Bristol City – Luton Town

Lørdag ble det et 0-1-tap mot Preston, som også vant sin første kamp på Kenilworth Road på seks forsøk, og fikk sin første seier mot Luton siden 1999. Tirsdag drar Luton til Bristol for å besøke Kal Naismith og Bristol City, og tar fatt på den første av to bortekamper i sørvestlige Storbritannia denne uken, da Luton på lørdag skal krysse den Walisiske grensen og besøke Swansea.

Bristol by

Bristol er en by i det sørvestlige England og ligger i regionen Sørvest-England. Byen ligger ved elven Avon, nær grensen til Wales og har ca 463 000 innbyggere. Byen ligger omtrent 14 mil sør for Birmingham og sju mil øst for Cardiff. Byen har en Katedral og to universiteter som benevnes som university of Bristol og The university of the West of England. Byen er også kjent for sin elektronikk og luftfarts industri. I 2014 og 2017 ble Bristol kåret av «The Sunday Times» til Storbritannias beste by å bo i.

 

Bristol City

Bristol City ble stiftet i 1897, og ble valgt inn i The Football League i 1901. Klubben hadde sin beste periode fra 1906 til 1911, hvor de spilte på det øverste nivået i det engelske ligasystemet, som også er eneste gang Bristol City har spilt på øverste liganivå.

I 1906/07 sesongen debuterte Bristol City på øverste nivå med en andre plass i ligaen, som også er klubbens beste plassering noensinne. Bristol City var finalist i FA cupen i 1909, mens de har klart å spille seg frem til semifinalen i Ligacupen ved to anledninger. Henholdsvis i 1971 og 1989. I sommer avsluttet Bristol City på 17. plass i The Championship, med solid margin til 22. plassen, og 20 poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

Foran fjorårets sesong ble Dean Holden ansatt som permanent manager i Bristol City, etter at Lee Johnson fikk sparken. Holden fikk sparken i februar i år etter å ha ledet Bristol City i seks tap på rad, og ble erstattet av Nigel Pearson, som sist var manager i Watford. Nigel Pearson er fortsatt manager i Bristol City.

 

Rivaler

Bristol City er for tiden ”storebror” i byen Bristol, da de ligger to liganivå over ”lillebror” og byrival Bristol Rovers. Bristol Rovers rykket ned til League Two etter 2020/21 sesongen, da Rovers ble sist i League One. Derimot klarte Bristol Rovers å rykke rett opp igjen etter å ha blitt nummer tre i League Two. Bristol Rovers hadde like mange poeng og lik målforskjell som Northampton på fjerde plass, men havnet på tredje plass ved å ha scoret 71 mål, mens Northampton scoret 60 mål.

«The Bristol Derby» er i en kåring kåret til det åttende mest intense rivaloppgjør i England. Både Rovers og City har slitt med hooligans, og det har skjedd mer enn en gang at disse rivaloppgjørene har endt med stygge episoder mellom klubbenes supportere.

Cardiff city er også en av de store rivalene til Bristol City, akkurat som Cardiff er rivaler til Bristol Rovers. Cardiff ligger som nevnt syv mil øst for Bristol, men som kjent i Wales. Kampene mellom Bristol lagene og Cardiff City har derfor en nasjonal dimensjon over seg, i tillegg til å ligge nær hverandre geografisk. Kampene kalles «The Severnside derby».

 

Ashton gate

«The Robins», som er kallenavnet til Bristol City, spiller hjemmekampene sine på Ashton Gate, noe de har gjort siden 1904. Ashton Gate har i dag en kapasitet på 21 500 tilskuere, mens rekorden er på 43 335 tilskuere. Denne rekorden ble satt den 16. februar i 1935 i en femterunde kamp i FA cupen mot Preston North End. I tillegg til fotballkamper har det blitt holdt flere store konserter på anlegget, blant annet med Rod Stewart, Rolling Stones, Bryan Adams, Elton John og The Who.

 

H2H

Luton og Bristol City har møtt hverandre 63 ganger. 23 ganger har Luton vunnet, mens Bristol City har vunnet 22 ganger. 18 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var den 25.januar på Kenilworth Road, hvor Luton vant 2-1. Luton tok ledelsen ved James Bree, før Bristol City utlignet ti minutter ut i andre omgang. Elijah Adebayo satte inn det avgjørende målet i det 69.minutt. Motsatt oppgjør på Ashton gate, så lenge ut til å ende med en etterlengtet hjemmeseier over Luton, ettersom Bristol City ledet 1-0 til det var spilt 91 minutter. Et minutt på overtid scoret Danny Hylton sitt første mål noensinne i The Championship, og sørget for at kampen endte 1-1.

Den 29.desember i 2019, vant Bristol City en sjelden og etterlengtet seier over Luton, da de vant 3-0 på Ashton gate. Dette er den eneste seieren Bristol City har over Luton på de siste 13 møtene mellom lagene. Forrige seier før det, skjedde den 28.april i 2001 i en League Division Two kamp (nivå tre), da Bristol City vant 3-1 over Luton, også den kampen på Ashton Gate. På de siste 13 oppgjørene har det endt uavgjort fire ganger, mens Luton har vunnet åtte ganger. Disse åtte seirene har kommet på de siste ti oppgjørene.

Luton har besøkt Ashton Gate 30 ganger, men kun vunnet syv ganger. Siste seier for Luton på Ashton Gate kom i april 2021 hvor Luton vant etter å ha ligget under 0-2 etter første omgang. Luton snudde kampen til seier etter en forrykende andreomgang, hvor James Collins, Elijah Adebayo og Harry Cornick scoret hvert sitt mål. Luton vant også i 2004, og da hadde Luton besøkt Ashton Gate 11 ganger fra 1976 uten å få med seg tre poeng.

 

Bristol Citys form

Som Luton, har ikke Bristol City vunnet noen kamp i årets liga, og ligger nest sist på tabellen med sitt ene poeng. Poenget klarte Bristol City på lørdag, da de spilte 1-1 mot Wigan på DW Stadium. Bristol City startet sesongen med å tape 1-2 borte for Hull, før det forrige lørdag ble 2-3 tap mot Sunderland hjemme på Ashton Gate. Forrige onsdag vant Bristol City 4-1 over Coventry i Carabao cupen, hvor Kal Naismith scoret det første målet for Bristol City.

 

Lutons form

Luton startet sesongen ved å spille målløst mot Birmingham på Kenilworth Road, før de lørdagen etter spilte 1-1 mot Burnley på Turf Moore. Forrige tirsdag ble Luton slått ut av Carabao cupen, etter at League Two laget Newport vant 2-3 på Kenilworth Road. På lørdag tapte Luton 0-1 for Preston på Kenilworth Road, og ligger på 21. plass i The Championship.

 

Nordmenn i Bristol City

En nordmann er spesielt kjent for å ha spilt for Bristol City, og dette er dagens Mjøndalentrener, Vegard Hansen. Den tidligere forsvarsspilleren står oppført med 37 kamper for Bristol City, som fordeler seg på to sesonger fra 1994 til 1996. Hansen scoret ikke mål for Bristol City.

I en tidligere samtale med undertegnede, kunne Hansen bekrefte overfor LTSCS at de møtte Luton på Ashton Gate når han var i Bristol City. Hansen var ikke aktuell til å spille denne kampen, som Luton tapte 0-1, da han var skadet.

Hansen kunne også fortelle at når han spilte i Strømsgodset, var han en tur over til England. Dette var i perioden hvor nordmenn var veldig populære i engelske klubber, samt at han husket at dette var i perioden hvor Luton spilte på kunstgress. Hansen husker han var iført en overdel med merket til Strømsgodset, og ble kontaktet av et styremedlem fra Luton som lurte på om han var norsk fotballspiller. Når Hansen bekreftet dette, ble han tilbudt prøvespill i Luton Town, men avslo dette.

Markus Henriksen ble i januar 2020 lånt ut fra Hull til Bristol City, hvor han fikk fire kamper for klubben.

Foruten Vegard Hansen og Markus Henriksen, er det enda en person som har hatt tilknytning til Bristol City og norsk toppfotball, nemlig Benny Lennartson. Den tidligere Vikingtreneren, var manager for Bristol City i 1998/99 sesongen, men hadde ingen suksess. Bristol City endte desidert sist i Championship, og rykket ned til nivå tre. Lennartson fikk sparken etter endt sesong, og ble erstattet av Tony Pulis.

 

Friendly faces

Hos Bristol City spiller flere spillere som også har historikk hos Luton. Den Lutonfødte forsvarsspilleren Jay Dasilva, gikk ungdomsgradene i Luton ifra 2007 til 2012. I 2012 ble han solgt til Chelsea hvor han kun ble lånt ut til andre klubber. Foran 2019/20 sesongen signerte Dasilva en permanent kontrakt med Bristol City, men har vært mye plaget med skader.

Også spissen Chris Martin har historie knyttet til Luton. I 2008/09 sesongen ble Martin lånt ut fra Norwich til Luton, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Den 3. september i 2020 signerte Martin for Bristol City, etter at Martin ble sluppet på free transfer fra Derby.

Den 30. mai ble det kjent at Kal Naismith hadde takket nei til ny kontrakt i Luton, og i stedet signert for Bristol City. I perioden januar 2021 til mai 2022 spilte Naismith 63 kamper for Luton og scoret fire mål, og huskes spesielt for 3-2 scoringen mot Bournemouth på overtid i januar 2022. Naismith var også en av Lutons mest kreative spillere i forrige sesong med sine syv målgivende pasninger, selv om han ofte ble brukt som midtstopper.

Mick Harford har en sesong i Bristol City i 1981/82 sesongen, hvor han spilt 30 kamper og scoret 11 mål.

Tyreeq Bakinson, som tilbrakte ungdomstiden i Luton, var i Bristol City ifra 2017 til 2022. Bakinson spilte 47 kamper for Bristol City og scoret fem mål. Han spiller i dag i Sheffield Wednesday.

 

Skader

Ifølge Simon Pitts, vil det ikke bli arrangert noen pressekonferanse før tirsdagens kamp. Pitts kunne fortelle at Harry Cornick fikk en føling med en mulig strekkskade på fredagens trening, og ble derfor ikke risikert i kampen mot Preston. Det er usikkert om han blir klar til tirsdagens kamp. Utover det må vi ta utgangspunkt i hva som ble sagt på torsdagens pressekonferanse før kampen mot Preston, da Nathan Jones meldte at Alfie Doughty fortsatt ville trenge litt mer tid før han var skadefri, men var litt mer optimistisk når det gjelder Fred Onyedinma. Nathan Jones nevnte ingenting om skadesituasjonen for Pelly-Ruddock Mpanzu på torsdag, men Simon Pitts mente at Mpanzu trenger fortsatt tid, selv om Mpanzu er tilbake på treningsfeltet.

 

Toppscorerne

For Luton er det Dan Potts som har scoret Lutons eneste mål i ligaen denne sesongen, mens Carlos Mendes Gomes og Tom Lockyer har scoret Lutons mål i Carabaocupen. Forrige sesong var det Elijah Adebayo som var Lutons toppscorer med 16 mål, mens Harry Cornick scoret 13 mål, uansett turnering.

For Bristol City har fjorårets toppscorer i Bristol City, Andreas Weimann, scoret et mål i alle de fire kampene som Bristol City har spilt denne sesongen, uansett turnering. I tillegg scoret Tommy Conway to mål i Carabao cupkampen mot Coventry, mens Kal Naismith og Chris Martin scoret et mål hver i samme kamp. I forrige sesong scoret Weimann 22 mål, uansett turnering, mens Martin scoret 12 mål.

 

Nice to know, need to know

Mange har denne sesongen kritisert fjorårets toppscorer i Luton, Elijhah Adebaye, for å ennå ikke har scoret mål denne sesongen. Forrige sesong scoret Adebayo allerede i den første kampen, men scoret først sitt andre (og tredje) mål i den åttende serierunden, til tross for at han spilte omtrent alle ligakampene i mellom.

 

Luton har fått tildelt 1523 billetter til borteseksjonen på Ashton Gate. Hvor mange billetter som er solgt, foreligger det ingen informasjon om. Kampen på tirsdag kan du som vanlig få med deg ved å streame livebildene via iFollow tjenesten. Simon Pitts hilser og kommenterer kampen som vanlig, som har avspark kl 2045 skandinavisk tid.

 

COYH!!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!