Luton Town – Sheffield United

Årets LTSCS-fellestur finner steder sted denne helgen med og 20 skandinaviske supportere ringside på The Kenny når Luton Town tar imot Sheffield United lørdag.

På lørdag kl 16 skandinavisk tid, tar Luton Town imot Sheffield United som ligger desidert sist i årets Premier League. The Hatters, som ikke har tapt en eneste kamp i 2024 uansett turnering, går inn i lørdagens kamp vel vitende om at lørdagens kamp kan bli en nøkkelkamp i kampen for å overleve sesongens Premier League. Om The Hatters vinner og Everton taper mot Manchester City på lørdag, kan The Hatters få en luke på fire poeng på Everton.

Kun Brentford (17 innslupne mål) har sluppet inn fler mål enn Sheffield United (16 innslupne mål) på de siste seks kampene. The Hatters er i scoringsform (15 scorede mål), og kun Manchester City, Liverpool og Wolverhampton ha scoret fler mål enn The Hatters på de siste seks kampene (16 mål). Det bør derfor være lov å være litt optimistiske til årets supporterkamp på lørdag.   

Byen Sheffield 

Byen Sheffield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent fem mil sør for Leeds. Historisk er Sheffield kjent for sin stålindustri, mens det i dag er økonomi og finans som dominerer arbeidsmarkedet i Sheffield. Med sine drøye 563 000 innbyggere, er Sheffield den niende største byen i England. Selve storbykommunen Sheffield, har drøye 1,5 millioner innbyggere.

Sheffield United FC 

Sheffield United ble stiftet i 1889 som en avlegger av Sheffield United Cricket Club, og ble valgt inn i The Football League i 1892.

Sheffield Uniteds historie 

Allerede I 1897/98 sesongen vant klubben deres første «major trophy», da de ble ligamestere på øverste nivå. Deretter vant de FA-cupen i 1899, 1902, 1915 og 1925, som også er klubbens siste «major trophy».

Sheffield United er en av fire klubber som har spilt på alle de fire øverste nivåene i det engelske fotballsystemet, og som har blitt seriemestere på alle fire nivåene. Luton mangler å vinne Premier League, så er de også medlem a dette «selskapet».

I tiden 1892 til 1979, spilte Sheffield United sammenhengende på nivå en og to. I 1979 havnet Sheffield United tredjesist på nivå to (Second Division), og rykket ned til nivå tre (Third Division). Elendigheten fortsatte, og i 1982 havnet klubben nest sist i Third Division, og rykket for første og eneste gang ned til nivå fire (Fourth Division). Sheffield United rykket direkte opp igjen til nivå tre.

Sheffield United spilte sammenhengende på nivå en og to fra 1989 til 2011, hvor fem av disse sesongene var på øverste nivå. Blant annet spilte Sheffield United i Premier Leagues første sesong i 1992/93, og var også det første laget som scoret mål i Premier League. Sheffield Uniteds Brian Deane, scoret 1-0 målet på Bramell Lane mot Manchester United. En kamp som Sheffield United vant 2-1 mot klubben som til slutt skulle bli de første vinnerne av Premier League.

Perioden 2011 til 2017 spilte Sheffield United i Legeue One, som også er den lengste perioden til Sheffield United hvor de ikke har spilt på de to øverste liganivåene. Første sesong i League One var dessuten av det virkelig bitre slaget, da Sheffield United havnet på tredje plass, tre poeng bak byrival Sheffield Wednesday. Og enda bitrere, etter å ha spilt målløst i 120 minutter, tapte Sheffield United Play-off finalen 7-8 på straffespark mot Huddersfield.

I september 2013 kjøpte prins Abdullah av kongehuset i Saudi Arabia, 50% av aksjene til Sheffield United og proklamerte også at Sheffield United skulle spille i Premier League så fort som mulig, og aller helst innen fem år. Prinsen spyttet også inn en del frisk kapital, ansatte Chris Wilder som manager, men måtte vente helt til 2017 før Sheffield United rykket opp til The Championship. I mellomtiden hadde Sheffield United spilt seg frem til semi-finalen i FA-cupen i 2014, hvor de tapte for Hull City, samt i ligacupen sesongen etter, hvor Tottenham ble for sterke.

I første sesong i The Championship, havnet Sheffield United på tiende plass, mens de året etter sikret direkte opprykk til Premier League ved å bli nummer to, tolv år etter at de sist spilte på øverste nivå i det engelske fotballhierarkiet.

Til tross for opprykk, var det en del uro i kulissene på Bramell Lane. I et par år hadde det pågått en rettstvist mellom prins Abdullah og den andre eieren, Kevin McCabe, da begge partene ønsket å kjøpe ut den andre eieren. Saken havnet i retten, og i september 2019 besluttet høyesterett at McCabe måtte selge sine aksjer til Prins Abdullah, som dermed satt med 100% av aksjene i Sheffield United.

Til tross for uroen, klarte Chris Wilders menn å kapre en imponerende niende plass i sin første sesong i Premier League. Derimot, sesongen etter var det slutt, og etter fem år som manager måtte Wilder forlate klubben som han elsket. Klubbledelsen så ingen annen utvei enn å løse Wilder fra sin kontrakt, ettersom Sheffield United kun hadde vunnet en kamp på atten forsøk. Paul Heckingbottom fullførte sesongen som «care-taker», og havnet desidert sist med 23 poeng (totalt 7 seiere), 16 poeng bak Burnley som havnet på 17.plass. I mai 2021 ble den tidligere Fulham manageren, Slavisa Jokanovic, ansatt som klubbens manager, men fikk sparken den 25.november. Igjen ble Paul Heckingbottom ansatt som manager, men denne gangen med en fire-års kontrakt.

Heckingbottom og Sheffield United avsluttet 2021/22 sesongen på femte plass, med lik poengsum som Luton som havnet på sjette plass, men med ti mål bedre målforskjell enn Luton. Det ble til slutt 13 poeng opp til Bournemouth som havnet på andre plass. I play-off semi-finalen tapte til slutt Sheffield United 2-3 på straffer for Nottingham Forest, etter at det sto 3-3 etter at to kamper var spilt.

Som vi husker, ble fjorårets sesong en jubelsesong for Sheffield United, da de havnet på andre plass, 11 poeng foran The Hatters som havnet på tredje plass. Allikevel var det ti poeng opp til Burnley som ble ligamestere.

Den 5. desember i år var det slutt for Paul Heckingbottom etter en nokså svak sesongstart, og inn portene kom «gammel kjærlighet», ettersom Chris Wilder fikk en ny sjanse som Sheffield Uniteds manager.

Rivalisering

Hovedrival til Sheffield United, er Sheffield Wednesday. Kampene mellom disse to lagene kalles for «The Steel city derby», og har blitt spilt 131 ganger. Første derby ble spilt i 1890, hvor Wednesday vant 2–1. Sheffield United har vunnet derbyet 46 ganger, 43 ganger har det endt uavgjort, mens Wednesday har vunnet 42 ganger. Siste møte mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday ble spilt i mars 2019 på Hillsborough, hvor kampen endte

0-0. Etter endt sesong i 2019, rykket Sheffield United opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass i The Championship. Som kjent rykket Sheffield Wednesday ned til League One etter 2020/21 sesongen, men rykket opp igjen til The Championship etter fjorårets sesong.

Bramall Lane 

«The Blades», som er kallenavnet til Sheffield United, henspiller på byens stålproduksjon, og spiller hjemmekampene sine på Bramall Lane. Sheffield United har spilt på Bramell Lane siden klubben ble etablert, og har i dag en kapasitet på 32 702 tilskuere. Banen ble først åpnet den 30.april i 1855, men som en cricketbane. Den første fotballkampen ble spilt 29.desember i 1862, mellom Sheffield FC og Hallam FC. Kampen ble spilt for å samle inn til et veldedighetsformål, og endte 0-0. Tilskuerrekorden på 68 287 tilskuere, stammer fra en femterunde kamp i FA-cupen mot Leeds som ble spilt i 1936.

Verdens eldste fotballklubb 

Sheffield er ikke bare kjent for å ha de to rivaliserende klubbene Sheffield United og Sheffield Wednesday. Byen er også kjent for å ha verdens eldste fotballklubb, som fortsatt eksisterer og spiller ligafotball, nemlig Sheffield FC. Klubben ble etablert 24.oktober 1857, og spiller i dag i Northern Premier League Division One East, som utgjør nivå åtte i det engelske ligasystemet. Ved å søke opp “The Oldest Club In The World: Sheffield FC” på Youtube, vil man finne en hyggelig liten video om klubben, som i 2007 feiret sitt 150 års jubileum. Selveste Pelé og den gang FIFA president Sepp Blatter, besøkte klubben i forbindelse med klubbens jubileumsarrangementer. Blant annet ble det arrangert «anniversary celebration matches» på Bramall Lane mot Inter og Ajax. Sheffield FC var også en av klubbene som var med å danne «The Sheffield Rules», som var et utgangspunkt til regelsett for hvordan fotball skal spilles, slik vi kjenner fotballen i dag.

H2H 

Luton og Sheffield United har møtt hverandre 47 ganger, hvor Sheffield United har vunnet 19 ganger. Luton Town har vunnet 17 ganger, mens lagene har spilt uavgjort ved 11 anledninger.

Sist lagene møttes var på Boxing Day hvor The Hatters vant den høydramatiske kampen på Bramell Lane, 3-2. The Hatters tok ledelsen ved Alfie Doughty i det 17. minutt, før Sheffield United snudde kampen i løpet av åtte minutter halvveis ut i andre omgang. Derimot viste Rob Edwards menn stor moral, og superinnbytter Carlton Morris var nestsist på begge scoringene som Sheffield United satte i eget mål.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var den 26.august 2022 i The Championship (forrige sesong), hvor kampen endte 1-1. Luton tok ledelsen ved Carlton Morris etter at 10 minutter var spilt, mens Sheffield United utlignet til 1-1 åtte minutter ut i andre om gang. Motsatt oppgjør ble spilt den 11. mars på Bramell Lane, hvor Carlton Morris scoret kampens eneste mål i det 54. minutt. Mao, The Hatters tok fire av seks mulige poeng mot ligatoeren i fjorårets opprykkssesong.

Det blir stort sett alltid mål når lagene møtes, selv om det ble historiens andre målløse oppgjør mellom lagene når Sheffield United gjestet Kenilworth Road i august 2021. Det forrige målløse oppgjøret mellom lagene fant sted på Kenilworth Road i september 1950.

Seieren i mars i fjor var den første seieren over Sheffield United siden januar 1996, hvor Luton Town vant 1-0 over Sheffield United på Kenilworth Road i en League Division 1 kamp (nivå to) hvor Guentchev scoret Lutons mål.  Luton havnet sist i ligaen denne sesongen, og rykket ned til nivå tre.

Luton har besøkt Bramell Lane ved 25 anledninger. 13 ganger har det endt med hjemmeseier til Sheffield United, seks ganger har det endt uavgjort, mens det seks ganger har endt med seier til Luton.

Totalt har Sheffield United besøkt The Kenny 21 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier ti ganger, mens det har endt uavgjort fem ganger. Seks ganger har det endt med borteseier.

The Hatters har ikke tapt for Sheffield United på fire kamper på The Kenny, da de som nevnt vant 1-0 i 1996, mens det har endt uavgjort i 2006, 2021, og 2022.

Sist The Hatters klart et back to back win over Sheffield United på en og samme sesong, var i 1976/77 sesongen.

Sheffield Uniteds form 

Sheffield United har slitt voldsomt denne sesongen, og på bortebane har Sheffield United vært veldig svake. United har ennå ikke vunnet noen bortekamp denne sesongen og uavgjortkampene mot Brighton & Hove Albion og Aston Villa er de eneste kampene som har gitt bortepoeng så langt denne sesongen.

Sheffield United har nå spilt 12 ligakamper på rad, hvor United kun har klart å slå Brentford 1-0, noe som skjedde den 9. desember. Før det ble det først uavgjort mot Brighton & Hove Albion på The Amex, mens det ble tap for Bournemouth, Burnley (0-5!) og Liverpool.

Etter seieren over Brentford, spilte Sheffield United syv ligakamper på rad uten å vinne. Først ble det 0-2 tap for Chelsea, før den ble 1-1 mot Aston Villa på Villa Park. Deretter fulgte 2-3 tapet for The Hatters å Boxing day, før Manchester City vant på 2-0 den 30. desember.

Årets første kamp for United ble spilt den 21. januar mot West Ham på Bramell Lane, hvor lagene delte poengene etter at det ble 2-2. Den 30. januar dro Sheffield United til London hvor de besøkte Crystal Palace på Selhurst Park, hvor Roy Hodgens menn vant 3-2. Forrige lørdag kom Aston Villa på besøk og vant hele 5-0.

De siste ti kampene kan dermed oppsummeres slik: T-T-V-T-U-T-T-U-T-T

Bortesesongen kan oppsummeres slik: T-T- T- T-T-U-T-T-U-T-T

Det gjør at Chris Wilders menn ligger sist i årets Premier League med sine ti poeng, og det er ti poeng opp til Luton Town som ligger på 17. plass. Det er tre poeng opp til Burnley på 19. plass, mens det er ni poeng opp til Everton på 18.plass. Målforskjellen er på svake 19-59 som gir en målforskjell på – 40 mål.

I FA-cupens tredje runde vant United 4-0 over Gillingham på Prestfield Stadium, mens det ble 2-5 tap for Brighton & Hove Albion i fjerde runde. 

Luton Towns Form

Luton Town har vist god form i det siste, og på de siste seks ligakampene er det kun Chelsea som har vunnet over The Hatters, og til sammen har The Hatters tatt 11 poeng på disse seks kampene. Dette plasserer The Hatters på en fjerde plass på formtabellen, hvor Manchester City, Liverpool og Wolverhampton ligger foran. Tar vi med FA-cupkampene i tillegg, har ikke Luton Town tapt på ni kamper.

The Hatters er også et av de giftigste lagene foran motstanderens mål på de siste seks kampene, da de har scoret 15 mål. Også her er det kun Liverpool, Manchester City og Wolverhampton som har scoret fler mål enn The Hatters på disse nevnte seks kampene, da disse tre lagene har scoret 16 mål hver. Tottenham følger etter The Hatters med sine 14 scorede mål.

På lillejulaften sørget Andros Townsend for at The Hatters vant 1-0 over Newcastle på The Kenny, mens som nevnt møtte The Hatters Sheffield United på Bramell Lane på Boxing day, en kamp som endte med 3-2 seier til The Hatters. Årets siste kamp, som også ble spilt på The Kenny, var kampen mot Chelsea som Rob Edwards menn tapte 2-3.

Den 12. januar spilte Luton Town sin første kamp for året 2024, og det skjedde mot Burnley på Turf Moor. Carlton Morris sørget for at The Hatters tok med seg et poeng, etter at han utlignet til 1-1 tre minutter på overtid. Tirsdag for halvannen uke siden fikk The Hatters besøk av Brighton & Hove Albion, hvor The Hatters vant hele 4-0. Forrige lørdag dro Rob Edwards og hans menn til Newcastle, og var nær ved å vinne sin første ligakamp på St James´ Park siden 1937, men kampen endte 4-4.

Oppsummert har The Hatters denne formrekken på de siste ti ligakampene: V-T-T-T-V-V-T-U-V-U.

Det plasserer The Hatters på en 17. plass med 20 poeng, et poeng foran Everton som ligger på 19.plass. Burnley ligger på 19. plass med sine 13 poeng, mens lørdagens motstander, Sheffield United, ligger sist med sine 10 poeng.

På hjemmebane står Luton Town med seks tap, hvor alle tapene er med knappest mulig margin. To kamper har endt uavgjort, mens tre kamper har endt med seier.

Hjemmeformen kam oppsummeres slik: T-U-T-T-U-V-T-T-V-T-V

Skandinavere i Sheffield United 

Nordmenn: Sander Berge, Jan Åge Fjørtoft, Jostein Flo, Anders Jacobsen, Kristoffer Løkberg, Roger Nilsen, Bjørn Helge Riise, Erik Tønne. 

Svensker: Lee Baxter, Robin Olsen, Jonas Wirmola. 

Dansker: Dan Petersen.

Friendly faces

Følgende spillere om har hatt en tilknytting til begge klubbene, og har hatt en spesiell rolle for en av klubbene, eller begge: Peter Anderson, Alex Baptiste, Billy Barnes, Alan Birchenall, Billy Boyd, Cameron Carter-Vickers, Paul Connolly, Martin Cranie, Mervyn Day, Andy Dibble, Luke Freeman, Paul Furlong, Jack Gibson. Don Givens, Harry Gooney, Ryan Hall, Bob Hatton, Don Hutchison, Chris Kamara, Rhys Norrington-Davies, Paul Peschisolido, Jesse Pye, Bruce Rioch, Matthew Spring og Imre Vàradi.

Skadde spillere og suspensjoner 

På fredagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at Teden Mengi skal ha fått en smell på torsdagens trening, og er derfor usikker til lørdagens kamp. Heller ikke Mads Andersen vil være klar til lørdagens kamp, selv om han er nærmere å bli skadefri, mens Marvelous Nakamba fortsatt vil være skadet en god stund til.

Edwards uttalte også at lørdagens kamp var for tidlig for at nysigneringen Daiki Hashioka ville få noe spilletid.

On this date 

Sist The Hatters spilte kamp den 10. februar, var i 2018. Luton Town dro på besøk til «lillebror» og nabo, Stevenage, i en League Two kamp hvor James Collins scoret Town sitt mål i en kamp som endte 1-1.

I 1988 spilte The Hatters den første semi-finalen av to mot Oxford United i Ligacupen den 10. februar, hvor kampen, som ble spilt på Oxfords daværende hjemmebane Manor Ground, endte 1-1. Brian Stein scoret for The Hatters. Den andre semi-finalen som ble spilt den 28. februar foran 13 010 tilskuere på The Kenny, endte med 2-0 seier, etter at Brian Stein og Ashley Grimes scoret målene for Luton Town. Som de fleste vet, vant The Hatters den påfølgende finalen 3-2 over Arsenal.

Det skal også nevnes at fire dager før den første semi-finalen mot Oxford United, møttes også Luton Town og Oxford United. Denne gang i den berømte tippekampen på NRK som endte med 7-4 seier til The Hatters. 

Toppscorerne

Som nevnt scoret Elijah Adebayo hat-trick mot Brighton & Hove Albion, og scoret også et mål mot Newcastle forrige lørdag. Det gjør han til suveren toppscorer i Luton Town, med sine ni ligamål. Carlton Morris scoret på sitt tredje straffespark for sesongen mot Newcastle, og scoret sitt femte ligamål, som er nest flest i Luton Town så langt denne sesongen. Ross Barkley scoret også mot Newcastle, og noterte seg for sitt tredje ligamål denne sesongen.  Chiedozie Ogbene, Jacob Brown og Gabriel Osho har scoret to ligamål hver. Seks stykker har scoret et ligamål for The Hatters så langt denne sesongen.

Alfie Doughty har fem assist denne sesongen i ligaen, mens Carlton Morris har fire assists. Ross Barkley har tre assists, mens Andros Townsend og Albert Sambi Lokonga har to assists. Fire andre spillere har en assist hver.

The Hatters har scoret 14 av sine 32 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 10 mål på dødballer. Tre mål er scoret som selvmål, mens Carlton Morris har scoret tre mål på straffe. To mål er kontret inn.

30 av The Hatters 42 innslupne mål, er sluppet inn i åpent spill. Syv mål er sluppet inn på dødball, mens tre mål er sluppet inn på kontring. Et mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål.

For Sheffield United er det Oliver McBurnie som er klubbens toppscorer, mens Cameron Archer følger deretter med sine tre mål, som forøvrig er samme antall som han hadde scoret når The Hatters møtte United på Boxing day. James McAtee, Gustavo Hamer og Ben Bereton har scoret to mål hver. Gustavo Hamer har tre assists, mens James McAtee og Oliver McBurnie har to assists for Sheffield United. Selv om Oliver McBurnie har flest scoringer og assists for The Blades, har aldri McBurnie scoret eller hatt målgivende pasning i en kamp som Sheffield United har vunnet.

Ti av Sheffield Uniteds mål er scoret i åpent spill, mens tre mål er scoret på straffe. Tre mål er scoret som selvmål, mens to mål er scoret på dødball. Sheffield United har kontret inn et mål.

44 av Sheffield Uniteds 59 mål har Sheffield United sluppet inn i åpent spill. Åtte mål er sluppet inn på dødball, mens tre mål er sluppet som følge av selvmål. To mål er sluppet inn som følge av kontring, mens et mål er sluppet inn på straffe.

Nice to know, need to know 

Ifølge Kasper Wikestad, og som også er bekreftet av Simon Pitts, har Luton Town brukt 32 millioner pund på spillerkjøp siden de startet ferden fra Conference league og frem til siste overgangsvindu som ble lukket den 31. januar i år. Til sammenligning kostet Sheffield Uniteds Gustavo Hamer ca 15 millioner pund når han ble kjøpt fra Coventry City rett før denne sesongen ble sparket i gang. Nottingham Forest skal ha brukt 30 millioner pund når de hentet Ibrahim Sangare i september.

Sheffield United har tapt hele 29 av sine siste 35 bortekamper i Premier League, og i kun to kamper av disse 35, har The Blades klart å score to mål. Sist gang i 3-2 tapet mot Crystal Palace.

Den utsatte bortekampen mot AFC Bournemouth vil bli spilt den 13.mars kl 2030 skandinavisk.

Elijah Adebayos hat-trick mot Brighton & Hove Albion, var det første hat-tricket av en Luton Town spiller siden Lars Esltrup scoret hat-trick mot Norwich på øverste nivå i september 1990.

Town Tipset

 Ingen tippet at det skulle ende 4-4 mellom Newcastle United og Luton Town, og ingen av de som ligger i toppen av Town tipset hadde tippet uavgjort. Stillingen er derfor uforandret: Tor Erik Hadland leder med 62 poeng, mens Halvard Grina og Rune Fjørtoft ligger på andre plass med 53 poeng. Rune Ebbesen ligger på fjerde plass med sine 51 poeng, mens Andreas Stensland ligger på femte plass med sine 50 poeng. Arild Jåsund og Erik Wetz ligger på sjette plass med 46 poeng.

 Årets supportertur kan ende opp med alt fra et drømmescenario til fiasko. Drømmescenarioet er at The Hatters slår Sheffield United på The Kenny på lørdag, i tillegg til at Manchester City slår Everton. Fiasko kan det også bli om The Hatters taper mot Sheffield United og om Everton vinner over City. Alt dette får du svar på innen kl 18 på lørdag, hvor The Hatters har avspark kl 16 skandinavisk tid. For oss som ikke får sett kampen på Kenilworth Road, kan streame kampen live fra VIAPLAY plattformen, eller ved å skru på TV-kanalen V sport Premier League 4. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig via radiostreamen til Hatters Player.

 COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!