Ofret alt for Ethan

Les den utrolige, rørende og kjærlige historien om Luton Town-keeper Ethan Horvaths vei fra guttunge til fotballproff, via Molde og Luton Town til VM i Qatar. Takket være foreldrene!

OPPHAVET: Ethan Horvath med foreldrene Deana og Peter, som ofret nær sagt alt for at sønnen skulle bli profesjonell fotballspiller. Først i Molde. Nå i Luton Town. Med en årslønn på ca. 12 millioner kroner får forhåpentligvis foreldrene forrentet sin investering…

Luton Towns amerikanske VM-keeper Ethan Horvath dro på Europa-turné som 15-åring. Takket være foreldrene fikk han napp i Molde, der proffeventyret startet.

I en emosjonell video publisert på USA Soccers hjemmeside hyller han foreldrene for å ha satt livene sine på vent, slik at han kunne realisere sin drøm om å bli profesjonell fotballspiller.

27-åringen fra Colorado spilte for utviklingsakademiet til Real Colorado og Arapahoe High School før han som tenåring reiste til England, der han hadde treningsopphold i Manchester City og Stoke City.

Så gikk ferden videre til Norge og Molde FK, men grunnet sin unge alder kunne han ikke signere for den norske toppklubben.

FLYTTET TIL NORGE
Da tok foreldrene hans et utrolig valg. De flyttet fra USA til Norge med sønnen for at han skulle få sjansen til å bli fotballproff. Beslutningen betalte seg for Ethan, som ble liga- og cupmester med Ole Gunnar Solskjær som manager i Molde.

I 2017 flyttet han til Belgia. Vant tre ligagull, supercupen og spilte Champions League med Club Brugge. Fikk sin første, av totalt åtte landskamper for USA, i 2016.

Den høyreiste keeperen returnerte til England i 2021, da han signerte for Nottingham Forest. Bidro til å spille klubben opp i Premier League, for så å signere en sesonglang utlånsavtale med Luton Town. Sistnevnte med kjøpsopsjon.

VM-VALGET: Ethan Horvaths valg om å takke ja til å signere for Luton Town på lån fra Nottingham Forest 2. juli 2022 ble avgjørende for VM-plassen på det amerikanske landslaget.

Tiltenkt en backuprolle for nyinnkjøpte Matt Macey fra skotske Hibernian, men fikk sjansen i ligaåpningen i august 2022. Imponerte så mye at keeperplassen ble udiskutabel blant lagledelsen. Horvaths stabile prestasjoner på høyt nivå ble også lagt merke til i USA, der landslagssjef Gregg Berhalter valgte å innlemme Luton Town-målvakten i sin VM-tropp!

Nå befinner Ethan seg i Qatar, med keeperkollegene og -konkurrentene Matt Turner (Arsenal) og Sean Johnson (New York City). USA møter Wales (og Town-lagkamerat Tom Lockyer) i første gruppespillkamp mandag 21. november.

Foreldrenes forsakelse for sønnen savner sidestykke. Ethan gråter når han takker foreldrene i videopresentasjonen av de amerikanske VM-spillerne. Historien, redigeringen, bildene og utviklingen er rørende. Se selv:

JUNI 2013: Ethan Horvath blir Molde-spiller. Signerer kontrakten med Molde FK-manager Ole Gunnar Solskjær ved sin side.

Molde FK ville signere Ethan etter hans første opphold i klubben, men det internasjonale aldersreglementet til FIFA forhindret en kontrakt. Han vendte hjem til USA. Begynte på High School.

– Jeg var bare 15 da jeg reiste til Europa for første gang. Trente med mange klubber. Spilte kamper i Østerrike, Italia, Sveits og Tyskland. På slutten av toukersoppholdet var jeg så heldig at Molde inviterte meg til Norge.

– I januar det året droppet jeg ut av High School og fløy til England med mamma. Hun sørget for å undervise meg med hjemmeskole.

– Jeg var i Manchester City i to-tre uker. Tre måneder i Stoke City. Så tilbake til California i USA for U18-landslagssamling.

– Det var da Molde ringte og sa ‘vi tror vi har funnet en løsning som kan fungere, der Ethan kan komme og bli i Norge – uten å måtte reise fram og tilbake hele tiden’.

– Molde sa at hvis foreldrene hans ble med og ble norske residenter, så ville jeg som var under 18 kunne søke om familievisum i Norge.

SOLGTE HUS OG BIL
– De solgte huset, bilen og leide lagerplass til innbo og alt annet. Molde booket og betalte for flybilletter, besørget leilighet og jobber til foreldrene mine.

– Det var ikke de mest flatterende stillingene. Foreldrene mine var i prinsippet vaktmestere på stadionet. Sto opp tidlig om morgenen. Vasket toaletter og skrubbet gulv. Ryddet etter spillerne i garderoben.

– De satte livene sine på vent i to år for meg. Jeg hadde blandede følelser. Ønsket dem et bedre liv. Bedre jobber. På plussiden var det hyggelig å kunne se dem hver dag på stadionet. Under trening. På kamp. Sammen tegnet og tenkte vi på det store bildet.

– Det de gjorde for meg. Deres forsakelser. Deres dedikasjon. Jeg tviler på at jeg hadde vært der jeg er i dag uten deres innsats, oppsummerer Ethan Horvath.

| Da LTSCS møtte Ethan Horvath |

Visste du at…
…Ethan Horvaths andre fornavn er Shea?
…Ethan Horvath er gift med norske Maja Tingvoll?
…Ethan Horvath måler 193 centimeter fra topp til tå?
…Ethan Horvath ble født 9. juni i 1995?
…Ethan Horvath spilte 39 ligakamper for Molde?
…Ethan Horvath spilte 50 ligakamper for Club Brugge?
…Ethan Horvath har spilt 6 ligakamper for Nottingham Forest?
…Ethan Horvath har spilt 20 ligakamper for Luton Town?
…Ethan Horvath scoret selvmål i CL-kampen som Brugge vant 2-1 borte mot Zenit?
…Ethan Horvath har spilt 10 kamper i Europa League?

Kilder: Luton Today/Mike Simmonds & US Soccer
Oversettelse/tilpasning: LTSCS/Thomas Møller

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!