Birmingham City – Luton Town

Lørdag drar Luton til Birmingham for å prøve å komme på vinnersporet igjen, etter å ha spilt tre kamper på rad uten å vinne. Motstander er Birmingham City. Arenaen St Andrews.

Birmingham by

Birmingham, som er Englands nest største by med sine drøye 1 000 000 innbyggere, ligger i den engelske regionen West- Midlands, omtrent 20 mil nordvest for London. Byen vokste seg tidlig stor, og ble ytterligere styrket under den industrielle revolusjon. Byen nøt godt av kull- og jernforekomstene i nærheten, samt at det allerede fantes mye god arbeidskraft. Byen kunne derfor vokse til et stort industrisenter. I begynnelsen av det 19.århundre, ble også Birmingham sentrum i det britiske kanalnettverket, og senere i jernbanenettverket.

Birmingham City FC

Birmingham City FC ble egentlig opprettet i 1875, men da som Small Heath Alliance. I 1888 endret klubben navn til Small Heath, før klubben i 1905 endret navn til Birmingham FC. I 1943 fikk klubben dagens navn, nemlig Birmingham City FC.

Biminghams historie

Som Small Heath spilte klubben i seriesystemet som ble kalt The Football Alliance. Dette seriesystemet eksisterte i tre år, fra 1889 til 1892, før klubbene i Football Alliance ble invitert til å være med å danne Football League Second Division Two. Small Heath ble de første vinnere av den engelske fotballigaens andredivisjon, men rykket ikke opp, da vinnerne av Second Division møtte det dårligste laget i First Division. Small Heath tapte denne Play-off kampen, men rykket opp sesongen etter.

Den mest suksessrike perioden i klubbens historie var i 1950-årene og tidlig i 1960-årene. Birmingham nådde deres høyeste ligaplassering i 1955/56 sesongen, da de havnet på en sjetteplass på øverste liganivå. Samtidig nådde Birmingham finalen i FA-cupen, hvor Birmingham tapte 1-3 for Manchester City.

Birmingham kom også til Messebycupen i 1960 og 1961. I 1963 vant Birmingham deres første «major trophy», da de vant ligacupen. Seieren var av det spesielt deilige slaget, da de slo erkerival Aston Villa 3-1.

Birmingham har stort sett alltid spilt på liganivå en og to. Den lengste perioden utenfor den øverste divisjon hadde klubben mellom 1986 og 2002, inkludert to korte opphold på nivå tre. Første gang Birmingham spilte på nivå tre, var over tre sesonger som utspant seg mellom 1989 og 1992. Også i sesongen 1994/95 måtte Birmingham spille på nivå tre, men rykket direkte opp igjen etter å ha vunnet nivå tre.

Når Birmingham spilte på nivå tre, klarte de også å vinne The Football League Trophy to ganger. Første gang skjedde i 1991, mens de også vant i 1995.

Etter flere år i den nest øverste divisjonen, rykket Birmingham opp til Premier League i 2002 etter å ha vunnet playoff-finalen mot Norwich City. I 2005/06-sesongen ble Birmingham nummer 18 i Premier League, og rykket derfor ned igjen til The Championship.

Birmingham rykket rett opp igjen etter å ha blitt nummer to i Championship, for så å rykke rett ned igjen sesongen etter. Igjen klarte Birmingham å rykke rett opp igjen til Premier League etter å ha blitt nummer to, og denne gang ble det to sammenhengende sesonger i det «gode selskap». I 2010/11 sesongen ble Birmingham nummer 18 og rykket igjen ned til Championship og har siden spilt i Championship. Til tross for nedrykket, var ikke 2011 helt katastrofe. Birmingham vant, meget overraskende, Ligacupen etter å ha slått Arsenal 2-1 i finalen.

Birmingham har nå spilt seks sesonger på rad hvor de har avsluttet sesongene sine på nedre halvdel av Championship tabellen. Både i sesongen 2016/17 og 2017/18 havnet Birmingham på 19.plass, mens de i 2018/19 avsluttet på en 17.plass. 2019/20 sesongen, avsluttet Birmingham på plassen bak Luton, nærmere bestemt på 20.plass, et poeng bak Luton. 2020/21 sesongen avsluttet Birmingham på 18.plass, men da med relativt god og sikker margin til nedrykksplassene. I fjor vår avsluttet Birmingham på en 20. plass, etter en relativt svak avslutning på sesongen, da Birmingham kun klarte å vinne en av de siste ti kampene. Allikevel var det hele 10 poeng ned til Peterborough som havnet på 22 plass.

I mars 2021, ble Aitor Karanke erstattet av den tidligere Charlton manageren, Lee Bowyer, etter at Karanka kun hadde klart tre seiere på 19 kamper. Bowyer, som i fjor klarte to veldig sterke resultater mot Luton, avsluttet sesongen svakt, og ble den 3. juli erstattet av den uerfarne John Eustace som er dagens manager.

Rivaler

Hovedrivalklubben til Birmingham, er selvfølgelig byrival Aston Villa. Det er ca 3,9 km mellom St Andrews som er Birminghams hjemmebane, og Villa Park som er Aston Villas hjemmebane. Kampene mellom Birmingham og Aston Villa kalles The Second City Derby, og henspiller på at Birmingham er den nest største og nest viktigste byen i England etter London. Også West-Midlands lagene West Bromwich og Wolverhampton skjerper Birminghamsupporterne ekstra.

St. Andrews

«The Blues», som er kallenavnet på Birmingham, har sitt kallenavn på grunn av fargen på draktene, mens tilhengerne er kjent som «Bluenoses» («blånesene»). Deres hjemmebane har vært St Andrews siden 1906. Anlegget ble utvidet i perioden 1993 – 1999 og har nå plass til 30 016 tilskuere (bare sitteplasser). Tilskuerrekorden er på 66 844 tilskuere og stammer fra en FA-Cupkamp mot Everton i februar 1939.

H2H

Luton og Birmingham har møtt hverandre 66 ganger, og historisk sett har Birmingham hatt et solid tak på Luton, ettersom de står bokført med 32 seiere over Luton. 13 ganger har Luton vunnet, mens 21 ganger har kampene endt uten at det har blitt kåret en vinner.

Den 30.juli i fjor møttes lagene til denne sesongens aller første kamp, en kamp som ble spilt på Kenilworth Road og som endte målløst.

Forrige sesongs kamper mellom Luton og Birmingham, bekreftet så til de grader hvilket historisk overtak Birmingham har over Luton. Først møttes lagene den 21. august, hvor Birmingham påførte Luton et av sesongens største nederlag da Birmingham vant hele 5-0 på Kenilworth Road. Birmingham ledet 2-0 til pause, og gjorde ikke comebacket enklere for Luton, da Birmingham gikk opp til 3-0 like etter pause. Ydmykelsen ble komplett når Birmingham scoret de to siste målene rett før kampslutt. Motsatt oppgjør ble spilt i februar i fjor, hvor Birmingham vant 3-0.

Sist Luton vant over Birmingham, var i februar 2021 på St. Andrews. Luton vant en sårt og etterlengtet seier over Birmingham, da Dan Potts scoret kampens eneste mål etter at halvtimen var spilt. Dette var Lutons andre seier på seks forsøk mot Birmingham, da Luton også slo Birmingham i 2006, da på Kenilworth Road. Rowan Vine scoret både 1-0 og 2-0, mens David Bell satte inn 3-2 på tampen av kampen. Vi må helt tilbake til 1986 for å finne den neste seieren til Luton over Birmingham, hvor Luton vant 2-0 på St Andrews. Totalt har det blitt tre seiere og åtte uavgjort på atten forsøk siden 1986.

Luton har besøkt Birmingham 29 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier 15 ganger. Kun fem ganger har det endt med borteseier, mens det ni ganger har endt likt. Siste seier for Luton i Birmingham kom som nevnt i 2021.

Birminghams form

Med sine 38 poeng ligger Birmingham på 19. plass før helgens kamp mot Luton. Det er syv poeng ned til Huddersfield på 22. plass, mens det er 12 poeng opp til Luton som før helgens serierunde besitter den siste Play-off plassen med sin sjette plass.

Birmingham er ikke i spesielt god form om dagen, da de på de siste ti kampene har åtte tap og to seiere. For ti kamper siden tapte Birmingham for Burnley, før det også ble tap for Hull og Middlesbrough. Det ble også tap for Bristol City og Preston, før Birmingham fikk en etterlengtet seier når de slo Swansea 4-3. I neste runde ble det også seier når West Brom ble slått 2-0. Deretter ble det tre tap på rad. Først mot Cardiff, så mot Huddersfield, før det ble 1-3 tap for Norwich på tirsdag.

På hjemmebane er det kun 2-0 seieren over West Brom som har gitt poeng på de siste fem hjemmekampene. Det startet med tap mot Hull, før Middlesbrough dro hjem med tre poeng. Deretter vant Preston, før Birmingham klarte den sårt etterlengtede hjemmeseieren over West Brom. Forrige tirsdag ble det hjemmetap mot Cardiff, da Cardiff vant 2-0.

I FA-cupens tredje runde slo Birmingham Rob Edvards forrige arbeidsgiver, da de slo Forest Green 2-1 på The Bolt New Lawn. Det måtte spilles to kamper for å skille Birmingham og Blackburn i fjerde runde, da det opprinnelige oppgjøret på Ewood Park endte 2-2. Omkampen på St Andrews endte med 0-1 seier til Blackburn, etter at Birmingham scoret selvmål ti minutter ut i første ekstraomgang.

Lutons form

Etter å ha ledet Luton i åtte ligakamper hvor Rob Edvards tapte to kamper og vant de seks andre, fikk Luton og Rob Edvards lite ut av de tre siste ligakampene. Det vil si, til tross for at Luton hadde fortjent ni poeng, ble det to poeng ettersom Luton delte poengene mot Coventry og Preston. Forrige lørdag ble et bittert tap mot ligaleder Burnley, etter at Burnley avgjorde kampen på straffe mot slutten av andre omgang. Dermed stanset rekken med ligakamper uten tap, på fem.

Simon Pitts gjorde meg oppmerksom på et annet poeng vedr. de siste seks kampene. Luton har ikke sluppet inn et eneste mål i «open play» siden 2-3 tapet mot West Brom, hvilket også sier noe om hvor vanskelig det er å møte Luton om dagen. De tre målene som Luton har sluppet inn på de siste seks ligakampene, er kommet ved at motstanderlaget er blitt tildelt straffe, og straffene er videre omsatt i mål.

Før lørdagens kamp ligger Luton på sjette plass med sine femti poeng. Det er to poeng opp til Blackburn på fjerde plass, mens Middlesbrough på tredje plass har fått et lite forsprang med sine 57 poeng. Foran Luton ligger Millwall, men de har også 50 poeng og lik målforskjell som Luton. Derimot har de scoret et mål mer enn Luton. På plassen bak Luton ligger Watford, også de med lik poengsum som Luton, men med dårligere målforskjell. På åttende plass ligger Sunderland med 49 poeng, noe også Norwich har på niende plass. Både Luton og Millwall har 32 kamper spilt, mens de andre lagene som ligger rundt Play-off plass har 33 kamper spilt.

Selv om Luton ikke har som vane å vinne på St Andrews, er det lov til å være litt optimist når det gjelder lørdagens bortekamp. Spesielt om vi ser på borteformen til Luton. Under Rob Edvards som manager, har Luton kun tapt en bortekamp, og det var debutkampen til Edvards mot Middlesbrough hvor Luton tapte 1-2. Deretter ble det borteseier mot QPR, Huddersfield og Wigan, før det ble 1-1 i bortekampene mot Coventry og Preston.

Nordmenn i Birmingham

Fire nordmenn har spilt for Birmingham. Bjørn Otto Bragstad fikk tre kamper for Birmingham i 2002 når han ble lånt ut fra Derby, mens Sigurd Rushfeldt fikk syv kamper for Birmingham i 1995. I 2000 ble keeperen Thomas Myhre lånt ut fra Everton, hvor han fikk syv kamper for Birmingham. I 2012 ble Erik Huseklepp lånt ut fra Portsmouth til Birmingham, hvor han fikk 11 kamper. Med sine to mål for Birmingham, er Huseklepp den eneste nordmannen som har scoret mål for Birmingham.

Friendly faces

Lutonfavoritt, Mick Harford, har spilt to sesonger for Birmingham fra 1982 til 1984, hvor han til sammen fikk 92 kamper og scoret 25 mål. Den tidligere Luton spilleren, Cameron Jerome, har 201 kamper for Birmingham, hvor han har scoret 41 mål i perioden 2006 til 2011. Også Amari`i Bell var i Birmingham i perioden 2012 til 2015, hvor han stort sett ble lånt ut. Bell spilte en kamp for Birmingham i 2014 mot Leicester.

Toppscorerne

Lutons toppscorer, Carlton Morris, hadde spilt i fem kamper på rad uten å score mål, før han endelig scoret igjen når han scoret Lutons mål mot Preston. Dermed har han scoret 12 mål denne sesongen, mens Elijah Adebayo har scoret åtte mål denne sesongen, uansett turnering. Jordan Clark har scoret tre mål denne sesongen, mens Harry Cornick endte med to mål for Luton, ettersom han gikk til Bristol City på «deadline day». Reece Burke, Alan Campbell, Luke Freeman og Luke Berry, har også scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists, uansett turnering. James Bree og Alfie Doughty har fire målgivende, mens Jordan Clark og Harry Cornick har tre målgivende pasninger.

For Birmingham er det Scott Hogan som er klubbens toppscorer med sine 10 mål, uansett turnering, mens Troy Deeney har scoret syv mål. Hannibal Mejbri har seks assists, uansett turnering, mens Juninho Bacuna har fem assists, uansett turnering.

Lutons skadesituasjon og suspensjoner

På torsdagens pressekonferanse kunne Rob Edvards meddele at uken siden lørdagens kamp mot Burnley, er blitt brukt godt for å gjøre trioen Carlton Morris, Cody Drameh og Marvelous Nakamba kampklare til lørdagens kamp. Alle tre ble byttet ut i kampen mot Burnley grunnet skade. Dessverre blir lørdagens kamp uten Tom Lockyer som fikk rødt kort for protester når Burnley fikk tildelt straffe. Lockyer er suspendert for en kamp, ettersom han fikk det røde kortet som følge av to gule kort. På pressekonferansen ble det ikke nevnt noe om hvordan det går med Sonny Bradley.

Det er også gledelig å registrere at James Shea spilte sin første hele kamp etter sitt lange skadeavbrekk, når han på tirsdag sto i mål i en treningskamp for U23 laget. Kampen endte målløst og James Shea kunne derfor igjen notere seg for clean sheet, noe han gjorde i flere kamper forrige sesong før han ble skadet.

 On this date

Sist Luton spilte kamp den 25. februar, var i 2020. Luton møtte Brentford i en Championshipkamp på Kenilworth Road, som Luton vant 2-1. Dette var et viktig resultat i kampen om å overleve i The Championship, men også en viktig seier med tanke på lagmoralen. Seieren var en god revansj, ettersom motsatt oppgjør på Griffin Park endte med 7-0 seier til Brentford.

 Need to know, nice to know

Å oppnå clean sheet var viktig i Nathan Jones sin fotball filosofi, da man minst får et poeng om man klarer å unngå at motstanderen scorer. Dette er også et viktig moment i Rob Edvards fotballfilosofi, som hittil har klart fire clean sheet i ligaen på 11 kamper. Totalt har Luton klart 12 clean sheet denne sesongen, mot totalt 19 i fjor.

Til sammen har Luton tapt 25 poeng denne sesongen i kamper hvor de har tatt ledelsen. Hvilket i teorien kunne gjort at Luton hadde ledet The Championship med to poeng. Om Luton også forrige lørdag hadde vunnet over ligaleder Burnley, hadde Luton vært ligaledere med åtte poeng…

 Luton er blitt tildelt 1900 billetter til lørdagens kamp, som har avspark kl 1600 skandinavisk tid. Kampen sendes direkte på iFollow, hvor også Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!