På onsdag er det igjen duket for flomlys og dugg i gresset, når Luton drar til Deepdale Stadium i Preston. I august tok Preston en sjelden borteseier på Kenilworth Road, men Luton har vunnet enda sjeldnere i Preston. Motivasjonen bør være høy for å ta revansje, samt bryte barrierer!

Byen Preston ligger i den engelske regionen Nordvest-England, omtrent fem mil nordvest for Manchester, og ligger ved elven Ribble. Preston som har en befolkning på drøye 114 000 innbyggere, fikk status som city i 2002, og ble Englands by nummer femti i det femtiende år av dronning Elisabeths II´s styre. Byen er også kjent for sin store busstasjon med 79 plattformer, samt at de har Englands høyeste sognekirke i St. Walburgas kirke. Preston er også historisk kjent for sin tekstilindustri, samt at byen er sentral i den britiske luftforsvars industrien.

Preston North End FC

Preston North End ble stiftet i 1881, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

Preston North Ends Historie

Klubben satte sitt preg på The Football League de første sesongene og tok «the double» allerede den første sesongen. Preston imponerte stort denne første sesongen, ettersom Preston vant ligaen uten et enste tap, samtidig som laget ikke slapp inn et eneste mål i FA-Cupen. Preston ble også ligamestere påfølgende sesong, i 1889/90 sesongen.

Bortsett fra at Preston også vant FA-cupen i 1938, har det ikke blitt noen ytterligere titler på Preston, selv om de spilte sammenhengende i to øverste divisjonene helt fram til 1970. Derimot var Preston tapende finalister i FA-cupfinalene i 1922, 1937, 1954 og i 1964.

Etter 1969/70 sesongen ble det for første gang nedrykk til nivå tre for Preston. Midt på 80-tallet hadde de sin tyngste periode, og i 1985/86 endte Preston nest sist på nivå fire (fourth division), og var nær ved å havne utenfor The Football League. Derimot ble de reddet av at man på den tiden valgte hvem som skulle spille i The Football League av de beste fra nivå fem, og de dårligste på nivå fire. Siden den gang har det gått gradvis fremover, og i 1999/00 var laget igjen klar for den nest øverste divisjon i ligasystemet.

I sesongen 2004/05 og 2005/06, «snuste» Preston på Premier League spill, da de begge sesongene kvalifiserte seg til Play-off. I 2004/05 sesongen ble Preston nummer fem, og i semifinalen slo de ut Derby County. Derimot ble West Ham United for sterke i finalen. I 2005/06 endte Preston på fjerde plass i ligaen, men ble slått ut av Leeds United i semifinalen. Deretter ble det noen svakere plasseringer i Championship, før det ble fire sesonger i League One fra 2011 til 2015.

I fjor sommer endte Preston på 13.plass i The Championship, 11 poeng bak Luton som havnet på 6. plass. Også i 2021 avsluttet Preston på 13.plass.

Rivaler

Prestons primære rivalklubb er Blackpool FC, og Lancashire-derbyet mellom de to klubbene har blitt spilt nesten 100 ganger på tvers av fire divisjoner i seriefotballen.

Preston har også lokale rivaliseringer med Lancashire klubbene Burnley og Blackburn Rovers, og i mindre grad Bolton Wanderers og Wigan Athletic. De har også hatt sammenstøt med Derby County, som mange fans mener er deres største historiske rivaler, sammen med Carlisle United og Sheffield United.

Preston har også en stor rivalisering med Leeds United, og spesielt etter at mange av førstelagsspillerne til Preston dro til Leeds United i 2004. Forholdet ble ikke noe bedre etter «play off» tapet i 2006, hvor Leeds vant 3-1 sammenlagt. Et av høydepunktene til Preston i moderne tid, skjedde i september 2010 når Preston beseiret Leeds 6-4 på Elland Road. Og det etter å ha ligget under 1-4. Preston skal være det første laget som noensinne har scoret seks mål på Elland Road.

Deepdale

«The Lillywhites», som er kallenavnet til Preston North End, spiller hjemmekampene sine på Deepdale i Preston. Deepdale Stadium ble bygget i 1860, men ble først brukt til fotball i 1878. Det hevdes at Deepdale er den lengste kontinuerlig brukte fotballbane i verden, og i 2011 hadde Deepdale vært brukt i 135 år og regnes som verdens eldste hjemmebane. Etter en fullstendig ombygging mellom 1996 og 2009, har Deepdale nå en kapasitet på 23 408 seter. Det høyeste tilskuertallet på Deepdale noensinne, skjedde i april 1938 hvor 42 684 tilskuere så Preston ta imot Arsenal.

H2H

Luton og Preston har møtt hverandre 61 ganger, hvor Luton har vunnet 14 av møtene. 27 ganger har det endt med Prestonseier, mens 10 ganger har det endt uavgjort. Kun en gang har det endt målløst mellom Luton og Preston.

Sist lagene møttes, var i tredje serierunde på Kenilworth Road den 13.august, hvor Preston vant 1-0. Dette var Prestons første ligaseier for sesongen, men også første gang Preston vant en kamp på Kenilworth Road siden november 1999, hvor Preston vant 2-0 i en League Division 2 kamp (nivå tre).

Den 16. mars i fjor, vant Luton 4-0 over Preston på Kenilworth Road. Luke Berry ga Luton ledelsen i det 9. minutt, mens Peter Kioso doblet ledelsen i det 28. minutt. Luke Berry økte ledelsen til 3-0 to minutter før pause, mens Prestons Bambo Diaby scoret selvmål i andre omgang. Motsatt oppgjør ble spilt i oktober 2021, hvor Preston vant 2-0. Dermed står Luton fortsatt bokført med kun tre seiere på 24 forsøk på Deepdale Stadium, hvor hjemmelaget har vunnet 16 ganger. Fire ganger har endt uavgjort mellom Luton og Preston på Deepdale Stadium.

Prestons form

Før onsdagens kamp, og med sine 30 spilte kamper, ligger Preston på en 12. plass med sine 40 poeng. Preston har en negativ målforskjell på ni mål, som skyldes mye at de er det laget som har scoret minst mål i årets liga, da de kun har scoret 27 mål. Når det gjelder innslupne mål, har de sluppet inn 36 mål, som også reflekterer at de har sluppet inn mål som tilsvarer et lag som ligger blant de 12 beste. Til sammenligning har Luton scoret 38 mål og sluppet inn 30 mål.

Siste poeng på hjemmebane klarte Preston den 1. november hvor de slo Swansea 1-0. Etter det har det blitt borteseiere mot Reading den 4. november hvor de vant 2-1, Blackburn den 10 desember hvor Preston vant 4-1, Stoke den 2.januar hvor Preston vant 1-0, før det ble en 2-1 seier i Birmingham den 21. januar. I FA-cupens tredje runde, ble derimot Huddersfield slått 4-1 på Deepdale Stadium. Bortsett fra disse fem nevnte seierne siden 1. november, har alle de resterende syv ligakampene endt med tap. Også FA-cupkampen i fjerde runde mot Tottenham i London, endte med tap, da Tottenham vant 3-0.

Totalt har Preston vunnet tre hjemmekamper i ligaen denne sesongen, mens tre hjemmekamper har endt uavgjort. Åtte hjemmekamper har endt med tap.

Lutons form

Før onsdagens kamp ligger Luton på fjerde plass med sine 49 poeng, to poeng bak Middlesbrough som ligger på tredje plass. Derimot har Luton en kamp mindre spilt enn Middlesbrough. Millwall ligger på plassen bak Luton med 46 poeng, men Millwall har en kamp mindre spilt enn Luton. Lutons største rivaler, Watford, ligger på sjette plass, også de med 46 poeng, men med en kamp mer spilt enn Luton. Sunderland ligger på syvende plass med sine 45 poeng, som vil si at om Luton ikke tar tre poeng mot Preston på onsdag, vil de uansett ligge på Play-off plass.

Vi må tilbake til 14.januar for å finne sist Luton tapte en ligakamp, da Luton tapte 2-3 for West Brom. Om vi også tar med cupkampene som Luton har spilt etter West Brom tapet, var begge de to neste kampene mot Wigan, hvor Luton først vant omkampen i FA-cupen 2-1, før de fire dager senere vant ligakampen 2-0. FA-cupkampen mot Grimsby endte deretter 2-2, før Cardiff ble slått 1-0 tre dager senere. Også Stoke ble slått 1-0 for en halvannen uke siden, før Luton altså tapte 0-3 for Grimsby forrige tirsdag. På lørdag tok Luton ledelsen etter 40 sekunder mot Coventry, men Coventry utlignet på straffe rett før pause. Også de fire kampene før tapet mot West Brom endte uten tap, da Luton vant tre kamper på rad før de spilte uavgjort mot Wigan i FA-cupen.

Rob Edvards har nå ledet Luton i 14 kamper, og etter at Rob Edvards ble manager for Luton, har Luton vunnet syv kamper, spilt fire uavgjort og tapt tre kamper. I fire av disse 14 kampene har Luton klart «clean sheets», mens i fem av disse 14 kampene har Luton kun sluppet et mål. Nathan Jones ledet Luton i 22 kamper denne sesongen, og klarte åtte «clean sheets» før han dro til Southampton.

Etter at Rob Edvards tok over som manager, har Luton spilt syv bortekamper, uansett turnering. Luton tapte debutkampen til Rob Edvards mot Middlesbrough, mens de fire neste bortekampene endte med seier. Henholdsvis mot QPR, Huddersfield og to ganger mot Wigan. Forrige tirsdag tapte også Luton i FA-cup omkampen mot Grimsby, før de på lørdag spilte uavgjort mot Coventry. I ligaen har ikke Luton tapt de fire siste ligakampene, og heller ikke de siste fire bortekampene.

Toppscorere

Carlton Morris har scoret flest mål for Luton denne sesongen med sine 11 mål, mens Elijah Adebayo har nå scoret i fem kamper på rad før 0-3 tapet mot Grimsby, og har totalt scoret åtte mål denne sesongen, uansett turnering. Jordan Clark har scoret tre mål denne sesongen, mens Harry Cornick endte med to mål for Luton, ettersom han gikk til Bristol City på «deadline day». Reece Burke, Alan Campbell, Luke Freeman og Luke Berry har også scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists, uansett turnering. James Bree og Alfie Doughty har fire målgivende, mens Jordan Clark og Harry Cornick har tre målgivende pasninger.

For Preston er det Chad Evans som er klubbens toppscorer, med sine syv mål uansett turnering, mens dansken Emil Riis har scoret fem mål uansett turnering. 34-åringen Chad Evans kommer ikke til å spille mot Luton, da han er suspendert i fire kamper og vil sone sin andre mot Luton. Evans er suspendert etter en episode i det 79. minutt mot Bristol City. Dommeren av kampen så ikke selve episoden, men episoden ble fanget opp på video og Evans fikk suspensjonen som følge av videobevis. Med sine fire assists uansett turnering, er Robbie Brady klubbens «servitør».

Skader

Gledelig var det å registrere at Henri Lansbury satt på benken på lørdag mot Coventry, samtidig som vi også vet at Sonny Bradley er tilbake i trening, men vil neppe være klar til onsdagens kamp.

På tirsdagens pressekonferanse kunne Rob Edvards også meddele at Dan Potts er såpass bra igjen at han i hvert fall vil bli med til Preston. Derimot er Alfie Doughty usikker til onsdagens kamp, etter at han gikk av med en mindre skade i andre omgang mot Coventry. Cody Drameh og Jack Walton sto over mot Coventry, og vil heller ikke være klar til onsdagens kamp.

Friendly faces

Izzy Brown var å finne i Preston sine rekker, da han i fjor sommer undertegnet en et års kontrakt med Preston. Brown pådro seg en alvorlig akillesskade før fjorårets sesongstartet, og fikk derfor ingen kamper for Preston. Brown ble løst fra sin kontrakt en uke før 2021/22 sesongen tok slutt, og er fortsatt «free agent». I 2019-2020 sesongen ble Brown lånt ut til Luton fra Chelsea, hvor han spilte 24 kamper og scoret et mål.

Keith Keane fikk 234 kamper for Luton, og scoret syv mål i perioden 2003 – 2012. Keanes kontrakt gikk ut etter endt sesong i 2012, og valgte å signere for League One klubben Preston. Det ble 64 kamper for Preston, samt at Keane scoret to mål.

Kurt Nogan var i Lutonstallen i perioden 1989 til 1992 hvor han spilte 39 kamper og scoret fire mål. Nogan spilte for Preston i perioden 1997 til 2000 hvor han spilte 117 kamper og scoret 31 mål.

Nice to know, need to know

Preston var David Moyes første klubb som manager. Moyes var Prestonmanager fra 1998 til 2002, eller i 234 kamper hvor han også vant 113 av disse kampene. Det var Moyes som ledet Preston til ligatittelen i League One i 1999/00 sesongen, som gjorde at Preston rykket opp til The Championship for første gang siden 1981.

Luton er tildelt 866 billetter til onsdagens kamp. En kamp du som vanlig kan streame med «livebilder» fra iFollow tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.