Coventry City – Luton Town

Lørdag er det klart for playoffinalen i Championship; verdens mest verdifulle fotballkamp!

Coventry 

Byen Coventry ligger i den engelske regionen Vest- Midlands, omtrent tre mil øst for Birmingham. Coventry er i dag den tiende største byen i England og den trettende største i Storbritannia. Byen er også den nest største byen i regionen West Midlands etter Birmingham, med en befolkning på 337 400 i 2014. Bortimot en halv million mennesker lever innenfor 16 km av Coventrys bysentrum.

Coventry City FC

Coventry City Football Club ble stiftet i 1883, og ble valgt inn i The football league i 1919.

Coventrys historie

Coventry City spilte sammenhengende på øverste nivå i England fra 1967 til de rykket ned til Championship i 2001. I 2001 var det kun Arsenal, Everton og Liverpool som sammenhengende hadde spilt lengre på øverste nivå i England. Etter nedrykket til Championship i 2001, har det vært mange tunge år med skuffende resultater både økonomisk og sportslig for klubben fra Vest – Midlands.

I 2007 var Coventry nær ved å havne under administrasjon. 20 minutter før tidsfristen gikk ut, ble klubben solgt til et selskap som umiddelbart satte i gang store sparetiltak. Klubben fortsatte uten sportslig suksess og ble heller ikke tilført frisk kapital. De ”trange tidene” fortsatte.

Etter å ha vært nær nedrykk fra Championship flere sesonger på rad, var det klart at Coventry rykket ned til League One etter 2011/12 sesongen. Det gjorde Coventry etter å ha havnet på 23. plass, åtte poeng fra 21. plass som ville gitt fornyet kontrakt. Coventry skulle spille på nivå tre for første gang siden 1963/64 sesongen.

Krisen fortsatte året etter, da Coventry ble trukket ti poeng på grunn av at klubben ble satt under administrasjon midt i 2012/13 sesongen. Coventry ble igjen trukket ti poeng før 2013/14 sesongen skulle starte, men klarte å unngå nedrykk, da de avsluttet sesongen på en 15.plass. I 2016/17 sesongen toppet nedturen seg ved at Coventry havnet på 23.plass i League One og rykket ned til League Two. For øvrig var det første gang Coventry spilte på fjerde nivå siden 1959. Coventry var elleve poeng fra 20. plassen som ville gitt fornyet kontrakt i League One.

2017/18 sesongen, var Luton og Coventry de eneste lagene i League Two som hadde hvert sitt ”Major trophy” i ”moderne tid”. Luton vant ligacupen i 1988, mens Coventry vant FA cupen i 1987 etter at de slo Tottenham 3-2 på Wembley. Samme år vant også Coventry FA Youth Cup, som igjen gjør at Coventry er et av fem lag som har vunnet FA cupen og FA Youth cup samme år.

I utgangspunktet ville seier i FA cupen gitt Coventry plass i UEFA cupen, men i 1988 fikk ikke lag fra England delta i UEFA cupen. Derimot deltok Coventry i UEFA cupen i 1970/71 sesongen, da de havnet på sjette plass på øverste nivå i 1969/70 sesongen. Coventry ble slått ut i andre runde av Bayern München. Sjette plassen i 1969/70 sesongen på øverste liga nivå, er Coventrys beste ligaplassering noensinne.

Som nevnt, i 2017/18 sesongen spilte Coventry i League Two sammen med Luton Town. The Hatters rykket direkte opp til League One, etter å ha blitt nummer to, mens Coventry City havnet på sjette plass i League Two og kvalifiserte seg for Play-off for første gang i klubbens historie. I semi-finalen vant Coventry 5-2 sammenlagt over Notts County, før de vant 3-1 i Play-off finalen mot Exeter.

Sesongen etter havnet Coventry City på åttende plass i Legue One, mens Luton vant ligaen og gjorde et «back to back» opprykk til Championship. Sommeren 2020 ble Coventry ligamestere i League One, og rykket opp til The Championship, fem poeng foran Rotherham, og åtte poeng foran Wycombe som havnet på tredje plass. Dette etter omregning, ettersom League One ble stanset grunnet Korona pandemien.

I sin første sesong i The Championship, avsluttet Coventry sesongen på en 16.plass, syv poeng bak Luton Town som avsluttet på 12. plass. Coventry var 12 poeng bedre enn Wycombe, som til slutt avsluttet på 22. plass.

I fjor sommer avsluttet Mark Robins (vært Coventrys manager siden 2017) og Coventry på en tolvte plass, elleve poeng bak Luton Town som havnet på sjette plass.

The Coventry Building Society Arena

«The Sky Blues», som er kallenavnet til Coventry City, er endelig tilbake på sin egentlige hjemmebane, The Coventry Building Society Arena (nytt sponsornavn, som tidligere het Ricoh Arena). Frem til og med sommeren 2021, spilte Coventry sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium i Birmingham (st Andrews), som også er hjemmebanen til Birmingham City.

Inntil mai 2019, var nevnte Ricoh Arena i Coventry, Coventrys hjemmebane. Coventry leide Ricoh Arena av rugbyklubben Wasps, som overtok eierskapet av stadionanlegget i november 2014. Ricoh Arena-navnet ble kjøpt opp av hovedsponsor av stadionanlegget i 2005, som var den Japanske elektrogiganten Ricoh, som i utgangspunktet hadde en ti-års avtale på sponsornavnet. Dette sponsornavnet ble imidlertid beholdt helt frem til sommeren 2021, da Coventry Building Society skrev under på en ti-års avtale om sponsornavnet The Coventry Building Society Arena.

Som følge av sportslig nedturer og en meget anstrengt økonomi, ble det nødvendig for Coventry å sette inn sparetiltak for å klare å overleve. Blant annet var leieprisen på Ricoh Arena altfor høy, og klubben så ingen annen utvei enn å reforhandle leieprisen med det daværende eierselskapet av Ricoh Arena. De kom aldri til enighet, og det hele endte med at før 2013/14 sesongen flyttet Coventry City 45 km østover til Sixfield Stadium, som er hjemmebanen til Northampton Town FC.

Løsningen ble imidlertid kun for en sesong, ettersom Ricoh Arena ble kjøpt opp av rugby klubben Wasps. Coventry City ble enige med de nye eierne og flyttet tilbake til Ricoh Arena til 2014/15 sesongen. Det ble inngått en to-års avtale, som igjen ble fornyet med to nye år.

I juni 2019, ble det klart at eierne av Coventry City (Joy Seppala (Otium Entertainment Group)) og Wasps, ikke hadde klart å bli enige om ny leieavtale på Ricoh Arena. Coventry kom til enighet med Birmingham City om at de kunne spille sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, med en opsjon på at Coventry kunne få spille sine hjemmekamper i ytterligere to år om det ble nødvendig.

Sommeren for to år siden, ble det klart at Coventry hadde inngått et samarbeid med The University of Warwick, hvor planen var å bygge et nytt stadionanlegg på området til universitetet som ligger like utenfor Coventry. Derimot, i mars i fjor, ble Wasps og Coventry City enige om en ti-års lang leieavtale, slik at Coventry City endelig kunne spille sine hjemmekamper igjen på deres opprinnelige hjemmebane. I leieavtalen er det derimot skrevet inn en klausul som sier at om Coventry City får bygd et nytt stadionanlegg på området til University of Warwick, kan de bryte leieavtalen og ta i bruk sitt nye stadionanlegg.

The Coventry Building Society Arena har i dag en kapasitet på 32 753 tilskuere, hvor rekorden er på 32 019. Rekorden ble satt i mai 2015 i en rugbykamp mellom Wasps og Leicester Tigers.

Fra 1899 var Highfield Road Stadium hjemmebanen til Coventry City. Highfield Road var for øvrig det første stadionanlegget i England som var et såkalt ”all-seater stadium”. Dette skjedde i 1981. Anlegget hadde en kapasitet på 23 489 tilskuere når det ble revet i 2006, som følge av at Coventry flyttet til Ricoh Arena i 2005.

Rivaler

Coventrys rivaler er klubber som ligger geografisk rundt eller nært til Coventry. De argeste er Aston Villa og Leicester, mens det er litt mindre rivalisering mot Birmingham, Wolverhampton, West Bromvich og Northampton.

H2H

Luton Town og Coventry City har møtt hverandre 88 ganger, hvor Town har vunnet 28 ganger, 19 ganger har det endt uavgjort, mens City har vunnet 41 ganger.

Sist lagene møttes var den 11. februar hvor kampen endte 1-1. Town tok ledelsen ved Tom Lockyer etter et minutts spill, mens Matt Godden utlignet på straffespark rett før pause. Motsatt oppgjør ble spilt den 14.september på Kenilworth Road, hvor kampen endte 2-2, etter at Carlton Morris ga Town ledelsen to ganger i løpet av de første 15 minuttene. Det sto 2-1 til det var spilt 62 minutter, hvor Coventry utlignet til 2-2.

Også fjorårs sesongen (2021/22) var god for The Hatters mot Coventry, da Luton Town den 8.mars i 2022 vant 1-0 etter at Elijah Adebayo scoret kampens eneste mål i det 38. minutt. Dette sikret The Hatters et «back to back win», ettersom Luton Town også vant kampen i september 2021 på Kenilworth Road. The Hatters «kjørte over» Coventry og vant hele 5-0, hvor The Hatters mål ble scoret av toppscorerne Elijah Adebayo (2 mål), Harry Cornick (2 mål), og Luke Berry (et mål).

Uavgjortresultatene denne sesongen, gjør at Luton Town ikke har tapt for Coventry på ni kamper, da The Hatters har vunnet fire av de siste syv kampene, mens de fem andre har endt uavgjort. Sist Coventry slo The Hatters var i oktober 2017, hvor Coventry vant 3-0 på Kenilworth Road.

Coventrys form

Sist The Hatters møtte The Sky Blues, lå City på 15. plass med sine 38 poeng, ti poeng bak The Hatters som da lå på fjerde plass. Etter den 11. februar, hvor Coventry City møtte Luton Town, har Coventry City klatret jevnt og trutt på tabellen. Kun 0-4 hjemmetapet mot Stoke den 1.april, har gitt null poeng til Coventry. Den 22. april vant The Sky Blues 2-1 over Reading og klatret opp på femte plass, en femte plass som Coventry City aldri har gitt fra seg.

Coventry City fikk en noe merkelig, men også en veldig tung start på årets sesong i The Championship. De første hjemmekampene til The Sky Blues ble utsatt på grunn av at deres gressteppe på hjemmebanen Coventry Building Society Arena var i elendig forfatning. Dette da anlegget ble brukt i syv rugbykamper i Commonwealth Games, noe gressmatten ikke tålte og måtte derfor byttes. Derfor spilte City kun en hjemmekamp på de første syv ligakampene.

På disse syv første ligakampene klarte The Sky Blue å ta tre poeng, som de fikk i tre uavgjortkamper, inkludert 2-2 kampen mot The Hatters den 14.september. Det gjorde at Coventry City lå desidert sist i The Championship med sine tre poeng, men også med tre kamper mindre spilt enn de andre lagene. Første seier kom i sesongens åttende ligakamp, og sesongens andre hjemmekamp, som ble spilt den 1.oktober hvor Coventry slo Middlesbrough 1-0.

Seieren over Middlesbrough i oktober ble starten på snuoperasjonen, da de fra denne datoen kun har tapt syv av 40 kamper, hvor fem av tapene kom i perioden 10.desember til 3.februar. Deretter, og som nevnt, er spesielt perioden fra den 11. februar spesielt sterk, ettersom Coventry City kun har tapt en kamp på de siste 17 kampene.

På hjemmebane har Coventry City tatt 40 av sine 70 poeng, hvor 11 av kampene er vunnet, mens syv av kampene har endt uavgjort. Det er et poeng mer enn The Hatters har tatt på Kenilworth Road. På bortebane har Coventry City tatt 30 poeng, hvor syv av kampene er vunnet og ni kamper har endt uavgjort. The Hatters tok 11 poeng mer enn City på bortebane.

I Play-off semifinalen var det Middlesbrough som var Coventry Citys siste hinder før finale på Wembley. Den første semifinalekampen endte 0-0 på The Coventry Building Society Arena, mens den andre semifinalekampen endte 1-0 på Riverside Stadium etter at Gustavo Hamer scoret kampens eneste mål i det 57. minutt.

Luton Towns form 

Selv om Sunderland ødela rekken til Luton Towns ubeseierede kamper når de vant 2-1 på Stadium of Light, klarte Luton å snu 1-2 nederlag til 3-2 seier etter en magisk kveld på Kenilworth Road. Luton vant som kjent 2-0 forrige onsdag, etter scoringer av forsvarsspillerne Gabe Osho og Tom Lockyer. Samtidig noterte The Hatters seg for sesongens 21. clean sheet, samt at vi kan skrive at Luton har et tap på de siste 16 kampene, og to tap på de siste 22 ligakampene.

Av de siste seksten kampene har Luton Town tapt mot Sunderland, vunnet ni kamper og spilt seks kamper uavgjort. Ni av disse 16 kampene endte med clean sheet, hvor de to målløse kampene mot Millwall og Hull var de eneste kampene med clean sheet som ikke ga tre poeng. På de siste 22 kampene er det kun Sunderland og Burnley som har klart å slå The Hatters. 12 av kampene har endt med seier, mens åtte kamper har endt uavgjort. 12 av disse 20 kampene som har gitt poeng, har endt med clean sheet.

Nordmenn i Coventry 

Tre nordmenn har ikledd seg den lyseblå drakten til Coventry. Den første nordmannen som spilte for Coventry, var Trond Egil Soltvedt. Daværende Coventrymanager, Gordon Strachan, kjøpte Soltvedt fra Rosenborg i juli 1997. Soltvedt spilte 57 kamper og scoret tre mål for Coventry, før han i august 1999 signerte for Southampton.

Gordon Strachan hentet enda en nordmann, da han i 1999 hentet Runar Normann fra Lillestrøm. Normann fikk 13 kamper for Coventry og scoret et mål på sine fire år han var i Coventry.

Den norske stopperen, Leo Østigård, var på utlån fra Brighton Hove & Albion til Coventry i 2020/21 sesongen. Østigård spilte 39 kamper for Coventry, og scoret tre mål.

Skader

Rob Edwards holdt pressekonferansen til lørdagens kamp på onsdag, og kunne fortelle at den eneste som var skadet til lørdagens play-off finale, var Cauley Woodrow. Det var lenge et håp om at Woodrow ville komme tilbake fra skade til play-off finalen, men på onsdag kunne Rob Edwards bekrefte at Woodrow dessverre ikke ville bli klar.

Toppscorerne

Carlton Morris har notert seg for 20 mål denne sesongen, mens Elijah Adebayo har scoret 10 mål denne sesongen, uansett turnering. Tom Lockyer scoret sitt femte mål for sesongen, uansett turnering, når han scoret The Hatters andre mål mot Sunderland. Gabe Osho scoret sitt tredje mål for sesongen, når han mot Sunderland scoret Luton Towns første scoring. Cauley Woodrow, Pelly-Ruddock Mpanzu, Alan Campbell, Luke Berry og Jordan Clark har også scoret tre mål denne sesongen, uansett turnering. Alfi Doughty, Harry Cornick, Reece Burke og Luke Freeman har alle scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er også Towns «servitør» med åtte assists, mens Alfie Doughty har syv assists denne sesongen, uansett turnering. Elijah Adebayo har fire assists, som også er like mange som James Bree og Jordan Clark.

For Coventry er det svensken Viktor Gyökeres som er klubbens toppscorer med 21 ligamål og 22 mål uansett turnering. Midtbanespilleren Gustavo Hamer har scoret 10 mål denne sesongen, inkludert vinnermålet mot Middlesbrough, mens Matthew Godden har scoret åtte mål denne sesongen.

Gustavo Hamer og Viktor Gyökeres har begge 10 målgivende pasninger i ligaen denne sesongen. Gyökeres var i tillegg nest sist på scoringen til Hamer mot Middlesbrough.

Dommeren

Lørdagens Play-off finale vil bli dømt av en av de beste og mest rutinerte dommerne som England kan skaffe, nemlig Michael Oliver. Den 38 år gamle dommeren, dømte tre kamper under årets Qatar-VM, i tillegg til å ha tidligere dømt to FA-cupfinaler og en ligacup finale. Oliver dømte også den Europeiske Supercup finalen mellom Real Madrid og Eintracht Frankfurt.

On this date

Lørdagens finale blir den første fotballkampen som Luton Town spiller på den 27. mai.

Nice to know, need to know

I perioden 1931 til 1986 besøkte Luton Town Coventry 19 ganger på rad uten å vinne.

Tirsdag 13. mars i 2018, møttes The Sky Blue og The Hatters i en League Two kamp i Coventry, hvor kampen endte 2-2 etter at Coventry ledet 2-0 etter første omgang. Scoringer av Scott Cuthbert og James Collins sørget for at sluttresultatet ble 2-2. På lørdag møtes lagene for å avgjøre hvem som skal følge Burnley og Sheffield United til Premier League.

Verdien på å vinne Play-off finalen er anslått til å være ca 2 milliarder norske kroner, mens taperen sitter igjen med 50 millioner.

Etter at Rob Edwards tok over Luton Town den 10. desember, har han ledet klubben gfra Bedfordshire i 25 ligakamper, samt de to Play-off kampene mot Sunderland. Kun Middlesbrough, West Brom, Burnley og Sunderland har klart å vinne over Luton Town, mens 15 kamper har endt med seier. Åtte kamper har endt uavgjort.

Coventry er farligst i andre omgang, og spesielt i første og siste tredel. Av 58 scorede mål, har Coventry scoret 35 av disse i andre omgang. 12 mål er scoret mellom 46 og 60 spilte minutter, mens 14 mål er scoret i kampens aller siste kvarter. Coventry har hatt en tendens til å slippe inn flest mål i begge omgangenes siste kvarter, da de har sluppet inn 11 mål i siste kvarter av første omgang, og 10 mål i kampens aller siste kvarter.

Coventry har scoret 36 av sine mål gjennom åpent spill, men er også farlige på kontringer, da de har kontret inn ni av sine 58 mål. Syv mål er scoret på dødball, mens seks mål er scoret på straffe. Et mål er også kommet som følge av et selvmål.

Av 58 scorede mål, har Luton Town scoret 41 av dem i open play. 14 mål er scoret på dødball, mens The Hatters har kontret inn et mål. Luton Town har blitt tildelt tre straffespark i ligaen denne sesongen, men kun scoret på et. Det var Carlton Morris som scoret på dette straffesparket i kampen mot Middlesbrough den 24. april, mens Cauley Woodrow bommet på et straffespark mot Rotherham den 15. april, men satte inn returen.

Med sine 39 innslupne mål i ligaen, har The Hatters sluppet inn like mange mål som Sheffield United. Kun Burnley har sluppet inn færre mål, da de har sluppet inn 35 mål. Inkludert Play-off målene, har The Hatters sluppet inn 41 mål, hvor 20 av dem er sluppet inn ved åpent spill. 10 mål er sluppet inn på dødball, mens fem mål er sluppet inn på straffe. Fire mål er sluppet inn som selvmål, mens to mål er kontret inn.

At Luton Town kun har sluppet inn 20 mål i åpent spill, skyldes først og fremst solid forsvarsspill, og spesielt etter 2-3 tapet mot West Brom den 14.januar. Kun fire mål er sluppet inn via åpent spill siden 14.januar, da de resterende åtte målene er sluppet inn som følge av dødball eller straffespark.

Det at Luton Town klarte Clean sheet mot Sunderland forrige tirsdag, var ganske unikt denne sesongen, da Burnley er det eneste laget sammen med Luton Town som har klart Clean sheet mot Sunderland siden den 5.november. Da tapte Sunderland 0-1 på Stadium of Light for Coventry(!)

Wembley er utsolgt, og snaue 37 000 supportere som holder med Luton Town har løst billett, hvor minst 25 av disse er fra skandinavia. Kampen kringkastes via VIAPLAY plattformen, i tillegg til at den vises direkte på Vsport1. For de som ikke kan se kampen live, kan logge seg inn på iFollow og lytte til radiostreamen til Simo Pitts. Kampstart er lørdag kl 17:45 skandinavisk tid.  

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!