Tottenham H. – Luton Town

På lørdag drar Luton Town til London for å besøk Tottenham Hotspur 

Landslagspausen er over, og på lørdag drar Luton Town til London for å besøke Tottenham Hotspur, og for første gang deres mye flotte stadionanlegg Tottenham Hotspur Stadium. Med det innledes sesongens sluttspurt, hvor The Hatters innleder med to bortekamper i London, av tre utfordrende bortekamper mot Tottenham, Arsenal og Manchester City. I mellom Arsenal og Manchester City, venter en hjemmekamp mot Bournemouth.

Tottenham Hotspur

Tottenham er et tettsted i London borough of Haringey, i Nord-London. I 1882 ble Hotspur Football Club grunnlagt av lokale grammar school-gutter fra bibelundervisningen på All Hallows Church. Guttene var også medlemmer av Hotspur Cricket Club. Navnet Hotspur antas å komme fra Sir Henry Percy (Sir Harry Hotspur) som var «Harry Hotspur» i Shakespeares Henry IV, del 1, og som levde i området i det fjortende århundre og hvis etterkommere eide land rundt Tottenham. Klubben ble valgt inn i The Football League (EFL) i 1908.

Klubbens latinske motto er Audere est Facere («To Dare is to Do» eller «Å våge er å gjøre»), og dens emblem er en hane stående på en tradisjonell fotball. Klubben har et tradisjonelt rivaleri med Arsenal, og kampene mellom de to klubbene er ofte referert til som Nord-London-derbyet. 1884 skiftet klubben navn til Tottenham Hotspur Football and Athletic Club for å markere forskjell fra et annet daværende lag kalt London Hotspur. Den første offisielle kampen ble spilt i 1885 mot St. Albans og draktene var da lyseblå og hvite, før de i 1898 endret til hvite trøyer og blå shorts.

Historie

Klubben vant sitt første trofé i 1900 da de vant Southern League. Året etter vant de FA-Cupen som første og eneste lag utenfor ligasystemet som har vunnet denne turneringen, da de slo Sheffield United. Den første finalen endte 2-2, men Tottenham vant 3-1 i omkampen. I perioden 1909/10 og frem 1949/50, vekslet Tottenham med å spile på nivå en og nivå to. Allikevel var det et lyspunkt mellom 1900 og 1951, og det var I 1921 hvor Tottenham vant FA-cupen ved å slå Wolverhampton 1-0 i finalen. Sitt første ligagull vant The Spurs etter 1950/51 sesongen.

i 1960-61 sesongen tok Tottenham Hotspur The Double ved å vinne ligaen med åtte poeng, i tillegg til å slå Leicester City 2-0 i FA-cupfinalen. Året etter vant de igjen FA-cupen ved å slå Burnley 3-1 i finalen, mens de i 1963 vant den europeiske Cupvinnercupen ved å slå Atletico Madrid 5-1 i finalen. Dette var første gang et engelsk lag vant en større europeisk turnering.

Tottenhamlaget begynte å bli et lag med gamle spillere, og det måtte bygges opp et nytt lag med blant andre Terry Venables og Joe Kinnear. I 1967 vant Tottenham FA-cupen igjen, før de vant Ligacupen i 1971 og 1973. UEFA-cupen ble vunnet i 1971/72. Tottenham kom på sisteplass i ligaen og rykket ned til andre divisjon etter 1976/77, og det etter å ha spilt på øverste nivå i 27 år. Tottenham rykket rett opp igjen ettersom de avsluttet sin første sesong utenfor toppdivisjonen ved å bli nummer tre. Riktignok på lik poengsum som Brighton & Hove Albions, men med bedre målforskjell.

Klubben fikk en ny sportslig opptur da de vant FA-cupen to år på rad i 1981 og 1982 og UEFA-cupen i 1983/84. Terry Venables overtok som manager etter David Pleat i oktober 1987 og begynte en utrenskning i stallen. Sommeren 1988 kom Paul Gascoigne fra Newcastle United og Paul Stewart ble hentet fra Manchester City. I februar 1989 ble Paul Walsh kjøpt fra Liverpool, mens Gary Lineker ble hentet fra Barcelona sommeren 1989. På tross av disse kjøpene, klarte bare klubben å vinne FA-cupen i 1991, noe de gjorde med Erik Thorstvedt som keeper. Tottenham vant 2-1 etter at Nottinghams Des Walker scoret selvmål i det 94. minutt. Sommeren 1993 fikk Terry Venables sparken.

Til tross for at Tottenham styrket stallen med enda flere spillere utover 90-tallet, deriblant Steffen Iversen, Teddy Sheringham, Nick Barmby og Darren Anderton, klarte ikke Tottenham å hevde seg i toppdivisjonen på 90-tallet.

På 2000-tallet tok Tottenham forbedringssteg, og spesielt fra 2005 har Tottenham vært å regne som et av topplagene i Premier League. Blant annet vant Tottenham Ligacupen i 2008, som også er det siste «major Trophy» som Tottenham har tatt. Kun unntaksvis har klubben avsluttet dårligere enn topp seks, og spesielt fra 2010 har Tottenham virkelig stabilisert seg blant Englands beste lag, i tillegg til at klubben regelmessig har deltatt i Europeiske turneringer.

I 2014 utnevnte Tottenham den argentinske manageren Mauricio Pochettino, som igjen skulle lede Tottenham i den mest suksessfulle perioden som klubben har hatt i Premier League. I sin første sesong som manager avsluttet Pochettinos gutter på en fjerde plass, før de avsluttet 2015/16 sesongen på tredje plass. 2016/17 avsluttet Tottenham på andre plass, som også er klubbens beste ligaplassering siden 1962/63 sesongen. Tottenham avsluttet syv poeng bak byrivalene Chelsea som ble ligamestere. Også 2017/18 sesongen endte med pallplass, da Tottenham ble nummer tre. 2018/19 sesongen endte Tottenham på fjerde plass i ligaen, men klubben huskes best for at de denne sesongen tapte 0-2 i Champions League finalen mot Liverpool.

I november 2019 var det slutt for Pochettino som Tottenham-manager, og Tottenham gikk inn i en periode hvor det ble hyppige managerskifter. Etter en svak start på sesongen, fikk Pochettino sparken og ble erstattet av portugiseren José Mourinho.

Etter 17 måneder som Tottenham-manager, var det også slutt for Mourinho, som ble erstattet av sin landsmann Nuno Espirito Santo. Santo varte i fire måneder, før han ble erstattet av italieneren Antonio Conte. Conte fikk være manager i Tottenham frem til mars 2023, da han kom til enighet med klubben om å avslutte kontrakten, ettersom han kom på kant med både spillere og ledelse. Hans Care-Taker, Christian Stellini, fikk også sparken etter å ha ledet laget i noen kamper, blant annet etter å ha tapt 1-6 for Newcastle. Ryan Mason avsluttet derfor sesongen som klubbens manager, og ledet klubben inn til en åttende plass, som også er klubbens svakeste ligaplassering siden 2008/09 hvor klubben også ble nummer åtte.

Den 6. juni i sommer, ble grekeren Angelos Postekoglou ansatt som klubbens nye manager. Postekoglou ble hentet fra Celtic, og det etter to suksessfulle sesonger hvor han blant annet i siste sesong førte Celtic til «The treble».

White Hart Lane og Tottenham Hotspur Stadium 

Tottenham blir ofte kalt «Hotspurs», «Spurs» eller «Lilywhites», og startet å spille sine kamper i et parkområde i området Tottenham Marshes. De flyttet videre til Gilpin Park i 1899, som senere ble kjent som White Hart Lane og stedet hvor Tottenham i dag spiller sine fotballkamper. Den første kampen som ble spilt på White Hart Lane endte med 4-1-seier mot Notts County, hvor 5000 tilskuere overvar den historiske kampen.

Rundt 1923 var kapasiteten på White Hart Lane kommet opp i 50 000, og høyeste registrerte tilskuertall gjennom tidene ble registrert den 5.mars i 1938, hvor 75 038 tilskuere så Tottenham spille mot Sunderland.

I 2008 ble det bestemt at Tottenham Hotspur skulle bygge nytt stadion og det nye anlegget, som nå heter at Tottenham Hotspur Stadium, ble ferdigstilt til sesongen 2018/19. White Hart Lane hadde 36 240 sitteplasser ved siste seriekamp i 2017, og rivningen av stadionet ble startet rett etter sesongslutt av 2016-17 sesongen.

I påvente av at Tottenham Hotspur Stadium skulle bli ferdig bygd, spilte Tottenham sine hjemmekamper på Wembley Stadium. Den 3.april i 2019 var det endelig klart for første kamp på Tottenhams nye stadion, og på motsatt side sto byrival Crystal Palace, en kamp som The Spurs vant 2-0.

Tottenham Hotspur Stadium har i dag en tilskuerkapasitet på 62 850 tilskuere, og rekorden er på 62 027 tilskuere som ble satt den 12. mai i 2022 i en kamp som ble spilt mot erkerival Arsenal.

H2H 

Luton Town og Tottenham har møtt hverandre 81 ganger, hvor Tottenham har vunnet 34 ganger, mens The Hatters har vunnet 22 ganger. 25 ganger har det endt uavgjort når lagene har møttes.

Sist lagene møttes, var den 7.oktober i høst, hvor Tottenhams Micky Van de Vens scoring i det 52. minutt var det som skilte lagene.

Sist lagene møttes før det, var i en League Dvision One kamp i mars 1992, som også var sist lagene møttes på øverste nivå. Kampen, som ble spilt på Kenilworth Road, endte målløst. Motsatt oppgjør, som ble spilt på White Hart Lane den 14. november, endte med 4-1 seier til Tottenham. Gary Lineker og Scott Houghton scoret to mål hver for Tottenham, mens Mick Harford scoret Lutons mål.

Vi må tilbake til 21. november i 1987 for å finne sist som The Hatters slo Tottenham. Da vant Luton Town 2-0 på Kenilworth Road, i en kamp som ble spilt i League Division One. Ian Allison scoret begge Lutons mål.

I mellom kampen i november 1987 og mars 1992, møttes lagene tilsammen ni ganger uten at Luton klarte å vinne. Fire av kampene endte uavgjort mens fem av kampene endte med seier til Tottenham. Fire av disse ni kampene ble spilt på Kenilworth Road, hvor tre av kampene endte uavgjort. Med andre ord, lagene har møttes ti ganger på rad siden sist The Hatters vant over Tottenham.

Totalt har Tottenham besøkt Kenilworth Road 41 ganger, hvor det 15 ganger har endt med hjemmeseier. 12 ganger har det endt med borteseier, mens det 14 ganger har endt uavgjort.

Sist Luton vant på White Hart Lane, var i november 1985 hvor Luton vant 3-1 i en League Division One kamp. Lutons mål ble scoret av Mick Harford, Brian Stein og Ricky Hill. Dette var forøvrig den første seieren til The Hatters på White Hart Lane siden 1948. Av 40 besøk, har The Hatters vunnet syv ganger når det har besøkt Tottenham, mens det 11 ganger har endt likt. 22 ganger har det endt med hjemmeseier. 

Tottenhams form

I siste kamp før landslagspausen, gikk Tottenham på et uventet, men også et ganske klart tap, da Fulham slo Londonrival Tottenham 3-0 på Craven Cottage. Dette var det andre tapet for The spurs siden nyttår, da Tottenham også tapte hjemmekampen for Wolverhampton 1-2 den 17. februar.

Den 14. januar spilte Manchester United og Tottenham 2-2 på Old Trafford, før Tottenham fikk besøk av Londonrival Brentford den 31. januar. En kamp som The spurs vant 3-2. Den 3. februar dro Tottenham til Liverpool og Goodison park, hvor det ble poengdeling etter at Everton og Tottenham spilte 2-2.

En uke senere fikk The Spurs besøk av Brighton & Hove Albions, som hjemmelaget vant 2-1. Syv dager senere fikk Tottenham besøk av Wolverhampton, en kamp som nevnt «ulvene» vant 2-1. To uker senere var det igjen klart for et Londonderby, da Tottenham besøkte Selhurst Park og Crystal Palace. Tottenham fikk med seg tre poeng, ved å vinne 3-1.

Fjorten dager senere kom liganabo Aston Villa på besøk, og Tottenham vant en viktig, men også imponerende borteseier, ettersom Tottenham vant 4-0 og knappet inn tre poeng på Aston Villa som lå, og fortsatt ligger, rett foran dem på tabellen. Derfor passet det veldig dårlig for Tottenham at de i siste kamp før landslagspausen tapte 0-3 for Fulham.

Det gjør at Tottenham ligger på femte plass i årets Premier League med sine 53 poeng, tre poeng bak nevnte Aston Villa som ligger på den viktige fjerde plassen som gir Champions League fotball neste sesong. Derimot har Tottenham en kamp mindre spilt enn Aston Villa, noe også Manchester United har, som ligger på plassen bak Tottenham. United ligger derimot seks poeng bak Tottenham.

På hjemmebane har Tottenham vunnet ti av sine 14 hjemmekamper. De fire andre hjemmekampene har endt med tap, hvor det siste hjemmetapet kom som nevnt mot Wolverhampton den 17.februar. Det forrige hjemmetapet i ligaen skjedde den 7. desember mot Londonrival West Ham. Også den 26. januar ble det hjemmetap, men da i FA-cupens fjerde runde, da Manchester City vant 1-0.

Luton Towns form

Etter å ha tapt fire ligakamper på rad (Sheffield United, Manchester United, Liverpool og Aston Villa), ble det endelig poeng når The Hatters spilte 1-1 mot Crystal Palace på Selhurst Park den 9. mars.

Fire dager senere spilte The Hatters den avbrutte og utsatte kampen mot Bournemouth på Vitality Stadium, hvor The Hatters spilte en fantastisk første omgang og ledet 3-0 etter 45 minutters spill. Derimot spilte Bournemouth en like fantastisk andre omgang og snudde kampen til 4-3 seier. Tre dager senere, og som siste kamp før landslagspausen, fikk The Hatters besøk av liganabo Nottingham Forest. Forest tok ledelsen, men en utligning av Luke Berry i det 90. minutt sørget for at kampen endte 1-1.

Ettersom Nottingham Forest fikk et poengtrekk på fire poeng, ligger The Hatters over streken på en 17. plass med sine 22. poeng. Det er et poeng ned til Nottingham Forest, mens det er fem poeng ned til Burnley på 19. plass. Det er åtte poeng ned til Sheffield United som ligger nederst på tabellen. Det er tre poeng opp til Everton på 16. plass (som er blitt trukket 6 poeng), og fire poeng opp til Brentford på 15. plass.

Skadesituasjon og spillerstall

Under torsdagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at Joe Johnson, Pelly Ruddock Mpanzu, Alfie Doughty og Teden Mengi ville være klare til lørdagens kamp mot Tottenham, etter at de alle har opplevd sykdom eller å bli byttet ut med skade i det siste. Gabe Osho skal også nærme seg spilleklar, men trenger fortsatt litt tid.

Allikevel må det meddeles at landslagspausen ikke har gitt den effekten den forhåpentligvis skulle gi når det gjelder å få tilbake spillere etter skade. Dessverre ble skadelisten enda litt lengre, ettersom Chiedozie Ogbene ble skadet i landskampen mot Thomas Kaminski og Belgia når han representerte sitt Irland forrige lørdag.

Det gjør at skadelisten er på ti spillere: Chiedozie Ogbene, Sambi Lokonga, Gabe Osho, Elija Adabayo, Mads Andersen, Marvelous Nakamba, Tom Lockyer, dan Potts, Jacob Brown, og Amari`I Bell. Mads Andersen og Sambi Lokonga skal begge trene på gress, mens Marvelous Nakamba, Jacob Brown, Amari’i Bell og Dan Potts er ute resten av sesongen.

PS: Kevin Foley, som er en del av trenerapparatet i Luton Town, steppet inn som spiller på trening denne uken hvor han spilte som «motstander». Også Foley pådro seg en strekkskade, og Rob Edwards «mistet» dermed en i trenerapparatet også..

Storscorerne og mål info

Elijah Adebayo er fortsatt Luton Towns toppscorer med sine ni ligamål. Carlton Morris scoret et mål mot Aston Villa, som gjør at Morris har scoret åtte ligamål som også er nest flest for Luton Town så langt denne sesongen. Chiedozie Ogbene og Ross Barkley scoret begge mot Bournemouth, og begge to har dermed scoret fire ligamål for The Hatters så langt denne sesongen. Tahith Chong ga The Hatters ledelsen 1-0 mot Bournemouth og har scoret tre ligamål så langt denne sesongen. Jakob Brown og Gabriel Osho har scoret to ligamål så langt. Syv stykker har scoret et ligamål for The Hatters, inkludert Luke Berry som scoret utligningsmålet mot Nottingham Forest. Berry har dermed scoret i alle de fire øverste ligaene i England.

Alfie Doughty har syv assists i ligaen denne sesongen, mens Carlton Morris har fire. Ross Barkley, Reece Burke og Andros Townsend har tre assists, mens Issa Kabore og Albert Sambi Lokonga har to hver. Tre andre spillere har én assist hver.

The Hatters har scoret 19 av sine 42 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 13 mål på dødballer (tredje flest i Premier League). Carlton Morris har scoret fire mål på straffe, mens tre mål er kontret inn, samt at tre mål er scoret som selvmål.

39 av The Hatters 57 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill. 14 mål er sluppet inn på dødball, mens fire mål er sluppet inn på kontring. To mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål.

Luton Town er desidert farligst i løpet av andre omgang, hvor de har scoret 64 % av sine mål (26 mål). Aller farligst er The Hatters i løpet av kampens siste 15 minutter og overtid, hvor de har scoret 38 % av sine mål (16 mål). 65% av Luton Towns innslupne mål slippes inn i andre omgang (39 mål), hvor de slipper inn flest mål mellom 61 til 75 minutters spill. The Hatters har sluppet inn 28 % av sine mål i dette tidsrommet (17 mål), mens 18% av målene som The Hatters slipper inn, blir sluppet inn i løpet av kampens siste 15 minutter (11 mål).

For Tottenham er det Sør-koreaneren Heung-min Son som er klubbens toppscorer med 14 ligamål denne sesongen. Richarlison har scoret ti ligamål, mens Dejan Kulusevski har scoret seks ligamål. Heung-min Son har åtte assists, mens Pedro Porro og James Madfdison har syv assists hver.

37 av 59 scorede ligamål for Tottenham er scoret i open play, mens 11 er scoret på dødball. 5 mål er kontret inn, mens fem mål er satt inn fra straffemerket. En gang har The spurs fått scoring som følge av et selvmål.

32 av 48 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill, mens syv mål er sluppet inn på dødball. Fem mål er sluppet inn på kontring, mens tre mål er sluppet inn på straffe. En gang har Tottenham scoret selvmål. 

Skandinavere i Tottenham

Flere skandinaviske spillere har spilt i Tottenham Hotspur:

Nordmenn:

Espen Baardsen, Frode Grodås, Steffen Iversen, Øyvind Leonhardsen, Roger Nilsen og Erik Thorstvedt. 

Svensker

Erik Edman, Jon Jõnsson og Dejan Kulusevski (nåværende). 

Dansker:

Christian Eriksen, Pierre-Emilie Højberg (nåværende), Alan Nielsen og Morten Hyldgaard. 

Friendly faces

En rekke spillere har spilt for både Tottenham Hotspur og Luton Town, og de mest kjente er muligens: Milija Aleksic, Paul Allen, Rory Allen, Cameron Carter-Vickers, Gary Doherty, Phil Gray, Lars Hirschfeld, Scott Houghton, Paul McVeigh, Chris Perry, Paul Price, Stephen Robinson, Mitchell Thomas og Paul Walsh,

Det må også nevnes at David Pleat har vært manager for begge klubbene og i flere perioder for begge klubbene. 

On this date 

Sist The Hatters spilte kamp den 30. mars, var i 2019. Kampen, som var en Leagiue one kamp og som ble spilt på Memorial Stadium i Bristol, endte med 2-1 seier til The Hatters. James Collins og Luke Berry scoret målene for bortelaget.

Den 30. mars i 1991 var sist The Hatters spilte kamp på nevnte dato på øverste nivå. Luton Town tapte 1-2 for Sheffield United, hvor Lars Elstrup scoret målet for The Hatters. I 1985 ble det seier på øverste nivå den 30. mars, da The Hatters vant 3-1 overIpswich Town på The Kenney. Mick Harford scoret to mål, mens den Nigerianske og angrepsvillige midtbanespilleren Emeka Nwajiobi, scoret et mål.

Nice to know, need to know

Å se The Hatters spille kamp denne sesongen, er på ingen måte kjedelig. Hele 69 % av Luton Towns kamper denne sesongen, har det blitt scoret mer enn 2,5 mål.

Det ble som kjent et poeng til The Hatters når de møtte Crystal Palace den 9. mars på Selhurst Park, mens det ble tap mot Chelsea og Fulham når The Hatters besøkte Stamford Bridge og Craven Cottage. I tillegg ble det 1-3 tap mot Brentford i desember på G-tech Stadium. Som nevnt i tidligere previews har Luton Town hatt store problemer med å vinne bortekamper innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene. Av de 70 siste bortekampene som The Hatters har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun fem av disse kampene endt med Luton Town seier. Sist The Hatters vant i London, var mot QPR i romjulen 2022. To mål av Carlton Morris, et mål av Alfie Doughty og clean sheet for Ethan Horvath, sørget for en sjelden seier i London, og en sjelden seier over QPR. 

Town tipset 

Kun fem stykker hadde sett for seg at det skulle ende likt mellom The Hatters og Nottingham Forest, da samtlige, foruten de fem som tippet uavgjort, hadde tippet på hjemmeseier. Av de fem som tippet uavgjort, tippet Thomas Cornelius Flåten, Espen Ganes og Arvid Børresen at kampen ville ende 1-1. Alle tre ble derfor belønnet med fem poeng.

Stillingen er dermed: 1. Tor Erik Hadland 73 poeng, 2. Halvard Grina 70 poeng, 3. Rune Fjørtoft 67 poeng, 4. Andreas Stensland 66 poeng, 5. Per Axel Pettersen 63 poeng.

Lørdagens kamp, som har avspark kl 1600 skandinavisk tid, vises som vanlig på VIAPLAY plattformen, mens den også blir vist direkte på TV3+. The Hatters har fått tildelt et borteområde på Tottenham Hotspur Stadium, hvor alle de 3038 billettene er solgt. Kan du ikke se kampen med livebilder, kan du streame radio-streamen på Hatters Player hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.8 / 5. Antall vurderinger: 5

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!