skjerpes stemningen spesielt. Utenfor London har det også oppstått en mindre rivalisering mellom Fulham og klubbene Cardiff City og Gillingham.

Fra 1907 og frem til 1968, vekslet Fulham mellom å spille på øverste nivå og nivå to i det engelske seriesystemet. Våren 1968 rykket Fulham ned fra øverste nivå, og rykket ikke opp igjen til det gode selskap før tidlig på 2000 tallet. Allikevel klarte Fulham å spille seg frem til FA cupfinalen i 1975, hvor de tapte 0-2 mot byrival West Ham. I denne «tunge» perioden spilte Fulham stort sett på nivå to og tre, men opplevde også å spille tre sesonger på nivå fire mellom 1994 og 1997. Klubbens absolutte bunnivå kom i 1995/96 sesongen hvor Fulham havnet på 17.plass på nivå fire.

I 1997 kjøpte Mohamed Al-Fayed klubben. Han ansatte Kevin Keegan og Ray wilkins som managere for klubben, som straks fikk suksess, og kom med et uttalt mål om å bli Premier League klubb innen fem år. Wilkins forlot klubben i mai 1998, og Keegan ble sittende alene med ansvaret for å få klubben tilbake til øverste nivå. Keegan klarte å få klubben tilbake til Championship i 1998/99 sesongen, og det med den imponerende poengsummen 101 av 138.

Deretter ble Keegan ansatt som Englands landslagssjef, og Paul Bracewell overtok ledelsen av Fulham. Første sesong i Championship ble en urolig sesong, hvor Bracewell tidlig fikk sparken. Resten av sesongen forløp med flere midlertidige managere, og klubben avsluttet sesongen på en niende plass.

Jean Tigana ble klubbens nye manager, og klarte å skaffe klubben flere unge stjerner. Deriblant Luis Saha. Tigana gav klubben umiddelbart suksess, og sikret klubbens tredje opprykk på fem år ved å bli seriemestere, igjen med 101 poeng.

Fulham ble værende i Premier League fra 2001 til 2014, og spesielt opplevde Fulham stor suksess i perioden hvor Roy Hodgson var manager i klubben. Hodgson ble ansatt som manager den 28.desember 2007, og tok over etter at Lawrie Sanchez fikk sparken. Hodgson tok over klubben når Fulham lå på nedrykksplass, og styrket stallen ganske umiddelbart med å hente inn nordmennene Brede Hangeland fra FC København, og Erik Nevland fra Groningen. Hodgson berget plassen i Premier League på mest mulig dramatisk vis, da Fulham berget plassen med tre mål bedre målforskjell enn Reading som havnet på 18.plass.

Det var i Roy Hodgsens periode at Fulham klarte den beste ligaplasseringen klubben noensinne har klart, da klubben klarte en syvende plass i Premier League i 2008/09 sesongen. Dette gjorde at Fulham i 2009/10 sesongen kvalifiserte seg til UEFAcupen/Europaligaen for andre gang i klubbens historie. Denne gang klarte Fulham å spille seg helt frem til UEFA-cup finalen som de tapte 1-2 etter ekstraomganger. Diego Forlan scoret det avgjørende målet for Aletico Madrid i det 116. minutt.

Hodgsen ga seg i Fulham sommeren 2010, da han ble ansatt som Liverpools nye manager.

Fulham spilte også Europa cup i 2002/03 etter at de vant Intertoto cupen. Da ble Fulham slått ut av Hertha Berlin i tredje runde. I 2011/12 sesongen ble det også Europaliga spill, ettersom Fulham vant «The Fair Play League». Fulham ble slått ut i gruppespillet.

Fulham havnet på tredjeplass i Championship i 2017/18 sesongen og spilte seg helt frem til Play-off finalen hvor de møtte Aston Villa. Fulham vant 1-0 på Wembley, og rykket opp til Premier League. Det ble med en sesong i Premier League, da Fulham i fjor havnet på 19. plass og rykket ned igjen til Championship.

«The Cottagers», som er kallenavnet til Fulham, spiller hjemmekampene sine på Craven Cottage, som har vært hjemmebanen til Fulham siden 1896. Craven Cottage, som antagelig er et av de mest ikoniske stadionanleggene i England, har i dag en kapasitet på 25 700 tilskuere, mens rekorden er på 49 335 tilskuere. Rekorden ble satt i en ligakamp mot Millwall i 1938. Craven Cottage ligger idyllisk til ved siden av Bishop´s Park, helt nede ved elven Themsen. Opprinnelig var området et jaktområde, hvor baronen William Craven, som var den sjette baron Craven, satte opp en jakthytte i 1780. Ifølge ryktene skal både Sir Arthur Conan Doyle, Jeremy Bentham, Florence Nightingale og dronning Victoria ha bodd på hytten, før den ble ødelagt av brann i 1888. Allikevel, mellom Johnny Haynes Stand, oppkalt etter den legendariske tidligere landslagskapteinen, og Putney End, finner vi fremdeles «The Cottage» – hytten.

En rekke kjente nordmenn har spilt for Fulham. Brede Hangeland er den nordmannen som har spilt flest kamper for Fulham med sine 217 kamper fra 2008 til 2014. Midtstopperen scoret åtte mål på de seks årene han tilbragte i Fulham. Erik Nevland ble hentet til Fulham like etter at Brede Hangeland ble hentet til Fulham. Nevland fikk 52 kamper for klubben, og scoret ni mål før han forlot klubben i 2010. Bjørn Helge Riise fikk 15 kamper i perioden 2009 til 2011, mens broren, John Arne Riise, fikk 87 kamper for Fulham mellom 2011 til 2014. I fjor ble Håvard Nordtveit lånt ut til Fulham fra Hoffenheim, hvor Nordtveit fikk fem kamper. I august 2016, ble Stefan Johansen hentet fra Celtic til Fulham. I januar ble landslagskapteinen lånt ut til West Bromwich Albion, hvor han fikk 14 kamper og scoret to mål.

Luton og Fulham har møtt hverandre 58 ganger. Fulham har vunnet 29 ganger, mens Luton har vunnet 22 ganger. 7 ganger har det endt uavgjort. Lagene møttes til ligakamp i oktober, hvor Fulham vant 3-2 etter at Fulhams Mitrovic scoret hat-trick, mens Dan Potts og Kazenga LuaLua scoret Lutons to mål. På Kenilworth Road har lagene møttes 28 ganger. 16 ganger har Luton vunnet, 10 ganger har Fulham vunnet, mens to ganger har det endt uavgjort. Vi må helt tilbake til 1980 for å finne sist Luton slo Fulham på eget gress, da Luton vanmt 4-0 i en ligakamp på nivå to (Division two). Siden 1980 har Fulham besøkt Kenilworth Road fire ganger, hvor Fulham har vunnet tre ganger, mens det i 1994 endte 1-1 i Ligacupen. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i desember 1999 i FA-cupens tredje runde. Det måtte spilles to kamper for å avgjøre hvem som skulle gå videre til fjerde runde, ettersom første kamp på Craven Cottage endte 2-2. Returoppgjøret, som ble spilt på Kenilworth Road, endte med 3-0 seier til Fulham. Siste ligakamp som ble spilt mellom Luton og Fulham på Kenilworth Road, ble spilt i mars 1999. Luton og Fulham møttes i liga kamp i Division Two (nivå tre), hvor Fulham vant 4-0.

På lørdag vant Scott Parkers menn en sterk 2-1 seier på Craven Cottage over ligaleder Leeds. Det gjorde at Fulham klatret opp på fjerde plass i Championship, med sine 38 poeng. Fulham ligger dermed et poeng bak Sheffield Wednesday som ligger på tredje plass, og ni poeng bak Leeds som falt ned på andre plass. Det er tolv poeng opp til ligaleder West Bromwich. Før lørdagens seier over Leeds, hadde Fulham tapt tre kamper rad. Henholdsvis mot Brentford, Preston og Bristol City. Tapene mot Brentford og Preston var på bortebane, mens tapet mot Bristol City skjedde på Craven Cottage. Før disse tre tapene, hadde Fulham vunnet fire kamper på rad. Totalt har Fulham vunnet fire bortekamper, mens tre kamper har endt uavgjort. Fire bortekamper har endt med tap.

På lørdag gikk Luton på nok et knepent ettmåls tap, og igjen kom scoringen imot på slutten av kampen. Dette var det tiende tapet denne sesongen med knappest mulig margin. Det betyr at Luton nå har spilt tre kamper på rad uten å ta et eneste poeng, samt at bortsett fra seirene mot Wigan og Charlton, har Luton nå spilt åtte kamper uten å ta poeng siden de møtte Fulham i oktober. På hjemmebane har Luton vunnet fire kamper, tapt fem, og spilt to uavgjort. Luton vant sine to hjemmekamper før de tapte mot Swansea på lørdag. Til tross for tapet mot Swansea, ligger Luton fortsatt på 21.plass i Championship, men nå kun et poeng ned til Barnsley på 22.plass, og to poeng ned til Stoke som ligger på 24. plass.

Det foreligger ingen oppdatert informasjon om skadesituasjonen til Luton før torsdagens kamp. Luton må fortsatt være skjerpet og oppmerksom på Fulhams storscorer Mitrovic. Mitrovic scoret som nevnt har-trick mot Luton i oktober, og har hittil scoret 16 ligamål for sitt Fulham denne sesongen. Siden Mitrovic kom til Fulham i februar, har storscoreren scoret hele førti mål for Fulham, uansett turnering.

Kampen streames som vanlig via iFollow tjenesten som man finner på Luton sine offisielle hjemmesider. Som vanlig kommenterer Simon Pitts kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!