Luton Town – Cardiff City

På tirsdag er det klart for flomlyskamp og dugg i gresset når Luton får besøk av det Walisiske hovedsatdslaget Cardiff City. Spennende blir det å se om Luton klarer noe de sist klarte i 1999/00 sesongen, nemlig et «back to back win!»

 

Cardiff by

Cardiff er hovedstad og den største byen i Wales, hvor det bor ca 346 000 innbyggere i universitetsbyen Cardiff, som også gjør byen til den 16. største byen i Storbritannia. Byen ligger i det bevarte grevskapet Glamorgan i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den Engelske byen Bristol, og 18 mil sørvest for Birmingham. Byen var liten inntil begynnelsen av det 19. århundre, da havneanlegget Cardiff Docks ble tatt i bruk som havn for transport av kull. På sitt mest travle var Cardiff Docks en av de største dokkingssystemene i verden. Cardiff fikk status som city i 1905, og ble hovedstad i Wales 20.desember 1955.

 

Cardiff City FC sin historie

Cardiff City FC ble stiftet i 1899, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Allerede fire år etter at Cardiff ble valgt inn i The Football League, i 1923/24 sesongen, klarte Cardiff sitt beste ligaresultat noensinne da de ble nummer to på det øverste nivå i det engelske ligasystemet. Cardiff fikk lik poengsum som Huddersfield, da begge lag klarte 57 poeng. Cardiff hadde en målforskjell på 61-34, mens Huddersfield hadde en målforskjell på 60-33. Cardiff ble derimot dømt bak Huddersfield, da man frem til 1976 skilte lag med lik poengsum med gjennomsnittsmål. Altså antall scorede mål delt på innslupne. Cardiff hadde 0,024 dårligere målgjennomsnitt enn Huddersfield og ble dømt bak, til tross for at de hadde scoret et mål mer enn Huddersfield.

1923/24 sesongen regnes som den jevneste serieavslutningen noensinne for å skille en vinner på det øverste nivå i det engelske seriesystemet. For ordens skyld, så spilte Cardiff 0-0 i siste serierunde, og bommet også på et straffespark. Ordningen med målgjennomsnitt favoriserte de som scoret minst mål, og ble byttet ut med dagens ordning før 1976/77 sesongen.

Året etter, nærmere bestemt i 1925, kvalifiserte Cardiff seg til sin første FA cupfinale hvor de tapte 0-1 for Sheffield United.  Derimot ble det seier i den prestisjetunge turneringen to år senere, når de vant 1-0 over Arsenal på Wembley, som også er klubbens eneste «major trophy». Cardiff spilte seg også frem til FA cupfinalen i 2008, men tapte 0-1 for Portsmouth. I 2012 tapte Cardiff ligacupfinalen mot Liverpool, etter at det sto 2-2 etter 120 spilte minutter. Liverpool vant 3-2 på straffer. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen, mens Swansea er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet Ligacupen.

Frem til 1995 har de Walisiske lagene som har spilt i den engelske ligaen, kunnet delta i den walisiske cupen. Cardiff har vunnet den walisiske cupen 22 ganger, som igjen har gjort at Cardiff har kunnet delta i UEFA/Cupvinnercupen. Cardiff har gjort dette 14 ganger, sist i 1993/94. Cardiff har kommet til kvartfinalen tre ganger, mens de i 1967/68 klarte å spille seg helt frem til semi-finalen, hvor de sammenlagt tapte 3-4 for Hamburger SV. I 1969/70 møtte Cardiff norsk motstand i første runde, da de møtte Mjøndalen og vant hele 12-2 sammenlagt.

 

Vincent Tan, Ole Gunnar Solskjær, Nordmenn i Cardiff og litt mer historie

I 2010 kjøpte Vincent Tan aksjer i klubben, og fikk full kontroll over klubben. Den 2. januar 2014 var det klart at Tan hadde hentet Ole Gunnar Solskjær fra Molde som klubbens nye manager. Solskjær hentet nordmennene Magnus Wollf Eikrem, Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhlie til klubben, uten at de var med å hjelpe Solskjær til suksess i klubben. Det ble kun syv seiere på Cardiff denne sesongen, og Cardiff havnet sist i Premier League og rykket direkte ned til Championship med sine 30 poeng. Solskjær fikk tidlig sparken i Championship, da Cardiff tapte tre av sine første syv kamper, og lå på 17.plass når Solskjær ble avskjediget.

Cardiff spilte i Championship frem til 2017/18 sesongen, hvor de rykket opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass. Det ble med den ene sesongen, ettersom de havnet på 18. plass i Premier League. Cardiff var to poeng bak Brighton & Hove Albion som kapret 17. plassen, som også er første sikre plass i Premier League.

Etter at Cardiff rykket ned fra Premier League, har det vært en del kaos når det gjelder managere i klubben. Neill Harris erstattet Neill Warnock som var Cardiffs manager når Cardiff rykket ned fra Premier League i 2019.

Den 21.januar 2021 ble Neill Harris erstattet av den erfarne manageren Mick McCarthy, som igjen i oktober 2021 ble erstattet av Cardiffs U23 trener, Steve Morison. Morison erstattet McCarthy etter at McCarthy hadde ledet Cardiff i åtte kamper på rad uten å ta et eneste poeng, hvor de også kun klarte å score et mål. Åtte tap på rad ble også ny klubbrekord i antall tap på rad. Morrison skulle i utgangspunktet være «caretaker manager» frem til i fjor sommer, men Vincent Tan lot seg imponere over Morrisons managerevner, og i mars i fjor ble Morison ansatt som fast manager frem til sommeren 2023. Morrison og Cardiff avsluttet 2021/22 sesongen med en 18. plass, 16 poeng foran Peterborough som havnet på 22. plass.

Derimot startet Cardiff 2022/23 sesongen svakt, og den 18. september var det slutt for Morrison og Morison ble erstattet av Mark Hudson. Hudson imponerte heller ikke Vincent Tan, og etter å ha spilt ni kamper på rad uten å vinne, fikk Hudson beskjed den 14. januar i år om å forlate sjefsstolen i Cardiff. På fredag ble det klart at franskmannen Sabri Lamouchi var blitt ansatt som Cardiffs nye manager, etter at førstelagstreneren Dean Whitehead hadde vært midlertidig manager.

 

Rivalisering

Cardiffs største rival, er naturlig nok den andre walisiske storklubben Swansea. Derbyet kalles «The South Wales Derby», og er blitt spilt over 100 ganger. Derbyet hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere.

Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden, og sammenstøtet har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.

Også kampene mellom Cardiff og Bristol lagene, Bristol City og Bristol Rovers, har et sterkt rivaliserende tilsnitt. Disse derbyene kalles «The Severnside Derby». Rivaliseringen er naturlig, ettersom lagene ligger nær hverandre i avstand, men på hver sin side av grensen mellom Wales og England.

 

Cardiff City Stadium

«The Bluebirds», som er kallenavnet til Cardiff City, spiller hjemmekampene sine på Cardiff City Stadium. Anlegget som sto klart sommeren 2009, har i dag en kapasitet på 33 280 tilskuere. Rekorden på antall tilskuere kom i en Premier League kamp mellom Cardiff og Liverpool i 2019, hvor 33 082 tilskuere så kampen.

Før 2009, spilte Cardiff på Ninian Park, som hadde vært hjemmebanen til Cardiff siden 1910. Rekorden på Ninian Park er på 62 634 tilskuere, som så en landskamp mellom Wales og England i 1959. Siste kamp på Ninian Park ble spilt 25.april 2009 mellom Cardiff og Ispwich. Ninian Park ble mer eller mindre jevnet med jorden umiddelbart, og Ninian Park ble erstattet med et boligstrøk.

 

H2H

Luton og Cardiff har møtt hverandre 65 ganger. Luton har vunnet 25 ganger, mens Cardiff har vunnet 23 ganger. Lagene har spilt uavgjort ved 17 anledninger.

Sist lagene møttes, var den 30. august på Cardiff City Stadium, hvor Luton vant 2-1 etter at Lulke Freeman og Gabriel Osho sørget for at Luton ledet 2-0 til Cardiff reduserte helt mot slutten av kampen. Dette var forøvrig sesongens andre seier for Luton og Lutons andre seier i Wales på under to uker, da Luton også vant mot Swansea ti dager før.

Luton vant også kampen før det, da Luton vant 1-0 den 18. april (andre påskedag), etter scoring av Harry Cornick i det 71. minutt. Begge seierne var etterlengtet mot Cardiff, da Luton hadde møtt Cardiff i åtte ligakamper på rad uten å vinne. De fem siste ligakampene har endt med tap, mens ligakampene i januar 2007 og februar 2006 endte uavgjort. På de fem siste ligakampene før seieren i april i fjor, hadde Luton kun scoret to mål mot Cardiff, men sluppet inn 11 mål.

Siste kamp på Kenilworth Road ble spilt den 27. november for halvannet år siden, hvor Cardiff vant 2-1 etter at Jordan Clark utlignet til 1-1 i det 64. minutt. Dette var Cardiffs tredje seier på rad på Kenilworth Road, av totalt seks seiere på Kenilworth Road.

Cardiff har besøkt Kenilworth Road 31 ganger og har som sagt fått med seg tre poeng ved seks anledninger. 10 ganger har det endt likt mellom Luton og Cardiff, mens Luton har vunnet 15 ganger over Cardiff på eget gress.

Siste ligaseier over Cardiff på Kenilworth Road, kom på selveste «Boxing day» i 2002, hvor Luton vant 2-0 i en League Division two kamp (nivå tre). Lutons mål ble scoret av Tony Thorpe og Steve Howard.

Mange husker også at Luton vant over Cardiff i Carabaocupens andre runde i august 2019 på The Cardiff City Stadium. Denne kampen vant Luton 3-0 etter at Cardiffs Junior Hoilett scoret selvmål, mens Alan Sheehan og Jake Jervis scoret de to andre målene for Luton. Dette var forøvrig den første seieren til Luton på The Cardiff City Stadium.

 

Cardiffs form

Også denne sesongen sliter Cardiff i årets liga, og før tirsdagens utsatte kamp, ligger Cardiff på 21.plass med sine 29 poeng. Det er tre poeng ned til Huddersfield og Blackpool som ligger på 22. og 23. plass, mens det er fire poeng ned til Wigan som ligger sist i årets Championship. Cardiff har også en kamp mer spilt enn Huddersfield og Blackpool. Det er to poeng opp til Rotherham som ligger på plassen over Cardiff.

Mye av grunnen til at Cardiff sliter i bunn av The Championship, er at de har scoret desidert minst mål i årets liga. Med sine 21 scorede mål, har de scoret fire mål mindre enn Huddersfield som har scoret nest minst mål i årets liga. Cardiff er derimot noe bedre bakover på banen, da de har sluppet inn 31 mål, som er minst innslupne mål av de tolv lagene som utgjør siste halvdel av årets The Championship.

Som nevnt tidligere, fikk Mark Hudson sparken i Cardiff, etter at han hadde ledet Cardiff i ni kamper på rad uten å vinne, uansett turnering. Heller ikke hans «care taker» klarte å vinne, da Cardiff tapte 2-5 for Leeds i omkampen i FA-cupens tredje runde, mens de på lørdag tapte 0-1 for Millwall. Det gjør at Cardiff på de siste 11 kampene har tapt fem kamper og spilt seks kamper uavgjort, uansett turnering. Siste seier kom mot Sunderland den 5. november, hvor Cardiff vant 1-0 på The Stadium of light. I ligaen har Cardiff tapt fire av de siste ni ligakampene, mens fem av ligakampene har endt uavgjort. På de siste fem ligakampene har Cardiff kun scoret et mål.

Som nevnt vant Cardiff 1-0 over Sunderland på Stadium of light den 5.november. Etter det ble det 2-2 når Cardiff besøkte Stoke, mens det ble målløst når Cardiff besøkte Coventry. Den første januar besøkte Cardiff Blackburn og Ewood Park, hvor Blackburn vant 1-0. Av 13 bortekamper denne sesongen, har Cardiff vunnet tre kamper og spilt tre kamper uavgjort, mens syv kamper har endt med tap.

 

Lutons form

Før tirdagens «hengekamp», ligger Luton på syvende plass med sine 42 poeng, tre poeng bak Middlesbrough som ligger på tredje plass med sine 45 poeng. Det er fryktelig jevnt i årets liga, da det er tre poeng ned til Swansea som ligger på 12.plass. Derimot ligger Luton langt etter Sheffield United som ligger på andre plass, da Sheffield United har 57 poeng.

Sammen med Millwall, som ligger på plassen bak Luton, har Luton spilt 27 kamper og har en til to kamper til gode på lagene som ligger foran og bak Luton. Om Luton vinner en av sine kamper som de har til gode, kan Luton innta tredje plassen i årets The Championship.

På lørdag ble det et noe skuffende resultat i FA-cupen, da det ble 2-2 mot League Two laget Grimsby. Elijah Adebayo utlignet til 1-1 på Lutons aller første straffespark denne sesongen, før Jordan Clark ga Luton ledelsen 2-1 midtveis i andre omgang. I ligaen har Luton vist noe variabel form i det siste, da Luton har tapt to av sine seks siste ligakamper etter at Rob Edvards overtok som manager, mens de har vunnet de fire andre. Tapene, som var ettmålstap, kom mot formlagene Middlesbrough og West Brom, mens Luton vant kampene mot Norwich, QPR, Huddersfield og Wigan. I tillegg har Luton spilt uavgjort i hjemmekampene i FA-cupen mot Wigan og Grimsby, mens Luton vant omkampen mot Wigan 2-1.

På Kenilworth Road har Luton spilt 13 hjemmekamper i ligaen denne sesongen, hvor Luton kun har tapt mot Preston, Wigan og West Brom. Derimot har Luton hatt store vanskeligheter med å avgjøre hjemmekamper til sin fordel, da det kun har blitt tre hjemmeseiere i årets liga. Hele ni hjemmekamper, inkludert FA-cupkamper, har endt uavgjort, hvor syv av kampene i ligaen. Luton har hatt ledelsen i seks av ni hjemmekamper denne sesongen, hvor Luton til slutt enten har tapt, eller kampen har endt uavgjort. Tar vi også med bortekampene mot Burnley og Middlesbrough, har Luton tapt til sammen 19 poeng på disse åtte kampene. To ganger har Luton ligget under i ligaen denne sesongen, og allikevel klart å kjempe til seg poeng. Mot Rotherham lå Luton under 0-1 til Luke Berry utlignet til 1-1 i det 90.minutt. I bortekampen mot Huddersfield første nyttårsdag, lå Luton under 0-1, men snudde kampen i andre omgang til 2-1 seier.

Også i alle FA-cupkampene som Luton har spilt mot Wigan (inkludert omkampen mot Wigan) og Grimsby, lå Luton under, men klarte å snu kampene til enten uavgjort eller seier.

 

Friendly faces

Cameron Jerome, som fikk sin kontrakt terminert forrige uke, spilte i Cardiff fra 2004 til 2006, hvor han spilte 79 kamper og scoret 27 mål. Etter at Jerome kom til Luton ifjor sommer, har han spilt 42 kamper og scoret fem mål.

Tom Lockyer hadde sine ungdomsår i Cardiff, men fikk ingen offisielle førstelagskamper for Cardiff.

James Collins signerte ifjor sommer for Cardiff, etter å ha vært i Luton siden juni 2017. På 183 kamper for Luton, scoret Collins 72 mål for Luton, mens han fikk 30 kamper for Cardiff hvor han også scoret tre mål. I sommer signerte Collins for League One klubben Derby.

Isaac Vassell ble hentet fra Birmingham til Cardiff sommeren 2019, og Vassell startet sin Cardiffkarriere ved å score 2-1 målet mot Luton i en ligakamp i august 2019, som også ble sluttresultatet. Dessverre har Vassell stort sett vært skadet i hele sin Cardiffkarriere, og har totalt kun spilt tre kamper for Cardiff. Hans siste kamp var mot Luton i Carabaocupen i august i 2019, som Luton vant 3-0. Vassell hadde sin karriere i Luton fra juli 2016 til sent august 2017, hvor Vassell spilte 55 kamper og scoret 16 mål for Luton. I fjor sommer forlot Vassell Cardiff etter at han ikke fikk fornyet sin kontrakt.

Solomon Taiwo spilte for Cardiff mellom 2009 til 2012, hvor han spilte ni kamper for Cardiff. I perioden 2013 til 2015 spilte Taiwo 14 kamper for Luton og scoret to mål.

 

Skadesituasjon og overganger

Det har ikke blitt holdt noen pressekonferanse før tirsdagens hjemmekamp, men på torsdagens pressekonferanse kunne Rob Edvards melde om ingen nye skader i Lutons tropp, og at både Cauley Woodrow og Carlton Morris var skadefrie etter at de sto over kampen mot Wigan for en uke siden. Begge to fikk verdifulle minutter i lørdagens FA-cupkamp mot Grimsby, da begge kom inn som innbyttere, noe også Fred Onyedinma og Luke Berry fikk. Reece Burke ble sittende på benken, da han visstnok ble spart til tirsdagens kamp.

Spennende blir det å se om Henri Lansbury er såpass godt restituert at han vil bli tatt ut til tirsdagens kamp. Luke Freeman og Sonny Bradley vil nok fortsatt bli å anse som skadde.

Forrige torsdag ble det også klart at James Bree forlot Luton, og ble gjenforent med Nathan Jones i Southampton. Ettersom Bree forlot Luton, har Luton umiddelbart klart å skaffe en erstatter på høyre back, da Luton har lånt Cody Drameh fra Premier League klubben Leeds United, ut resten av sesongen. I fjor var Drameh lånt ut til Cardiff city, hvor han gjorde sine saker såpass bra at han også ble kåret til årets spiller i Cardiff.

Også Cameron Jerome forlot Luton, etter at han fikk terminert sin kontrakt med Luton av personlige grunner, og har nå signert for League One klubben Bolton.

Mandags kveld ble det også klart at Luton hadde hentet Barnsleys keeper Jack Walton. Harry Isted gikk motsatt vei og lånes ut for resten av sesongen. Matt Macey er også lånt ut, da han er lånt ut til Portsmouth.

Utover de nevnte overgangene, verserer det mange rykter om mulige overganger både inn til Luton og spillere som kan være på vei vekk fra Luton. Før publiseringen av denne artikkelen er ingen nye overganger blitt bekreftet, annet enn de som er nevnt over.

 

Topp scorerne

Carlton Morris har scoret flest mål for Luton denne sesongen med sine 11 mål, mens Elijah Adebayo har scoret i fire kamper på rad og har totalt scoret syv mål denne sesongen, uansett turnering. I cupkampen mot Grimsby scoret Jordan Clark sitt tredje mål for sesongen, mens Harry Cornick scoret sitt andre mål for sesongen når han scoret mot Wigan for en uke siden. Cornick er dermed på samme antall mål som Reece Burke, Alan Campbell, Luke Freeman og Luke Berry.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists, uansett turnering. James Bree har fire målgivende, mens Alfie Doughty, Jordan Clark og Harry Cornick har tre målgivende pasninger. Fred Onyedinma og Allan Campbell har 2 assists så langt denne sesongen.

For Cardiff er det Callum Robinson som er klubbens toppscorer med sine seks mål. Callum O´Dowda og Jayden Philogene-Bidace har scoret tre mål hver. Callum Robinson er også klubbens «servitør», da han har fem målgivende pasninger så langt denne sesongen.

 

Nice to know, need to know

Siden Rob Edvards tok over som manager, har Luton scoret 17 mål på ni kamper, av ni forskjellige spillere. Seks ulike spillere har stått for 11 målgivende pasninger, hvor de seks andre målene er kommet som «solo mål, straffe eller defensive feil.

Carlton Morris har scoret to mål og har to assists, Harry Cornick har scoret to mål og har to assists, Elijah Adebayo har scoret fire mål, Jordan Clark har to scoringer og to assists, Cauley Woodrow har to scoringer, James Bree har to assists, Alfie Doughty har en scoring og to assists, Alan Campbell har en scoring og en assists, Mens Amari Bell og Reece Burke ha scoret et mål hver.

 

Som i august, møtes Luton og Cardiff til sen tirsdagskamp. Avspark er kl 2045 skandinavisk tid, og Sabri Lamouchis debutkamp som Cardiffmanager, streames som vanlig med livebilder på iFollow tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen, og denne gang sier ryktene at selveste James Collins skal kommentere kampen sammen med Pitts!!

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!