Cambridge United – Luton Town

Lørdag kl 1830 er det klart for TV-kamp og fjerde runde i FA-cupen. Luton besøker Cambridge United og Abbey Stadium, som er hjemmebanen til et lag som identifiserer Luton som et av sine rivallag. Luton trenger ikke å dra langt for å spille lørdagens kamp, da Abbey Stadium ligger 67 kilometer vestover for Kenilworth Road. Cambridge overrasket stort i tredje runde, da de slo ut selveste Newcastle ved å vinne 1-0.

Cambridge by
Cambridge er en av Englands største universitetsbyer og ligger i Cambridgeshire. Cambridge, med sine 110 000 innbyggere, er også administrasjonsby i grevskapet. Byen ligger omkring 80 km nord for London og ligger i hjertet av Silicon Fen. Silicon Fen er navnet på et område rundt Cambridge hvor noen av Storbritannias viktigste høyteknologiske bedrifter og laboratorier holder til. Universitetet i Cambridge er det nest eldste universitet i den engelskspråklige verden. Hele 96 Nobelpriser er blitt vunnet av folk tilknyttet universitetet.

Cambridge United og historie
Cambridge United ble stiftet i 1912 som Abbey United. I 1949 ble klubben profesjonell, men skiftet først navn til Cambridge United i 1951. De ble valgt inn i The Football League i 1970.

Cambridge har et stort fokus på rekruttering, og har ett av de aller beste fotballakademiene i England. Juniorlaget til Cambridge United vinner svært ofte nasjonale cuper og turneringer de deltar i. Juniorlaget deltar ikke i ligasystemet, nettopp for å kunne reise rundt for å spille mot europeiske lag.

Beste ligaresultat oppnådde Cambridge i 1990/91 sesongen, da de endte på 5. plass i den gamle 2.divisjonen (nivå 2). Cambridge kvalifiserte seg for play-off til øverste nivå, men tapte Play-off semifinalene 1-6 sammenlagt mot Leicester.

I 2013/14 klarte endelig Cambridge å rykke opp fra Conference league. Opprykket skjedde ved at Cambridge ble nummer to og kvalifiserte seg til Play-off. I semi-finalen vant Cambridge 2-1 over Halifax Town, før de vant 2-1 over Gateshead i Play-off finalen på Wembley.

Samme sesong vant Cambridge FA Trophy, da de vant 4-0 over Gosport Borough på Wembley. Cosport Borough spilte da på nivået under Cambridge, på nivå seks.

Cambridge spilte i League Two frem til 2020/21 sesongen, da Cambridge rykket opp til League One etter å ha blitt nummer to i League Two. Opprykket ble sikret på sesongens siste dag, etter å ha vunnet 3-0 over Grimsby.

Det beste Cambridge har klart i FA-cupen, er at de både i 1989/90 og 1990/91 klarte å spille seg frem til kvartfinalen.

Abbey Stadium/rivalisering
Abbey Stadium sto ferdig i 1932 og har siden da vært hjemmebanen til fotballklubben Cambridge United. Stadionanlegget har i dag en kapasitet på 8127 tilskuere, mens rekorden er på 14 000 tilskuere. Rekorden ble satt i en treningskamp mot Chelsea 1. mai 1970, da flomlysanlegget på banen ble tatt i bruk for første gang.

Hovedrival til Cambridge er Peterborough. Dog har også kampene mellom Luton og Cambridge blir regnet som en klassiker av flere grunner. Blant annet ligger klubbene nokså nær hverandre geografisk, da det tar bare en time for klubbene å reise til hverandres stadion. De fleste som har fulgt Luton de siste årene, vet også at Cambridge og Luton knivet lenge om å vinne Conference league i 2013/14 sesongen, noe Luton etter hvert avgjorde overlegent.

Kampene mellom Luton og Cambridge hadde også en ekstra dimensjon inntil høsten 2015, da Cambridge ble ledet av den tidligere Luton manageren Richard Money. Money var manager for Luton fra 2009 til 2011, før han fikk sparken. Money ble ansatt som manager i Cambridge i 2012, før han fikk sparken i Cambridge i november 2015 og ble erstattet av Shaun Derry.

H2H
Luton og Cambridge har møtt hverandre 41 ganger. Luton har vunnet seksten ganger, Cambridge har vunnet ni, mens 16 ganger har det endt uavgjort. Når det gjelder tilgjengelig statistikk, foreligger det kun statistikk tilbake fra 1978. Da viser statistikken at Luton har vunnet 11 ganger, Cambridge har vunnet ni ganger, mens det har endt uavgjort seks ganger.

Siste møte mellom Luton og Cambridge ble spilt i mars 2018 på Abbey Stadium. Kampen, som ble spilt i League Two, endte 1-1 etter at James Collins ga Luton ledelsen i første omgang. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road ble spilt i november 2017. Luton vant hele 7-0 hvor Danny Hylton scoret hat trick, Elliot Lee scoret to mål, mens Olly Lee og Dan Potts scoret et mål hver. 0-7 tapet mot Luton i 2017, er forøvrig klubbens største ligatap noensinne. Foruten Hyltons hat-trick, huskes kampen spesielt for Olly Lees mål som var av det spektakulære slaget, da Olle Lee scoret sitt mål fra egen banehalvdel.

Sist Cambridge vant over Luton, var i januar 2015 på Abbey Stadium. Cambridge vant 2-1 i en kamp som også da var en kamp i FA-cupen, dog i tredje runde. Etter det har lagene møttes syv ganger frem til uavgjort kampen i 2018, hvor Luton har vunnet fem kamper, samt at to av kampene har endt uavgjort.

Siden 1978 har Luton besøkt Abbey Stadium 13 ganger. Fem ganger har Luton vunnet, fire ganger har Cambridge vunnet, mens fire ganger har det endt uavgjort.

Cambridge form
Cambridge ligger i dag på 13. plass i League One med sine 37 poeng. Det er 13 poeng opp til Oxford på sjette plass, mens det er ni poeng ned til Morecambe som ligger 21.plass og første nedrykks plass.

På tirsdag tapte Cambridge 0-2 for Bolton, når Cambridge besøkte University of Bolton Stadium. Før tapet mot Bolton, spilte Cambridge fem kamper på rad uten å tape. To av kampene endte uavgjort, mens tre av kampene endte med seier.

På hjemmebane er Cambridge ubeseiret etter nyttår, da de har spilt tre kamper på rad uten å tape på Abbey Stadium. Først spilte Cambridge målløst mot Portsmouth, før de vant over Doncaster og Crewe. Totalt har Cambridge vunnet fem kamper på Abbey Stadium, mens seks kamper har endt uavgjort. Fire kamper har endt med hjemmetap.

Cambridge har kommet seg frem til fjerde runde ved at de i første runde slo ut League Two laget Northampton 3-1 på Abbey Stadium. I andre runde møtte Cambridge igjen et League Two lag, da de denne gang møtte Exeter City på Abbey Stadium. En kamp som Cambridge vant 2-1. Åttende januar dro Cambridge til Newcastle og St. James Park, hvor Cambridge vant en imponerende 1-0 seier.

Lutons form
På tirsdag vant Luton en imponerende 1-0 seier over Swansea på deres hjemmebane Swansea.com Stadium, som gjør at Luton rykket opp til niende plass i The Championship, tre poeng bak West Brom som ligger på sjette plass. Dette var sesongens 13. «clean sheet» for Luton, og James Shea sitt sjette av 11 mulige.

Det gjør at Luton kun har tapt mot Sheffield United på de siste åtte kampene, da de tapte 0-2 på Bramell Lane nå i januar.

Det startet med 3-0 seier over Blackpool i desember, før det ble 1-1 mot Fulham på Craven Cottage en uke senere. Så fikk Luton en ufrivillig corona pause, før Luton vant 4-0 over Harrogate Town i tredje runde i FA-cupen. Neste utfordring var Bournemouth som kom på besøk på Kenilworth Road, hvor Luton vant en imponerende 3-2 seier. Så besøkte Luton Reading, som Luton også vant, men denne gang 2-0. Så fulgte tapet mot Sheffield United, før Bristol City besøkte Kenilworth Road, en kamp som Luton vant 2-1. Sist lørdag fikk Luton besøk av Blackburn, en kamp som endte målløst, før Luton på tirsdag dro til Wales for å vinne 1-0 over Swansea.

På de siste fem bortekampene, har Luton vunnet tre bortekamper, spilt uavgjort mot Nottingham og tapt for Sheffield United.

Skader
På torsdagens pressekonferanse forklarte Nathan Jones om hvorfor trioen Sonny Bradley, Jordan Clark og Elijah Adebayo ikke var med i troppen mot Swansea. Sonny Bradley skal ha blitt far i helgen som var, og Nathan Jones utelukket ikke på pressekonferansen at Bradley skulle få enda litt mer tid med sin familie denne helgen. Jordan Clark er nær å være skadefri, mens Adebayo er skadefri, men ble hvilt mot Swansea.

Nathan Jones var klar på at om mulig, ville flere av spillerne som spiløyte mot Swansea, bli hvilt mot Cambridge. ALlikevelø var Nathan Jones klar på at det ville bløi en tøff kamp mot Cambridge, og at han ville stille et meget sterkt lag på lørdag. Blant annet spekuleres det i om Elliot Thorpe vil kunne få sin debut for Luton på Abbey Stadium.

Toppscorerne
Elijah Adebayo, som har måttet stå over kampene mot Blackburn og Swansea, scoret sitt tolvte mål mot Bristol City, og er fortsatt Lutons toppscorer. Harry Cornick, som kom inn mot Swansea og fikk sitt andre innhopp etter å ha vært uten med skade i lengre tid, scoret et fantastisk mål mot Swansea, og har scoret åtte mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Luke Berry har scoret fem mål, i tillegg til å ha en målgivende pasning. James Bree har fem målgivende pasninger.

For Cambridge er det Joe Ironside som er klubbens toppscorer med sine 13 mål. Sam Smith har scoret 10 mål.

For første gang siden 2013, deltar Luton i femte runde i FA-cupen. Luton er tildelt 1473 billetter på Abbey Stadium, hvor alle er solgt. Lørdagens kamp kan ikke streames med livebilder fra iFollow, da kampen blir sendt direkte på BBC, samt på norske TV kanaler. Kampen har avspark kl 1830 norsk tid og blir sendt direkte på Vsport1, samt at den kan streames live fra VIAPLAY plattformen. VIAPLAYs kommentator er Arnstein Frilling, mens Simon Pitts har bekreftet at han vil kommentere kampen via radiostream på iFollow.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!