Luton Town – Stoke City

På lørdag spiller Luton sin tredje hjemmekamp på rad, når Luton får besøk av Stoke City. Spennende blir det å se om Luton fortsette sine gode form, og forlenger sin rekke med ubeseirede kamper, til fem. Spennende blir det også å se om Elijah Adebayo scorer i sin sjette kamp på rad!!

 

Stoke- on- Trent

Stoke-on-Trent er en by ved elven Trent i midt- England, nærmere bestemt i grevskapet Staffordshire. Byen er en sammensmelting av de seks byene Stoke-Upon-Trent, Hanley, Burslem, Longton, Tunstall og Fenton. Sammenslåingen skjedde i 1910, og den nye enheten fikk status som City i 1925. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som siden det 17. århundre har vært kjent for industrielt pottemakeri og porselensproduksjon.

 

Stoke City

Stoke City ble stiftet i 1863, og er en av de eldste fotballklubbene som fortsatt eksisterer, og var en av 12 klubber som var med å starte The Football League i 1888. Klubben holder til i bydelen Stoke i Stoke-on-Trent. På 1920 – tallet skiftet klubben navn fra «Stoke Football Club» til «Stoke City Football Club» etter at Stoke-on-Trent fikk status som City i 1922.

 

Klubbens historie

Klubben har i hele sin historie levd i skyggen av de beste lagene. De har rykket opp og ned mellom de to øverste nivåene, med sporadiske opphold på nivå tre. I 1972 vant klubben den engelske Ligacupen, som er klubbens eneste «major trophy», samtidig som de i 1973/74 og 1974/75 klarte to 5.plasser på rad på øverste liganivå. Dette er muligens den beste perioden i klubbens historie, selv om Stoke ble nummer fire i 1935/36 og 1946/47. I 1977 rykket Stoke ned til nivå to, før de igjen rykket opp til det øverste liganivået to sesonger senere. Stoke fikk seks sesonger på øverste nivå, før de rykket ned igjen i 1985.

1998/99 sesongen tilbrakte Stoke i League Division Two (nivå tre). I løpet av denne sesongen ble Stoke kjøpt opp av Islandske finansmenn, og samtidig ble den islandske treneren Gudjon Thordarson ansatt som klubbens manager. Dette var forøvrig første gang at Stoke ansatte en manager uten britisk pass. Thordarson fikk raskt suksess, ettersom Stoke vant The Football League Trophy i 2000. Dette var andre gang Stoke vant The Football League Trophy, da de også vant samme turnering i 1992.

I 2002 klarte endelig Thordarson å få Stoke tilbake til League Division One (nivå to), men måtte gjennom Play-off, hvor seier over Brentford i Play-off finalen sikret opprykket. Til tross for opprykket, fikk ikke Thordarson lov til å fortsette som manager i League Division One. Stoke gikk nå inn i en kaotisk periode med flere bytter og sparkinger av managere, deriblant Tony Pulis.

I mai 2006 tok forretningsmannen og grunnleggeren av Bet365, Peter Cotes, over aksjemajoriteten i klubben. Blant annet ansatte han Tony Pulis som klubbens manager, knapt et år etter at han hadde fått sparken av den tidligere islandske eieren.

I 2008 var det endelig klart. Tony Pulis og Stoke hadde lyktes med å rykke opp til The Premier League, da Stoke avsluttet 2007/08 sesongen på andre plass. For første gang siden 1985, eller etter 23 år, skulle Stoke spille på øverste liganivå igjen. Majoriteten av disse 23 årene uten spill på øverste liganivå, spilte Stoke i League Division one (nivå to). Men Stoke hadde også to perioder på tilsammen syv år i League Division Two (nivå tre).

I 2011 klarte Stoke å spille seg frem til FA-Cupfinalen, etter at de vant 5-0 i semi-finalen mot Bolton. Selve finalen tapte Stoke 0-1 for Manchester City.

I mai 2013 ble Pulis erstattet med Mark Hughes og Hughes ledet Stoke til den beste plassering i Premier League noen gang, da Stoke avsluttet 2013/14 sesongen på en niende plass. Dette var også den beste ligaplasseringen til Stoke siden femte plassen i 1975.

6.januar i 2018 var det slutt for Mark Hughes, etter en rekke dårlige resultater. «spikeren i kisten» var et tap i FA-Cupen for Coventry, som da spilte i League Two (nivå fire). Han ble erstattet av Paul Lambert, som ikke maktet å hindre at Stoke rykket ned til The Championship.

Lambert fikk ikke fortsette og ble erstattet av Gary Rowett. Til tross for å ha satset hele 50 millioner pund på nye spillere før 2018/19 sesongen, klarte ikke Rowett å få «sving på» Stoke. Igjen fikk en manager i Stoke sparken, da Rowett i begynnelsen av januar 2019 ble erstattet av Lutons manager, Nathan Jones.

Nathan Jones og Stoke avsluttet sesongen 2018/19 på en 16. plass, og det etter at Stoke hadde spilt hele 22 uavgjortkamper gjennom hele sesongen. 2019/20 sesongen startet elendig for Stoke og Nathan Jones, og den 1. november 2019 var det slutt for Nathan Jones, etter å ha kun klart to seiere på fjorten kamper, eller seks seiere totalt på sine ni måneder han var manager i Stoke.

Nathan Jones ble erstattet av den Nord-Irske landslagstreneren Michael O´Neill, som avsluttet 2019/20 sesongen på 15.plass, fem poeng foran Luton. Stoke var lenge med i nedrykkskampen, men en sterk innspurt hvor Stoke vant tre av de siste fire kampene, samt spilte uavgjort borte mot Bristol City, sikret Stoke fornyet kontrakt i The Championship.

Som for to sesonger siden, avsluttet Stoke sesongen i fjor på en 14.plass, men denne gang 13 poeng bak Luton som avsluttet på sjette plass.

Stoke hadde en elendig start på årets sesong, og fire poeng på fem kamper var ikke nok. Stokemanager Michael O´Neill fikk sparken den 25. august og ble erstattet av skotten Alex Neill. Alex Neill ble hentet fra Sunderland, åtte dager etter at Neill og Sunderland hadde slått Stoke på BET365 Stadium. I fjor ledet Alex Neill Sunderland til opprykk til The Championship, etter å ha vunnet Play-off finalen mot Wycombe 2-0.

I den påfølgende kampen etter at O´Neill hadde fått sparken, var det assistentmanager Dean Holden som ledet Stoke i bortekampen mot Blackburn, som Stoke vant 1-0.

 

Rivaler

Stoke sine argeste rivaler er først og fremst byrival Port Vale. Stoke har sitt utgangspunkt fra bydelen Stoke-Upon-Trent, mens Port Vale har sitt utgangspunkt fra bydelen Burslem. «The Potteries» derby har blitt spilt 46 ganger, da klubbene som regel har spilt på ulike liganivå. Stoke har vunnet 19 ganger, mens Port Vale har vunnet 15 ganger. Også kamper mot Derby County, West Bromwich Alblion og Wolverhampton Wanderers blir ansett som rivaliserende lag.

 

BET365 Stadium

«The Potters», som er kallenavnet til Stoke, spiller hjemmekampene sine på BET365 Stadium. Tidligere het anlegget Britannia Stadium, men skiftet til sponsornavnet BET365 Stadium i juni 2016. Anlegget har en kapasitet på 30 089, hvor rekorden er på 30 022 tilskuere. Fra 1878 til 1997, spilte Stoke på Victoria Ground som ble revet omtrent med en gang Stoke flyttet til Britannia Stadium. Asken til Stoke legenden Sir Stanley Matthews, er gravd ned på midtbanen til Bet365 Stadium. Legenden, som spilte profesjonell toppfotball på øverste nivå til han var over femti år gammel, spilte tilsammen 318 kamper for klubben i sitt hjerte og scoret 54 mål. Det var også han som offisielt åpnet det nye stadionanlegget den 30.august 1997.

 

H2H

Luton og Stoke har møtt hverandre 49 ganger. 22 ganger har Stoke vunnet, 12 ganger har Luton vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i høst den 8.november på BET365 Stadium. Stoke vant 2-0 etter at blant annet Tom Lockyer scoret selvmål i det 13.minutt. I fjor vant Luton 2-1 på BET365 Stadium, hvor målene til Luton ble scoret av Danny Hylton og Cameron Jerome i andre omgang. Dette var Lutons første seier over Stoke på 12 forsøk, og Lutons tredje seier på 20 forsøk.

Stoke har besøkt Kenilworth Road 11 ganger og forrige sesongs oppgjør på Kenilworth Road ble spilt den 6.november 2021. Stoke vant 1-0 etter at de scoret i siste tredjedel av første omgang. Stoke har besøkt Kenilworth Road syv ganger siden Luton vant siste hjemmeseier mot Stoke. Seieren kom i februar 2000, hvor Luton vant 2-1 etter to scoringer av Phil Gray i en League Division Two kamp. Kun seks ganger har Luton vunnet på eget gress over Stoke, mens Stoke har vunnet 11 ganger. Åtte ganger har det endt uavgjort på Kenilworth Road mellom Luton og Stoke.

 

Stoke sin form

Når Stoke valgte å bytte ut sin forrige manager Michael O´Neill med Alex Neill, lå Stoke på 21. plass med sine fire poeng på fem kamper. I dag, 23 kamper senere, befinner Stoke seg fortsatt i nedrykkskampen, da Stoke ligger på 18. plass med sine 33 poeng. Det er syv poeng ned til Huddersfield på 22. plass, mens det er 10 poeng opp til Blackburn som ligger på sjette plass.

På lørdag, for to uker siden, vant Stoke en etterlengtet seier, da de slo Reading 4-0 på BET 365 Stadium, som også er sesongens største seiersmargin for Stoke. Da hadde Stoke spilt fire kamper på rad uten å vinne, hvor 2-2 resultatet mot Rotherham på Aesseal New York Stadium på «boxing day», var det eneste poenget de fikk med seg på disse fire kampene. Etter det ble det 0-1 tap for Burnley, før det ble igjen ble 0-1 tap, denne gang for Preston. I kampen før 4-0 seieren over Reading, tapte Stoke 1-3 for Sheffield United.

Stoke har vunnet 5 av 14 bortekamper denne sesongen, mens de har spilt uavgjort ved tre anledninger. Seks av kampene har endt uavgjort. Siden VM pausen, har Stoke spilt tre bortekamper, hvor de først vant 2-1 over Bristol City, før det ble 2-2 mot Rotherham. Siste bortekamp var 1-3 tapet for Sheffield United.

 

Luton sin form:

Med Elijah Adebayos scoring i det 89. minutt på tirsdag, sikret Luton tre nye poeng og kunne innta fjerde plass i ligaen med sine 45 poeng. Luton har lik poengsum som Middlesbrough, men to mål dårligere målforskjell. Med sine 28 kamper, har Luton en kamp mindre spilt enn Middlesbrough.

Siden Rob Edvards tok over som manager, har Luton vunnet fem av de syv kampene som han har ledet. Luton tapte knepent mot West Bromwich og Middlesbrough.

Siden Luton tapte mot Wigan på Kenilworth Road den 3. september, er det kun West Brom som har slått Luton på Kenilworth. Derimot har kun fire av hjemmekampene endt med seier, mens fem av hjemmekampene siden tapet mot Wigan, har endt uavgjort. Tar vi også med de to hjemmekampene i FA-cupen, har seks hjemmekamper endt uavgjort siden den 3.september.

Totalt har Luton spilt 14 hjemmekamper i ligaen denne sesongen, hvor Luton kun har tapt mot Preston, Wigan og West Brom. Derimot vet vi allikevel at Luton hatt store vanskeligheter med å avgjøre hjemmekamper til sin fordel, da det kun har blitt fire hjemmeseiere i årets liga. Hele ni hjemmekamper, inkludert FA-cupkamper, har endt uavgjort, hvor syv av kampene i ligaen. Luton har hatt ledelsen i seks av ni hjemmekamper denne sesongen, hvor Luton til slutt enten har tapt, eller kampen har endt uavgjort. Tar vi også med bortekampene mot Burnley og Middlesbrough som Luton ledet, har Luton tapt til sammen 19 poeng på disse åtte kampene. To ganger har Luton ligget under i ligaen denne sesongen, og allikevel klart å kjempe til seg poeng. Mot Rotherham lå Luton under 0-1 til Luke Berry utlignet til 1-1 i det 90.minutt. I bortekampen mot Huddersfield første nyttårsdag, lå Luton under 0-1, men snudde kampen i andre omgang til 2-1 seier.

 

Friendly faces:

Cameron Jerome, som nylig ble løst fra sin kontrakt i Luton, spilte for Stoke og fikk 50 kamper i perioden 2011 til 2014. Han scoret syv mål for Stoke.

Alfie Doughty ble i sommer kjøpt fra Stoke til Luton, hvor Doughty fikk 11 kamper. Doughty ble også lånt ut til Cardiff forrige sesong, hvor han fikk ni kamper og scoret et mål. Doughty ble foran 2021/22 sesongen kjøpt av Stoke fra Charlton, hvor han fikk 36 kamper og scoret tre mål for «The Addicks» ifra 2018 til 2021.

Lutons utlånte keeper, Harry Isted, hadde en sesong som junior i Stoke i 2016/17 sesongen, før han gikk til Luton i 2017.

De fleste vet at Thomas Ince ble lånt ut fra Stoke til Luton i 2021, hvor han fikk syv kamper. Ince ble i sommer klar for Reading, hvor hans far Paul Ince, er manager.

Dean Crowe må også nevnes, da han spilte 65 kamper for Stoke i perioden 1996 til 2001, hvor han også scoret 13 mål. Crowe spilte for Luton fra 2001 til 2004, hvor han spilte 85 kamper og scoret 22 mål.

 

Toppscorerne:

Carlton Morris har scoret flest mål for Luton denne sesongen med sine 11 mål, mens Elijah Adebayo har nå scoret i fem kamper på rad, og har totalt scoret åtte mål denne sesongen, uansett turnering. Jordan Clark har scoret tre mål denne sesongen, mens Harry Cornick endte med to mål for Luton, ettersom han gikk til Bristol City på «deadline day». Reece Burke, Alan Campbell, Luke Freeman og Luke Berry, har også scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists, uansett turnering. James Bree og Alfie Doughty har fire målgivende, mens Jordan Clark og Harry Cornick har tre målgivende pasninger.

For Stoke er det fjorårets toppscorer, Lewis Baker og Jacob Brown som er klubbens toppscorer da begge har scoret seks mål hver. Tyrese Cambell har scoret fem mål. Lewis Baker har også vært blant de beste hva gjelder å servere mål for Stoke, da han og Josh Tymon har fem assists denne sesongen, mens Dwight Gayle har fire assists.

 

Skader i Lutons tropp:

Foran lørdagens kamp, var det assistent manager Paul Trollope som holdt pressekonferansen på torsdag. Når det kom til temaet skader, ble det ikke nevnt noe om nye skader, bortsett fra at det ble forklart hvorfor Dan Potts ikke var en del av Lutons tropp mot Cardiff. Dan Potts fikk en mindre kneskade på trening i forkant av kampen på tirsdag, og ble derfor utelatt. Han er derfor også usikker til lørdagens kamp mot Stoke.

Trollope var også positiv til utviklingen av Henri Lansbury, som har vært ute med skade siden han måtte gå av banen i 1-1 kampen mot Sunderland i oktober. Lansbury trener nå for fullt sammen med de andre lagkameratene, og kan muligens rekke å bli i så god form at han kan bli tatt med i bruttotroppen mot Stoke. Derimot er det mer sannsynlig at han vil bli tatt ut til omkampen mot Grimsby på tirsdag. Trollope hadde ingen nye nyheter når det kom til hvordan det sto til med Sonny Bradley og Luke Freeman.

 

On this date:

Sist Luton spilte kamp den 4. februar, var i 2017. Luton møtte tirsdagens motstander Grimsby, i en League Two kamp på Blundell Park, som endte 1-1 etter at isaac Vassell utlignet til 1-1 i det 77.minutt.

 

Nice to know, need to know:

Sammen med Norwich, er Luton ligaens «farligste» lag innledningsvis av kampene, da Luton hittil har scoret 10 mål i løpet av de første 15 minuttene av en kamp.

Av «fun facts» mellom Luton og Stoke, nevnte Simon Pitts for en tid tilbake at Luton scoret fire mål i tre bortekamper på rad når Luton besøkte Victoria Ground i begynnelsen av åtti-tallet. I 1982/83 ble det 4-4, mens det i 1983/84 ble 4-2 seier til Luton hvor Paul Walsh scoret hat-trick. I 1984/85 vant Luton 4-0 hvor Mick Harford scoret to mål.

Med sine to tap, er det Burnley som har færrest tap i årets Championship, mens Sheffield United følger som nummer to med sine fem tap. Luton er det tredje beste laget i forhold til antall tap, da Luton har syv tap så langt i årets Championship. Med sine ti uavgjortkamper, er Rotherham det laget som har spilt flest uavgjort kamper denne sesongen, mens Luton, Swansea og Bristol City deler andreplassen med sine ni uavgjortkamper.

 

På lørdag kl 16 skandinavisk tid, kan du få med deg om Luton klarer sin femte kamp på rad uten å tape! Kampen kan du streame med livebilder fra iFollow tjenestene, som også kommenteres av Simon Pitts!!

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!