Norwich City – Luton Town

Luton er inne i en meget hektisk uke med tre store fotballkamper som skal spiles på åtte dager. På lørdag vant Luton over QPR, mens de på tirsdag spiller kveldskamp mot fjorårets Premier League lag, Norwich, på deres hjemmebane Carrow Road. På søndag er det klart for derby mot Watford.

 

Byen Norwich

Norwich er en by som ligger ved elven Wensum i East Anglia i Øst-England, og har drøye 213 000 innbyggere. Elven Wensum deler byen i to, den sørlige og nordlige delen. Byen som er administrasjonsbyen i grevskapet Norfolk, var på 1000-tallet den største byen i England etter London, og var dermed en av de viktigste byene i kongedømmet.

Norwich var tidligere en industriby og var spesielt store på skoproduksjon. I moderne tid er byen kjent for sitt uteliv, samt for alle shoppingmulighetene i byen. I 2006 var Norwich det åttende mest ønskede reisemål for shopping i Storbritannia, og byens gamle torg, Norwich Market, er spesielt populært, i tillegg til byens kjøpesentre. Norwich er også kjent for Colman´s sennep og Caley sjokolade.

 

Norwich City FC

Norwich City FC ble stiftet i 1902, og i begynnelsen spilte Norwich i en amatørliga. Norwich ble anklaget for å være profesjonelle, som igjen førte til at klubben ble kastet ut av amatørligaen, som igjen førte til at Norwich ble profesjonell i 1905 og valgt inn i The Football League i 1920. I 1907 startet klubben med sine karakteristiske gule drakter.

 

Norwich historie

Norwich har to «major trophy», ettersom klubben har vunnet ligacupen ved to anledninger, henholdsvis 1962 og i 1985. Norwich var også finalist i 1973 og i 1975, mens de har vært semifinalist i FA cupen i 1959, 1989 og i 1992.

Siden 1960/61 sesongen, har Norwich stort sett spilt på de to øverste nivåene i det engelske ligasystemet. Derimot måtte Norwich ned til Football League One i 2009/10 sesongen, etter at de havnet på 22.plass i Championship sesongen før. Derimot ble det bare med en sesong i League One, da Norwich vant League One med god margin. Mye av suksessen kan tilskrives ansettelsen av manager Paul Lambert, som også klarte «back to back» opprykk til Premier League påfølgende sesong, etter at Norwich ble nummer to i Championship. Dette var første gang et lag har klart et «back to back» opprykk til Premier League, siden Manchester City klarte det samme i 2000.

Lambert trakk seg som manager etter en måned i Premier League, da han tok over Aston Villa. Chris Hughton tok over, og fullførte første sesongen i Premier League på en tolvte plass. Det ble med tre sesonger i Premier League, ettersom Norwich rykket ned til Championship etter 2013/14 sesongen etter å ha blitt nummer 18. Det ble også en sesong i Premier League i 2015/16 sesongen.

Klubbens beste ligaplassering klarte Norwich i Premier Leagues første sesong i 1992/93, da Norwich klarte en overraskende og imponerende tredje plass. Denne tredje plassen ga også Norwich muligheten til å delta i UEFA cupen påfølgende sesong, som også er klubbens eneste deltakelse i Europacup spill. Norwich ble slått ut av Inter i tredje runde, etter at Dennis Bergkamp hadde scoret et sent mål for Inter både på hjemmebane og bortebane. Allikevel ble Norwich historiske, da de i andre runde slo ut Bayern München etter å ha vunnet 3-2 sammenlagt. Det historiske med dette resultatet var at Norwich ble det første engelske laget som vant mot Bayern München på Olympia stadion i München.

Etter å ha vunnet The Championship i 2018/19 sesongen, rykket Daniel Farkes menn opp til Premier league, og 2019/20 sesongen ble dermed klubbens 26. sesong på øverste nivå, og den femte sesongen på de siste ti. Det ble kun med den ene sesongen, da Norwich ble desidert sist, og var hele 14 poeng unna fornyet kontrakt. Dermed ble Norwich igjen historiske med sitt femte nedrykk fra Premier League, og ble dermed det laget som har rykket flest ganger ned fra Premier league siden opprettelsen av Premier League i 1992.

Daniel Farke var ingen slagen mann og fikk fornyet tillit, som også viste seg å være en klok satsning. Det ble med en sesong i The Championship, da Norwich avsluttet sesongen 2020/21 som seriemestere i The Championship. Dermed var Norwich klar for sin 27. sesong i det gjeveste selskap.

Den 27.sesongen på øverste nivå, ble på ingen måte noen suksess sesong for Norwich, og den 6. november i fjor var det også slutt for Daniel Farke som Norwich manager. Det ironiske med sparkingen av Farke, var at den 6.november ledet Farke Norwich til sesongens første ligaseier, da Norwich vant 2-1 over Brentford på Brentford Community Stadium. Seieren var ikke nok, da Farke hadde ledet Norwich i ti kamper på rad uten å vinne, hvor to målløse kamper var den eneste poengbeholdningen til Norwich før seieren over Brentford. Dagens manager, Dean Smith, fikk æren av å lede Norwich ut sesongen, som til slutt endte desidert sist med sine 22 poeng. Det var hele 16 poeng opp til Leeds United som var det siste laget som berget plassen i Premier League. Dermed har Norwich rykket ned fra Premier League ved seks anledninger, som selvfølgelig også er rekord.

Daniel Farke, som har tysk nasjonalitet, er den første ikke-britiske manager i klubbens historie og ledet klubben fra Mai 2017 til november 2021.

 

Rivaler:

Av Norwich sine rivaler, har det vært en sterk rivalisering til Ipswich Town. Derbyet kalles The East Anglian derby, men blir også kalt «The old farm». Derbyet, som er blitt spilt 115 ganger, går for å være et av det mest intense derbyene i England, og stemningen på tribunene skal være elektriske.

Norwich er også kjent for å ha verdens eldste supporter sang/rop, som også fortsatt er i bruk. Sangen heter “On the Ball, City”, og ble skrevet i 1890.

 

The Carrow Road:

«The Canaries», som er kallenavnet til Norwich City, spiller hjemmekampene sine på The Carrow Road. I begynnelsen spilte Norwich City på en bane som het Newmarket Road, før de i 1908 flyttet til Rosary Road, som også ble kalt «The Nest».  «The Nest» ble klubbens hjemmebane de neste 27 årene.

Da Norwich ble med i The Football League i 1920, førte det til økt tilskueroppslutning, og «The Nest» hadde ikke kapasitet til å møte den nye situasjonen. Norwich City måtte flytte for tredje gang i klubbens historie, og denne gang til Carrow Road som har vært klubbens hjemmebane fra 1935 og fram til dags dato. Stadionet ble bygget i 1935, og har i dag en kapasitet på 27 244 tilskuere. Tilskuerrekorden på 43 984 ble satt i FA-cupens sjette runde mot Leicester City FC i 1963.

 

H2H:

Luton og Norwich har møtt hverandre 77 ganger. Luton har vunnet 28 ganger, 30 ganger har Norwich vunnet, mens 19 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i 2020/21 sesongen, hvor lagene møttes tre ganger. De to første møtene skjedde på Kenilworth Road, hvor det første møtet var i første runde i Carabao cupen (ligacupen). Luton vant 3-1 etter at James Collins scoret hat-trick mot et B-preget Norwich lag, som hadde mange av sine faste spillere på landslagsoppdrag. Den andre kampen ble spilt den 2.desember, og også denne kampen vant Luton 3-1. Denne gang var det George Moncur, Matty Pearson og James Collins som scoret Lutons mål, som også ble sett av 1000 tilskuere grunnet Covid restriksjonene. Det tredje oppgjøret ble spilt på Carrow Road i mars og endte med 3-0 seier til Norwich.

Luton har besøkt Carrow Road 37 ganger. 20 ganger har Norwich vunnet, åtte ganger har det endt med Luton seier, mens ni ganger har det endt helt likt. I ligasammenheng har Luton besøkt Carrow Road fire ganger siden siste seier, da Luton den 20. januar i 1996 vant 1-0. Bontcho Guentchevs straffespark sørget for seieren som var en League Division One kamp (nivå to).

 

Norwich form:

På lørdag gikk Norwich på sitt andre tap på rad, når de tapte 1-2 på Vicarage Road for hjemmelaget Watford. Dermed har Norwich tapt to kamper på rad, samt spilt tre kamper på rad uten å vinne. Tirsdag for to uker siden, ble det 1-1 i bortekampen mot Reading, før det forrige lørdag ble 2-3 tap mot Preston North End på Carrow Road.

Før tapet mot Preston, spilte Norwich ni kamper på rad uten å tape. Etter tapet for Hull den 13. august, vant Norwich seks ligakamper på rad, henholdsvis mot Huddersfield, Millwall, Sunderland, Birmingham, Coventry og Bristol City. Deretter Ble det 1-1 mot West Brom, før det ble 1-0 seier i bortekampen mot Blackpool. Den niende og siste kampen som ga poeng før de to siste ligakampene som endte med tap, var den nevnte bortekampen mot Reading som endte 1-1. Det gjør at Norwich har falt ned på tredje plass med sine 24 poeng, et poeng bak Burnley og Sheffield United som ligger på første og andre plass. Det er tre poeng ned til Luton på syvende plass. Norwich har et plussmål bedre enn Luton med sine +6 mål.

Før forrige lørdags hjemmetap for Preston, hadde Norwich spilt seks hjemmekamper på rad uten å tape. De startet hjemmesesongen med å spille 1-1 mot Wigan, før de vant hjemmekampen mot Huddersfield 2-1. Deretter fikk de besøk av Millwall som ble slått 2-0, før Coventry ble sent hjem med 0-3 tap. Bristol City ble slått 3-2, før West Brom klarte 1-1 før nevnte 2-3 tapet for Preston.

 

Lutons form:

På lørdag, og på det åttende forsøket, vant endelig Luton sin første ligaseier over QPR siden januar 2006. Luton vant 3-1 etter scoringer av Elijah Adebayo, Cameron Jerome (Jerome ble til slutt kreditert scoringen som først ble annonsert som selvmål), samt mål av Luke Freeman. Målet til Jerome og Freemans scoring mot sine tidligere lagkamerater, var Lutons to første mål denne sesongen i kampens siste 15 minutter. 

Luton har nå spilt seks kamper på rad uten tape, hvor tre av kampene har endt uavgjort, mens kampene mot Blackburn, Hull og QPR har endt med seier. På de siste ti kampene er det kun Wigan som har slått Luton. Luton slo Swansea og Cardiff før tapet mot Wigan, samt at det ble 1-1 mot Sheffield United. Det gjør at Luton ligger på syvende plass med sine 21 poeng og fem plussmål. Det er fire poeng opp til Sheffield United og Burnley, mens det er tre poeng opp til Norwich på tredje plass. Det er åtte poeng ned til Middlesbrough som ligger på 22. plass.

Luton har vært solide på bortebane denne sesongen, og det er kun Bristol City som har vunnet over Luton på bortebane. Luton har spilt uavgjort mot Burnley, vunnet mot Swansea, Cardiff og Hull, før de forrige lørdag spilte målløst mot West Brom.

 

Nordmenn i Norwich.

Det er fire nordmenn som har ikledd seg Norwich sin gule og grønne drakt. Den første var Åge Hareide som var i klubben i to sesonger fra 1982 til 1984, hvor han fikk 40 kamper for klubben på øverste nivå, og scoret to mål.

Erik Fuglestad fikk tre sesonger for Norwich på nest øverste nivå, da han i november 1997 gikk fra Viking til Norwich som Bosman spiller. Fuglestad fikk 80 kamper i den gule og grønne trøyen, og scoret to mål.

Alexander Tettey ble i august 2012 signert fra den franske klubben Rennes, som Chris Hughtons første signering. Tettey avsluttet sin Norwich karriere i 2021 , hvor han spilte fire av sesongene i Premier League, mens fem ble blitt spilt på nest øverste nivå.

Norwich sin siste kamp i Premier League i 2020, var forøvrig Tetteys Premier League kamp nummer 100. Alexander Tettey, som også gjentatte ganger figurerer som kaptein for «The Canaries», anses av fansen som en kult person og en legende i klubben. Ikke så rart, ettersom han spilte 244 kamper for Norwich. Og scoret syv mål

Siste tilskuddet av nordmenn i Norwich, var den norske landslagskeeperen Ørjan Håskjold Nyland. Nyland ble sluppet på «free transfer» fra Aston Villa i oktober 2020, og den 1.februar i 2021 var det et faktum at Nyland hadde signert for Norwich ut sesongen hvor han kun ble sittende på benken som reservekeeper.

 

Nice to know, need to know

På lørdag scoret Luton sine to første mål i løpet av kampens siste femten minutter. Av Norwich sine 21 scorede ligamål denne sesongen, har Norwich scoret ti av disse i løpet av kampens siste 30 minutter, hvor fire av disse er scoret i kampens siste femten minutter. 

Den 26.januar i 2013 spilte Luton og Norwich fjerderunde i FA-cupen. Luton, som da spilte i Conference league (non league), slo ut Championship laget Wolverhampton i tredje runde, etter at Alex Lawless scoret kampens eneste mål. Wolverhampton som da ble ledet av en hardt presset Ståle Solbakken, som også fikk sparken etter å ha tapt for Luton.

I fjerde runde ble Luton trukket til å møte Premier League laget Norwich, en kamp som ble spilt på Carrow Road. Etter en målløs første omgang, hjalp det lite at Norwich byttet innpå Harry Kane i pausen, som var på utlån fra Tottenham, da de fleste Lutonsupportere husker at Luton vant 1-0 etter scoring av Scott Rendell i det 80. minutt.

Det gjorde at Luton havnet i et eksklusivt selskap som et av ni «non league» lag som etter andre verdens krig har kommet til femte runde (16 beste) i FA cupen. I femte runde tapte Luton 0-3 for Millwall på Kenilworth Road. Lincoln er det laget som har kommet lengst i FA-cupen som et «non league» lag, da de nådde kvartfinalen (sjette runde) i 2016/17. Lincoln slo ut lag som Oldham, Ipswich (med omkamp), Brighton & Hove Albion og til slutt Burnley i femte runde, før de tapte 0-5 for Arsenal i kvartfinalen.

 

Toppscorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med seks mål, mens Elijah Adebayo scoret sitt tredje mål for sesongen mot QPR. Luke Freeman har scoret to mål, mens Seks spillere har scoret et mål denne sesongen, uansett turnering.

Fred Onyedinma, James Bree, Carlton Morris og Harry Cornick er Lutons beste «servitører», da alle har 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er det 12 mål registrert som assists av Lutons 19 mål, hvilket betyr at de andre syv målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

For Norwich er det Josh Sargant som har scoret flest mål med sine åtte mål, som også gjør at han deler førsteplassen på toppscorerlisten i The Championship med Oscar Estupinan. Teemu Pukki har scoret fire mål. Aaron Ransey og Teemu Pukki har tre assists hver.

 

Skadesituasjon

Det er ikke blitt avholdt noen pressekonferanse før tirsdagens kamp, men under torsdagens pressekonferanse kunne Nathan Jones fortelle at Cauley Woodrow ville være ute noen uker med en leggskade, og at han muligens først ville være tilbake etter VM-pausen.

Reece Burke er også fortsatt skadet, etter at han ble byttet ut med skade halvveis ut i ligakampen mot sin forrige klubb, Hull. Gabe Osho er tilbake på treningsfeltet, men var ikke tatt ut til lørdagens kamp mot QPR. Nathan Jones nevnte ingenting om andre spillere på torsdagens pressekonferanse.

 

Foreløpig er det solgt litt over 1200 billetter til Lutonsupportere til tirsdagens kamp, som du som vanlig kan se live via iFollow tjenesten. Simon Pitts vil lose oss gjennom kampen som har avspark på tirsdag kl 2045.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!