Luton Town – Swansea City

Årets supportertur går av stabelen denne helgen, og sammen med et fullsatt Kenilworth Road, vil 30 Skandinaviske Luton supportere bivåne kampen Luton – Swansea. Vinner Luton lørdagens kamp, har ikke Luton avgitt et eneste poeng mot et Walisisk lag denne sesonge

Swansea by

Det bor ca 245 000 innbyggere i kystbyen Swansea, som ligger i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den walisiske hovedstaden Cardiff. Man mener at navnet Swansea kommer fra norrøn «Sveinsey» («Sveins øy»), og at navnet oppsto i perioden da vikinger plyndret kysten av Wales. Byen fikk status som city så sent som i 1969, i forbindelse med innsettelsen av prins Charles som fyrste av Wales.

Utenfor byen er det fine strender og vakkert kystlandskap, og den tidligere fiskerlandsbyen Mumbles (også kjent som Oystermouth) har blitt et turiststed med flere gode restauranter. Mumbles betyr forøvrig mumler på norsk.

De fleste bygninger i sentrum er moderne, da Swansea ble bombet flere ganger under andre verdenskrig. Swansea var spesielt utsatt for tyske bombeflyangrep, ettersom byen hadde en viktig havn for anløp av viktige forsyninger til britisk krigsmateriell. Byen hadde også en viktig rolle med sin krigsindustri. Spesielt omtalt er «Swansea Blitz», hvor tyskerne bombet byen mer eller mindre konstant i tre dager mellom den 19. til den 21. februar i 1941.

Swansea City

Swansea som fotballklubb ble stiftet i 1912 som Swansea Town, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Swansea Town skiftet navn til Swansea City i 1969, ettersom byen Swansea ble oppgradert til city.

Swanseas historie

Frem til midten av syttitallet, vekslet Swansea mellom å spille på nivå fire og nivå to i det engelske ligasystemet. I 1977/78 sesongen ansatte Swansea den tidligere Liverpool spilleren John Toshack, som i en alder av 28 år, ble den yngste manageren i The Football League. Toshacks asistent, Harry Griffiths, hadde bygget opp laget, men trakk seg som manager da han mente han ikke hadde kvalitetene til å føre Swansea enda høyere i ligasystemet.

1977/78 sesongen endte dramatisk for Swansea, ettersom assistent Griffiths døde av hjerteinfarkt like før opprykket til Division Three var sikret. Swansea ble til slutt nummer tre og rykket opp til Division Three. Påfølgende sesong ble ikke noe dårligere, og Swansea rykket direkte opp til Division Two, en divisjon som Swansea ikke hadde spilt i på fjorten år. Den spillende manageren Thosack, sikret opprykket ved at han kom inn fra benken og scoret vinnermålet mot Chesterfield.

Første sesong i Division Two endte Swansea på 12. plass. Derimot ble sesongen 1980/81 suksessfull igjen, ettersom Swansea ble nummer tre og rykket opp til øverste nivå (Division One) for første gang i klubbens historie. Swansea hadde dermed klart kunststykket å rykke opp fra fjerde nivå til øverste nivå på fire år, som også er rekord. En rekord de deler med den tidligere klubben FC Wimbledon.

Første sesong i Division One holdt på å bli en kjempesuksess, ettersom Swansea lenge lå ann til å bli ligamestere allerede første sesong. Derimot ble Swansea rammet av skader på nøkkelspillere mot slutten av sesongen, og klubben avsluttet sesongen på sjette plass. Denne sjette plassen er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Neste sesong ble ingen suksess for Swansea, og klubben rykket ned til Division Two. Klubben hadde også store økonomiske problemer, ettersom Thosack hadde brukt mye penger på å hente klassespillere til klubben. Det skulle vise seg at sesongen etter også skulle bli fryktelig vanskelig for Swansea, da de rykket direkte ned til Division Three. Dessuten fikk Thosack sparken i mars 1984.

Første sesong i Division Three, 1984/85 sesongen, overlevde Swansea med et nødskrik, ettersom Swansea ble nummer 20. 1985/86 sesongen ble derimot fryktelig tung, og Swansea havnet desidert sist og rykket ned til Division Four. Dermed klarte Swansea kunststykket å også rykke ned fra øverste nivå til fjerde nivå på fire sesonger.

Fra 1984/85 sesongen til 2007/08 sesongen, spilte Swansea på nivå tre og nivå fire. Midt i sesongen 2006/07 sesongen, ble Roberto Martinez ansatt som klubbens manager, og som sin assistent manager ansatte han Graeme Jones. I sesongen 2007/08 ledet Martinez klubben til ligamesterskap i League One, og klubben var endelig klar for spill på nivå to (Championship) for første gang siden 1983/84 sesongen.

I juni 2009 forlot Martinez og Jones, Swansea, og tok over ansvaret i Wigan. Portugiseren Paulo Sousa tok over jobben etter Martinez, men tok over Leicester i juli 2010. Sousa ble erstattet av den nord-irske manageren Brendan Rodgers. Allerede i sin første sesong, 2010/11 sesongen, ledet han Swansea til en tredje plass i Championship. I semi-finalen i Play-off ble Nottingham Forest slått 3-1 sammenlagt, mens Reading ble slått 4-2 i Play-off finalen på Wembley. Dermed var Swansea klar for spill i Premier League for første gang i klubbens historie, men øverste nivå for andre gang. Swansea ble også det første Walisiske laget til å spille på øverste nivå, etter at Division One ble «døpt» til Premier League.

I juni 2012 forlot Rodgers Swansea for å bli manager i Liverpool, og ble erstattet av dansken Michael Laudrup. I februar 2013 vant Swansea deres eneste Major Trophy, ettersom Swansea vant ligacupfinalen over Bradford. Swansea vant 5-0, som også er den største seiersmarginen noensinne i en Ligacupfinale. Swansea ble med det det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet en ligacupfinale i England. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen.

Ved å vinne ligacupfinalen, kvalifiserte Swansea seg for Europaleague for første gang i klubbens historie. Swansea kom seg igjennom gruppespillet med å bli nummer to i gruppe A, men ble slått ut i første utslagsrunde av Napoli, som Napoli vant 3-1 sammenlagt. Frem til 1995 fikk lag som spilte i The Football League, delta i den Walisiske cupen. Som Walisiske cupvinnere ti ganger, har derfor Swansea deltatt syv ganger i UEFA Cup Winners Cup, men aldri kommet lengre enn til andre runde.

Swansea rykket ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen, etter å ha blitt nummer 18. I fjor avsluttet Swansea sesongen på 15. plass, 14 poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

Foruten Ligacup trofeet fra 2013, har Swansea vunnet The Football League Trophy ved to anledninger. Første gang var i 1994, mens de også vant i 2006.

Før forrige sesong, valgte Steve Cooper å trekke seg som manager for Swansea. Erstatteren ble hentet fra MK Dons, da MK Dons manager Russell Martin ble ansatt som Swanseas nye manager. Martin er fortsatt Swanseas manager.

Rivaler

Swansea og erkerivalene Cardiff City FC, er de eneste walisiske klubbene som har spilt fotball på det øverste nivået i England. Kampene mellom Swansea og Cardiff kalles «The South Wales derbies», og er et av de mest intense derbyene på «balløya». Derbyet er blitt spilt over 100 ganger, og hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere.

Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Hendelsen har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.

Swansea.com Stadium

«The Swans», som er kallenavnet til Swansea City, spiller hjemmekampene sine på Swansea.com Stadium, som ble åpnet i 2005. Swansea.com Stadium, som er et sponsornavn, deler Swansea City med rugbylaget Ospreys og har en kapasitet på 21 088 tilskuere. Publikumsrekorden er fra 1.mai i 2016, hvor 20 992 tilskuer så Swansea spille mot Liverpool.

Fra 1912 og frem til 2005, spilte Swansea på The Vetch Field. Når Swansea flyttet til The Liberty Stadium, hadde det gamle anlegget en publikums kapasitet på 11 475 tilskuere. Rekorden var på 32 796 tilskuere, som ble oppnådd i en kamp mot Arsenal i februar 1968. 31.januar 2011 begynte rivningen av det gamle stadionanlegget.

H2H

Luton og Swansea har møtt hverandre 57 ganger. Swansea har vunnet 21 ganger, 24 ganger har Luton vunnet, mens 12 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i august hvor Luton vant 2-0 på Swansea.com Stadium. Lutons mål ble scoret av Alan Campbell og Carlton Morris. Også oppgjøret før det, som ble spilt den 1.februar i fjor, ble spilt på Swansea.com Stadium. Luton vant også denne kampen, da Harry Cornick scoret kampens eneste mål. Motsatt oppgjør ble spilt i september 2021 på Kenilworth Road, som også er sist lagene møttes på Kenilworth Road. Kampen endte 3-3 etter at Luton gikk til pause med en behagelig 3-0 ledelse. Alle Lutons mål ble scoret i løpet av de 23 første minuttene, og ble scoret av Luke Berry og Elijah Adebayo (2). Swansea reduserte til 1-3 i det 63.minutt, før de igjen reduserte til 2-3 i det 86.minutt. To minutter på overtid utlignet Joel Piroe til 3-3.

Dermed har ikke Luton vunnet over Swansea på Kenilworth Road siden oktober 2001, hvor Luton og Swansea møttes i en League Division three kamp (nivå fire). Luton vant 3-0 etter scoringer av Dean Crowe, Russell Perrett og Adrian Forbes. Etter det har Swansea besøkt Kenilworth Road fire ganger og vunnet tre ganger, mens resultatet i 2021 ble det første hjemmepoenget til Luton over Swansea siden 2001.

Selv om Swansea nå har besøkt Kenilworth Road fire ganger på rad uten å ha tapt over Luton, er ikke Kenilworth Road en bane de historisk har tatt mange poeng ifra. Swansea har besøkt Kenilworth Road 28 ganger, hvor de har vunnet seks ganger. Fem ganger har det endt uavgjort, mens Luton har sikret hjemmeseier ved 17 anledninger. Det har aldri endt målløst mellom Luton og Swansea når de har møttes på Kenilworth Road.

Swanseas form

Før lørdagens kamp mot Luton, ligger Rusell Martins menn i et «ingenmannsland», da de ligger på 15.plass med sine 43 poeng. Det er 11 poeng opp til Luton på sjette plass, mens det er 12 poeng ned til Huddersfield på 22 plass.

På mandag ble det 1-1 mellom Swansea og Rotherham, noe det også ble mot QPR den 21. januar. I mellom disse to uavgjortkampene, er det kun 2-1 seieren over Blackpool den 15. februar som har gitt tre poeng. Det ble 3-4 tap for Birmingham den 4. februar, før det ble 0-3 tap for Sheffield United den 11. februar. Den 18. februar ble det 0-1 tap for Blackburn, før det den 21. februar ble 1-3 tap for Stoke.

Den 17 januar ble Swansea slått ut av FA-cupen av Bristol City, ettersom Bristol City vant 2-1. Kampen før FA-cup oppgjøret mot Bristol City, ble spilt mot Sunderland på Stadium of Light den 14. januar. Swansea vant 3-1, som også er den siste borteseieren til Swansea. Swansea har spilt tre bortekamper etter seieren i Sunderland, hvor det ble uavgjort mot QPR, mens Swansea tapte de nevnte bortekampene mot Sheffield United og Blackburn.

På bortebane har Swansea vunnet fire kamper denne sesongen, mens syv bortekamper har endt uavgjort. Syv uavgjortresultater på bortebane har også Watford klart så langt denne sesongen, noe som er nestflest så langt i årets The Championship. Rotherham har klart uavgjort ved åtte anledninger på bortebane.

Med sine 47 scorede mål, er det fem lag som har scoret fler mål enn Swansea i The Championship. Derimot slipper Swansea inn enda fler mål enn de scorer, og likt med Blackpool, har Swansea sluppet inn 51 mål så langt denne sesongen. Det er kun Wigan som har sluppet inn flere mål enn Swansea og Blackpool, da Wigan har sluppet inn 52 mål så langt. Swansea har klart «clean sheet» ved seks anledninger denne sesongen, hvor fem av disse endte med seier.

Lutons form
På tirsdag havnet Luton raskt bakpå mot Millwall. Mot spillets gang, og med litt hjelp fra linjedommeren, lå Luton under med to mål etter at 52 minutter var spilt. Heldigvis reduserte Elijah Adebayo til 1-2 noen minutter senere, i tillegg til at superinnbytter Luke Berry utlignet til 2-2 i det 88. minutt. Det gjør at Luton fortsatt har en ganske så solid formstatistikk, da 0-1 tapet for Burnley er det eneste tapet som Luton har på de siste åtte kampene. Fire av disse åtte kampene har endt med seier, mens tre av kampene har endt med poengdeling.

Det gjør at Luton ligger på sjette plass før helgens kamp, med sine 54 poeng. Det er like mange poeng som tirsdagens motstander Millwall, men Millwall har scoret et mål mer enn Luton. Det er to poeng opp til Middlesbrough på tredje plass, mens det er et poeng til Blackburn på fjerde plass. Det er to poeng ned til Norwich på syvende plass, mens det er fire poeng ned til Watford på åttende plass. Det er ti poeng opp til Sheffield United på andre plass, mens Burnley ligger ytterligere tolv poeng foran Sheffield United.

Siden Luton tapte for Wigan den 3. september, er det kun West Brom og Burnley som har klart å vinne på Kenilworth Road. Seks av kampene har endt uavgjort, mens fem av kampene har endt med seier. Det er kun Reading og Burnley som har klart «clean sheet» mot Luton på disse 13 kampene, mens Luton har klart 4 «clean sheet» på Kenilworth Road i samme periode. Rob Edwards har ledet Luton til tre seiere, en uavgjort og to tap på Kenilworth Road, hvor to av kampene også var «clean sheet». Totalt har Luton klart 13 «clean sheets» denne sesongen, hvor 10 av dem også er seiere.

Friendly faces

Lutons trener i akdemiet, Adrian Forbes, spilte 79 kamper for Luton i perioden 2001 til 2004, hvor han også scoret 19 mål. Forbes gikk deretter til Swansea hvor han spilte 80 kamper og scoret 12 mål for Swansea. Inkludert det aller siste målet som ble scoret på The Vetch.

Den tidligere Ipswich spilleren Flynn Downes, ble lånt ut til Luton i januar 2018 og spilte 10 kamper i sesongen hvor Luton sikret opprykket til League One. Downes ble ifjor sommer hentet til Swansea, hvor han spilte 37 kamper og scoret et mål. Han ble i sommer klar for West Ham.

Paul Price spilte 230 kamper for Luton ifra 1971 til 1981, og scoret åtte mål, mens han også fikk 50 kamper for Swansea etter at han signerte for klubben i januar 1985.

Skader

Det var gledelig å registrere at kaptein Sonny Bradley var tilbake i Lutontroppen på tirsdag når Luton møtte Millwall. Derimot glimret både Reece Burke og Dan Potts med sine fravær da begge er skadet. Bedre ble det ikke at Gabe Osho måtte byttes ut med skade midtveis i andre omgang.

Under torsdagens pressekonferanse meldte Rob Edwards at Dan Potts vil være ute noen uker med en skade på baksiden på låret. De vil også bruke det neste døgnet for å finne ut om Burke og Osho vil være i såpass bra form at de også kan brukes i kampen på lørdag. Carlton Morris skal ha spilt med store smerter i skulderen mot Millwall, etter at han ble taklet ganske så brutalt av Birminghams Mark Roberts forrige lørdag. Han skal derimot føle seg mye bedre og vil sannsynligvis være klar til lørdagens kamp.

Topp scorere

Lutons toppscorer, Carlton Morris, scoret sitt 13.mål for sesongen når han på lørdag scoret kampens eneste mål mot Birmingham. Elijah Adebayo reduserte til 1-2 mot Millwall, og scoret sitt niende mål denne sesongen, uansett turnering. Luke Berry scoret utligningen på tirsdag, og har dermed scoret tre mål denne sesongen, noe også Jordan Clark har gjort. Harry Cornick endte med to mål for Luton, ettersom han gikk til Bristol City på «deadline day», det samme antall mål som Reece Burke, Alan Campbell og Luke Freeman har så langt denne sesongen..

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists, mens Alfie Doughtys målgivende til Carlton Morris på lørdag, var hans femte assist denne sesongen, uansett turnering. James Bree og Jordan Clark har fire målgivende.

For Swansea er det nederlenderen Joël Piroe som er klubbens toppscorer med sine tolv mål, mens Oliver Nitcham, Liam Cullen og Oliver Cooper har scoret fem mål hver. Matt Grimes har syv assists uansett turnering, mens Ryan Manning har seks assists, uansett turnering.

Nice to know, need to know

Om Luton vinner over Swansea på lørdag, har ikke Luton avgitt et eneste ligapoeng til et Walisisk denne sesongen. Først ble Swansea slått 2-0 i Swansea, før Cardiff ti dager senere ble slått 2-1 i Cardiff. Den 31. januar ble Cardiff slått 1-0 på Kenilworth Road. Det eneste Walisiske laget som har slått Luton denne sesongen, er Newport som slo Luton 2-3 på Kenilworth Road i Carabao cupens første runde. 

Uavgjortresultatet mot Millwall, var sesongens 12. uavgjortresultat denne sesongen, som også gjør Luton til det laget som har flest uavgjortresultat i The Championship denne sesongen. Forøvrig like mange uavgjortresultat som Luton klarte i hele fjorårssesongen. Uavgjortresultatet mot Millwall var også det åttende uavgjortresultatet på Kenilworth Road denne sesongen, som også er flest uavgjortresultat på hjemmebane denne sesongen i The Championship.

For fjerde gang denne sesongen, klarte Luton å komme tilbake etter å ha ligget under for å redde et poeng eller snu kampen til seier. De andre gangene det har skjedd før kampen mot Millwall, var mot Rotherham, Huddersfield og Preston.

Luton har et stort forbedringspotensiale når det gjelder å omsette dødballer til mål. Kun fire mål er kommet som et resultat av dødball, mens tirsdagens motstander, Millwall, har klart å score på tolv dødballer. Lørdagens motstander, Swansea, har scoret tre mål på dødball.

Luton er heller ikke bortskjemte når det gjelder å få tildelt straffespark denne sesongen, da de kun har fått tildelt et straffespark i ligaen denne sesongen, noe som skjedde i hjemmekampen mot Cardiff den 31.januar. Derimot klarte ikke Adebayo å overliste Ryan Allsop, som reddet straffesparket, men heldigvis scoret Adebayo i det 89. minutt og sikret tre poeng. Derimot scoret Adebayo på straffe i kampen før, da han scoret på straffesparket som Luton ble tildelt mot Grimsby i 2-2 kampen i FA-cupen.

Når det gjelder når Luton slipper inn sine mål, skjer dette oftest enten i begynnelsen av kampene, eller mot slutten av kampene. Åtte av 34 mål er sluppet inn i løpet av de første 15 minuttene, mens ni er sluppet inn i løpet av de siste 15 minuttene. Med andre ord, det dreier seg om at halvparten av Lutons innslupne mål slippes inn i de nevnte to tidsperiodene.

On this date

Luton og Swansea har en gang tidligere møttes til kamp den 4.mars. Dette skjedde i 1980, hvor Luton tapte 0-2 i Swansea i en Division Two kamp (nivå to).

Sist Luton spilte kamp den 4. mars var i 2017 mot Yeovil. Bortekampen, som var en League Two kamp, vant Luton 4-0 etter at Danny Hylton scoret to mål, mens Glen Rea og Pelly-Ruddock Mpanzu scoret et mål hver. Luton har aldri tapt en hjemmekamp når den er blitt spilt den 4.mars. 

Årets supportertur arrangeres som nevnt denne helgen, og 30 skandinaviske supportere skal se kampen på et fullsatt Kenilworth Road. Statistisk sett «lukter» det uavgjort av denne kampen, da Luton ofte spiller uavgjort, og spesielt på hjemmebane, mens Swansea ofte spiller uavgjort når de er på reise. Kampen kan som vanlig streames med live bilder fra iFollow tjenesten, og “The voice of Luton Town”, Simon Pitts, vil som vanlig kommentere kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!