På lørdag avslutter Luton en marathonperiode med seks kamper på tre uker, når den suverene ligalederen Burnley, kommer på besøk til Kenilworth Road. En kamp som også sendes direkte på TV!

Burnley, som ligger i den engelske regionen Nordvest-England, er administrasjonssenter for distriktet Burnley, og ligger 34 km nord for Manchester og 32 km øst for Preston. Byen har drøye 87 000 innbyggere, og er historisk kjent for sin tekstilindustri på 1800 tallet. Etter at tekstilindustrien opplevde nedgangstider, opplevde Burnley høy arbeidsledighet og mye fattigdom, som også preger byen i dag. Ikke ulikt Luton, er det mange ulike folkeslag i byen, og derved også mange ulike kulturer i byen, som også til tider skaper mye spenning og noe uro.

Burnley FC

Burnley startet opprinnelig som en rugby-klubb ved navn Burnley Rovers i 1881, og spilte på Calder Vale Arena. Burnley FC ble stiftet som fotballklubb den 18. Mai i 1882, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

Burnleys historie

Burnley har historisk vært en toppklubb i England over mange år, da de spilte sammenhengende på de to øverste liganivåene fra 1888 til 1980. Burnley vant FA-cupen i 1914, mens de ble ligamestere i 1921 og i 1960.

I 1976 startet Burnley på en nedtur som skulle vare noen år, da Burnley rykket ned fra øverste liganivå for siste gang på mange år. Etter 1979/80 sesongen havnet Burnley på 21.plass på nivå to, som igjen betydde at Burnley rykket ned til nivå tre for første gang i klubbens historie. 100-års jubileet i 1982 ble feiret med opprykk fra nivå tre til nivå to, men Burnley rykket rett ned igjen til nivå tre i den påfølgende sesongen. 1985/86 sesongen ble nok en skuffende sesong, da Burnley havnet på 21. plass på nivå tre, og rykket ned til nivå fire.

Tradisjonsrike Burnley var farlig nær ved å bli historiske på negativ måte – ved å bli første klubb som rykket ned fra The Football League og ned til Conference League. Dette da 1986/87 sesongen var den første sesongen hvor lag fra nivå fire rykket direkte ned til nivå fem, uten å ha gått igjennom en avstemning etter endt sesong. Før 1986/87 sesongen ble de fire dårligste lagene på nivå fire satt opp mot det beste laget i Conference league, og det ble stemt over hvilket av disse fem lagene som skulle få spille på nivå fire i The Football League. Burnley berget plassen på nivå fire med et nødskrik, da de vant siste serierunde og ble nummer 22, mens rivalene på tabellen enten tapte eller spilte uavgjort.

Bortsett fra 1994/95 sesongen, hvor Burnley spilte på nivå to, spilte Burnley sammenhengende på nivå tre og fire mellom 1983 til 2000. Etter 1999/00 sesongen ble Burnley nummer to på nivå tre, og rykket endelig opp fra nivå tre til nivå to. Burnley har ikke spilt på nivå tre etter dette.

Den 25. mai 2009 rykket endelig Burnley opp til Premier League for første gang siden 1976. Det ble med en sesong til å begynne med, da Burnley rykket ned til Championship påfølgende sesong.

De neste årene i Championship fikk både Brian Laws og Eddie Howe prøve seg i managerstolen i Burnley, men det var Sean Dyche som var arkitekten bak Burnleys direkte opprykk i 2013/14-sesongen.

Igjen ble eventyret i Premier League kortvarig, og ved sesongslutt var Burnley under nedrykksstreken igjen. Derimot ble det direkte opprykk til Premier League igjen, da Sean Dyche sine gutter vant The Championship i 2015/16 og ble værende i Premier League til de i fjor rykket ned til The Championship.

Avslutningen på fjorårets sesong var av det turbulente og dramatiske slaget. I april 2022 ble manager Sean Dyche sparket fra managerjobben, etter å ha vært Burnleys manager siden oktober 2012. Klubben bestemte seg for å la U23 manager Mike Jackson fullføre sesongen som midlertidig manager, hvor Burnley vant tre og spilte en uavgjort av sine fire første kamper med Jackson som manager. Jackson ble også kåret til «manager of the month» for april.

Før siste serierunde lå Burnley over streken med 35 poeng, mens Leeds lå under streken med samme poengsum, men med mye dårligere målforskjell enn Burnley. Med andre ord, Burnley hadde ikke rykket ned med lik poengsum som Leeds i siste serierunde. Leeds vant 2-1 etter å ha scoret mål i det 90.minutt, mens Eddie Howe og Newcastle vant 2-1 over Burnley på Turf Moor. Dermed rykket Burnley ned til The Championship.

Etter endt sesong returnerte Mike Jackson igjen tilbake som U23 manager, da Burnley i juni ansatte den tidligere Manchester City kapteinen, og daværende Anderlecht manager, Vincent Kompany som klubbens nye manager.

Rivaler:

Burnleys rivaler er først og fremst Blackburn Rovers, og derbyet mellom Burnley og Blackburn kalles The East Lancashire derby, eller “The Cotton Mills derby”. Det er 23 km mellom klubbene.

Turf Moore

«The Clarets», som er kallenavnet til Burnley, spiller sine hjemmekamper på Turf Moore, noe Burnley har gjort siden 1883. Dagens Kapasitet er på 21,944 tilskuere, mens tilskuerrekorden er på 54 775 og ble satt i en FA-cupkamp mellom Burnley FC og Huddersfield i 1924. I 1924 ble det også spilt en landskamp på Turf Moore mellom England og Wales.

H2H

Luton og Burnley har møtt hverandre 53 ganger, hvor Luton har vunnet 16 ganger, Burnley har vunnet 23 ganger, mens det har endt uavgjort 13 ganger.

Sist lagene møttes, var på Turf Moor i andre serierunde den 6.august, hvor kampen endte 1-1 etter at Dan Potts ga Luton ledelsen allerede etter fem minutter. Burnley utlignet til 1-1 fem minutter ut i andre omgang.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i oktober 2006 hvor Burnley vant 2-0. Sist lagene møttes på Turf Moore, var i mars 2007, hvor Championship kampen endte målløst.

Luton har nå spilt fem kamper på rad uten å vinne over Burnley, og sist Luton vant over Burnley, var på Turf Moore i mars 2000 i en League division two kamp (nivå tre), hvor Luton vant 2-0 etter scoringer av Alan White og Phil Gray. Som nevnt over, rykket Burnley opp til nivå to denne sesongen, og Luton var det eneste laget som vant «Back to back» (vant hjemme og borte) over Burnley denne sesongen, da Luton også vant kampen på Kenilworth Road. Kampen som ble spilt i november 1999, vant Luton 2-1 etter at Neil Alan Midgley scoret begge Lutons mål i andre omgang. Luton havnet på 13. plass denne sesongen.

Burnley har besøkt Kenilworth Road 25 ganger, og har sikret seg borteseier ved 10 anledninger. Begge de to siste besøkene (2005 og 2006), endte med Burnley seier. 10 ganger har det endt med hjemmeseier, mens det fem ganger har endt uavgjort mellom Luton og Burnley på Kenilworth Road. Siste hjemmeseier er den nevnte 2-1 seieren i november 1999.

Burnleys form

På tirsdag opplevde Burnley et sjeldent poengtap, da Burnley i det 90. minutt berget 1-1 på Turf Moor mot Watford. Dette var den niende kampen som har endt uavgjort for Burnley denne sesongen, og enda mer imponerende, Burnley har kun tapt to kamper denne sesongen.

Det gjør at Wincent Kompanys menn leder The Championship ganske så suverent med sine 69 poeng på sine 31 kamper, med en like imponerende målforskjell på 35 plussmål. Det er åtte poeng ned til Sheffield Unite som ligger på andre plass, mens det er 19 poeng ned til Luton på fjerde plass.

Vi må helt tilbake til 5. november for å finne sist Burnley tapte en ligakamp, da Burnley tapte 2-5 for Sheffield United på Bramall Lane. Etter det har Burnley spilt 11 ligakamper hvor tirsdagens kamp mot Watford er den eneste ligakampen som har endt uavgjort, mens de resterende ti ligakampene har endt med seier.

Watford er det eneste laget som ikke har tapt mot Burnley denne sesongen, da Watford er det andre laget som har påført Burnley et tap denne sesongen. Det skjedde i tredje serierunde den 12. august, hvor Watford, med Rob Edvards som manager, vant 1-0 over Burnley når de besøkte Vicarage Road.

På de siste ti bortekampene har tre kamper endt 1-1 for Burnley, mens de tapte bortekampen for Sheffield United. De fire siste bortekampene har endt med Burnleyseier, hvor Burnley til sammen har scoret ni mål og sluppet inn et mål.

Burnley er fortsatt med i FA-Cupen, etter at de i tredje runde slo ut Bournemouth ved å vinne 4-2 på Vitality Stadium. I fjerde runde møtte de Ipswich Town hvor det ordinære oppgjøret endte målløst på Portman Road. Returoppgjøret på Turf Moor, endte med 2-1 seier til Burnley. I femte runde skal Burnley møte League One laget Fleetwood Town på Turf Moor.

Lutons form

På onsdag spilte Luton 1-1 mot Preston, etter at Carlton Morris ga Luton ledelsen i det 73. minutt. Dermed har Luton fortsatt kun klart tre seiere av 24 mulige på The Deepdale Stadium.

1-1 resultatet reflekterer på ingen måte Lutons dominans mot Preston, men Luton må allikevel notere seg for kamp nummer ni denne sesongen hvor de har ledet og tapt poeng. Totalt har Luton tapt 21 poeng denne sesongen i kamper de har tatt ledelsen.

Til tross for «bare» uavgjort mot Preston, har Luton og Rob Edvards spilt fem kamper på rad uten å tape. Sist Luton tapte, var i hjemmekampen mot West Brom den 14. januar, hvor Luton ledet 2-0 etter 10 minutter, men tapte til slutt 2-3.

Rob Edvards har ledet Luton i ti ligakamper, og på de siste ti ligakampene har Luton vunnet seks kamper, tapt mot Middlesbrough og West Brom, mens det ble poengdeling på de to siste kampene mot Coventry og Preston. Totalt har Luton scoret 16 mål på disse ti kampene, mens de har sluppet inn syv mål. Fire av kampene har endt med «clean sheet».

På de siste 11 hjemmekampene, er det kun West Brom som har klart å vinne over Luton. Fem av disse kampene har endt uavgjort, mens fem hjemmekamper har endt med hjemmeseier, deriblant de to siste hjemmekampene som var mot Cardiff og Stoke.

Nordmenn i Burnley

I 2008 skrev Christian Kalvenes under for Burnley, etter å ha spilt to sesonger i Dundee United. Kalvenes spilte 27 kamper for Burnley, deriblant Play-off finalen mot Sheffield United som sikret opprykket til Premier League i 2009.  I januar 2010 ble Kalvenes enig med Burnley om å terminere kontrakten, da Kalvenes manglet spilletid. Kalvenes skrev under for Brann i juni 2010. Kalvenes scoret et mål i sin tid i Burnley.

Lutons skadesituasjon

Det har ikke blitt avholdt noen pressekonferanse før lørdagens kamp, og det er derfor vanskelig å si noe om skadesituasjonen i Lutons tropp. Alfie Doughty, Cody Drameh og Jack Walton sto over mot Preston grunnet skader, og det er grunn til å tro at disse tre også må stå over mot Burnley. Det har heller ikke lyktes å skaffe oppdatert informasjon vedrørende om kaptein Sonny Bradley nærmer seg å bli tatt ut igjen til kamp.

Gledelig var det å registrere at Henri Lansbury fikk sine første kampminutter mot Preston, etter sitt lange skadeavbrekk, samt at det var også gledelig å se at Dan Potts igjen var tatt ut, selv om han ikke fikk noen spilleminutter mot Preston.

Toppscorerne

Lutons toppscorer, Carlton Morris, hadde spilt i fem kamper på rad uten å score mål, før han endelig scoret igjen når han scoret Lutons mål mot Burnley. Dermed har han scoret 12 mål denne sesongen, mens Elijah Adebayo har scoret åtte mål denne sesongen, uansett turnering. Jordan Clark har scoret tre mål denne sesongen, mens Harry Cornick endte med to mål for Luton, ettersom han gikk til Bristol City på «deadline day». Reece Burke, Alan Campbell, Luke Freeman og Luke Berry, har også scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists, uansett turnering. James Bree og Alfie Doughty har fire målgivende, mens Jordan Clark og Harry Cornick har tre målgivende pasninger.

For Burnley er det Nathan Tella som er klubbens toppscorer med sine 14 mål, uansett turnering. Jay Rodriguez og Manuel Benson har scoret ni mål, uansett turnering. Anass Zaroury har scoret åtte mål uansett turnering. Josh Brownhill har hittil ni assists denne sesongen, mens Ian Maatsen har fem assists så langt.

Med sine 12 ligamål, ligger Carlton Morris og Nathan Tella på tredje plass på toppscorerlisten i årets The Championship. Også Hulls Oscar Estuphian har 12 ligamål, mens Viktor Gyökeres fra Coventry ligger på andre plass med sine 13 ligamål. Ligaens toppscorer er per i dag Middlesbroughs Chuba Akpom med sine 17 mål.

Nice to know, need to know

12 av Lutons 39 mål er scoret i løpet av de 15 første minuttene, som vil si 30% av Lutons scorede mål. Det gjør Luton til ligaens farligste lag i begynnelsen av kamper. Luton har sluppet inn 31 mål så langt denne sesongen, men disse målene er sluppet inn jevnt over hele kampen. Dog har Luton sluppet inn flest mål i løpet av kampens siste 15 minutter, da de har sluppet inn åtte mål.

Burnley er, ikke overraskende, det farligste laget i andre omgang i The Championship. Hittil har Burnley scoret 37 av sine 62 scorede mål i andre omgang, og 12 av dem i løpet av kampens siste 15 minutter. Hull er det laget som er farligst i kampens siste 15 minutter, da de har scoret 15 mål mot slutten av kampene.

Kan Rob Edvards bli den første manageren i årets Championship som vinner to kamper mot Burnley? Det kan du få med deg live, da lørdagens kamp mot serielederen sendes direkte på VIAPLAY plattformen, samt på Vsport2. Sendingen starter kl 1555, med kampstart kl 1600. For de som ikke kan se kampen live, vil kunne streame radiostreamen til Simon Pitts fra iFollow tjenesten.