Luton Town – Nottingham Forest

På mandag tapte Luton 0-2 for Play-off rival Huddersfield, og på Langfredag er det igjen klart for et mulig avgjørende Play-off oppgjør når formlaget Nottingham Forest gjester Kenilworth Road. Ved siden av kampen om Play-off, har også Nottinghamkampen et historisk sus over seg, ettersom den tidligere vinneren av serievinnercupen (nå Champions league), har vunnet to cuptitler på bekostning av Luton. Også denne kampen blir sendt på TV, og har avspark kl 1330 skandinavisk tid.

 

Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham. Byen Nottingham i Nottinghamshire, har ca 310 000 innbyggere, mens om man tar med alle forstedene rundt byen, blir innbyggertallet snaue 730 000. Som de aller fleste vet, er byen spesielt knyttet til den legendariske skikkelsen Robin Hood. Foruten Robin Hood, er også byen preget av kniplingsindustri, sykling og tobakksindustri.

 

Nottingham Forest FC og rivaler

Nottingham Forest FC ble stiftet i 1865, og regnes son verdens tredje eldste ligaklubb, og ble valgt inn i The Football League i 1892. Hovedrivalklubbene til Nottingham er først og fremst byrival Notts County, samt Derby. Kampene mellom Nottingham og Notts County kalles «Nottingham Derby», mens kampene mot Derby kalles «East Midlands Derby». Det er kun 21 km mellom City Ground og Pride Park. Derby anses som den største rivalen, da Notts County som regel har spilt på et lavere liganivå enn Nottingham. Også kamper mot Leicester City og Sheffield United har engasjert Nottinghamfansen ekstra.

 

Nottingham Forest sin historie og Brian Clough

Selv om klubben har lange tradisjoner, var det først på midten av 1970- tallet at Nottingham Forest virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av manageren Brian Clough, som ledet Nottingham Forest i perioden 1975 – 1993, gikk klubben fra å være lite suksessfull til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje nivå i det engelske ligasystemet. To og et halvt år senere, var klubben igjen klar for spill på øverste nivå. Den påfølgende sesongen vant klubben sitt første, og fortsatt eneste, ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. De to påfølgende sesongene vant klubben Europacupen for serievinnere, Serievinnercupen, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF i 1979 og Hamburger SV i 1980.

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene etter, men selv ikke Brian Clough klarte å unngå at Nottingham Forest rykket ned fra Premier League i 1993. Brian Clough valgte å pensjonere seg som manager etter nedrykket, etter å ha ledet Forest i 18 år og 900 obligatoriske kamper.

Clough kunne slå seg til ro som pensjonist med vissheten om at han hadde vunnet omtrent alt som var mulig å vinne som manager for en Engelsk klubb. Foruten ligamesterskap og Serievinnercupen, vant Clough Supercupen i 1979, samt Ligacupen fire ganger. Blant annet ledet Clough Nottingham Forest i 1989 i ligacupfinalen mot Luton, som Nottingham vant 3-1, og hvor Mick Harford scoret Lutons mål.

Derimot klarte ikke Clough å vinne FA-Cupen, men var manager for Nottingham når Nottingham tapte FA-cup finalen mot Tottenham i 1991 med Erik Thorstvedt i mål for Tottenham. Tottenham vant 2-1, hvor avgjørelsen kom fire minutter på overtid ved at Nottinghams Des Walker scoret selvmål. Nottingham har derimot vunnet FA-cupen to ganger før Clough epoken, henholdsvis i 1898 og 1959. I 1959 var det Luton som sto på motsatt side, hvor Nottingham vant 2-1.

Clough er en av tre managere som har vunnet den engelske toppserien med to forskjellige klubber. I 1972 ble Brian Clough seriemester med Derby, mens han ble seriemester med Nottingham Forest i 1978. De to andre som har gjort det samme er Kenny Dalglish og Herbert Chapman. Brian Clough døde 20 september 2004, 69 år gammel.

 

Etter Brian Clough

Etter at Brain Clough pensjonerte seg i 1993, ansatte klubben Frank Clark som arvtakeren etter Clough. Clark fikk Nottingham tilbake til det gode selskap ved første forsøk, og klarte deretter å ta en imponerende tredje plass i sin comebacksesong i 1994/95. Deretter har Forest hatt lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter at perioden med Brian Clough startet, rykket laget ned til Football League One (tredje nivå), hvor Nottingham spilte tre sesonger. Nottingham har spilt i Championship siden 2008.

I fjor sommer avsluttet Nottingham på en 17.plass med sine 52 poeng, ni poeng bedre enn Wycombe som til slutt havnet på 22. plass. Det skilte ti poeng mellom Nottingham og Luton, da Luton havnet på 12 plass med sine 62 poeng.

 

City Ground

«The Reds», som er kallenavnet til Nottingham, spiller som nevnt hjemmekampene sine på City Ground, noe de har gjort siden 1898. I dag har City Ground en kapasitet på 30 445 tilskuere, mens rekorden er på 49 946 tilskuere. Rekorden er fra en kamp mot Manchester United i oktober 1967.

 

Nordmenn i Nottingham

Flere nordmenn har spilt for Nottingham Forest. Det startet i 1981 med Einar Aas som fikk et år i Forest, mens Kjetil Osvold spilte syv kamper for «The Reds» i fra 1986 til 1988. Lars Bohinen fikk 64 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1995, mens Alf Inge Håland fikk 93 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1997. Videre fikk Jon Olav Hjelde 157 kamper for Nottingham hvor han scoret 4 mål i perioden 1997 til 2003. Han fikk også 14 kamper i sitt comeback i 2004/05 sesongen. Den siste nordmannen som har spilt for Nottingham Forest, er Ståle Stensaas. Stensaas fikk syv kamper i 1999, etter at han ble lånt ut fra Glasgow Rangers.

 

H2H

Luton og Nottingham Forest har møtt hverandre 66 ganger. Nottingham har vunnet 27 ganger, mens Luton har vunnet 22 ganger. 17 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i november på City Ground, hvor kampen endte målløst.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i slutten av oktober 2020. Kampen endte 1-1, etter at Glen Rea ga Luton ledelsen midtveis i første omgang, mens Nottingham utlignet til 1-1 etter 64 minutter.

Sist Luton vant over Nottingham, som også var en veldig etterlengtet og sjelden seier i Nottingham, skjedde 2.mars for litt over et år siden. Ryan Tunnicliffe scoret kampens eneste mål midtveis i andre omgang, som var første seier på City Ground siden 1983. Siden 1983 har Luton besøkt City Ground 14 ganger, hvor Luton har tapt syv ganger, delt poengene seks ganger og vunnet en kamp.

Sist Luton slo Nottingham før seieren i mars 2021, var i en andrerunde kamp i FA-cupen i desember 2007, hvor Luton vant 1-0 på Kenilworth Road etter scoring av Calwin Andrew. Sist Luton vant en ligakamp mot Nottingham før seieren i mars 2021, var i oktober 2007. Denne kampen ble også spilt på Kenilworth Road, hvor Luton vant 2-1 etter scoringer av Chris Perry og David Bell.

Nottingham har besøkt Kenilworth Road 33 ganger, hvor Luton har vunnet 15 ganger, ni ganger har det endt uavgjort, mens Nottingham har vunnet ni ganger.

 

Nottinghams form

Nottingham er et av de store formlagene i The Championship, og har nå spilt ti kamper på rad uten å tape. Siste tap kom i bortekampen mot Cardiff den 30. januar, hvor Cardiff vant 2-1. Tapet før det skjedde den 30.desember hvor tabellnabo Huddersfield vant 1-0 på City Ground.

Etter tapet mot Cardiff den 30. januar, ble først Blackburn slått 2-0 på Ewood Park, før Nottingham delte poengene med Stoke, etter at lagene spilte 2-2 på City Ground. Deretter ble det målløst mot Preston på Deepdale, før Bristol City ble slått 2-0 på City Ground. Uken etter dro Nottingham til Bramell Lane og Sheffield United, hvor det ble 1-1, før Reading kom på besøk til City Ground og ble slått 4-0. Den 16.mars var det klart for midtuke kamp mot QPR på City Ground, som igjen endte med hjemmeseier, ettersom Nottingham vant 3-1. Blackpool ble så beseiret 4-1 på Bloomfield Road, før Nottingham på forrige onsdag slo Coventry 2-0 på hjemmebane. På lørdag ble Birmingham slått 2-0 på City Ground. Oppsummert blir det syv seiere og tre poengdelinger på de siste ti kampene.

Det gjør at Steve Coopers menn ligger på plassen foran Luton, på en fjerde plass, med sine 65 poeng. Nottingham ligger to poeng bak Huddersfield som ligger på fjerde plass, men Nottingham har to kamper mindre spilt enn både Luton og Huddersfield. Det er seks poeng opp til Bournemouth som har spilt like mange kamper som Nottingham, som også møtes den 3.mai.

På bortebane har Nottingham spilte fire kamper på rad uten på tape, hvor de først vant 2-0 over Blackburn, før de spilte 0-0 mot Preston og 1-1 mot Sheffield United. Siste bortekamp ble spilt mot Blackpool, som Nottingham vant 4-1.

Når sesongen startet, var det Chris Hughton som ledet Nottingham. Etter syv ligakamper var det derimot slutt, ettersom 1-1 kampen mot Derby var den eneste kampen hvor Hughton og Nottingham klarte å ta poeng.

Hughton måtte gi seg den 16.september, og i neste kamp mot Huddersfield, var det førstelagstreneren Steven Reid, som ledet Nottingham, som også Nottingham vant 2-1. Den 21. september ble Steve Cooper ansatt som klubbens nye manager, og etter Coopers ankomst, har også formen så til de grader pekt oppover. Det er kun Fulham, Middlesbrough, Huddersfield og Cardiff som har klart å ta tre poeng fra Nottingham etter at Cooper ble sjef i Nottingham.

Nottingham har også gjort det bra i FA-cupen, da de kom helt til sjette runde hvor Liverpool vant 1-0 på City Ground. På sin vei til sjette runde, slo Nottingham ut Arsenal i tredje runde, mens Leicester ble slått 4-1 i fjerde runde. I femte runde ble Huddersfield slått 2-1.

 

Lutons form

På tirsdag tapte Luton «seks poengs kampen» mot Huddersfield, da Huddersfield scoret kampens to mål i andre omgang. Det gjør at før Langfredagens kamp, ligger Luton på femte plass med sine 65 poeng, fire poeng bak Huddersfield som tok tilbake tredje plassen, og to poeng bak Nottingham.

Det er fire poeng ned til Millwall på niende plass, tre poeng ned til Middlesbrough på åttende, mens det er to poeng ned til Blackburn på syvende plass. Middlesbrough har en kamp til gode på lagene rundt seg, bortsett fra Nottingham som har to kamper til gode.

Tirsdagen tap var det første tapet på fem kamper, da Luton først vant to kamper, henholdsvis mot Preston og Hull, før de spilte uavgjort mot Millwall og Peterborough. Det betyr også at Luton har spilt tre kamper på rad uten å vinne, samt at Luton ikke har vunnet siden 19.mars når lagene i England tok landlagspause. På de siste ti kampene har Luton vunnet fem kamper, to kamper har endt uavgjort, mens Luton har tapt mot Middlesbrough, QPR og Huddersfield.

På Kenilworth Road er det kun QPR som har klart å vinne over Luton på de siste ti kampene. Det har blitt uavgjort mot Fulham, Blackburn og sist mot Millwall, mens Bournemouth, Bristol City, Barnsley, West Brom, Derby og Preston er alle blitt beseiret av Luton på Hjemmebane.

 

«Clean sheet» og målforskjell

Nathan Jones har uttalt flere ganger om viktigheten av å klare «Clean sheet», da Luton ofte scorer mål. Scorer man mål og klarer «clean sheet», blir det tre poeng. «Clean sheet» kan derfor vise seg å bli viktig i ligainnspurten og kampen om «play off», i tillegg til at målforskjell kan bli avgjørende når «play-off» skal summeres opp.

Før Kampen mot Huddersfield, hvor Luton ikke klarte å score mål, hadde Luton spilt ti kamper på rad hvor de scoret mål i hver eneste kamp. Derimot har Luton nå spilt fire kamper på rad hvor de har sluppet inn mål.

Av lagene som kjemper om Play-off, er det kun Nottingham som har bedre målforskjell enn Luton. Nottingham har pluss 25 mål, mens Luton har pluss 12. Sheffield United har også pluss tolv mål, mens Huddersfield har pluss elleve mål. Blackburn og Middlesbrough har pluss ti mål, mens Millwall har pluss fem mål.

Når det gjelder «clean sheet tabellen», leder Sheffield United denne med sine 18 «clean sheet», mens tirsdagens motstander Huddersfield, har 17 «clean sheet». Luton står fortsatt med sine 16 kamper med «clean sheet», noe også Bournemouth, Swansea og West Brom har. Blackburn, Preston og Fulham har 15 «clean sheet» denne sesongen.

 

Friendly faces

Antagelig er det snakk om fler enn Kingsley Black som har spilt for både Luton og Nottingham, men der strekker ikke undertegnedes kunnskaper til. Derimot ble Lutonfødte Kingsley Black hentet av Brian Clough i 1991 fra Luton til Nottingham for 1,5 millioner pund. I perioden 1986 til 1991 spilte Black 127 kamper for Luton og scoret 26 mål. I perioden 1991 til 1996 spilte Black 98 kamper for Nottingham, hvor han også scoret 14 mål.

 

Skadesituasjon

Etter at både Henri Lansbury og Pelly-Ruddock Mpanzu måtte gå av banen med skader i mandagens kamp mot Huddersfield, har Nathan Jones brukt ordene katastrofe i lokalpressen for å beskrive skadesituasjonen i Luton, og spesielt på midtbanen.

Mpanzu har tidligere slitt med en kneskade, og Jones kunne fortelle at det er den samme kneskaden som plager Mpanzu denne gangen også. Jones kunne ikke si noe om hvor alvorlig skaden er. Henri Lansbury måtte byttes ut med en nakkeskade, og det er tvilsomt at Lansbury vil bli klar med det første.

Det gjør at listen over skadde midtbanespillere, og midtbanespillere som ennå ikke er helt klare for 90 minutters spill, begynner å bli lang. I tillegg til Lansbury og Mpanzu, er Gabe Osho, Jordan Clark og Luke Berry på listen over midtbanespillere som er under behandling, eller på vei tilbake etter skade. Heldigvis er det meldt at Robert Snodgrass begynner å bli i såpass form at han kan spille mer og mer, samt at Luke Berry er i såpass bedring at han nå kan sitte på benken. Men Luton tåler ikke mange skader fremover, og spesielt ikke på midtbanespillere, om de skal klare å forsvare Play-off plassen.

Vi vet også at Glen Rea er ute resten av sesongen, samt at Tom Lockyer og Cameron Jerome har slitt med noen mindre skader.

Derimot er det også lyspunkter, ettersom kaptein Sonny Bradley spilte hele kampen mot Huddersfield, samt at Reece Burke er meldt skadefri og klar til fredagens kamp.

 

Topp scorerne

Elijah Adebayo har scoret 16 mål denne sesongen, i tillegg til å ha fire målgivende pasninger. Harry Cornick har scoret 11 mål og har fire målgivende pasninger denne sesongen, mens Luke Berry står bokført med syv mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til sitt ene ligamål. Cameron Jerome har scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem mål denne sesongen, mens James Bree scoret et fantastisk mål når han scoret sitt første mål for sesongen på frispark mot Hull. Bree står også med seks målgivende pasninger denne sesongen, hvor fler er kommet som følge av sin presise dødballfot. Alan Campbell har fire mål og to målgivende, mens Danny Hylton scoret sitt fjerde mål for sesongen mot Peterborough. Fred Onyedinma har scoret tre mål, og var nest sist for fjerde gang denne sesongen, når han serverte Danny Hylton mot Peterborough.

For Nottingham er det Brennan Johnson som er lagets toppscorer med sine 15 mål, mens Lewis Grabban har scoret 13 mål. Ryan Yates har scoret åtte mål, mens den tidligere Bodø/Glimt spilleren Philip Zinckernagel, har scoret seks mål.

 

Nice to know, need to know 

Siden Steve Cooper tok over Nottingham den 21.september, har han ledet Nottingham i 31 kamper. På disse kampene har Nottingham tatt 63 poeng av 93 mulige, mens Luton og Nathan Jones har tatt 52 poeng på sine siste 31 kamper.

Byrivalen Notts Countys hjemmebane, Meadow Lane, ligger 275 meter lenger nord for City Ground. I praksis er det kun elven Trent som skiller lagenes stadionanlegg. Det er ingen andre stadionanlegg i de fem øverste divisjonene i det engelske ligasystemet, som ligger så nært hverandre som stadionanleggene til de to Nottingham-klubbene.

Derimot finnes det to stadionanlegg til to rivaliserende fotballklubber på «balløya», som ligger enda nærmere hverandre enn Meadow Lane og City Ground, da stadionanleggene til de skotske klubbene Dundee og Dundee United ligger enda nærmere hverandre. I praksis er det kun en gate som skiller Tannadice Park og Dens Park.

 

Innspurten

På Langfredag får altså Luton besøk av formlaget og målfarlige Nottingham. Også denne kampen er plukket ut til å være TV-kamp. Andre påskedag skal Luton besøke James Collins og Cardiff, som har lite å spille for, ettersom de ligger på 17.plass og kan kun spille om best mulig plassering. Derimot har Cardiff vist seg å være et vanskelig lag for Luton, da Luton ikke har vunnet en ligakamp mot Cardiff på de siste åtte kampene. Vi må helt tilbake til 2005 for å finne siste seier, da Luton vant 2-1 i Wales.

Luton avslutter sesongen med hjemmekamp mot Blackpool, som heller ikke har all verdens å spille for, før Luton møter ligaleder Fulham på Craven Cottage på mandag 2.april kl 1815. Sesongen avsluttes på Kenilworth Road mot Ørjan Nyskjolds Reading. Reading ligger i skrivende stund på den siste sikre plassen i The Championship, men med åtte poengs margin til Barnsley som ligger på 22. plass. Kampene mot Blackpool og Fulham er også plukket ut til å sendes som TV kamp.

 

Kampen på Langfredag har avspark kl 1330 norsk tid, og vil ikke bli sendt med livebilder på iFollow, da kampen sendes på TV. Kampen sendes derfor på VIAPLAY plattformen i Skandinavia, samt på VSport1 med Jørn Sundby som kommentator i Norge. For de som ikke har tilgang på VIAPLAY, kan streame radiostreamen på iFollow, hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!