Preview Blackburn Rovers – Luton Town

På under en uke, møter Luton nok et lag som har vært seriemester i Premier League, da Luton gjester Ewood Park og BlackburnRovers på Lørdag. Kampen sendes live på TV i Storbritannia, som igjen gjør at kampen blir å se på Viasport 2 eller Viaplay.

 

Blackburn ligger i den engelske regionen Lancashire i Nordvest- England, omtrent fire mil nord for Manchester, 14 km øst for Preston og 17 km vest for Burnley. Blackburn, med underkant av 110 000 innbyggere, er administrasjonsby for den enhetlige myndigheten Blackburn with Darwen. Blackburn er godt kjent som en by som hadde en stor og betydelig tekstilindustri. Allerede fra 1200 tallet finnes det spor i området av at ull ble vevd og solgt, og etterhvert ble Blackburn et senter under den industrielle revolusjon for tekstilindustri i stor skala.

Blacburn Rovers ble stiftet i 1875 og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Blackburn var et av tre lag som både var med på å starte The Football League og Premier League. De to andre klubbene var Aston Villa og Everton.

Blackburn sine argeste Rivaler er først og fremst Burnley, med Bolton som en god nummer to. Kampene mellom Blackburn og Burnley kalles forøvrig «The East Lancashire Derby» eller «The Cotton Mills Derby». Det siste kallenavnet henspeiler på tekstil industrien i begge byene. Også kamper mot Manchester klubbene og Preston pleier å skjerpe fansen ekstra.

Blackburn er blitt ligamester på øverste nivå ved tre anledninger. Henholdsvis i sesongene 1911/12, 1913/14 og sist i 1994/95. FA cupen har Blackburn vunnet i 1884, 1885, 1886, 1890, 1891 og sist i 1928. De var finalist i FA-cupen i 1882 og 1960. Ligacupen vant
Blackburn i 2002.

1994/95-sesongen er den mest minnerike i klubbens nyere historie, ettersom Blackburn ble seriemestere og vant Premier League. Spissduoen Alan Shearer og Chris Sutton sørget for 49 mål og bidro sterkt til seriegullet. I tillegg var Kenny Dalglish manager, og taktikken til Dalglish ble også genierklært. Han hadde en fabelaktig keeper i Tom Flowers, og defensiv trygghet i bautaene Colin Hendry og Ian Pearce. Henning Berg bidro også sterkt, og spesielt med sine lange oppspill mot spissene som alltid var farlige. På benken fant man også en farlig spiss, som også er en Lutonkjenning, nemlig Mike Newell.

Apropos Mike Newell, så scoret han hattrick mot Rosenborg i desember 1995 i løpet av bare ni minutter. Dette var det raskeste hattricket som er scoret i Mesterligaens historie, frem til Lyons, Bafétimbi Gomis, satte ny rekord på syv minutter i desember 2011 mot Dinamo Zagreb. Newell var på det tidspunktet fjerdevalg på spissplassen, men fikk muligheten fra start på grunn av skader.

Sist Blackburn spilte i Premier League, var i 2011/12 sesongen. Blackburn ble nummer 19 og rykket ned til Championship eter å ha spilt sammenhengende i Premier League siden 2001/02 sesongen.

2016/17 sesongen ble en av de tyngste sesongene for Blackburn siden 70-tallet. Blackburn ble nummer 22 i Championship og rykket ned til League One for første gang siden 1979/80 sesongen. Blackburn rykket direkte opp igjen etter å ha blitt nummer to. I sin comeback sesong i fjor, ble Blackburn nummer 15 i Championship.

«Rovers», som er kallenavnet til Blackburn, spiller hjemmekampene sine på Ewood Park.
Ewood Park, som ble åpnet i 1890, har vært hjemmebanen til Blackburn siden da. Dagens tilskuerkapasitet er på 31 367 tilskuere, mens tilskuerrekorden er fra 1929 og er på 62 522 tilskuere. Kampen var en sjette-rundekamp i FA cupen mot Bolton Wanderers.

Det har vært flere nordmenn som har spilt i Blackburn. De to som har utmerket seg mest i Blackburn trøyen, er nok Henning Berg og Morten Gamst Pedersen. Berg, som også ble seriemester for Blackburn, har to opphold i klubben med tilsammen 179 kamper og syv mål. Han var også manager i Blackburn ifra oktober 2012, men sa opp jobben etter ti kamper. Morten Gamst Pedersen er den nordmannen som har vært lengst i Blackburn, da han spilte for klubben i fra august 2004 til mai 2013. Gamst Pedersen spilte 288 kamper og scoret 35 mål. Også Lars Bohinen, Tore Pedersen, Stig Inge Bjørneby, Martin Andresen og Egil Østenstad har spilt for Blackburn.

Luton og Blackburn har møtt hverandre 39 ganger. 12 ganger har Blackburn vunnet, 15 ganger har Luton vunnet, mens 12 ganger har det endt uavgjort. Av 18 møter på Ewood Park, har det kun skjedd to ganger at Luton har vunnet. Første gang Luton vant, var i 1960 på nivå to hvor Luton vant 2-0. Sesongen 1981/82 ble Luton seriemestere på nivå to og rykket opp til det øverste nivå. Av borteseiere denne sesongen, kom Lutons borteseier nummer to på Ewood park i november 1981. Luton vant 1-0. Returoppgjøret på Kenilworth Road endte med 2-0 seier til Luton, og er siste ligakamp mellom Luton og Blackburn. Lagene har møttes en gang til etter dette, da lagene møttes i FA cupen på Kenilworth Road i januar 2007. Dette var sist Luton spilte i Championship, da Luton rykket ned fra Championship denne sesongen, mens Blackburn spilte i Premier League. Blackburn vant 4-0, hvor Morten Gamst Pedersen scoret Blackburns fjerde scoring.

Etter åtte serierunder ligger Tony Mowbrays menn på tiende plass med sine 13 poeng. Det er fire poeng opp til serieleder Leeds, mens det er to poeng opp til Nottingham Forest på sjette plass. Poengene har Blackburn fått ved å vinne fire kamper og spille målløst mot Cardiff hjemme på Ewood Park. Hjemme på Ewood Park tapte Blackburn 1-2 mot Charlton i første serierunde. Deretter har Blackburn spilt fire hjemmekamper uten å tape, hvor de ikke slapp inn mål på de tre siste kampene. Sist Blackburn spilte fire hjemmekamper på rad uten å slippe inn mål, var i oktober 2015. Blackburn har nå spilt to ligakamper på rad hvor de har vunnet. Først vant de 2-0 hjemme mot Millwall, før de vant 2-1 mor Reading på Madejski Stadium.

Om vi tar med tirsdagens tap mot Leicester i Carabao cupen, har Luton nå spilt tre kamper på rad hvor de har tapt. Dette gjør at Luton nå ligger på 21.plass med sine syv poeng, to poeng foran Barnsley som ligger under streken på 22.plass. Luton har fått sine syv poeng ved å vinne mot Barnsley på Oakwell Stadium og Huddersfield på Kenilworth Road. Sist lørdag tapte Luton 0-3 mot Hull, mens det lørdagen før ble et 2-3 tap mot QPR. På bortebane har det blitt en seier og tre tap for Luton.

For Luton er det usikkert om Martin Cranie vil være fullt rehabilitert til å spille lørdgens kamp. Det er også høyst tvilsomt at Danny Hylton er klar til lørdagens kamp. Om James Collins scorer et mål mot Blackburn, vil han score sitt femtiende mål for Luton på 102 kamper.

Lørdagens kamp er som nevnt plukket ut til å bli sendt på norsk TV med norske kommentarer. Nærmere bestemt på Viaplay og Viasport2. Ettersom kampen ikke sendes på bristisk TV, vil det allikevel være anledning til å streame kampen med live bilder fra iFollow plattformen med Simon Pitts som kommentator. Pitts vil ikke være alene med å ha sitt hjerte i Luton Town, ettersom det er ventet å være drøye 1500 Luton supportere til stede på Ewood Park på lørdagens kamp som har avspark kl 1600 norsk tid.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!