Huddersfield T. – Luton Town

Søndag er det klart for nyttårsfotball, når Luton drar til Huddersfield Towns John Smith´s Stadium, for å forsøke å vinne sin tredje kamp på rad.

Byen Huddersfield

Huddersfield er en by med ca 163 000 innbyggere, som historisk er mest kjent for å være en stor markedsby. Etter at den lokale tekniske høyskolen ble oppgradert til Universitetet i Huddersfield, blir byen omtalt som en universitetsby. Byen Huddersfield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, og ligger omtrent 30 km sørvest for Leeds, mens Bradford er nærmeste naboby, 6,6 km sør for Huddersfield.

Huddersfield Town FC

Huddersfield Town Football Club ble stiftet i 1908, og ble valgt inn i The Football League i 1910. Ikke overraskende anses Leeds United og Bradford City som rivalklubbene til Huddersfield. Kampene mellom disse tre lagene kalles The West Yorkshire Derby.

John Smith’s Stadium

«The Terriers», som er kallenavnet til Huddersfield Town, spiller i dag hjemmekampene sine på John Smith’s Stadium, som er det offisielle sponsornavnet. Stadionanlegget som opprinnelig heter Kirklees Stadium, har en tilskuerkapasietet på 24 121 tilskuere. Frem til 1994 spilte klubben på banen Leeds Road, hvor tilskuerrekorden var 67 037 tilskuere fra sjette runde i FA-cupen i 1932.

Historie

Huddersfield Town var den første klubben i England som vant ligaen (det øverste nivået i Englend) tre år på rad. Dette skjedde i sesongene 1923/24, 1924/25 og 1925/26, og ble nummer to de to påfølgende sesongene. De tre stjernene i klubbens emblem, symboliserer de tre ligaseirene. Huddersfield Town har en FA Cup-seier fra 1922, og har i tillegg tapt fire finaler, henholdsvis 1920, 1928, 1930 og 1938. Laget var blant Englands beste i perioden frem til krigen, og med unntak av en sesong, spilte Huddersfield på øverste nivå frem til og med sesongen 1956/1957. Huddersfields beste prestasjon i ligacupen, kom i 1968 hvor de spilte seg frem til semifinalen.

Huddersfield var tilbake på øverste nivå i sesongen 1970/71, men rykket ned sesongen etter. Nå fulgte et langvarig opphold i de lavere divisjoner og med stadige økonomiske problemer. Bunnen ble nådd i 1975, da Huddersfield, som det første laget som har vunnet ligaen, befant seg på nivå 4. Oppholdet varte i fire sesonger. Laget spilte på nivå 2 fra 1983 – 1988 og 1995 -2001. I denne siste perioden ble det satset mye på å rykke opp til Premier League igjen, noe som på nytt førte klubben ut i alvorlige økonomiske problemer, og klubben var en periode satt under økonomisk administrasjon. Sesongen 2003/2004 var Huddersfield Town for andre gang nede på nivå 4, men denne gangen ble det med en enkelt sesong.

Fra 2008 begynte pilene å peke oppover igjen. Den lokale forretningsmannen Dean Hoyle, som har vært Huddersfield supporter siden 1979, kom inn i styret og overtok etterhvert eierskapet til klubben, som nå ble drevet etter en mer forretningsmessig modell. I 2011/12 ble det på nytt opprykk til Championship. De neste sesongene ble likevel en kamp for å overleve i divisjonen med plasseringer mellom 16. og 19. plass. Hoyle innså etter hvert at noe måtte gjøres for å bryte ut av denne situasjonen, som utvilsomt etterhvert ville ha brakt klubben tilbake til League One.

Høsten 2015 ble tysk-amerikanske David Wagner engasjert som ny hovedtrener. Wagner kom fra Borussia Dortmund, der han hadde vært trener for andrelaget. Jürgen Klopp, nåværende hovedtrener i Liverpool og Dortmunds tidligere hovedtrener, er en god venn av Wagner og deler samme fotballfilosofi.

Sommeren 2016 ble det hentet inn en rekke nye spillere til klubben, og mange fra nivå 2 i Tyskland. I tillegg ble det gjort avtale med Chelsea, Liverpool og Manchester City om lån av unge lovende spillere som trengte erfaring på Championship-nivå. Resultatene viste seg snart. Huddersfield holdt seg i toppen gjennom hele sesongen, og lå lenge an til direkte opprykk. Etter formsvikt på slutten av den ordinære ligasesongen, endte klubben på femteplass og var dermed klar for play-off.

I play-off ble det to ganger uavgjort mot Sheffield Wednesday, med seier på straffer, og deretter finale mot Reading på Wembley 29. mai 2017. Finalen endte 0-0 etter ekstraomganger. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen, og dermed var den gamle storklubben klar for Premier League for første gang, og øverste nivå for første gang siden sesongen 1971/1972.

Huddersfield i Premier League og manager kaos

I sin første sesong i Premier League, havnet Huddersfield på en 16. plass, fire poeng foran Swansea som rykket ned etter å ha havnet på 18. plass. 2018/19 sesongen ble en katastrofe for Huddersfield, og Huddersfield havnet desidert sist med sine 16 poeng. Nedrykket var klart allerede 30.mars, selv om det sto igjen seks serierunder av sesongen. Dette var tangering av rekorden til Derby og Ipswich som begge ble klare for nedrykk fra Premier League når det sto igjen seks serierunder. Huddersfield klarte kun å vinne tre ligakamper gjennom hele sesongen, og siste seier kom 26.februar hvor Huddersfield vant 1-0 over Wolverhampton. Allikevel må det nevnes at Huddersfield klarte et sterkt hjemmeresultat mot Manchester United i nest siste serierunde, hvor de klarte 1-1 mot Ole Gunnar Solskjærs menn.

Derby opplevde også å være var nedrykksklare når det sto igjen seks serierunder i 2007/08. De avsluttet sesongen med en seier som kom i sjette serierunde. Med andre ord spilte Derby 32 Premier League kamper på rad uten å vinne, og rykket ned med kun 11 poeng.

2018/19 sesongen ble som nevnt et antiklimaks for manager Wagner, som hadde fått Huddersfield tilbake til Premier League. Etter å ha spilt 22 kamper, og kun kapret 11 poeng (2 seiere, fem uavgjort og 15 tap), fikk Wagner sparken 14. januar 2019. Igjen hentet Huddersfield sin nye manager fra Borussia Dortmund, og igjen hentet Huddersfield andrelags treneren til Borussia Dortmund. Denne gang Jan Siewert.

Huddersfield startet 2019/20 sesongen i Championship veldig svakt. Etter kun å ha tatt et poeng mot QPR, og tapt mot Derby, Fulham Cardiff, Reading og league One laget Lincoln i Carabao cupens (ligacupen) første runde, fikk manager Siewert sparken. Da hadde manager Siewert ledet Huddersfield i 13 kamper på rad uten seier. Siewert fikk totalt 19 kamper som manager for Huddersfield, hvor tre av kampene endte uavgjort, mens de vant 1-0 mot Wolverhampton i februar. Mark Hudson, som egentlig var trener for U23 laget til Huddersfield, fikk ansvaret for å lede A-laget til ny manager kom på plass. Hudson var også midlertidig manager for Huddersfield når Wagner fikk sparken i januar.

9.september 2019 ble Danny Cowley ansatt som Huddersfields nye manager. Cowley kom til Huddersfield fra Lincoln, som i august 2019 slo ut Huddersfield fra Carabao cupen, og var «spikeren i kista» for Siewert. Foruten å slå ut Huddersfield av Carabao cupen, hadde Cowley stor suksess med Lincoln. I 2016 ledet Cowley Lincoln til seriemesterskap i National League (conference league/nivå fem), hvorpå det senere ble seriemesterskap i League two i april 2019. Cowley ledet også Lincoln når de vant EFL Trophy i april 2018. Dette er forøvrig Lincolns eneste besøk på Wembley.

Cowley hadde heller ingen suksess med Huddersfield, og Huddersfield var stort sett med i nedrykkskampen gjennom hele 2019/20 sesongen. I nest siste serierunde, den 17.juli, vant Huddersfield en overraskende 2-1 seier over West Bromwich, og sikret med det at Luton og Huddersfield også møttes i 2020/21 sesongen i The Championship.

Etter Koronapausen ledet Cowley Huddersfield til to seiere, tre poengdelinger og tre tap. Til tross for at Cowley ledet Huddersfield til ny sesong i The Championship, var ikke dette nok til at han også fikk lede Huddersfield i 2020/21 sesongen. 48 timer etter at Cowley hadde ledet Huddersfield til en overraskende seier over West Bromwich, fikk Cowley sparken den 19.juli, ni dager etter at Luton slo Huddersfield 2-0. Cowley ble erstattet av Carlos Corberan, som ble hentet fra trenerteamet i Leeds.

Corberan og Huddersfield avsluttet 2020/21 sesongen på en 20.plass, mens de i sommer avsluttet på en tredje plass. I play-off semifinalen vant Huddersfield over Luton, mens de tapte Play-off finalen over Nottingham Forest 0-1.

I juli sa Corberan opp sin jobb som Huddersfield manager, og i august tok han over som manager i Olympiakos.

Samme dag som Corberan sa opp sin jobb i Huddersfield, ansatte klubben Danny Schofield som klubbens nye manager. Etter kun å ha vunnet en kamp på de første åtte ligakampene, fikk Schofield sparken den 14. september. Førstelagstrenerne Paul Harsley og Narcis Pélach ledet kampen mot Cardiff den 17.september, før det ble klart at skotten Mark Fotheringham tok over manageransvaret den 28.september. Det betyr at det har vært 16 managere i Huddersfield siden 2012.

Huddersfield i playoff

Hele ni ganger har Huddersfield kvalifisert seg til Playoff, og i motsetning til Luton, har Huddersfield klart å rykke opp via Playoff, og det ved fire anledninger.

Første gang det skjedde var i 1995, hvor Huddersfield spilte seg frem til finalen i Second division (tredje liganivå), hvor Huddersfield vant 2-1 over Bristol Rovers. Den andre gang Huddersfield vant en playoff finale, var i 2004 og da i Third Division (fjerde liganivå). Denne gang ble Mansfield slått 4-1 på straffespark, etter at det sto målløst etter 120 minutter. Den tredje finalen ble spilt i 2012 i playoff finalen for League One (liganivå tre), hvor Sheffield United ble slått. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen 8-7, eter at denne finalen også endte 0-0 etter 120 minutter. Den fjerde playoff finalen som Huddersfield vant, var den tidligere nevnte finalen i 2017 i The Championship. Også denne finalen endte målløst etter 120 spilte minutter, men som Huddersfield vant 4-3 på straffer.

Huddersfield tapte 0-3 i playofffinalen i League One i 2011 mot Peterborough, i tillegg til playoffinalen i sommer.

Når det gjelder Luton, har ikke Luton vunnet noen playoff finale, selv om de har kvalifisert seg for playoff ved fem anledninger. To ganger har Luton spilt seg frem til finalen, men begge gangene har Luton tapt. Redaktør Thomas Møller har tidligere skrevet en utfyllende artikkel om Lutons playoffmareritt.

H2H

Luton og Huddersfield har møtt hverandre 31 ganger. 12 ganger har Luton vunnet, 11 ganger har Huddersfield vunnet, mens åtte ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i oktober på Kenilworth Road hvor kampen til slutt endte 3-3. Huddersfield tok ledelsen 1-0, før Elijah Adebayo utlignet til 1-1. Huddersfield tok ledelsen etter 30.minutters spill, før Adebayo igjen utlignet til 2-2. I det 45. minutt tok Luton ledelsen ved Jordan Clark, før Huddersfield utlignet til 3-3 i det 70. minutt.

Sist lagene møttes før det, var i våres i forbindelse med Play-off semifinalen. Første kamp som ble spilt på Kenilworth Road endte 1-1, hvor Sonny Bradley utlignet til 1-1 etter halvtimen. Motsatt oppgjør, som ble spilt på John Smith’s Stadium, endte 0-1 etter at Huddersfield scoret kampens eneste mål i det 82. minutt.

Sist lagene møttes til ligakamp før høstens 3-3 kamp på Kenilworth Road, var den 11. april i fjor på John Smith’s Stadium, hvor Huddersfield vant 2-0 etter å ha scoret begge sine mål i andre omgang. Dette var første gang Huddersfield vant over Luton, siden lagene møttes i en League One-kamp i mai 2008 hvor Huddersfield vant 1-0 på Kenilworth Road. Etter det har lagene møttes syv ganger, inkludert uavgjortkampen på Kenilworth Road i oktober. Luton har vunnet to av disse kampene, mens fem av kampen har endt uavgjort.

På John Smith’s Stadium har lagene møttes 15 ganger. Seks ganger har det endt med hjemmeseier, tre ganger har det endt uavgjort, mens Luton har vunnet seks ganger når de har besøkt Huddersfield.

Huddersfields form

Fjorårets Championship treer, sliter veldig i årets liga, og ligger tredje sist med sine 25 poeng. Mark Fotheringhams menn har derimot prestert noe bedre i det siste, og har som Luton, vunnet begge sine kamper i Romjulen.

På de siste seks kampene har Huddersfield tatt ti poeng, hvor de først vant 2-1 over QPR den 8.november, før ble det målløst mot Swansea som også var den siste kampen før VM-pausen. De to første kampene etter VM-pausen endte med tap, da de tapte 0-1 for Sheffield United og 0-2 for Watford. Romjulsprogrammet har gått bra for Huddersfield, da de først slo Preston 2-1 på boxing day, før de på torsdag vant 2-0 over Rotherham.

Selv om Huddersfield har tatt de fleste av sine poeng på hjemmebane denne sesongen, har Huddersfield prestert nokså middels når de har spilt foran sitt eget hjemmepublikum. 25 poeng på hjemmebane, er kun 13. plass når det gjelder hjemmetabellen.

På de siste fire hjemmekampene tapte først Huddersfield 0-2 for Sunderland, før de spilte målløst mot Swansea. Watford vant 2-0 i siste kamp før jul, før de på torsdag vant 2-0 over Rotherham. På de siste seks kampene har det blitt to seiere, tre tap og uavgjort mot Swansea.

Lutons form

Luton og Rob Edwards har virkelig prestert godt i romjulen, og står med seks poeng og full pott i kampene mot Norwich og QPR.

På de åtte siste kampene startet Luton med å spille uavgjort mot Sunderland og Reading. Deretter vant Luton 1-0 over Blackpool, før de tapte 0-2 for Stoke. Igjen ble det poengdeling, og denne gang mot Rotherham, før Rob Edvards debuterte med å tape 1-2 for Middlesbrough. Romjulsprogrammet har gått prikkfritt, da Norwich ble slått 2-1 på boxing day, og QPR ble slått 3-0 på torsdag.

Torsdagens seier var forøvrig Lutons første seier på bortebane over QPR siden 1984. Det er også gode poeng at torsdagens seier var Rob Edvards første «clean sheet» som Luton Manager, samt at Luton nå har scoret først i alle de tre kampene han har ledet Luton.

Luton har hittil vunnet seks bortekamper denne sesongen, mens to av kampene har endt uavgjort. Lenge var det kun Bristol City og Watford som var de eneste lagene som hadde forsvart sin egen hjemmebane når Luton kom på besøk, men både Nathan Jones sin siste bortekamp og Rob Edwards debutkamp, endte med tap. Heldigvis endte torsdagens festforestilling med 3-0 seier over QPR. På de siste ti bortekampene har Luton vunnet seks kamper, spilt en uavgjort og tapt tre kamper.

Skadesituasjon

På torsdag, for litt over en uke siden, ble det holdt pressekonferanse før juleprogrammet. Vi har alle fått med oss at Dan Potts og Cauley Woodrow er tilbake, og begge har så til de grader bidratt!!

Tidligere er det meldt at kaptein Sonny Bradley vil være ute med sin kneskade til over nyttår, en kneskade som Bradley pådro seg i den målløse kampen mot Reading den 1. november. Det har ikke lykkes å innhente noen ny informasjon rundt nye skader i Luton troppen før søndagens kamp, og det er derfor vanskelig å gi ny og oppdatert informasjon rundt Henri Lansbury og Reece Burke.

Simon Pitts hadde heller ikke full oversikt over skadesituasjjonen til Luton før søndagens kamp, men trodde at Dan Potts, som ble byttet ut i kampen mot QPR, ble byttet ut for å spare han. Adebayo ble benket mot QPR grunnet en mindre skade, men Pitts trodde og håpet at Adebayo ville være klar igjen til kampen mot Huddersfield.

I kampen mot Norwich fikk Gabriel Osho tildelt to gule kort, og dermed marsjordre i det 80. minutt. Pits kunne bekrefte at Osho også ville måtte stå over kampen mot Huddersfield, da to røde kort på en sesong gir to kampers karantene.

Toppscorerne

Carlton Morris scoret to fantastisk flotte mål mot QPR, som også var de første scoringene til Morris siden han scoret mot Sunderland den 29.oktober. Med sine to scoringer mot QPR har Morris scoret 10 mål. Elijah Adebayo har scoret tre mål, men har ikke scoret siden 3-1 seieren over QPR. Alan Campbell, Luke Freeman, Jordan Clark og Luke Berry har scoret to mål, hvor den målfarlige og effektive midtbanespilleren Luke Berry, har scoret sine to mål på fem kamper.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine fem assists. Jordan Clark har tre målgivende pasninger, mens Fred Onyedinma, James Bree, alfie Doughty og Harry Cornick har alle 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er 21 av Lutons mål registrert med assists av Lutons 29 mål, hvilket betyr at de andre åtte målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

Hos Huddersfield er det Jordan Rhodes som er klubbens toppscorer med fem mål, mens Danny Ward har scoret tre mål hver. Serba Thomas er klubbens «servitør» med sine seks scoringer, mens Jack Rudoni har tre assists.

Også i oktober gikk Luton inn i kampen mot Huddersfield med god selvtillit etter å ha vunnet to kamper på rad («back to back Win»). Den gang endte kampen mot Huddersfield 3-3. Om Luton slår Huddersfield på 1. nyttårsdag, kan dermed Luton innkassere sesongens første trippelseier på rad. Om det skjer, kan du få med deg live ved å streame kampen fra iFollow tjenesten kl 1600 skandinavisk tid. Simon Pitts vil ta turen for å kommentere kampen, sammen med potensielt 1 226 Luton supportere!!

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!