Brighton – Luton Town

På lørdag er endelig ventetiden over, og våre gutter drar til Brighton for å møte Brighton & Hove Albion i Luton Towns aller første kamp noensinne i Premier League.

Byen Brighton

Brighton er en kystby med drøye 277 000 innbyggere, som historisk er kjent for å være en fiskerlandsby. I 1753 publiserte Richard Russell en teori om helsebringende effekter ved sjøbad. Han slo seg ned i Brighton, og dermed trakk rike og syke dit for å nyte de samme effekter som ham. Innen 1780 hadde store hus begynt å springe opp, og Brighton ble en fasjonabel badeby. Brighton er fortsatt en badeby, og turisme er en av de største inntektskildene til Brighton.

Brighton & Hove Albion

Brighton & Hove Albion ble stiftet i 1901, og først som fotballklubben Brighton & Hove United. På grunn av protester fra en klubb som het Hove FC, ble navnet forandret til Brighton & Hove Albion før de hadde spilt en kamp. Brighton & Hove Albion ble valgt inn i The Football League i 1920.

Brighton & Hove Albions historie

Brighton & Hove Albion gikk inn på nivå tre da de kom med i The EFL i 1920, og på dette nivået ble de værende fram til 1958. I årene fra 1958 og fram til 1962 spilte de på nivå to, før de rykket ned to divisjoner to år på rad og spilte to sesonger på nivå fire. Deretter fulgte en periode hvor Brighton vekslet mellom nivå tre og to, før de endelig i 1979 klarte å rykke opp til det gjeveste selskap, da de i 1979 rykket opp til nivå en for første gang i klubbens historie.

I 1982 klarte klubben å bli nummer 13 i toppdivisjonen, som også var klubbens hittil beste ligaplassering. Derimot i sesongen etter ble Brighton & Hove Albion nummer 22 og rykket ned til nivå to.

I 1983 klarte også Brighton & Hove Albion å spille seg frem til finalen i FA-Cupen, hvor de først spilte 2-2 mot Manchester United, før de tapte 0-4 i omkampen. Dette er også det nærmeste Brighton & Hove Albion har vært et «Major Trophy».

Nitti-tallet ble en krevende periode for Brighton & Hove Albion, hvor klubben opplevde store økonomiske problemer. Blant annet måtte de selge deres hjemmebane Goldstone Ground, og spille i «utlendighet» på Prestfield Stadium i Gillingham. Mer om dette lengre ned.

Etter nedrykket fra toppdivisjonen i 1983, ble det flere sesonger på nivå to og tre, før klubben i 1996 også rykket ned igjen til nivå fire etter å ha blitt nummer 23 på nivå tre i 1995/96. Sesongen etter ble nok et bunnpunkt for Brighton& Hove Albion, da de var i fare for å miste sin plass i EFL for første gang på 77 år.

I siste kamp møttes Brighton & Hove Albion og Hereford United i en ren nedrykksfinale, og Brighton& Hove Albion måtte unngå tap for å unngå nedrykk. Hereford tok ledelsen ved at Brighton& Hove Albion scoret et selvmål i første omgang, men en sen utligning av Brighton & Hove Albion reddet plassen. Hereford United rykket ned til Conference etter å ha blitt nummer 24 med to mål dårligere målforskjell enn Brighton & Hove Albion.

Også sesongen etter endte Brighton& Hove Albion på nestsiste plass på nivå fire, men denne gang med god margin til Doncaster Rovers som ble nummer 24. Doncaster vant kun fire kamper denne sesongen og klarte kun å ta 20 poeng totalt, noe som gjorde at det var 15 poengs margin mellom Doncaster på 24. plass og Brighton& Hove Albion på 23. plass.

I 2001 rykket endelig Brighton& Hove Albion opp til nivå tre, og klarte et «back to back» opprykk, og spilte dermed på nivå to igjen i 2002/03 sesongen. Nå fulgte en periode på 15 år hvor Brighton & Hove Albion vekslet mellom å spille på nivå to og tre.

Foran sesongstart i 2014 ble den finske midtstopperkjempen og Liverpoollegenden Sami Hyypiä, ansatt som Brighton & Hove Albion manager. Hyypiä fikk sitte i managerstolen frem til jul, da han selv valgte å forlate Brighton & Hove Albion som manager, ettersom klubben hadde en elendig sesong og lå på nedrykksplass. Den erfarne manageren Chris Hughton, ble ansatt som klubbens nye manager på nyttårsaften og klarte å redde klubben fra nedrykk.

Sesongen etter ble Brighton & Hove Albion nummer 3 i The Championship, men røk ut i Play-off for Sheffield Wednesday i semi-finalen. Etter 2016/17 sesongen ble Brighton & Hove Albion nummer to i Championship, og endelig klarte Chris Hughton og Brighton & Hove Albion å rykke opp til øverste nivå for første gang siden 1983, og Premier League for første gang noensinne. Hughton ledet Brighton & Hove Albion ut sesongen 2018/19, men en 17. plass og fortsatt Premier League spill, var ikke godt nok for ledelsen i Brighton & Hove Albion. Spesielt veide det nok tungt at Brighton & Hove Albion kun klarte å vinne tre kampe på en rekke av 23 kamper.

Erstatteren ble Graham Potter, som først ledet Brighton & Hove Albion til en 15. plass, før han neste sesong avsluttet på en 16. plass. Sesongen 2021/22 ble Potters beste sesong som manager i Brighton & Hove Albion, da de avsluttet sesongen på en niende plass, som også var klubbens hittil beste plassering i det engelske ligasystemet.

Suksessen ble derimot lagt merke til, og etter en sterk ligastart hvor Brighton & Hove Albion lå på fjerde plass i Premier League, ble Potter den 8. september ansatt som Chelsea manager. Ti dager etter at Potter hadde forlatt klubben, ble Italieneren Roberto De Zerbi ansatt som klubbens manager. Med De Zerbi i managerstolen, satte Brighton & Hove Albion nok en rekord, da de avsluttet sesongen på en sjette plass, som også er klubbens beste plassering noensinne i det engelske ligasystemet. Med vårens sjette plass i Premier League kvalifiserte Brighton & Hove Albion seg for UEFA Europa League. Dette er første gang i Brighton & Hove Albions historie at klubben deltar i Europacupspill.

American Express Community Stadium

«The Seagulls» eller «The Albion», som er kallenavnene til Brighton & Hove Albion, spiller hjemmekampene sine på American Express Community Stadium, eller Falmer Stadium som også er navnet når anlegget ikke benevnes med sponsornavn. Stadionet er også kjent under navnet The AMEX.

Fra 1902 spilte Brighton & Hove Albion på banen Goldstone Ground, hvor også klubbens tilskuerrekord på 36 747 ble satt i en kamp mot Fulham den 27.desember i 1958. På 1990-tallet fikk imidlertid klubben økonomiske problemer, og Goldstone Ground ble solgt. Siste kamp på banen ble spilt den 26.april i 1997, før banen ble revet, til fordel for et butikkområde.

The Albion spilte deretter i to sesonger i «utlendighet» på Gillinghams bane, Prestfield Stadium, over 100 km fra Brighton. Derimot, sommeren 1999, fikk klubben tillatelse til å flytte hjem igjen til Brighton og spille på friidrettsbanen Withdean Stadium. I 2004 kåret avisa The Guardian, Withdean Stadium til EFLs 4. værste stadion, hvor Kenilworth Road ble kåret til EFLs nest verste stadionanlegg. Prestfield Stadium ble kåret til EFLs verste stadion anlegg.

I 2005 fikk Brighton & Hove Albion endelig tillatelse til å bygge nytt permanent stadion ved landsbyen Falmer. Stadionet med navnet Falmer Stadium, var planlagt ferdig til sesongstart høsten 2008. Planleggingen av det nye stadionet møtte mye motstand, noe som førte til at stadionet først sto klart i 2011. Åpningskampen, som var finalen i Sussex Senior Cup mellom Brighton & Hove Albion og Eastbourne Borough, ble spilt 16. juli 2011 og endte med 2-0 seier til hjemmelaget. Den første ligakampen ble spilt mot Doncaster Rovers, som også var det siste laget som Brighton & Hove Albion møtte på det gamle stadionanlegget Goldstone Ground, 14 år tidligere.

Dagens anlegg har en tilskuerkapsitet på 31 800 tilskuere, og tilskuerrekorden er på 31 746 tilskuere som ble satt under en Premier League kamp mot Graham Potter og Chelsea den 29. oktober 2022. En kamp Brighton & Hove Albion vant 4-1.

H2H

Luton Town og Brighton & Hove Albion har møtt hverandre 63 ganger, hvor The Hatters har vunnet 23 av oppgjørene, mens Brighton& Hove Albion har vunnet 24 ganger. 16 ganger har det endt uavgjort. Lørdagens kamp blir det første møtet mellom Brighton & Hove Albion og Luton Town på Amex Stadium.

Sist lagene møttes, var i et dobbeltoppgjør i Johnstons Paint Trophy turneringen. Første oppgjør ble spilt i Brighton på Whitdean Stadium, hvor kampen endte målløst. Motsatt oppgjør ble spilt i februar 2009 på Kenilworth Road, hvor Kampen endte 1-1 etter at Tom Craddock ga Town ledelsen etter to minutters spill, mens Nick Forster utlignet for The Seagulls etter tyve minutters spill. The Hatters vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 4-3.

Sist lagene møttes til ligaspill var i april 2008. Lagene møttes på Kenilworth Road i en League One kamp som endte med 1-2 tap for The Hatters, hvor Sam Parkin ga The Hatters ledelsen i det 49. minutt. Brighton & Hove Albion utlignet i det 51.minutt, før de scoret det avgjørende målet i det 59. minutt.

Motsatt oppgjør på Withdean Stadium ble spilt i november 2007, hvor Brighton & Hove Albion vant 3-1. Towns mål ble scoret av David Edwards, og var en redusering til 1-2 i det 79. minutt.

Sist The Hatters vant en ligakamp over The Albion, var den 28. desember 2005 på Kenilworth Road. The Hatters vant 3-0 i en Championship kamp, hvor Luton Towns mål ble scoret av Steve Howard, Warren Feeney og Steve Robinson.  

The Hatters har ikke for vane å plukke med seg mange poeng når de har besøkt Brighton. Av 32 besøk, har The Hatters kun vunnet tre ganger i Brighton, mens det har endt med hjemmeseier hele 21 ganger. Åtte ganger har det endt uavgjort.

Vi må helt tilbake til januar 1983 for å finne sist The Hatters slo Brighton & Hove Albion i Brighton, hvor Luton Town vant 4-2 i en League Division One kamp (øverste nivå). Etter det har The Hatters besøkt Brighton fem ganger uten å vinne over Brighton & Hove Albion, hvor tre av kampene har endt med tap og to av kampene har endt uavgjort.

Brighton & Hove Albions form

Treningskamper:

 • 23. juli Chelsea – Brighton & Hove Albion 4 – 3
 • 26. juli Brentford – Brighton & Hove Albion 0 – 2
 • 29. juli Newcastle – Brighton & Hove Albion 2 – 1
 • 6. august Brighton & Hove Albion – Rayo Vallecano 1 – 1

 

Lutons Form

Treningskamper:

 • 14. juli Peterborough United – Luton Town 1 – 3
 • 25. juli Ipswich Town – Luton Town 1 – 1
 • 29. juli Sheffield Wednesday – Luton Town 1 – 2
 • 2. August Wolverhampton Wanderers – Luton Town 0 – 0
 • 5. August Vfl Bochum – Luton Town 2 – 1
 • 4. August Vfl Bochum – Luton Town 1 – 3

 

Skandinavere i Brighton & Hove Albion

Dansker:

Keeperen Casper Ankergren sto i mål for The Albion i perioden 2010 til 2017, og spilte 68 kamper. Keeperen Mikkel Andersen ble i 2009 leid ut fra Reading til The Albion hvor han fikk fem kamper. Vingen Anders Laustrup Dreyer var i Brighton & Hove Albion i perioden 2018 til 2020, men fikk ingen kamper for The Seagulls.

Nordmenn:

Flere nordmenn har vært under kontrakt med Broghtion & Hove Albion, og den første som signerte for The Seagulls var Torbjørn Agdestein. Agdestein var i klubben ifra 2010 til 2013, og fikk seks kamper for The Seagulls.

Følgende nordmenn har også vært i Brighton & Hove Albion, men ingen av disse har spilt noen kamper for The Seagulls. Henrik Bjørdal var i klubben fra 2016 til 2018, mens Vegard Forren signerte for The Seagulls i mars 2017 og ut sesongen. Mathias Normann var i klubben mellom 2017 til 2019, mens Leo Skiri Østigard var i klubben i perioden 2018 til 2022.

Svensker:

Viktor Einar Gyökeres hevet sin lønn i Brighton & Hove Albion i perioden 2018 til 2021, men det ble ingen kamper for svensken. I dag spiller den svenske midtbanespilleren Yasin Ayari i klubben. Ayari signerte fra AIK i januar, og har hittil spilt tre kamper for The Seagulls.

Spillere inn og ut

Per nå er følgende spillere hentet som nye spillere til The Hatters:

 • Mads Juel Andersen, forsvarsspiller, kjøpt fra Barnsley.
 • Chiedozie Obgene, angrepsspiller, free transfer fra Rotherham United.
 • Tahith Chong, angrepsspiller, kjøpt fra Birmingham City.
 • Issa Kabore, forsvarsspiller, lånt fra Manchester City.
 • Ryan Giles, forsvarsspiller, kjøpt fra Wolverhampton Wandererers.
 • Marvelous Nakamba, midtbanespiller, kjøpt fra Aston Villa.
 • Thomas Kaminski, keeper, kjøpt fra Blackburn Rovers.
 • Ross Barkley, midtbanespiller, free transfer.
 • Jacob Brown, angrepsspiller, Kjøpt fra Stoke City.

Per nå har følgende spillere dratt fra Luton:

 • Harry Isted, Keeper, free transfer til Charlton Athletic.
 • Ethan Horvath, Keeper, tilbake til Nottingham Forest etter endt lån.
 • Jack Walton, Keeper, Lånt ut til Dundee United.
 • Sonny Bradley, forvarsspiller, free transfer til Derby United.
 • Cody Drameh, forsvarsspiller, tilbake til Leeds United etter endt lån.
 • Henri Lansbury, midtbanespiller, lagt opp.
 • Elliot Thorpe, midtbanespiller, lånt ut til Shrewsbury Town.
 • Carlos Mendes Gomes, angrepsspiller, solgt til Bolton Wanderers.
 • Josh Neufville, angrepsspiller, free transfer til Wimbledon.
 • Fred Onyedinma, angrepsspiller, lånt ut til Rotherham United.
 • Joe Taylor, angrepsspiller, lånt ut til Colchester United.

Skadesituasjon

Dan Potts og Jordan Clark måtte begge ut med skade i treningskampene mot Bochum. Under torsdagens pressekonferanse kunne Rob Edwards fortelle at begge har skadet anklene sine og vil være ute med sine skader i flere uker. Reece Burke og Gabe Osho har begge vært ute med skade det meste av sesongoppkjøringen, og Rob Edwards kunne bekrefte at begge to ville måtte stå over lørdagens kamp. Lutons manager var derimot optimistisk på Reece Burke sine vegne, da han nærmet seg å bli skadefri.   

Town tipset

Det er fortsatt mulig å delta i Town tipset, men da må du først registrere deg og legge inn ditt tips før lørdagens kamp som har avspark kl 1600 skandinavisk tid.

Kort fortalt går konkurransen ut på å tippe utfallet av samtlige Luton Town-kamper gjennom sesongen; i liga såvel som cup. Du får 5 poeng for rett kamptips, 3 poeng for rett tippetegn eller 0 poeng.

Nice to know, need to know

Om Pelly Ruddock Mpanzu spiller for The Hatters mot The Seagulls på lørdag, vil han bli den første spilleren som har spilt for en og samme klubb i alle de fem øverste divisjonene i det Engelske ligasystemet.

Ikke overraskende, ble Tom Lockyer utnevnt til Luton Towns første Premier League kaptein. Den Walisiske landlagsspilleren har vært i Luton siden han ble hentet fra Charlton i 2020, og hittil spilt 88 kamper for The Hatters og scoret fire mål.

On this date

Sist Luton spilte kamp den 12. august, var en League Two kamp i 2017. Luton tapte 0-1 for Barnet på The Hive Stadium. 

Luton har fått tildelt 3001 billetter til lørdagens Premier League debut, og alle billettene er solgt. Kampen ser du med livebilder fra VIAPLAY plattformen fra kl 1600 skandinavisk tid, hvor studio starter oppvarmingen til kampen kl 1530. Kampen kan også ses live via TV-kanaler, og i Norge sendes kampen på TV-kanalen V sport Premier League, hvor også sendingen fra studio starter kl 1530. For de som ønsker å streame Simon Pitts radiooverføring, kan logge inn eller opprette konto på iFollow tjenesten som man finner på Lutons hjemmeside.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 5

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!