Preview Luton Town – Preston North End

På lørdag er det endelig klart for første kamp av de siste ni kampene som gjenstår for å få fullført 2019/20 sesongen i Championship. Første lag ut for Luton er Preston North End som gjester Kenilworth Road kl 16 norsk tid. De resterende ni kampene skal spilles over en periode på fem uker, om alt går etter planen. Med andre ord blir det mye spennende fotball fremover.

«Corona pausen» har vært lang og noe dramatisk for Luton. Først ble det kjent at Lutons manager gjennom sesongen, Graeme Jones, ble løst fra sin kontrakt i april. Deretter ble det kjent at den forrige manageren, Nathan Jones, ble igjen ansatt som Lutons manager. Nathan Jones forlot Luton til fordel for Stoke i januar 2019, men fikk sparken fra opprykksfavoritten i november 2019 etter en rekke svake resultater.

Byen Preston ligger i den engelske regionen Nordvest-England, omtrent fem mil nordvest for Manchester, og ligger ved elven Ribble. Preston som har en befolkning på drøye 114 000 innbyggere, fikk status som city i 2002, og ble Englands by nummer femti i det femtiende år av dronning Elisabeths IIs styre. Byen er også kjent for sin store busstasjon med 79 plattformer, samt at de har Englands høyeste sognekirke i St. Walburgas kirke. Preston er også historisk kjent for sin tekstilindustri, samt at byen er sentral i den britiske luftforsvars industrien.

Preston North End ble stiftet i 1881, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. Klubben satte sitt preg på The Football League de første sesongene og tok «the double» allerede den første sesongen. Preston imponerte stort denne første sesongen, ettersom Preston vant ligaen uten et enste tap, samtidig som laget ikke slapp inn et eneste mål i FA-Cupen. Preston ble også ligamestere påfølgende sesong, i 1889/90 sesongen.

Bortsett fra at Preston vant FA-cupen i 1938, har det ikke blitt noen ytterligere titler på Preston, selv om de spilte sammenhengende i to øverste divisjonene helt fram til 1970. Derimot var Preston tapende finalister i FA-cupfinalene i 1922, 1937, 1954 og i 1964. Etter 1969/70 sesongen ble det for første gang nedrykk til nivå tre for Preston. Midt på 80-tallet hadde de sin tyngste periode, og i 1985/86 endte Preston nest sist på nivå fire (fourth division), og var nær ved å havne utenfor The Football League. Derimot ble de reddet av at man på den tiden valgte hvem som skulle spille i The Football League av de beste fra nivå fem og de dårligste på nivå fire. Siden den gang har det gått gradvis fremover, og i 1999/00 var laget igjen klar for den nest øverste divisjon i ligasystemet. I sesongen 2004/05 og 2005/06, «snuste» Preston på Premier League spill, da de begge sesongene kvalifiserte seg til Play-off. I 2004/05 ble Preston nummer fem, og i semifinalen slo de ut Derby County. Derimot ble West Ham United for sterke i finalen. I 2005/06 endte Preston på fjerde plass i ligaen, men ble slått ut av Leeds United i semifinalen. Deretter ble det noen svakere plasseringer i Championship, før det ble fire sesonger i League One fra 2011 til 2015. I fjor havnet Preston på en 14.plass i The Championship.

Prestons primære rival klubb er Blackpool FC, og Lancashire-derbyet mellom de to klubbene har blitt spilt nesten 100 ganger på tvers av fire divisjoner i seriefotballen. Preston har også lokale rivaliseringer med Lancashire klubbene Burnley og Blackburn Rovers og i mindre grad Bolton Wanderers og Wigan Athletic. De har også hatt sammenstøt med Derby County, som mange fans mener er deres største historiske rivaler, sammen med Carlisle United og Sheffield United. Preston har også en stor rivalisering med Leeds United, og spesielt etter at mange av førstelagsspillerne til Preston dro til Leeds United i 2004. Forholdet ble ikke noe bedre etter «play off» tapet i 2006, hvor Leeds vant 3-1 sammenlagt. Et av høydepunktene til Preston i moderne tid, skjedde i september 2010 når Preston beseiret Leeds 6-4 på Elland Road. Preston kom tilbake etter å ha ligget under 1-4, og vant som sagt 6-4. Preston skal være det første laget som noensinne har scoret seks mål på Elland Road.

«The Lillywhites», som er kallenavnet til Preston North End, spiller hjemmekampene sine på Deepdale i Preston. Deepdale Stadium ble bygget i 1860, men ble først brukt til fotball i 1878. Det hevdes at Deepdale er den lengste kontinuerlig brukte fotballbane i verden, og i 2011 hadde Deepdale vært brukt i 135 år og regnes som verdens eldste hjemmebane. Etter en fullstendig ombygging mellom 1996 og 2009, har Deepdale nå en kapasitet på 23 408 seter. Det høyeste tilskuertallet på Deepdale noensinne, skjedde i april 1938 hvor 42 684 tilskuere så Preston ta imot Arsenal.

Luton og Preston har møtt hverandre 45 ganger, hvor Luton har vunnet 11 av møtene, 25 ganger har det endt med Preston seier, mens ni ganger har det endt uavgjort. Kun en gang har det endt målløst mellom Luton og Preston. Sist lagene møttes var i desember på Deepdale Stadium. Preston tok ledelsen etter fem minutters spill, mens James Collins utlignet på straffe to minutter før pause. Dessverre avgjorde Preston kampen tre minutter før full tid, slik at Preston vant 2-1. Det betyr at Luton ennå ikke har klart å få med seg noen poeng fra Deepdale Stadium på sine siste åtte forsøk, og vi må helt tilbake til 1972 for å finne siste borteseier for Luton mot Preston. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i desember 2006. Luton vant 2-0 etter scoringer av Rowan Vine og Carlos Edwards. Av 23 besøk på Kenilworth Road, har Preston klart å få med seg tre poeng ved ni anledninger. Ved fem anledninger har det endt uavgjort, mens ni ganger har Luton sendt Preston «tomhendt» hjem til Preston. Sist Preston vant i Luton, var i en League Division two kamp i 1999, hvor Preston vant 2-0. Etter det har Luton vunnet to Championship kamper mot Preston, henholdsvis i desember 2005 hvor Luton 3-0, og i nevnte 2-0 seier i desember 2006.

Før lørdagens kamp, ligger Alex Neils menn på sjette plass, et poeng foran Bristol City som ligger på syvende plass, og fire poeng bak Nottingham Forest som ligger på femte plass. Formstatistikk etter «Corona pausen» har muligens ikke så mye å si, men nevnes allikevel. Før «Corona pausen», hadde Preston spilt fem kamper hvor kun en kamp endte med seier. De andre endte med tap. Målforskjellen på disse fem kampene var på 3-9. 22. februar vant Preston 2-1 mot kriserammede Hull hjemme på Deepdale, mens det ble tap mot Millwall, West Bromwich, Fulham og QPR. Preston tapte også de to siste bortekampene som var mot West Bromwich og Fulham. Siste borteseier var mot Stoke den 12. februar hvor Preston vant 2-0. Av totalt 56 poeng, har Preston tatt 20 av disse på bortebane. Med kun 15 scorede bortemål, har Preston scoret et bortemål mindre enn Luton.

Luton ligger nest sist i Championship, et poeng foran Barnsley og fire poeng bak Charlton som ligger 22. plass. Det er seks poeng opp til Hull som ligger 21. plass. Hull har like mange poeng som Wigan og Middlesbrough, mens det er syv poeng opp til Huddersfield og Stoke. Før «Corona pausen» tapte Luton en kamp på de siste seks. Tapet kom mot Charlton hvor Luton tapte 1-3 på The Valley. Tre av kampene endte med seier, mens de to siste kampene endte uavgjort. Deriblant siste kamp før «Corona pausen» hvor Luton spilte 0-0 mot Wigan på DW Stadium. Før «Corona pausen» spilte Luton tre hjemmekamper på rad uten å tape. Det ble seier mot Sheffield Wednesday og Brentford, mens det ble 1-1 mot Stoke. På tirsdag spilte Luton en treningskamp mot ligarival Brentford på Kenilworth Road. Luton vant 4-2, etter å ha ligget under både 0-1 og 1-2. Lutons mål ble scoret av James Collins, Callum McManaman, Danny Hylton og Luke Bolton.

Luton er det laget i Championship som flest ganger har sluppet inn mål først. Dette har skjedd 26 ganger, hvor Luton har tapt 19 av disse kampene. De andre kampene har ved fire anledninger endt med seier, mens de tre andre har endt uavgjort (kilde BBC).

Preston har vunnet alle sine fem kamper de har spilt mot lagene som rykket opp fra League One før årets sesong (Charlton, Barnsley og Luton) (Kilde BBC).

Nathan Jones har uttalt før kampen at han har en nesten skadefri tropp å velge fra, men at det er noen av spillerne som mangler noe på formen. Uansett er fortsatt Brendan Galloway og Eunan O`Kane fortsatt skadetm, og vil være det resten av sesongen. Spennende blir det unsett å se hvilken tropp Nathan Jones velger ut i sitt comeback som Luton manager. Det er tydelig at Lutons manager har hatt stort fokus på det defensive spillet, og at Luton skal gjøre det de kan for å ikke slippe inn mål. Ihvertfall om vi skal tolke hans uttalelse på pressekonferansen før kampen: “The more clean-sheets we have, definitely, the more points we’ll get and the more wins we’ll achieve. If you don’t concede many and can score goals, it does increase your chances of winning.”

Kampen streames som vanlig via iFollow fra kl 1600 norsk tid. Simon Pitts har bekreftet for undertegnede at han gleder seg stort til å endelig få kommentere Luton kamper igjen, men utrykte også at det ville bli rart å gjøre dette uten tilskuere til stede.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!