Preview Swansea City AFC – Luton Town

Luton står overfor to vanskelige bortekamper denne uken, da de først møter play-off jagende Swansea, før de drar nordover for å møte opprykksjagende Leeds på Elland Road. Men først dreier det seg altså om Swansea på Liberty Stadium på lørdag kl 1330 norsk tid. MERK TIDEN!

Det bor ca 245 000 innbyggere i kystbyen Swansea, som ligger i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den walisiske hovedstaden Cardiff. Man mener at navnet Swansea kommer fra norrøn «Sveinsey» («Sveins øy»), og ble innført i perioden da vikinger plyndret kysten av Wales. Byen fikk status som city så sent som i 1969, i forbindelse med innsettelsen av prins Charles som fyrste av Wales. Utenfor byen er det fine strender og vakkert kystlandskap, og den tidligere fiskerlandsbyen Mumbles (også kjent som Oystermouth) har blitt et turiststed med flere gode restauranter. Mumbles betyr forøvrig mumler på norsk.

De fleste bygninger i sentrum er moderne, da Swansea ble bombet flere ganger under andre verdenskrig. Swansea var spesielt utsatt for tyske bombeflyangrep, ettersom byen hadde en viktig havn for anløp av viktige forsyninger til britisk krigsmateriell. Byen hadde også en viktig rolle med sin krigsindustri. Spesielt omtalt er «Swansea Blitz», hvor tyskerne bombet byen mer eller mindre konstant i tre dager mellom den 19. til den 21. februar i 1941.

Swansea som fotballklubb ble stiftet i 1912 som Swansea Town, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Swansea Town skiftet navn til Swansea City i 1969, ettersom byen Swansea ble oppgradert til city.

Frem til midten av syttitallet, vekslet Swansea mellom å spille på nivå fire til nivå to i det engelske ligasystemet. I 1977/78 sesongen ansatte Swansea den tidligere Liverpool spilleren John Toshack, som i en alder av 28 år ble den yngste manageren i The Football League. Toshacks asistent, Harry Griffiths, hadde bygget opp laget, men trakk seg som manager da han mente han ikke hadde kvalitetene til å føre Swansea enda høyere i ligasystemet.

1977/78 sesongen endte dramatisk for Swansea, ettersom assistent Griffiths døde av hjerteinfarkt like før opprykket til Division Three var sikret. Swansea ble til slutt nummer tre og rykket opp til Division Three. Påfølgende sesong ble ikke noe dårligere, og Swansea rykket direkte opp til Division Two, en divisjon som Swansea ikke hadde spilt i på fjorten år. Den spillende manageren Thosack sikret opprykket ved at han kom inn fra benken og scoret vinnermålet mot Chesterfield.

Første sesong i Division Two, endte Swansea på 12. plass. Derimot ble sesongen 1980/81 suksessfull igjen, ettersom Swansea ble nummer tre og rykket opp til øverste nivå (Division One) for første gang i klubbens historie. Swansea hadde dermed klart kunststykket å rykke opp fra fjerde nivå til øverste nivå på fire år, som også er rekord. En rekord de deler med den tidligere klubben FC Wimbledon.

Første sesong i Division One holdt på å bli en kjempesuksess, ettersom Swansea lenge lå ann til å bli ligamestere allerede første sesong. Derimot ble Swansea rammet av skader på nøkkelspillere mot slutten av sesongen, og klubben avsluttet sesongen på sjette plass. Denne sjette plassen er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Neste sesong ble ingen suksess for Swansea, og klubben rykket ned til Division Two. Klubben hadde også store økonomiske problemer, ettersom Thosack hadde brukt mye penger på å hente klassespillere til klubben. Det skulle vise seg at sesongen etter også skulle bli fryktelig vanskelig for Swansea, da de rykket direkte ned til Division Three. Dessuten fikk Thosack sparken i mars 1984.

Første sesong i Division Three, 1984/85 sesongen, overlevde Swansea med et nødskrik, ettersom Swansea ble nummer 20. 1985/86 sesongen ble derimot fryktelig tung, og Swansea havnet desidert sist og rykket ned til Division Four. Dermed klarte Swansea kunststykket å også rykke ned fra øverste nivå til fjerde nivå på fire sesonger.

Fra 1984/85 sesongen til 2007/08 sesongen, spilte Swansea på nivå tre og nivå fire. Midt i sesongen 2006/07 sesongen, ble Roberto Martinez ansatt som klubbens manager, og som sin assistent manager ansatte han Graeme Jones. I sesongen 2007/08 ledet Martinez klubben til ligamesterskap i League One, og klubben var endelig klar for spill på nivå to (Championship) for første gang siden 1983/84 sesongen.

I juni 2009 forlot Martinez og Jones Swansea, og tok over ansvaret i Wigan. Portugiseren Paulo Sousa tok over jobben etter Martinez, men tok over Leicester i juli 2010. Sousa ble erstattet av den nord-irske manageren Brendan Rodgers. Allerede i sin første sesong, 2010/11 sesongen, ledet han Swansea til en tredje plass i Championship. I semi-finalen i Play-off ble Nottingham Forest slått 3-1 sammenlagt, mens Reading ble slåt 4-2 i Play-off finalen på Wembley. Dermed var Swansea klar for spill i Premier League for første gang i klubbens historie, men øverste nivå for andre gang. Swansea ble også det første Walisiske laget til å spille på øverste nivå, etter at Division One ble «døpt» til Premier League.

I juni 2012 forlot Rodgers Swansea for å bli manager i Liverpool, og ble erstattet av danske Michael Laudrup. I februar 2013 vant Swansea deres eneste Major Trophy, ettersom Swansea vant ligacupfinalen over Bradford. Swansea vant 5-0, som også er den største seiersmarginen noensinne i en Ligacupfinale, og ble med det det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet en ligacupfinale i England. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen.

Ved å vinne ligacupfinalen, kvalifiserte Swansea seg for Europaleague for første gang i klubbens historie. Swansea kom seg igjennom gruppespillet med å bli nummer to i gruppe A, men ble slått ut i første utslagsrunde av Napoli, som Napoli vant 3-1 sammenlagt. Frem til 1995 fikk lag som spilte i The Football League, delta i den Walisiske cupen. Som Walisiske cupvinnere ti ganger, har derfor Swansea deltatt syv ganger i UEFA Cup Winners Cup, men aldri kommet lengre enn til andre runde.
Swansea rykket ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen, etter å ha blitt nummer 18. I fjor ble Swansea nummer ti i Championship.

Foruten Ligacup trofeet fra 2013, har Swansea vunnet The Football League Trophy ved to anledninger. Første gang var i 1994, mens de også vant i 2006.

Swansea og erkerivalene Cardiff City FC, er de eneste walisiske klubbene som har spilt fotball på det øverste nivået i England. Kampene mellom Swansea og Cardiff kalles The South Wales derbies, og er et av de mest intense derbyene på «balløya». Derbyet er blitt spilt over 100 ganger, og hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere. Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Hendelsen har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.

27.oktober i fjor ble The South Wales derby spilt, ettersom begge lag spiller i The Chamiponship. Swansea vant 1-0 foran et fullsatt The Liberty Stadium. Motsatt oppgjør ble spilt på Cardiff City Stadium den 12.januar, og den kampen endte målløst. Også kamper mot Newport og Bristol klubbene Bristol Rovers og Bristol City skjerper Swansea supporterne.

«The Swans», som er kallenavnet til Swansea City, spiller hjemmekampene sine på Liberty Stadium som ble åpnet i 2005. The Liberty Stadium, som eies av Swansea Council, har en kapasitet på 21 088 tilskuere, som Swansea City deler med rugbylaget Ospreys. Publikumsrekorden er fra 1.mai i 2016, hvor 20 992 tilskuer så Swansea spille mot Liverpool.

Fra 1912 og til og med 2005, spilte Swansea på The Vetch Field. Når Swansea flyttet til The Liberty Stadium, hadde anlegget en publikums kapasitet på 11 475 tilskuere. Rekorden var på 32 796 tilskuere, som ble oppnådd i en kamp mot Arsenal i februar 1968. 31.januar 2011 begynte rivningen av det gamle stadion anlegget.

Luton og Swansea har møtt hverandre 51 ganger. Swansea har vunnet 19 ganger, 21 ganger har Luton vunnet, mens 11 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var på Kenilworth Road den 21.desember. Swanseas Andre Ayews mål i det 81.minutt, ble kampens eneste mål, som dermed gjorde at Swansea kunne ta med seg tre poeng hjem til Wales. Når Luton har besøkt Swansea, har det sjeldent endt med tre bortepoeng. Av 25 forsøk, har det kun skjedd fire ganger at Luton har vunnet. 14 ganger har det endt med hjemmeseier, mens syv ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes i Swansea, var i februar 2008 i en League One kamp hvor Swansea vant 1-0, som også er eneste gang at Luton har spilt på Liberty Stadium. Sist Luton slo Swansea, var på The Vetch Field i 2002. Lagene møttes i en Division three kamp (nivå fire), hvor Luton vant 3-1. Matt Taylor, Peter Holmes og Steve Howard scoret Lutons mål. Forøvrig har det kun blitt 0-0 mellom Luton og Swansea ved to anledninger.

Før lørdagens kamp, ligger Play-off jagende Swansea på niende plass i Championship, et poeng bak Preston North End som ligger på sjette plass. Forrige lørdag vant Steve Coopers menn en sterk borteseier når de beseiret Middlesbrough 3-0 på Riverside Stadium. Det gjør at Swansea nå har spilt tre kamper på rad uten å tape, hvor kampene før Middlesbrough kampen endte 2-2 og 0-0. Allikevel har ikke Swansea vunnet mer enn to kamper på de siste ti kampene, hvor fem kamper har endt uavgjort. På Liberty Stadium har Swansea kun tapt to av sine siste ti hjemmekamper. Fire av kampene har endt uavgjort, mens fire av kampene har endt med hjemmeseier til Swansea.

Med Callum McManamans sene utligning mot Preston North End, falt Luton ned på siste plass i Championship, men knappet inn et poeng til sikker plass. Det gjør at det er fem poeng opp til Middlesbrough som ligger på 21.plass. Det må nevnes at Luton har ligaens desidert dårligste målforskjell, som gjør at Luton i realiteten ligger «seks poeng» bak fornyet kontrakt. På de siste syv kampene, har Luton kun tapt en kamp. Tapet kom mot Charlton, mens det ble seiere mot Sheffield Wednesday, Middlesbrough og Brentford. Etter seieren mort Brentford, har det blitt uavgjort mot Stoke, Wigan og Preston. Luton er ligaens desidert dårligste bortelag, med kun ti poeng fordelt på tre seiere og en uavgjort. Forrige borteseier kom mot Middlesbrough den 15.februar (tre bortekamper siden), hvor Luton vant 1-0. Deretter ble det bortetap mot Charlton, før Luton spilte 0-0 mot Wigan før «Corona pausen». Før seieren over Middlesbrough, hadde Luton spilt elleve bortekamper på rad uten å få med seg et eneste poeng.

På fredagens pressekonferanse kunne Nathan Jones kunne melde om en nesten skadefri tropp. Foruten Brendan Galloway og Eunan O`Kane som lenge har slitt med hver sine kneskader, er også Kazenga LuaLua ute med skade. Derimot er både Luke Bolton og Luke Berry meldt såpass bra at de er aktuelle for lørdagens tropp.

Luton må spesielt være oppmerksom på Andre Ayew som hittil denne sesongen har scoret 15 ligamål for Swansea, deriblant nevnte scoring mot Luton på Kenilworth Road. Lutons toppscorer er James Collins med ti ligamål. Om Glen Rea får noen spilleminutter før Luton mot Swansea, vil han spille sin kamp nummer 150 i Luton drakt.

Spennende blir det også å se om Bersant Celina, som er oppvokst i Norge og Drammen, får noe spilletid mot Luton. Celina hadde fire år i Manchester City, før han i 2018 signerte for Swansea. Hittil denne sesongen har Celina scoret to mål for Swansea. Celina har 20 landskamper for Kosovo og scoret to mål.

Kan Luton få sin første seier og score sitt første mål på Liberty Stadium på lørdag? Svaret på dette spørsmålet kan du få med deg live ved å streame kampen via iFollow tjenesten fra Lutons offisielle hjemmesider. MERK at Kampen har avspark kl 1330 norsk tid, og Simon Pitts har meldt at han som vanlig vil være til stede og kommenterer kampen i Wales.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!