Preview Charlton Athletic – Luton Town

Lørdag ettermiddag drar Luton til London og The Valley, hvor de skal forsøke å få sin tredje tre poenger på rad når de besøker Charlton.

Charlton ligger i bydelen Royal Greenwich som ligger i det sørøstlige London. Charlton Athletics FC ble stiftet i 1905, og ble valgt inn i The Footbal league i 1921. Beste ligaplassering for Charlton kom i 1936/37 sesongen, da laget kom på andre plass på øverste nivå i det engelske ligasystemet. Charlton har et «major Trophy» som de vant i forbindelse med at de vant FA-cupen i 1947. Kampen ble spilt mot Burnley, som da spilte på nivå to, mens Charlton spilte på øverste nivå. Kampen gikk til ekstra omganger som Charlton vant 1-0. Året før klarte også Charlton å spille seg frem til FA-cup finalen hvor de møtte Derby. Også den første FA-cupfinalen etter krigen måtte avgjøres med ekstraomganger. Derby vant til slutt 4-1 foran 98 000 tilskuere på Wembley.

«The Addicks», som er kallenavnet til Charlton, spiller hjemmekampene sine på The Valley. The Valley har vært hjemmebanen til Charlton siden 1919, bortsett fra et lengre avbrekk mellom 1985 til desember 1992. Etter stadionbrannen på The Valley Parade i Bradford i 1985, ble det innført strengere sikkerhetskrav til stadionanlegg i England. I 1985 var Charlton satt under administrasjon grunnet stor gjeld, i tillegg til at The Valley var i dårlig forfatning og tilfredsstilte ikke de nye sikkerhetskravene. Ettersom klubben ikke hadde kapital til å utbedre The Valley, måtte klubben flytte. Helt i begynnelsen av 1985/86 ble Charlton derfor den første «groundshare klubben» i The football league, da de flyttet til Selhurst Park og delte stadion med Crystal Palace. I denne perioden ble forholdet mellom Charlton og Crystal Palace bare verre og verre, og rivaliseringen mellom klubbene ble ytterligere skjerpet. I 1992 flyttet Charlton til West Hams tidligere hjemmebane, Upton Park, i påvente av at et nytt supporter-bygd The Valley stadion skulle stå ferdig. Den 5. november 1992 flyttet endelig Charlton hjem igjen til The Valley. The Valley har i dag en kapasitet på 27111 tilskuere, men klubben har et ønske om å bygge ut anlegget til 40000 tilskuere. Tilskuerrekorden på The Valley er på 75,031 tilskuere. Rekorden ble satt i en femterundekamp I FA-cupen mot Aston Villa i 1938.

De mest utpregede rivalklubbene til Charlton er Millwall, Crystal Palace og Wimbledon. Kampene mellom disse fire klubbene kalles «The South London Derby», og er spesielle grunnet at alle fire klubbene ligger i nærheten av hverandre. For Charlton sin del, er kampene mot Crystal Palace de mest intense, og spesielt etter perioden 1985 til 1992 hvor lagene delte stadionanlegg. Av kamper mellom Charlton og Crystal Palace, huskes spesielt kampen den 15.mai i 2005 på The Valley, som også var sesongens siste kamp. Crystal Palace måtte vinne om de skulle overleve i The Premier league. Det så lenge ut til at det skulle gå slik, da Crystal Palace ledet 2-1 til det var igjen syv minutter. Charltons forsvarsspiller Jonathan Fortune utlignet og sendte dermed Crystal Palace ned til The Championship. Fortunes utligning førte også til at Crystal Palace skrev seg negativt inn i historiebøkene, da Crystal Palace ble den første klubben i engelsk fotball som rykket ned fra øverste nivå fire ganger.

Av legender i Charlton, kommer man ikke utenom Alan Curbishley. Churbishley har 91 kamper for «The Addicks» og scoret seks mål. Churbishleys spillerkarriere i Charlton fordeler over på to perioder. Først fra 1984 til 1987 som spiller, mens han i perioden 1990 til 1993 først var spillende assistent manager frem til 1991 under Lennie Lawrence, før han i 1991 tok over som spillende manager etter Lawrence. Lawrence var Lutons manager fra 1995 til 2000. Til sammen ledet Churbishley klubben i hele femten år, helt frem til 2006, eller i 720 kamper. I 2003/04 sesongen klarte Churbishley å lede Charlton til en syvende plass i Premier League. I 2006 gikk Curbishley til West Ham, hvor han var manager frem til han fikk sparken i 2008.

Charlton rykket ned fra Premier League etter 2006/07 sesongen etter at de havnet på 19.plass. Dette var siste sesong som Charlton spilte i Premier League.

I slutten av 2010/11-sesongen tok den tidligere Charlton spilleren Chris Powell over som manager i Charlton. Charlton spilte da i League One for andre år på rad. Chris Powells uttalte mål var å bringe Charlton tilbake til «der de var da jeg spilte i Charlton», altså Premier League. Powell spilte i Charlton fra 1998 til 2004. Etter sesongslutt beholdt han kun fire spillere og skiftet ut nesten hele laget foran 2011/12 sesongen. Powells endringer førte til umiddelbare resultater, da Charlton dominerte League One og vant opprykk til Championship med overbevisende margin. Powell fikk derimot sparken i mars 2014, da Charlton lå sist i Championship. Det gikk rykter om at det var stor uenighet mellom Powell og den nye eieren av Charlton, Roland Duchâtelet, som var den egentlige årsaken til at Powell måtte gå. Blant annet skulle de være uenige om hvilket nivå Charlton burde ta sikte på å spille på, samt formasjon, taktikk og hvilke spillere som burde bli hentet inn til klubben. Powell ble erstattet av belgieren Jose Riga, som klarte å styre klubben til en 18. plass. Fornyet kontrakt ble sikret i april ved å slå Watford 4-1. Riga fikk ikke fornyet kontrakt, og tok over kriserammede Blackpool sesongen etter. Charlton rykket imidlertid ned til League One i 2015/16 sesongen etter å ha havnet på 22. plass med 40 poeng, ni poeng bak Roterham på 21.plass.

To norske spillere har spilt for Charlton. Thomas Myhre spilte i Charlton fra 2005 – 2007, hvor han fikk 21 kamper i mål for «The Addicks» i Premier League. Spesielt nøt Myhre stor tillitt av manager Churbisley, hvor han blant annet spilte ti kamper på rad uten å slippe inn mål, samt en periode på ti timer hvor han sammenhengende holdt «nullen». At Churbishley forlot Charlton, førte til at Myhre ble reservekeeper til fordel for innlånte Scott Carson. Også Tom Henning Hovi har to kamper for Charlton. Dette skjedde i januar 1995, hvor Hovi ble lånt ut fra Ham Kam til Charlton. Charlton ønsket å kjøpe Hovi fra Ham Kam for 750 000,-, men Ham Kam ønsket ikke selge. Året etter ble Hovi solgt til Skeid for 250 000,-.

I september 2018 ble Lee Bowyer ansatt på permanent basis som manager i Charlton. Bowyer er en ekte Charlton gutt, som startet sin profesjonelle karriere i Charlton. Bowyer er nok mest kjent for tiden i Leeds, da han var en viktig brikke når Leeds satset hardt i Premier League og Europa mellom 1997 og 2002. Bowyer tok over som midlertidig manager i Charlton i mars 2018 etter Karl Robinson, og ledet Charlton til en sjette plass i League One og til Play-off våren 2018. Charlton tapte derimot semi-finalen 2-0 sammenlagt mot Shrewsbury. Derimot ble det suksess i fjor, etter at Lee Bowyer ledet Charlton til tredje plass i ligaen, og på ny til Play-off. Charlton spilte seg helt frem til finalen, hvor de slo Sunderland 2-1, og Charlton var igjen klart for spill i Championship.

Luton og Charlton har møtt hverandre 74 ganger. Charlton har vunnet 26 ganger, 34 ganger har Luton vunnet, mens 14 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i november på Kenilworth Road, hvor Luton vant 2-1. Mpanzu utlignet til 1-1, mens Izzy Brown avgjorde kampen med in scoring i det 53.minutt. Sist lagene møtes på The Valley, var i fjor i april. Harry Cornick ga Luton ledelsen etter femten minutter, men Charlton snudde kampen i andre omgang og vant 3-1. Med det ble Charlton det første laget som slo Luton i en ligakamp på seks måneder, og Lutons rekke av ubeseirede kamper endte på 28 kamper, som også ble ny klubbrekord i antall kamper på rad uten å tape. Luton har nå besøkt The Valley ti ganger uten at de har klart å få med seg tre poeng. Vi må helt tilbake til mai i 1987 for å finne siste seier for Luton på The Valley, hvor Luton vant 1-0 i en ligakamp som ble spilt i League Division One (øverste liganivå). Dette var også sist Luton vant begge ligakampene mot Charlton i en og samme sesong. Luton har besøkt The Valley 36 ganger, hvor Luton har vunnet åtte ganger. Ni ganger har det endt uavgjort, mens 19 ganger har det endt med hjemmeseier.

Før lørdagens kamp, ligger Charlton på 19.plass med fem poengs margin til Wigan som ligger på 22.plass, og seks poeng foran Luton som ligger på 23.plass. Charlton har vist variabel form, men har tre seiere på de siste ti kampene. To ganger har Charlton delt poeng på de siste ti kampene, mens de har tapt fem av de siste ti kampene. Sist på lørdag for en uke siden, når de tapte 0-2 for Blackburn hjemme på The Valley. Før tapet mot Blackburn, hadde Charlton spilt fem kamper på rad uten å tape. Tre av disse kampene endte med poengdeling, mens det ble seier mot Bristol City og Barnsley. Av totalt 36 poeng, har 23 av disse poengene blitt vunnet hjemme på The Valley.

Forrige lørdag vant endelig Luton en etterlengtet borteseier, og satte en stopper for en tapsrekke på elleve bortekamper på rad. På de siste fem kampene står Luton med tre seiere og to tap, hvor Luton nå har vunnet to 1-0 seiere på trad. Luton ligger nå et poeng bak Wigan på 22.plass, og fire poeng bak Stoke som ligger på 21.plass. Luton har nå tatt ni poeng på bortebane denne sesongen, av totalt 30 poeng.

Sist Luton vant en kamp i London på et av de to øverste liganivåene, var i første serierunde i Championship i august 2005. Luton vant 2-1 over Crystal Palace på Selhurst Park, hvor Lutons mål ble scoret av Steve Howard og Ahmet Brkovic. Etter det har Luton besøkt London syv ganger i Championship uten å ha fått med seg et eneste poeng. Det er også slik at på de siste fem kampene som Luton har spilt i London, har Luton sluppet inn minst tre mål i hver kamp (totalt 19 mål). Det siste laget som har sluppet inn 3+ mål som bortelag i seks kamper på rad, var Chester City i 2009.

Kl 1600 norsk tid er det avspark på The Valley, og et av spenningspunktene er om Simon Sluga kan klare sin tredje «clean sheat» kamp på rad. Hittil er det solgt 2600 billetter til borteseksjonen, og det er enda 300 bortebilletter igjen. Kampen kan som vanlig streames via iFollow tjenesten, hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!