Coventry City – Luton Town

Luton er inne i et heftig kampprogram, hvor de skal spille syv kamper på tre uker, hvor fire av kampene er unnagjort. På tirsdag gikk Luton «på hodet» ut av FA-cupen, etter at de tapte 0-3 for League Two laget Grimsby. Første mulighet for å rette opp inntrykket kommer på lørdag, da Luton drar til Coventry for å besøke deres hjemmebane The Coventry Building Society Arena.

 

Coventry

Byen Coventry ligger i den engelske regionen Vest- Midlands, omtrent tre mil øst for Birmingham. Coventry er i dag den tiende største byen i England og den trettende største i Storbritannia. Byen er også den nest største byen i regionen West Midlands etter Birmingham, med en befolkning på 337 400 i 2014. Bortimot en halv million mennesker lever innenfor 16 km av Coventrys bysentrum.

 

Coventry City FC

Coventry City Football Club ble stiftet i 1883, og ble valgt inn i The football league i 1919.

 

Coventrys historie

Coventry City spilte sammenhengende på øverste nivå i England fra 1967 til de rykket ned til Championship i 2001. I 2001 var det kun Arsenal, Everton og Liverpool som sammenhengende hadde spilt lengre på øverste nivå i England. Etter nedrykket til Championship i 2001, har det vært mange tunge år med skuffende resultater både økonomisk og sportslig.

I 2007 var Coventry nær ved å havne under administrasjon. 20 minutter før tidsfristen gikk ut, ble klubben solgt til et selskap som umiddelbart satte i gang store sparetiltak. Klubben fortsatte uten sportslig suksess og ble heller ikke tilført frisk kapital. De ”trange tidene” fortsatte.

Etter å ha vært nær nedrykk fra Championship flere sesonger på rad, var det klart at Coventry rykket ned til League One etter 2011/12 sesongen. Det gjorde Coventry etter å ha havnet på 23. plass, åtte poeng fra 21. plass som ville gitt fornyet kontrakt. Coventry skulle spille på nivå tre for første gang siden 1963/64 sesongen.

Krisen fortsatte året etter, da Coventry ble trukket ti poeng på grunn av at klubben ble satt under administrasjon midt i 2012/13 sesongen. Coventry ble igjen trukket ti poeng før 2013/14 sesongen skulle starte, men klarte å unngå nedrykk, da de avsluttet sesongen på en 15.plass. I 2016/17 sesongen toppet nedturen seg ved at Coventry havnet på 23.plass i League One og rykket ned til League Two. For øvrig var det første gang Coventry spilte på fjerde nivå siden 1959. Coventry var elleve poeng fra 20. plassen som ville gitt fornyet kontrakt i League One.

2017/18 sesongen, var Luton og Coventry de eneste lagene i League Two som hadde hvert sitt ”Major trophy” i ”moderne tid”. Luton vant ligacupen i 1988, mens Coventry vant FA cupen i 1987 etter at de slo Tottenham 3-2 på Wembley. Samme år vant Coventry FA Youth Cup. Coventry er et av fem lag som har vunnet FA cupen og FA Youth cup samme år.

I utgangspunktet ville seier i FA cupen gitt Coventry plass i UEFA cupen. Men i 1988 fikk ikke lag fra England delta i UEFA cupen. Derimot deltok Coventry i UEFA cupen i 1970/71 sesongen, da de havnet på sjette plass på øverste nivå i 1969/70 sesongen. Coventry ble slått ut i andre runde av Bayern München. Sjette plassen i 1969/70 sesongen på øverste liga nivå, er Coventrys beste ligaplassering noensinne.

Som nevnt, i 2017/18 sesongen spilte Coventry i League Two sammen med Luton. Luton rykket direkte opp til League One, etter å ha blitt nummer to. Coventry havnet på sjette plass i League Two og kvalifiserte seg for Play-off. I semi-finalen vant Coventry 5-2 sammenlagt over Notts County, før de vant 3-1 i Play-off finalen mot Exeter.

Sesongen etter havnet Coventry på åttende plass i Legue One, mens Luton vant ligaen og gjorde et «back to back» opprykk til Championship. Sommeren 2020 ble Coventry ligamestere i League One, og rykket opp til The Championship, fem poeng foran Rotherham, og åtte poeng foran Wycombe som havnet på tredje plass. Dette etter omregning, ettersom League One ble stanset grunnet Korona pandemien.

I sin første sesong i The Championship, avsluttet Coventry sesongen på en 16.plass, syv poeng bak Luton som avsluttet på 12. plass. Coventry var 12 poeng bedre enn Wycombe, som til slutt avsluttet på 22. plass.

I sommer avsluttet Mark Robins (vært Coventrys manager siden 2017) og Coventry på en tolvte plass, elleve poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

 

The Coventry Building Society Arena

«The Sky Blues», som er kallenavnet til Coventry City, er endelig tilbake på sin egentlige hjemmebane, The Coventry Building Society Arena (nytt sponsornavn, som tidligere het Ricoh Arena). Frem til og med sommeren 2021, spilte Coventry sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium i Birmingham (st Andrews), som også er hjemmebanen til Birmingham City.

Inntil mai 2019, var nevnte Ricoh Arena i Coventry, Coventrys hjemmebane. Coventry leide Ricoh Arena av rugbyklubben Wasps, som overtok eierskapet av stadionanlegget i november 2014. Ricoh Arena-navnet ble kjøpt opp av hovedsponsor av stadionanlegget i 2005, som var den Japanske elektrogiganten Ricoh, som i utgangspunktet hadde en ti-års avtale på sponsornavnet. Dette sponsornavnet ble imidlertid beholdt helt frem til sommeren 2021, da Coventry Building Society skrev under på en ti-års avtale om sponsornavnet The Coventry Building Society Arena.

Som følge av sportslig nedturer og en meget anstrengt økonomi, ble det nødvendig for Coventry å sette inn sparetiltak for å klare å overleve. Blant annet var leieprisen på Ricoh Arena altfor høy, og klubben så ingen annen utvei enn å reforhandle leieprisen med det daværende eierselskapet av Ricoh Arena. De kom aldri til enighet, og det hele endte med at før 2013/14 sesongen flyttet Coventry City 45 km østover til Sixfield Stadium, som er hjemmebanen til Northampton Town FC.

Løsningen ble imidlertid kun for en sesong, ettersom Ricoh Arena ble kjøpt opp av rugby klubben Wasps. Coventry City ble enige med de nye eierne og flyttet tilbake til Ricoh Arena til 2014/15 sesongen. Det ble inngått en to-års avtale, som igjen ble fornyet med to nye år.

I juni 2019, ble det klart at eierne av Coventry City (Joy Seppala (Otium Entertainment Group)) og Wasps, ikke hadde klart å bli enige om ny leieavtale på Ricoh Arena. Coventry kom til enighet med Birmingham City om at de kunne spille sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, med en opsjon på at Coventry kunne få spille sine hjemmekamper i ytterligere to år om det ble nødvendig.

Sommeren for to år siden, ble det klart at Coventry hadde inngått et samarbeid med The University of Warwick, hvor planen var å bygge et nytt stadionanlegg på området til universitetet som ligger like utenfor Coventry. Derimot, i mars i fjor, ble Wasps og Coventry City enige om en ti-års lang leieavtale, slik at Coventry City endelig kunne spille sine hjemmekamper igjen på deres opprinnelige hjemmebane. I leieavtalen er det derimot skrevet inn en klausul som sier at om Coventry City får bygd et nytt stadionanlegg på området til University of Warwick, kan de bryte leieavtalen og ta i bruk sitt nye stadionanlegg.

The Coventry Building Society Arena har i dag en kapasitet på 32 753 tilskuere, hvor rekorden er på 32 019. Rekorden ble satt i mai 2015 i en rugbykamp mellom Wasps og Leicester Tigers.

Fra 1899 var Highfield Road Stadium hjemmebanen til Coventry City. Highfield Road var for øvrig det første stadionanlegget i England som var et såkalt ”all-seater stadium”. Dette skjedde i 1981. Anlegget hadde en kapasitet på 23 489 tilskuere når det ble revet i 2006, som følge av at Coventry flyttet til Ricoh Arena i 2005.

 

Rivaler

Coventrys rivaler er klubber som ligger rundt eller nært til Coventry. De argeste er Aston Villa og Leicester, mens det er litt mindre rivalisering mot Birmingham, Wolverhampton, West Bromvich og Northampton.

 

H2H

Luton og Coventry har møtt hverandre 87 ganger, hvor Luton har vunnet 27 ganger, 18 ganger har det endt uavgjort, mens Coventry har vunnet 41 ganger.

Sist lagene møttes var den 14.september på Kenilworth Road. Kampen endte 2-2, etter at Carlton Morris ga Luton ledelsen to ganger i løpet av de første 15 minuttene. Det sto 2-1 til det var spilt 62 minutter, hvor Coventry utlignet til 2-2.

Sist lagene møttes i Coventry, var i en utsatt kamp den 8.mars i fjor. Luton vant 1-0 etter at Elijah Adebayo scoret kampens eneste mål i det 38. minutt. Dermed sikret Luton et «back to back win», ettersom Luton også vant kampen i september 2021 på Kenilworth Road. Luton «kjørte over» Coventry og vant hele 5-0, hvor Lutons mål ble scoret av toppscorerne Elijah Adebayo (2 mål), Harry Cornick (2 mål), og Luke Berry (et mål).

Uavgjortresultatet i høst, gjør at Luton ikke har tapt for Coventry på åtte kamper, da Luton har vunnet fire av de siste syv kampene, mens de fire andre har endt uavgjort. Sist Coventry slo Luton var i oktober 2017, hvor Coventry vant 3-0 på Kenilworth Road.

Selv om Luton ikke har tapt i Coventry på de fire siste kampene, er Coventry en by som Luton sjeldent har klart å få med seg tre poeng ifra på sine 41 besøk. Luton har kun klart å vinne fem ganger i Coventry, mens Coventry har vunnet 27 ganger på eget gress. Ni ganger har det endt likt mellom Luton og Coventry i Coventry.

 

Coventrys form

Coventry fikk en noe merkelig, men også en veldig tung start på årets sesong i The Championship. De første hjemmekampene til Coventry ble utsatt på grunn av at deres gressteppe på hjemmebanen Coventry Building Society Arena var i elendig forfatning. Dette da anlegget ble brukt i syv rugbykamper i Commonwealth Games, noe gressmatten ikke tålte og måtte derfor byttes. Derfor spilte Coventry kun en hjemmekamp på de første syv ligakampene.

På disse syv første ligakampene, klarte Coventry kun å ta tre poeng som de fikk i tre uavgjortkamper, inkludert 2-2 kampen mot Luton den 14.september. Første seier kom i sesongens andre hjemmekamp, som ble spilt den 1.oktober hvor Coventry slo Middlesbrough 1-0.

1-0 seieren over Middlesbrough ble starten på en god periode på 15 kamper, hvor Coventry vant ni kamper, spilte uavgjort i tre kamper, mens de tapte tre kamper. Blant annet ble West Brom, Watford, Blackburn og Sheffield United slått i denne perioden.

Derimot har Coventry hatt en noe tyngre periode siden de tapte 1-3 for Sheffield United på «Boxing Day». Kampen etter endte målløst mot Cardiff, før det ble 1-1 mot Bristol City på 1. nyttårsdag. Den 14. januar ble det 0-1 tap for Burnley, før det helgen etter ble 2-4 tap for Norwich. I siste ligakamp i januar, kom det endelig en seier igjen, da Huddersfield ble slått 2-0. Forrige fredag ble det 0-1 tap for West Brom.

Mark Robins menn ligger dermed på 15. plass med sine 38 poeng, 10 poeng bedre enn Huddersfield som ligger på 22.plass. Det er seks poeng opp til West Brom som ligger på sjette plass, og ti poeng opp til Luton som ligger på fjerde plass.

Coventry ble også slått ut av FA-cupen, da de den 7. januar ble slått ut ved å tape 3-4 for det Walisiske laget Wrexham, som til daglig spiller i Vanarama National League (nivå fem).

Som nevnt ble de første hjemmekampene til Coventry utsatt, men er nå «tatt inn igjen». I perioden 1. november til 1.januar, spilte Covenrty syv hjemmekamper på rad uten å tape. Det startet med hjemmseier over Blackburn, før Wigan ble slått 2-0 en uke senere. Den 12. november ble QPR slått på hjemmebane, før det ble 3-3 mot Swansea i første kamp etter landslagspausen. Den 21. desember ble West Brom slått 1-0, før det ble målløst mot Cardiff på femte juledag. Hjemmekampen mot Bristol City på første nyttårsdag endte 1-1. 3-4 tapet mot Wrexham i FA-cupen var også en hjemmekamp, før Norwich vant 4-2 over Coventry den 21. januar. Siste hjemmekamp ble spilt den 28. januar mot Huddersfield, en kamp om Coventry vant 2-0.

Inkludert FA-cup tapet mot Wrexham, har Coventry vunnet fem av de siste ti hjemmekampen, tapt to kamper og spilt tre kamper uavgjort på eget gress.

 

Lutons form

Som nevnt innledningsvis, tapte Luton FA-cupkampen mot Grimsby på tirsdag, som også var det første tapet på fem kamper. Vi må tilbake til 14.januar dor å finne sist Luton tapte, da Luton tapte 2-3 for West Brom. De to kampene etter var begge mot Wigan, hvor Luton først vant omkampen i FA-cupen 2-1, før de fire dager senere vant ligakampen 2-0. FA-cupkampen mot Grimsby endte deretter 2-2, Før Cardiff ble slått 1-0 tre dager senere. Også Stoke ble slått 1-0 for en uke siden, før Luton altså tapte 0-3 for Grimsby på tirsdag.

Også de fire kampene før tapet mot West Brom endte uten tap, da Luton vant tre kamper på rad før de spilte uavgjort mot Wigan i FA-cupen. Rob Edvards har ledet Luton i 13 kamper, og etter at Rob Edvards ble manager for Luton, har Luton vunnet syv kamper, spilt tre uavgjort og tapt tre kamper. Fire av disse 13 kampene har endt med «clean sheets», hvor tre av disse fire er de tre siste ligakampnene som Luton har spilt. Nathan Jones ledet Luton i 22 kamper denne sesongen, og klarte åtte «clean sheets» før han dro til Southampton.

Etter at Rob Edvards tok over som manager, har Luton spilt seks bortekamper, uansett turnering. Luton tapte debutkampen til Rob Edvards mot Middlesbrough, mens de fire neste bortekampene endte med seier, henholdsvis mot QPR, Huddersfield og to ganger mot Wigan. På tirsdag tapte også Luton i FA-cup omkampen mot Grimsby. I ligaen har Luton vunnet de tre siste bortekampene i ligaen.

Før lørdagens kamp ligger Luton på fjerde plass med sine 48 poeng, som også er likt med Middlesbrough som ligger på tredje plass, men med fire mål bedre målforskjell. Derimot har Luton en kamp mindre spilt enn Middlesbrough, noe de også har i forhold til Watford som ligger på plassen bak Luton, men med tre poeng mindre enn Luton. West Brom ligger på sjette plass med 44 poeng, noe også Blackburn har, men på plassen bak West Brom.

 

Nordmenn i Coventry

Tre nordmenn har ikledd seg den lyseblå drakten til Coventry. Den første nordmannen som spilte for Coventry, var Trond Egil Soltvedt. Daværende Coventrymanager, Gordon Strachan, kjøpte Soltvedt fra Rosenborg i juli 1997. Soltvedt spilte 57 kamper og scoret tre mål for Coventry, før han i august 1999 signerte for Southampton.

Gordon Strachan hentet enda en nordmann, da han i 1999 hentet Runar Normann fra Lillestrøm. Normann fikk 13 kamper for Coventry og scoret et mål på sine fire år han var i Coventry.

Den norske stopperen, Leo Østigård, var på utlån fra Brighton Hove & Albion til Coventry i 2020/21 sesongen. Østigård spilte 39 kamper for Coventry, og scoret tre mål.

 

Skader

Det har ikke vært holdt noen pressekonferanse før lørdagens kamp. Men vi konstaterer at Sonny Bradley er tilbake i trening, men trener ennå ikke sammen med de andre lagkameratene. Henri Lansbury er også skadefri og trener for fullt med laget. Han har derimot kun trent en uke med laget, og er fortsatt «kamprusten». Det er også usikkert om Dan Potts vil være klar til lørdagens kamp, etter at han fikk en kneskade på trening i forkant av hjemmekampen mot Cardiff. Gledelig er det også å konstatere at både Glen Rea og James Shea er tilbake i trening fra sine skader.

 

Toppscorerne

Carlton Morris har scoret flest mål for Luton denne sesongen med sine 11 mål, mens Elijah Adebayo har nå scoret i fem kamper på rad før 0-3 tapet mot Grimsby, og har totalt scoret åtte mål denne sesongen, uansett turnering. Jordan Clark har scoret tre mål denne sesongen, mens Harry Cornick endte med to mål for Luton, ettersom han gikk til Bristol City på «deadline day». Reece Burke, Alan Campbell, Luke Freeman og Luke Berry har også scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists, uansett turnering. James Bree og Alfie Doughty har fire målgivende, mens Jordan Clark og Harry Cornick har tre målgivende pasninger.

For Coventry er det svensken Viktor Gyökeres som er klubbens toppscorer med 13 mål, uansett turnering. Gustavo Hamer og Jamie Allen har scoret fem mål, uansett turnering. Viktor Gyökeres har fire assists, mens Callum O´Hara og Gustavo Hamer har tre assists, uansett turnering.

 

Nice to know, need to know

I perioden 1931 til 1986 besøkte Luton Coventry 19 ganger uten å vinne.

 

Luton er blitt tildelt 2000 billetter til lørdagens kamp, som du som vanlig kan streame med livebilder fra iFollow tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig!

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!