Luton Town – Sheffield United

På fredag kveld får Luton besøk av Sander Berge og ligaleder Sheffield United på Kenilworth Road. Ifølge Nathan Jones, hadde Sheffield United ledet The Championship med to poeng på Luton som ville ligget på andre plass, om The Championship hadde startet i januar 2022. Med andre ord er fredagens TV-kamp å regne som en «toppkamp».

 

Byen Sheffield

Byen Sheffield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent fem mil sør for Leeds. Historisk er Sheffield kjent for sin stålindustri, mens det i dag er økonomi og finans som dominerer arbeidsmarkedet i Sheffield. Med sine drøye 563 000 innbyggere, er Sheffield den niende største byen i England. Selve storbykommunen Sheffield, har drøye 1,5 millioner innbyggere.

 

Sheffield United FC

Sheffield United ble stiftet i 1889 som en avlegger av Sheffield United Cricket Club, og ble valgt inn i The Football League i 1892.

 

Sheffield Uniteds historie

Allerede I 1897/98 sesongen vant klubben deres første «major trophy», da de ble ligamestere på øverste nivå. Deretter vant de FA-cupen i 1899, 1902, 1915 og 1925, som også er klubbens siste «major trophy».

Sheffield United er en av fire klubber som har spilt på alle de fire øverste nivåene i det engelske fotballsystemet, og som har blitt seriemestere på alle fire nivåene. Luton mangler å vinne Premier League, så er de også medlem a dette «selskapet».

I tiden 1892 til 1979, spilte Sheffield United sammenhengende på nivå en og to. I 1979 havnet Sheffield United tredjesist på nivå to (Second Division), og rykket ned til nivå tre (Third Division). Elendigheten fortsatte, og i 1982 havnet klubben nest sist i Third Division, og rykket for første og eneste gang ned til nivå fire (Fourth Division). Sheffield United rykket direkte opp igjen til nivå tre.

Sheffield United spilte sammenhengende på nivå en og to fra 1989 til 2011, hvor fem av disse sesongene var på øverste nivå. Blant annet spilte Sheffield United i Premier Leagues første sesong i 1992/93, og var også det første laget som scoret mål i Premier League. Sheffield Uniteds, Brian Deane, scoret 1-0 målet på Bramell Lane mot Manchester United. En kamp som Sheffield United vant 2-1 mot klubben som til slutt skulle bli de første vinnerne av Premier League.

Perioden 2011 til 2017 spilte Sheffield United i Legeue One, som også er den lengste perioden til Sheffield United hvor de ikke har spilt på de to øverste liganivåene. Første sesong i League One var dessuten av det virkelig bitre slaget, da Sheffield United havnet på tredje plass, tre poeng bak byrival Sheffield Wednesday. Og enda bitrere, etter å ha spilt målløst i 120 minutter, tapte Sheffield United Play-off finalen 7-8 på straffespark mot Huddersfield.

I september 2013 kjøpte prins Abdullah av kongehuset i Saudi Arabia, 50% av aksjene til Sheffield United, og proklamerte også at Sheffield United skulle spille i Premier League så fort som mulig, og aller helst innen fem år. Prinsen spyttet også inn en del frisk kapital, ansatte Chris Wilder som manager, men måtte vente helt til 2017 før Sheffield United rykket opp til The Championship. I mellomtiden hadde Sheffield United spilt seg frem til semi-finalen i FA-cupen i 2014, hvor de tapte for Hull City, samt i ligacupen sesongen etter, hvor Tottenham ble for sterke.

I første sesong i The Championship, havnet Sheffield United på tiende plass, mens de året etter sikret direkte opprykk til Premier League ved å bli nummer to, tolv år etter at de sist spilte på øverste nivå i det engelske fotballhierarkiet.

Til tross for opprykk, var det en del uro i kulissene på Bramell Lane. I et par år hadde det pågått en rettstvist mellom prins Abdullah og den andre eieren, Kevin McCabe, da begge partene ønsket å kjøpe ut den andre eieren. Saken havnet i retten, og i september 2019 besluttet høyesterett at McCabe måtte selge sine aksjer til Prins Abdullah, som dermed satt med 100% av aksjene i Sheffield United.

Til tross for uroen, klarte Chris Wilders menn å kapre en imponerende niende plass i sin første sesong i Premier League. Derimot, sesongen etter var det slutt, og Wilder måtte forlate klubben som han elsket, etter fem år som manager. Klubbledelsen så ingen annen utvei enn å løse Wilder fra sin kontrakt, ettersom Sheffield United kun hadde vunnet en kamp på atten forsøk. Paul Heckingbottom fullførte sesongen som «care-taker», og havnet desidert sist med 23 poeng (totalt 7 seiere), 16 poeng bak Burnley som havnet på 17.plass. I mai i fjor ble den tidligere Fulham manageren, Slavisa Jokanovic, ansatt som klubbens manager, men fikk sparken den 25.november. Igjen ble Paul Heckingbottom ansatt som manager, men denne gangen med en fire-års kontrakt.

Heckingbottom og Sheffield United avsluttet forrige sesong på femte plass, med lik poengsum som Luton som havnet på sjette plass, men med ti mål bedre målforskjell enn Luton. Det ble til slutt 13 poeng opp til Bournemouth som havnet på andre plass. I play-off semi-finalen, tapte til slutt Sheffield United 2-3 på straffer for Nottingham Forest, etter at det sto 3-3 etter at to kamper var spilt.

Totalt har Sheffield United spilt 62 sesonger på øverste nivå, 45 sesonger på nivå to, 11 sesonger på nivå tre, mens de har spilt en sesong på nivå fire.

 

Rivalisering

Hovedrival til Sheffield United, er Sheffield Wednesday. Kampene mellom disse to lagene kalles for «The Steel city derby», og har blitt spilt 131 ganger. Første derby ble spilt i 1890, hvor Wednesday vant 2–1. Sheffield United har vunnet derbyet 46 ganger, 43 ganger har det endt uavgjort, mens Wednesday har vunnet 42 ganger. Siste møte mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday ble spilt i mars 2019 på Hillsborough, hvor kampen endte

0-0. Etter endt sesong i 2019, rykket Sheffield United opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass i The Championship. Som kjent rykket Sheffield Wednesday ned til League One før fjorårets sesong.

 

Bramall Lane

«The Blades», som er kallenavnet til Sheffield United, henspiller på byens stålproduksjon, og spiller hjemmekampene sine på Bramall Lane. Sheffield United har spilt på Bramell Lane siden klubben ble etablert, og har i dag en kapasitet på 32 702 tilskuere. Banen ble først åpnet den 30.april i 1855, men som en cricketbane. Den første fotballkampen ble spilt 29.desember i 1862, mellom Sheffield FC og Hallam FC. Kampen ble spilt for å samle inn til et veldedighetsformål, og endte 0-0. Tilskuerrekorden på 68 287 tilskuere, stammer fra en femterunde kamp i FA-cupen mot Leeds som ble spilt i 1936.

 

Verdens eldste fotballklubb

Sheffield er ikke bare kjent for å ha de to rivaliserende klubbene Sheffield United og Sheffield Wednesday. Byen er også kjent for å ha verdens eldste fotballklubb, som fortsatt eksisterer og spiller ligafotball, nemlig Sheffield FC. Klubben ble etablert 24.oktober 1857, og spiller i dag i Northern Premier League Division One East, som utgjør nivå åtte i det engelske ligasystemet. Ved å søke opp “The Oldest Club In The World: Sheffield FC” på Youtube, vil man finne en hyggelig liten video om klubben, som i 2007 feiret sitt 150 års jubileum. Selveste Pelé og den gang FIFA president Sepp Blatter, besøkte klubben i forbindelse med klubbens jubileumsarrangementer. Blant annet ble det arrangert «anniversary celebration matches» på Bramall Lane mot Inter og Ajax. Sheffield FC var også en av klubbene som var med å danne «The Sheffield Rules», som var et utgangspunkt til regelsett for hvordan fotball skal spilles, slik vi kjenner fotballen i dag.

 

H2H

Luton og Sheffield United har møtt hverandre 44 ganger, hvor Sheffield United har vunnet 19 ganger, Luton har vunnet 15 ganger, mens lagene har spilt uavgjort ved 10 anledninger. Sist lagene møttes var i januar på Bramell Lane, hvor Sheffield United vant 2-0.

Det blir stort sett alltid mål når lagene møtes, selv om det ble historiens andre målløse oppgjør mellom lagene når Sheffield United gjestet Kenilworth Road i august i fjor. Det forrige målløse oppgjøret mellom lagene fant sted på Kenilworth Road i september 1950.

Siste seier over Sheffield United kom på Kenilworth Road i januar 1996 i en League Division 1 kamp (nivå to), hvor Luton vant 1-0. Det har ikke lyktes å få tak i hvem som ble matchvinner for Luton, men Luton havnet sist i ligaen denne sesongen, og rykket ned til nivå tre. Lagene har møttes fem ganger etter seieren i 1996, hvor Sheffield United har vunnet tre ganger, mens de to andre møtene ha endt uavgjort.

Luton har besøkt Bramell Lane ved 24 anledninger. 13 ganger har det endt med hjemmeseier til Sheffield United, seks ganger har det endt uavgjort, mens fem ganger har det endt med seier til Luton.

Sist Luton vant på Bramell Lane var i oktober 1994 hvor Luton vant 3-1, også det i en League Division 1 kamp. Lutons mål ble scoret av Gayle (selvmål), Kerry Dixon og Julian James. Luton havnet på 16.plass i ligaen denne sesongen. Luton har besøkt Bramell Lane tre ganger etter 1994, og tapte alle tre gangene.

 

Sheffield Uniteds form

Ligaleder Sheffield United startet årets sesong med å tape 0-1 for Watford på Vicarage Road. Deretter fikk Sheffield United besøk av Millwall, en kamp som endte med 2-0 seier til hjemmelaget. Deretter dro de til Riverside Stadium og Middlesbrough, hvor kampen endte 2-2. Forrige onsdag ble Sunderland slått 2-1 på Bramell Lane, før at Blackburn forrige lørdag, som da ledet serien, ble slått 3-0 på Bramell Lane.

West Bromvich slo ut Sheffield United fra Carabaocupen, ettersom de vant 1-0 på The Hawthornes den 11. august.

Det betyr at Sheffield United ennå ikke har vunnet noen kamper, uansett turnering, når de er på reise, mens de har vunnet alle sine kamper på Bramell Lane.

Sheffield United leder The Championship med et poengs forsprang på Watford, Reading og Blackburn.

 

Lutons Form

På lørdag vant Luton sin første seier for sesongen, uansett turnering, når de vant 2-0 over Swansea i Wales, og kunne konstatere sesongens andre «clean sheet»! Mye takket være solid forsvarsspill og effektivitet foran motstanders mål. 1-0 ble scoret av Alan Campbell, mens Carlton Morris scoret sitt første mål for Luton noensinne, i andre omgang.

Det betyr at Luton klatret opp til en 19. plass i The Championship med sine fem poeng, og er tre poeng bak Hull på sjette plass. Det er fire poeng opp til Watford som ligger på andre plass, mens det er ytterligere et poeng opp til fredagens motstander Sheffield United.

Foruten forrige lørdags seier, har Luton fått poengene ved at de spilte uavgjort mot Birmingham og Burnley i første og andre serierunde, mens det ble tap mot Preston og Bristol City i tredje og fjerde serierunde.

På hjemmebane har Luton spilt en uavgjort og tapt en kamp, i tillegg til å tape 2-3 mot Newport i Carabaocupens først runde.

 

Nordmenn i Sheffield United

Flere nordmenn har spilt i Sheffield United, og Roger Nilsen er den mordmannen som har spilt lengst og har flest kamper for Sheffield United. Fra 1993 til 1999, spilte Nilsen 166 kamper for «The Blades», men scoret ikke et eneste mål. Jostein Flo spilte for klubben ifra 1993 til 1996, hvor han fikk 84 kamper og scoret 19 mål, mens Jan Åge Fjørtoft spilte 34 kamper og scoret 19 mål i perioden 1996 til 1998. I desember1998 ble Anders Jacobsen kjøpt fra Start til Sheffield United, hvor han fikk 12 kamper. Sesongen etter spilte han for Stoke.

I dag spiller Sander Berge for Sheffield United, som sommeren 2019 ble hentet fra den belgiske klubben Genk. Med en pris på 23 millioner euro, ble Berge Sheffield Uniteds dyreste spiller noensinne, i tillegg til å bli Norges dyreste spiller. Hittil har Berge spilt 71 kamper og scoret 10 mål for Sheffield United. Martin Ødegårds overgang fra Real Madrid til Arsenal i august 2021, ble ny norsk overgangsrekord, da overgangen til Arsenal skal ha kostet Londonklubben 35 millioner euro.

 

Spillere som har spilt for begge lag

Simon Pitts kunne liste opp følgende spillere om har spilt for begge klubbene: Peter Anderson, Alex Baptiste, Billy Barnes, Alan Birchenall, Billy Boyd, Cameron Carter-Vickers, Paul Connolly, Martin Cranie, Mervyn Day, Andy Dibble, Paul Furlong, Jack Gibson. Don Givens, Harry Gooney, Ryan Hall, Bob Hatton, Don Hutchison, Chris Kamara, Rhys Norrington-Davies, Paul Peschisolido, Jesse Pye, Bruce Rioch, Matthew Spring og Imre Vàradi.

 

Skadde spillere

På torsdagens pressekonferanse holdt Nathan Jones kortene tett til brystet hva gjelder skadesituasjonen i Luton. Den siste uken har blitt brukt godt, og Nathan Jones antydet at de fleste spillerne som har vært skadet, vil være tilbake i løpet av en uke eller to.

Gledelig var det uansett å se at Luke Berry tilbake på benken i kampen mot Swansea, så krysser vi fingrene for at enda flere førstelagsspillere er klare til lørdagens kamp. Simon Pitts var derimot ganske sikker på at Pelly-Ruddock Mpanzu ikke ville bli spilleklar med det første.

 

Toppscorerne

For Luton er det Alan Cmapbell, Tom Lockyer, Carlos Mendes Gomes, Carlton Morris og Daniel Potts som har scoret Lutons mål, uansett turnering. 

Hos Sheffield United har Iliman Ndiaye scoret tre mål denne sesongen, hvor to av målene ble scoret forrige lørdag mot Blackburn. Sander Berge har scoret to mål, noe han gjorde mot Millwall og Middlesbrough, mens veteranen Billy Sharp, og fjorårets toppscorer, ennå ikke har scoret mål.

 

Nice to know, need to know

På lørdag, mot Swansea, spilte Tom Lockyer sin offisielle kamp nummer 400 på senior nivå. Fantastisk i tillegg å markere jubileet med tre poeng og «clean sheet», og måtte det fortsette på lørdag!

 

Som nevnt innledningsvis, blir fredagens kamp sendt på TV, og livebilder vil derfor ikke bli sendt på iFollow plattformen. Derimot kan kampen streames direkte på VIAPLAY plattformen, samt at den kan sess direkte på VSPORT2. Simon Pitts vil uansett kommentere kampen direkte på radiostream på iFollow plattformen. Avspark er satt til kl 2100 skandinavisk tid.

 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!