Luton Town – Barnsley

Tirsdag er det igjen klart for flomlyskamp på Kenilworth Road, når Luton skal forsøke seg på et «back to back win» over bunnlaget Barnsley.

Byen Barnsley
Byen Barnsley ligger i grevskapet South Yorkshire, nærmere bestemt i den engelske regionen Yorkshire & Humber. Byen ligger ved elven Dearne, omkring 20 kilometer nord for Sheffield, og 30 km syd for Leeds.

Det bor drøye 92000 innbyggere i Barnsley by, og byen ligger mellom kryss 36 og 37 på motorveien M1. Med andre ord er det rimelig enkelt å komme seg fra Kenilworth Road til Oakwell Stadium med bil, ettersom det er bare å følge M1 og kjøre 232 km nordover. Turen tar ca to timer og tredve minutter med bil.

Barnsley er kjent som en tidligere industriby, sentrert rundt kullgruvedrift og gassproduksjon, skjønt det er få fabrikker igjen i Barnsley, og de som er igjen driver med glassarbeid.

Barnsley FC
Barnsley ble stiftet i 1887, og ble valgt inn i The Football League i 1898. Deres første kamp i The Footbal League endte med et 0-1 tap mot Lincoln City. Barnsleys største triumf, og eneste «major trophy», kom i 1912 da de vant FA-Cupen. Først endte finalen 0-0 mot West Bromwich, mens omkampen endte 1-0 til Barnsley. Barnsley var også i finalen 2 år tidligere, men da ble det tap mot Newcastle United. I 2016 vant Barnsley The Football League Trophy (Checkatrade Trophy), etter å ha slått Oxford 3-2 i finalen på Wembley.

Rivalklubbene til Barnsley er Begge Sheffield-klubbene (United og Wednesday), samt Leeds.

Oakwell Stadium
«The Tykes», som er kallenavnet til Barnsley, spiller hjemmekampene sine på Oakwell Stadium. Stadionet, som ble åpnet i 1910, har i dag en kapasitet på 23 009 sitteplasser. Tilskuerrekorden på Oakwell er på 40 255 tilskuere og ble satt i kampen mellom Barnsley og Stoke City i 1936. Oakwell har blitt ombygd og utvidet flere ganger, og sist i 1992 og 1998.

Moderne historie og Jan Åge Fjørtoft
I 1981 rykket Barnsley opp til nest øverste nivå for første gang siden 1959. I 1996/97 sesongen havnet Barnsley på en 2.plass på nivå to, og rykket direkte opp til Premier League. For første og eneste gang i Barnsley sin historie, skulle Barnsley spille på det øverste liganivået i England.

Midtveis i sesongen, januar 1998, ble Jan Åge Fjørtoft hentet inn fra Sheffield United til Barnsley. Fjørtoft fikk 15 kamper for Barnsley i Premier League, men seks scoringer av Fjørtoft var ikke nok til å unngå nedrykk til nivå to, ettersom Barnsley havnet på 19.plass. Året etter, i Championship, ble det ytterligere 19 kamper på Fjørtoft og tre scoringer. Fjørtoft forlot Barnsley i november 1998 til fordel for Bundesliga og tyske Eintracht Frankfurt.

For fire sesonger siden havnet Barnsley på 22.plass i Championship, og rykket dermed ned til Football League One. Barnsley var to poeng bak Bolton som havnet på 20.plass. Barnsley rykket direkte opp igjen, etter å ha blitt nummer to, tre poeng bak Luton som ble seriemestere. Barnsley var for øvrig et av seks lag som tok tre poeng fra Luton i The Football League One denne sesongen.

2019/20 sesongen ble avsluttet på dramatisk vis, også for Barnsley, da Barnsley lå omtrent like fortapt som Luton før Corona pausen. Som Luton, reddet Barnsley plassen i siste serierunde. Det vil si, Barnsley reddet plassen omtrent på overtid, ettersom de vant sin bortekamp mot opprykksjagende Brentford den 22.juli, ved å score sitt 2-1 vinnermål i det 90. minutt.

Det gjorde at Barnsley avsluttet sesongen på den første plassen som ga fornyet kontrakt, nemlig 21.plass. Et poeng foran Charlton som havnet på 22.plass og rykket ned, ettersom Charlton tapte 0-4 for seriemester Leeds i siste serierunde.

Også Wigan rykket ned, da de havnet to poeng bak Barnsley, etter å ha blitt satt under administrasjon og trukket tolv poeng. Wigan klarte kun 1-1 mot Fulham, og hadde beholdt plassen i The Championship på bekostning av Barnsley om Wigan hadde vunnet mot Fulham, eller at Barnsley hadde avgitt poeng. Dette var andre gang Barnsley reddet plassen i The Championship på ti år, som følge av at et lag har rykket ned etter å ha blitt trukket poeng.

Som de fleste vet, havnet Luton på 19.plass, to poeng foran Barnsley. Plassen ble reddet etter at Luton hadde en fantastisk avslutning på sesongen etter Corona pausen (nok et «Great escape»). Luton klarte å vinne 16 av 27 mulige poeng på de siste ni kampene, og avsluttet med 3-2 seier mot Blackburn.

6.oktober 2020 ble det klart at Gerhard Struber ble ny manager i New York Red Bulls, og forlot Barnsley som lå på direkte nedrykksplass med kun et poeng på fire kamper. Barnsley ansatte den tidligere LASK manageren, Valérien Ismaël, og franskmannen startet umiddelbart poengfangsten og klatringen. Til slutt ble det så bra, at Barnsley avsluttet sesongen i fjor på femte plass i The Championship. Barnsley ble slått ut av Play-off i semifinalen, da Swansea vant 2-1 sammenlagt.

Valérien Ismaël ble foran årets sesong hentet av West Bromwich, og ny manager i Barnsley ble den Østeriske manageren Markus Schopp. Schopp ble hentet fra den Østeriske bundesliga klubben TSV Hartberg, men etter syv tap på rad, og 13 kamper på rad uten å vinne, fikk Schopp sparken i november. Svensken Poya Asbaghi, ble ansatt som Schopp sin arvtaker, men har ennå ikke opplevd å lede Barnsley til noen ligaseier.

H2H
Luton og Barnsley har møtt hverandre 64 ganger. Barnsley har vunnet 28 ganger, mens Luton har vunnet 26 ganger. 10 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i midten av august på Oakwell. Kampen endte med 1-0 seier til Luton, hvor kampens mål ble scoret allerede i det fjerde minutt av Amari`i Bell. Dette var Lutons første borteseier for sesongen, og Bells første mål for Luton.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i april i fjor hvor Barnsley vant 2-1. Vårens resultat føyde seg inn i rekken av negative resultater på Kenilworth Road mot Barnsley, da Luton ikke har slått Barnsley i en ligakamp på hjemmebane siden oktober 1993 hvor Luton vant 5-0 i en League Division One kamp (nivå to). Etter seieren i 1993, har Barnsley vunnet syv av ligaoppgjørene på The Kenilworth Road, mens to ligaoppgjør på Kenilworth Road har endt uavgjort. I 1998 vant Luton 1-0 i en ligacupkamp mot Barnsley.

Barnsley har besøkt Kenilworth Road 31 ganger, hvor 16 av oppgjørene har endt med hjemmeseier. Syv ganger har det endt uavgjort, mens åtte ganger har det endt med Barnsley seier.

Barnsleys form
Barnsley har hittil hatt en elendig sesong, og ligger sist i The Championship med sine 14 poeng. Det er åtte poeng opp til Reading på 21. plass, som også har seks poeng minus. Målforskjellen er heller ikke mye å skryte av, da Barnsley kun har scoret 17 mål, som er færrest i The Championship, samt sluppet inn 43 mål.

Poengene har Barnsley fått ved å vinne mot Coventry i midten av august, samt mot Derby i begynnelsen av november, begge seierne hjemme på Oakwell Stadium. Barnsley har videre spilt uavgjort i åtte kamper.

Barnsley har nå spilt tolv ligakamper siden siste seier, hvor fire av kampene har endt uavgjort. De fem siste kampene har alle endt med tap.

På bortebane har Barnsley spilt fire uavgjortkamper, og tapt ti kamper. Riktignok har Barnsley spilt uavgjort mot Stoke, QPR og Cardiff, men dette er helt tilbake i august og september. Siden Barnsley spilte uavgjort mot Stoke den 15.september, har det kun blitt et poeng for Barnsley på bortebane, da de spilte målløst mot nedrykksrival Peterborough i november. Foruten dette poenget, har det blitt ti bortetap, hvor Barnsley kun har scoret fem bortemål og sluppet inn nitten.

På lørdag ble Barnsley slått ut av FA-cupen, da de tapte 0-1 for Huddersfield på John Smith’s Stadium. I tredje runde vant Barnsley 5-4 over League Two laget Barrow, etter å ha avgjort hjemmekampen i ekstra omgangene. Foreløpig er dette manager Asbaghis eneste seier.

Lutons form:
Luton har vist stor form i det siste, og 0-2 tapet for Sheffield United på Bramell Lane i januar, er det eneste tapet Luton har på de siste åtte ligakampene. Det har blitt seiere mot Blackpool, Bournemouth, Reading, Bristol City og Swansea, mens det ble uavgjort mot Fulham og Blackburn. Fire av kampene har også vært «clean sheet».

I tillegg har Luton vunnet to FA-cupkamper i denne perioden, da de først vant 4-0 over Harrogate, mens de på lørdag vant 3-0 over Cambridge. Luton er dermed klar for femte runde i FA-cupen for første gang siden 2013, hvor Luton har blitt trukket til hjemmekamp mot Chelsea. De fleste husker sikkert at Luton i fjor ble slått ut av FA-cupen av nettopp Chelsea, men da ble kampen spilt på Stamford Bridge.

Før tirsdagens kamp, ligger Luton på niende plass med sine 42 poeng og med en målforskjell på pluss syv mål. Luton ligger tre poeng bak Huddersfield som ligger på sjette plass. Sammen med Nottingham, er Luton det sjette mestscorende laget i The Championship, da de har scoret 39 mål. Huddersfield, QPR, Bournemouth, Blackburn og Fulham har scoret flere mål, hvor alle fem lagene ligger foran Luton og Nottingham på tabellen.

Tre lag har spilt 27 kamper i The Championship, mens de andre lagene, inkludert Luton, ligger på 28 til 30 kamper spilt.

På hjemmebane har Luton nå spilt fire ligakamper på rad uten tap. Siste hjemmekamp mot Blackburn endte målløst, mens de to kampene før det, mot Bristol City og Bournemouth, endte begge med seier. Hjemmekampen før det, mot Fulham, endte 1-1. Før disse fire hjemmekampene, tapte Luton hjemmekampene mot Cardiff og Stoke. De eneste hjemmetapene som Luton har siden de tapte 0-5 for Birmingham i august. Totalt har Luton vunnet seks hjemmekamper, spilt fem hjemmekamper uavgjort, mens de har tapt tre hjemmekamper.

På lørdag vant som nevnt Luton 3-0 over Cambridge, som også ble sesongens 14. «clean sheet». Det var flere debutanter på Lutons lag, deriblant den nye keeperen og «leiesoldaten» Jed Steer, som debuterte med å ikke slippe inn mål mot Cambridge.

Friendly faces
Hos Luton er det flere som har spilt for Barnsley. James Bree spilte 50 kamper for Barnsley fra 2014 til 2017, mens Luke Berry spilte 31 kamper og scoret et mål i sesongen 2014/15. Elliot Lee ble hentet til Luton fra Barnsley etter å ha spilt seks kamper for Barnsley i 2016 /17 sesongen, mens Jordan Clark har syv kamper for Barnsley.

Lutons skadesituasjon:
Under pressekonferansen før tirsdagens kamp, kunne Nathan Jones meddele at både Luke Berry og Jordan Clark ville måtte stå over tirsdagens kamp. Gledelig er det at både toppscorer Elijah Adebayo og kaptein Sonny Bradley er klar til tirsdagens kamp.

Toppscorerne
Elijah Adebayo, som måtte stå over kampene mot Blackburn, Swansea og Cambridge, har scoret tolv mål denne sesongen, uansett turnering. Harry Cornick, som kom inn mot Swansea og fikk sitt andre innhopp etter å ha vært uten med skade i lengre tid, scoret et fantastisk mål mot Swansea, og har scoret åtte mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Luke Berry har scoret fem mål, i tillegg til å ha en målgivende pasning. James Bree har fem målgivende pasninger.

Luton må spesielt se opp for Cauley Woodrow som ifjor ble Barnsleys toppscorer med 15 mål. Hittil har Woodrow scoret fire mål for Barnsley, noe også Carlton Morris har gjort. Morris har forøvrig ikke spilt for Barnsley på en måned, men skal være klar til tirsdagens kamp.

Nice to know, need to know
Statistikken sier at det ganske sikkert blir en vinner på lørdag. Kun tre ganger på de siste 22 ligakampene har det endt uavgjort mellom Luton og Barnsley.

Siden 2002 har lagene møttes 15 ganger og 12 av disse 15 oppgjørene har endt med borteseier. To ganger har det endt uavgjort, mens Barnsleys 3-2 seier over Luton i 2018 er den eneste hjemmeseieren siden 2002.

Tirsdagens kamp kan du som vanlig streame med livebilder fra strømmetjenesten til iFollow, hvor Simon Pitts sitter ringside og kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!