Sunderland – Luton Town

Lørdag reiser Rob Edwards’ Town-mannskap nordover til Sunderland for å spille den første playoffsemifinalen i kampen om den ledige Premier League-plassen..  

Historisk er Sunderland en vanskelig by for Luton Town, da The Hatters knapt har vunnet i Sunderland, og aldri på det flotte stadionanlegget Stadium of Light. 

Byen Sunderland

Byen Sunderland ligger i den engelske regionen Nordøst-England, drøye to mil sørøst for Newcastle. Byen er en industri- og havneby, og har drøye 175 000 innbyggere.

Sunderland AFC 

Sunderland Association Football Club ble stiftet i 1879, og ble i 1890 valgt inn i The Football League som den første klubben etter The Football Leagues begynnelse i 1888. Sunderland ble valgt inn på bekostning av Stoke, som hadde havnet sist i The Football League to sesonger på rad.

Sunderlands historie

Sunderland spilte sammenhengende i den øverste divisjonen til 1958, og proklamerte seg på 50-tallet som den eneste klubben til å ha spilt sammenhengende ligafotball i toppdivisjon. De 57 sammenhengende sesongene i toppdivisjonen fra 1890 til 1958, var lenge engelsk rekord, men er nå slått av flere lag som Arsenal (1919 til i dag), Everton (1954 til i dag) og Liverpool (1962 til i dag).

Sunderland har blitt ligamestere ved seks anledninger. Første gang i 1891/92 sesongen, og siste gang i 1935/36 sesongen. FA-cupen har Sunderland vunnet to ganger, henholdsvis i 1937 og 1973, mens de har vært finalist i Ligacupen ved to anledninger, sist i 2014.

Sunderland rykket ned fra Premier league etter at de havnet sist i 2016/17 sesongen med sine 24 poeng, hvor David Moyes var manager når Sunderland for første gang på ti sesonger rykket ned fra Premier league til The Championship. De var 16 poeng ifra å fornye kontrakten i Premier League.

Moyes ble erstattet av Simon Grayson før Championship sesongen startet, men også han fikk sparken etter en rekke dårlige resultater innledningsvis av Championship sesongen. I november 2017 ble den tidligere Wales manageren Chris Coleman ansatt, som heller ikke klarte å unngå at Sunderland havnet sist i Championship og rykket ned til League one. Sunderland fikk 37 poeng, og var 6 poeng fra Bolton som havnet på 21.plass og kapret dermed den siste sikre plassen i Championship. Coleman fikk sparken etter at nedrykket til League one var et faktum. 2017/18 sesongen i The Championship er for øvrig dokumentert i Netflix dokumentaren «Sunderland till i die».

2018/19 sesongen i League One ble den andre sesongen som Sunderland spilte på et lavere nivå enn nivå to, da Sunderland også spilte på nivå tre i 1987/88 sesongen.

Omtrent samtidig som nedrykket til League One var et faktum, ble klubben solgt til Stewart Donald. Donald byttet ut det meste av styre og støtteapparat før 2018/19 sesongen, og ansatte den skotske manageren Jack Ross, som i 2017/18 sesongen var manager for den skotske Championship klubben St. Mirren. Han ledet St. Mirren til seriemesterskap, og derved opprykk og spill i den skotske Premier league. Han ble også kåret til årets manager i Skottland.

2018/19 sesongen avsluttet Sunderland på femte plass i League One, og spilte seg frem til finalen i Play-off som de tapte 1-2 for Charlton. Samme sesong gjorde Luton Town et «back to back» opprykk, og rykket opp med Mick Harford som «care taker» manager. Sunderland tapte EFL Trophy (Checkatrade Trophy) finalen denne sesongen, etter at det sto 2-2 etter 120 minutters spill, hvor Portsmouth vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 5-4.

Etter en skuffende start på 2019/20 sesongen, fikk Ross sparken og ble erstattet med Phil Parkinson. Sunderland avsluttet sesongen med en åttende plass, som også er klubbens dårligste ligaplassering noensinne.

I november 2020 var det slutt for Parkinson, som ble erstattet med Lee Johnson, i tillegg til at Kyril Louis – Dreyfus kjøpte seg såpass opp i klubben at han fikk kontroll over klubben. Denne sesongen avsluttet Sunderland på fjerde plass, men tapte 2-3 sammenlagt for Lincoln City i Play – off semifinalen.

I februar 2022 ble den tidligere Norwich manageren Alex Neil, ansatt som ny manager i Sunderland. Lee Johnsen fikk beskjed om å forlate Sunderland etter at de blant annet tapte 0-6 for Bolton. Sunderland og Alex Neil avsluttet på en femte plass, og slo Sheffield Wednesday 2-1 sammenlagt i Play–off semifinalen. I finalen ble Wycombe slått 2-0 og dermed endte «marerittet» på nivå tre med fire sesonger.

Den 28. august ble det klart at Alex Neil ble den nye manageren til Stoke, og Tony Mowbray ble den 30. august i fjor ansatt som klubbens nye manager. Mowbray er fortsatt Sunderlands manager, og leder laget mot The Hatters på lørdag.

Rivalisering 

Sunderland er bitre rivaler med naboklubben Newcastle United. Dette kommer klart fram i mange av kampsangene som spesielt synges i det kjente «Tyne-Wear derby» mellom Newcastle og Sunderland. Oppgjøret har navnet etter grevskapet Tyne and Wear, som både Sunderland og Newcastle var en del av, men om ble avskaffet i 1986. Tyne and Wear er også navnet på to elver som grevskapet lå imellom. Dagens Tyne – Wear derby er opprinnelig en videreføring av den historiske rivaliseringen mellom Sunderland og Newcastle, som skriver seg tilbake til den engelske borgerkrigen mellom 1642 og 1651.

Stadionanlegg 

«The Black Cats», som er kallenavnet til Sunderland, spilte fra 1886 til 1898 på Newcastle Road, mens de Fra 1898 hadde tilhold på Roker Park. Roker Park hadde en publikumskapasitet på 22 500 tilskuere før klubben flyttet til «The Stadium of Light» i 1997, mens publikumsrekorden på Roker Park skal ha vært på 75,118 og ble satt en gang før andre verdens krig.

Flyttingen fra Roker Park til «The Stadium og light», falt veldig tungt for mange supportere, selv om det nye anlegget var en nødvendighet og et vesentlig løft for Sunderland. Det nye anlegget har en publikumskapasitet på rundt 49 000 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 48,353 tilskuere som ble satt i en Premier League kamp mot Liverpool den 13. april i 2002.

I oktober 2007 ble Sunderland-supporterne kåret til de mest høylytte supporterne i Premier League, etter en undersøkelse foretatt på alle stadionene i ligaen.

H2H

Luton Town og Sunderland har møtt hverandre 61 ganger. Sunderland har et overtak på The Hatters med sine 32 seiere, mens det 15 ganger har endt uavgjort. The Hatters har vunnet 14 ganger.

Sist lagene møttes var den 18. mars hvor Town først tok ledelsen 1-0 ved Alfie Doughty. Fem minutter før slutt fikk Sunderland tildelt straffe, som Amad Traore satte inn og fastsatte dermed sluttresultatets til 1-1. Dermed har fortsatt ikke The Hatters vunnet på Stadium of Light. Sesongens kamp på Kenilworth Road ble spilt den 29.oktober, som også var kamp nummer 300 for Nathan Jones som manager i Luton Town. Denne kampen endte også 1-1, etter at hjemmelaget tok ledelsen ved Carlton Morris i det 47. minutt, før Sunderland utlignet til 1-1 i det 78. minutt.

Sist lagene møttes på The Stadium of Light før det, var i 2019 i en League One kamp. Også denne kampen endte 1-1 etter at James Collins utlignet til 1-1 halvveis ut i andre omgang. Dette var forøvrig det første poenget som Luton Town har klart å ta på Stadium of Light. Også motsatt oppgjør i 2018/19 sesongen på Kenilworth Road endte 1-1, etter at Matty Pearson utlignet til 1-1 midtveis i andre omgang. Med andre ord, de fire siste oppgjørene mellom The Hatters og Sunderland har endt 1-1.

Sist Luton Town vant en ligakamp mot Sunderland, er helt tilbake i desember 1994 på nivå to, eller for ti ligakamper siden. Kampen, som ble spilt på Kenilworth Road, vant The Hatters 3-0 etter to scoringer av Scott Oakes og en scoring av John Hartson. The Hatters har slått Sunderland ved en anledning etter seieren i 1994, da Luton Town vant 3-0 i andre runde i ligacupen på Kenilworth Road i august 2007. David Bell scoret to mål, mens Paul Furlong scoret et. Sunderland spilte da i Premier league, mens Town spilte i League One

Luton Town har besøkt Sunderland 31 ganger, hvor Sunderland har vunnet 19 ganger. Kun tre ganger har det endt med borteseier, mens lagene har delt poengene ved ni anledninger når Luton Town har besøkt Sunderland. Sist Luton Town vant i Sunderland, var i 1973 hvor Luton Town vant 1-0 på nivå to. The Hatters har besøkt Sunderland 18 ganger etter dette, hvor det seks ganger har endt uavgjort, mens The Hatters har tapt 12 ganger.

Sunderlands form 

Sist The Hatters møtte Sunderland, lå Sunderland på 12. plass, og da hadde Sunderland spilt seks kamper på rad hvor de kun hadde tatt fire poeng. Fra og med kampen mot The Hatters den 18.mars og frem til mandagens 3-0 seier mot Preston, har Sunderland spilt ni kamper på rad uten å tape. Fem kamper har endt uavgjort, mens fire kamper har endt med seier.

3-0 seieren over Preston resulterte i at Sunderland, med minst mulig margin, plasserte seg på sjette plass og kvalifiserte seg for Play-off og har dermed mulighet for å klare et sensasjonelt «back to back» opprykk til selveste Premier League.

På hjemmebane har Sunderland nå spilt fem kamper på rad uten å tape. Det startet med 1-1 mot Luton Town den 15.mars, før Sunderland fikk besøk av Hull i en kamp som også endte uavgjort, men denne gang 4-4. Deretter fikk Sunderland besøk av Birmingham, hvor Sunderland vant 2-1, før de to neste hjemmekampene også endte uavgjort. Først mot Huddersfield, hvor kampen endte 1-1, mens det ble 2-2 i den siste hjemmekampen i ligaen i år, men da mot Watford. Med andre ord, fire av de fem siste hjemmekampene på Stadium of light har endt uavgjort for Sunderland.

Sunderland har scoret mål i omtrent alle kampene de har spilt siden den 11. november. Faktisk er det kun Burnley som har klart Clean sheet mot Sunderland, ettersom lagene spilte målløst på Turf Moor den 31. mars. Luton Town var nær å klare clean sheet i kampen før det, men Sunderland fikk tildelt et tvilsomt straffespark i det 85. minutt som de også scoret på.

Luton Towns form 

The Hatters avsluttet sesongen på mandag med å spille 0-0 mot Hull på Kenilworth Road, og spilte dermed sin fjortende kamp på rad uten å tape. Åtte av kampene har endt med seier, mens seks av kampene har endt med poengdeling.  Åtte av disse 14 kampene endte med clean sheet, hvor de to målløse kampene mot Millwall og Hull var de eneste kampene med clean sheet som ikke ga tre poeng. På de siste 20 kampene er det kun Burnley som har klart å slå The Hatters, hvor 11 av kampene har endt med seier, mens syv av kampene har endt uavgjort. 11 av disse 20 kampene har endt med clean sheet.

Dermed endte Luton Town på tredje plass med sine 80 poeng, 11 poeng bak Sheffield United på andre plass, mens det ble 21 poeng opp til ligamester Burnley. Play-off favoritten Middlesbrough, endte på fjerde plass, fem poeng bak Luton Town, mens Coventry endte på femte plass, ti poeng bak The Hatters. Det ble 11 poeng ned til Sunderland på sjette plass.

Som de fleste vet, har Luton Town virkelig prestert godt på bortebane denne sesongen, og har tatt 41 av 80 poeng når de har spilt på fremmed gress denne sesongen. Sist The Hatters tapte en bortekamp, var i Rob Edwards debutkamp mot Middlesbrough den 10. desember som The Hatters tapte 1-2. Etter det har Luton Town spilt 12 bortekamper i ligaen, hvor seks kamper har endt uavgjort og seks kamper har endt med seier. Fire av de siste fem bortekampene har endt uavgjort, inkludert bortekampen mot Sunderland den 18. mars. Den siste borteseieren var mot Rotherham den 15. april, hvor Luton Town vant 2-0.

Friendly faces

I 1993 spilte Mick Harford 11 kamper for Sunderland, som også er hans fødeby, hvor han scoret tre mål.

Kazenga LuaLua har også et relativt god kjennskap til Sunderland. LuaLua ble løst fra sin kontrakt i Brighton ved nyttår 2018, og ble hentet til Sunderland på free transfer. LuaLua var i Sunderland i seks måneder, hvor han fikk seks innhopp fra benken for Sunderland. LuaLua signerte for The Hatters i august 2018 på free transfer, og totalt ble det 74 kamper og syv mål for LuaLua i Luton Town frem til hans kontrakt gikk ut etter 2020/21 sesongen.

Ifra 2005 til 2007 spilte Carlos Edwards 68 kamper for Luton Town og scoret 8 mål, mens han i fra 2007 til 2009 spilte 50 kamper for Sunderland og scoret 5 mål.

Nice to know, need to know

Play-off i ”The Football League”, ble etablert og innført i 1987, og som nevnt, rykket Sunderland opp i fjor fra League One til The Championship etter å ha slått Wycombe 2-0 i Play-off finalen på Wembley. Dette er forøvrig den eneste gangen Sunderland har rykket opp via Play-off, da Sunderland har tapt de tre andre finalene de har kvalifisert seg til. Første gang Sunderland spilte Play-off finale var i 1990 hvor Sunderland tapte 0-1 for Swindon i Play-off finalen i League Second Division (nivå to). Også Play-off finalen i The Championship mot Charlton i 1998 endte med tap. Det sto 4-4 etter at ekstraomgangene var blitt spilt, hvor Charlton vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 7-6. I 2019 tapte Sunderland igjen en Play-off finale for Charlton, denne gang i Play-off finalen for League One. Sunderland tok ledelsen etter fem minutters spill, før Charlton utlignet til 1-1 i det 35. minutt. Fire minutter på overtid i andre omgang, scoret Charlton det avgjørende 2-1 målet.

Luton Town har totalt deltatt i seks Play-off sluttspill, hvor de har tapt fire semifinaler. Tre av semifinalene er tapt i The Football League, mens en semifinale er tapt i Conference League. I fjor tapte The Hatters sin semifinale mot Huddersfield, hvor lagene spilte 1-1 på Kenilworth Road, mens Huddersfield vant 1-0 på John Smith’s Stadium. Luton Town har også tapt to Play-off finaler i The Conference, hvor den første finalen ble spilt mot Wimbledon i 2010/11. Det sto 0-0 etter 120 minutter, hvor Wimbledon vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 4-3. The Hatters spilte også Play-off finale sesongen etter, og denne gang mot York, som York vant 2-1. Redaktør Thomas Møller, skrev i fjor om Luton Towns Play-off mareritt, som du kan lese ved å klikke på denne linken. https://www.luton.no/luton-towns-playoff-mareritt/

The Hatters klarte 20 Clean sheets denne sesongen, som er en mer enn i fjor. Med sine 21 clean sheets, er det kun Burnley som har klart fler clean sheets enn The Hatters denne sesongen, mens Sunderland har klart 14 clean sheets. Med sine 21 seiere klarte Luton Town å vinne like mange kamper denne sesongen som i fjor. I fjor avsluttet The Hatters sesongen på 75 poeng, mens det i år ble 80 poeng. Målforskjellen i fjor var 63 – 55, som ga en positiv målforskjell på +8 mål, mens den i år var 57 – 39 som ga en positiv målforskjell på + 18 mål.

Heller ikke Hull og Blackburn klarte å score på The Hatters i Open Play. Riktignok scoret Blackburn mål mot Town, men målet regnes ikke som open play, da målet ble scoret på et hjørnespark. Dermed er det fortsatt bare Middlesbrough og Millwall, med totalt tre mål, som har scoret på The Hatters i Open Play i ligaen siden Luton Town tapte mot West Brom den 14. januar. De andre syv målene som Ethan Horvath har sluppet inn siden 14.januar, er enten blitt sluppet inn via straffespark eller etter dødballer.

I fjor spilte Luton Town totalt 12 uavgjortkamper, mens de i år har spilt 17 uavgjortkamper. 17 uavgjortkamper er flest i The Championship, en første plass de deler med Rotherham. Luton Town og Sunderland har begge ved ni tilfeller spilt uavgjort på hjemmebane denne sesongen, som også er flest i årets The Championship.

Sunderland har vært markant farligere i andre halvdel denne sesongen, da de har scoret 47 av sine 68 mål i andre omgang. Flest mål er scoret i løpet av de siste 15 minuttene, mens de kun har scoret tre mål i løpet av de første 15 minuttene. Sunderland slipper også inn flest mål i andre omgang, da de har sluppet inn 34 av 55 mål i andre omgang. Flest mål slippes inn i løpet av det siste kvarteret, da de har sluppet inn 13 mål.

Som de fleste muligens har fått med seg, annonserte Kaptein Sonny Bradley på «end-of-seson dinner» at han gir seg som spiller i Luton Town. Bradley, som kom fra Plymouth sommeren 2018, har før Play-off spilt 175 kamper og scoret seks mål for The Hatters.

On this date 

Kun fem ganger tidligere har Luton Town spilt kamp den 13.mai, og vi skal ikke lengre enn til i fjor for å finne sist det skjedde. Også i fjor ble den første semifinalen i Play-off spilt den 13. mai, en kamp som ble spilt på Kenilworth Road. Som nevnt tidligere, scoret kaptein Sonny Bradley hjemmelagets mål i 1-1 kampen mot Huddersfield. Den 13. mai i 1963 møttes også Luton Town og Sunderland, og da i en Division two kamp (nivå to). The Hatters tapte kampen 0-3.

Storscorerne

Carlton Morris var ikke tatt ut til kampen mot Hull, og scoret heller ikke i kampen mot Blackburn. Derimot før Blackburnkampen, scoret Morris i fire kamper på rad, og har dermed notert seg for 20 mål denne sesongen. Elijah Adebayo har ikke scoret siden han scoret i 2-2 kampen mot Millwall den 28. februar, og står fortsatt med ni mål denne sesongen, uansett turnering. Tom Lockyer scoret sitt fjerde mål for sesongen, uansett turnering, når han ga The Hatters ledelsen mot Blackburn. Cauley Woodrow, Pelly-Ruddock Mpanzu, Alan Campbell, Luke Berry og Jordan Clark har alle scoret tre mål denne sesongen, uansett turnering. Alfi Doughty, Harry Cornick, Reece Burke og Luke Freeman har alle scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er også Towns «servitør» med åtte assists, mens Alfie Doughty har seks assists denne sesongen, uansett turnering. Elijah Adebayo har fire assists, som også er like mange som James Bree og Jordan Clark.

For Sunderland er det Amed Diallo som er klubbens toppscorer med 13 mål, mens fjorårets toppscorer, Ross Stewart, samt Jack Clarke, har begge scoret 11 mål, uansett turmering. Merk at Ross Stewart scoret 27 mål i fjorårets opprykkssesong, og ble Sunderlands suverene toppscorer!

Jack Clarke er klubbens beste «servitør», da han har vært nest sist på 12 av Sunderlands mål, uansett turnering, mens Patrick Roberts står registrert med syv «serveringer».

Med sine 20 ligamål for sesongen, plasserte Carlton Morris seg på tredjeplass blant toppscorerne i The Championship. Coventrys svenske angrepsspiller, Viktor Gyökeres, ble nummer to med sine 21 mål, mens Middlesbroughs Chuba Akpom ble toppscorer med sine 28 ligamål.

Skadesituasjon

Rob Edwards fikk muligheten til å hvile de fleste av de faste spillerne i kampen mot Hull, og det er heller ikke meldt om nye skader i Lutontroppen. Med andre ord, den eneste spilleren som ikke er tilgjengelig til lørdagens kamp, er Cauley Woodrow. Rob Edwards meldte på torsdagens pressekonferanse at det er en mulighet for at Woodrow kan bli spilleklar til en evt finale på Wembley. 

Lørdag møtes uavgjortspesialistene Sunderland og Luton Town til første Play-off semifinale på Stadium of Light. Når vi også vet at Sunderland har spilt uavgjort i fire av de siste fem hjemmekampene, mens The Hatters har spilt uavgjort i fire av de siste fem bortekampene, er nok oddsen lav for at kampen kan ende uavgjort, og muligens 1-1 for femte gang på rad. Lørdagens kamp, som er en «sell out», har avspark kl 1830 skandinavisk tid. Kampen blir sendt direkte på VIAPLAY plattformen og på Vsport2. Radiostreamen til Simon Pitts kan også streames fra iFollow, men det blir ikke livebilder fra kampen på iFollow.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!