Stoke City – Luton Town

Kampene kommer tett rett før fotball VM, og på tirsdag drar Luton til Nathan Jones sin forrige hjemmebane, BET365 Stadium, for å møte Stoke. En kamp som ble utsatt grunnet Dronning Elisabeths dødsfall. Igjen er det stor spenning rundt Nathan Jones og hans fremtid i Luton, ettersom Southampton har fått lov til å ta kontakt med Nathan Jones etter at Ralph Hasenhüttl fikk sparken som Sputhampton manager på mandags morgen.

 

Stoke- on- Trent

Stoke-on-Trent er en by ved elven Trent i midt- England, nærmere bestemt i grevskapet Staffordshire. Byen er en sammensmelting av de seks byene Stoke-Upon-Trent, Hanley, Burslem, Longton, Tunstall og Fenton. Sammenslåingen skjedde i 1910, og den nye enheten fikk status som City i 1925. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som siden det 17.århundre har vært kjent for industrielt pottemakeri og porselensproduksjon.

 

Stoke City

Stoke City ble stiftet i 1863, og er en av de eldste fotballklubbene som fortsatt eksisterer, og var en av 12 klubber som var med å starte The Football League i 1888. Klubben holder til i bydelen Stoke i Stoke-on-Trent. På 1920 – tallet skiftet klubben navn fra «Stoke Football Club» til «Stoke City Football Club» etter at Stoke-on-Trent fikk status som City i 1922.

 

Klubbens historie

Klubben har i hele sin historie levd i skyggen av de beste lagene. De har rykket opp og ned mellom de to øverste nivåene, med sporadiske opphold på nivå tre. I 1972 vant klubben den engelske Ligacupen, som er klubbens eneste «major trophy», samtidig som de i 1973/74 og 1974/75 klarte to 5.plasser på rad på øverste liganivå. Dette er muligens den beste perioden i klubbens historie, selv om Stoke ble nummer fire i 1935/36 og 1946/47. I 1977 rykket Stoke ned til nivå to, før de igjen rykket opp til det øverste liganivået to sesonger senere. Stoke fikk seks sesonger på øverste nivå, før de rykket ned igjen i 1985.

1998/99 sesongen tilbrakte Stoke i League Division Two (nivå tre). I løpet av denne sesongen ble Stoke kjøpt opp av Islandske finansmenn, og samtidig ble den islandske treneren Gudjon Thordarson ansatt som klubbens manager. Dette var forøvrig første gang at Stoke ansatte en manager uten britisk pass. Thordarson fikk raskt suksess, ettersom Stoke vant The Football League Trophy i 2000. Dette var andre gang Stoke vant The Football League Trophy, da de også vant samme turnering i 1992.

I 2002 klarte endelig Thordarson å få Stoke tilbake til League Division One (nivå to), men måtte gjennom Play-off, hvor seier over Brentford i Play-off finalen sikret opprykket. Til tross for opprykket, fikk ikke Thordarson lov til å fortsette som manager i League Division One. Stoke gikk nå inn i en kaotisk periode med flere bytter og sparkinger av managere, deriblant Tony Pulis.

I mai 2006 tok forretningsmannen og grunnleggeren av Bet365, Peter Cotes, over aksjemajoriteten i klubben. Blant annet ansatte han Tony Pulis som klubbens manager, knapt et år etter at han hadde fått sparken av den tidligere islandske eieren.

I 2008 var det endelig klart. Tony Pulis og Stoke hadde lyktes med å rykke opp til The Premier League, da Stoke avsluttet 2007/08 sesongen på andre plass. For første gang siden 1985, eller etter 23 år, skulle Stoke spille på øverste liganivå igjen. Majoriteten av disse 23 årene uten spill på øverste liganivå, spilte Stoke i League Division one (nivå to). Men Stoke hadde også to perioder på tilsammen syv år i League Division Two (nivå tre).

I 2011 klarte Stoke å spille seg frem til FA-Cupfinalen, etter at de vant 5-0 i semi-finalen mot Bolton. Selve finalen tapte Stoke 0-1 for Manchester City.

I mai 2013 ble Pulis erstattet med Mark Hughes og Hughes ledet Stoke til den beste plassering i Premier League noen gang, da Stoke avsluttet 2013/14 sesongen på en niende plass. Dette var også den beste ligaplasseringen til Stoke siden femte plassen i 1975.

6.januar i 2018 var det slutt for Mark Hughes, etter en rekke dårlige resultater. «spikeren i kisten» var et tap i FA-Cupen for Coventry, som da spilte i League Two (nivå fire). Han ble erstattet av Paul Lambert, som ikke maktet å hindre at Stoke rykket ned til The Championship.

Lambert fikk ikke fortsette og ble erstattet av Gary Rowett. Til tross for å ha satset hele 50 millioner pund på nye spillere før 2018/19 sesongen, klarte ikke Rowett å få «sving på» Stoke. Igjen fikk en manager i Stoke sparken, da Rowett i begynnelsen av januar 2019 ble erstattet av Lutons Nathan Jones.

Nathan Jones og Stoke avsluttet sesongen 2018/19 på en 16. plass, og det etter at Stoke hadde spilt hele 22 uavgjortkamper gjennom hele sesongen. 2019/20 sesongen startet elendig for Stoke og Nathan Jones, og den 1. november 2019 var det slutt etter å ha kun klarte to seiere på fjorten kamper, eller seks seiere totalt på sine ni måneder han var manager i Stoke.

Nathan Jones ble erstattet av den Nord-Irske landslagstreneren Michael O´Neill, som avsluttet 2019/20 sesongen på 15.plass, fem poeng foran Luton. Stoke var lenge med i nedrykkskampen, men en sterk innspurt hvor Stoke vant tre av de siste fire kampene, samt spilte uavgjort borte mot Bristol City, sikret Stoke fornyet kontrakt i The Championship.

Som ifjor, avsluttet Stoke sesongen i våres på en 14.plass, men denne gang 13 poeng bak Luton som avsluttet på sjette plass.

 

Rivaler

Stoke sine argeste rivaler er først og fremst byrival Port Vale. Stoke har sitt utgangspunkt fra bydelen Stoke-Upon-Trent, mens Port Vale har sitt utgangspunkt fra bydelen Burslem. «The Potteries» derby har blitt spilt 46 ganger, da klubbene som regel har spilt på ulike liganivå. Stoke har vunnet 19 ganger, mens Port Vale har vunnet 15 ganger. Også kamper mot Derby County, West Bromwich Alblion og Wolverhampton Wanderers blir ansett som rivaliserende lag.

 

BET365 Stadium

«The Potters», som er kallenavnet til Stoke, spiller hjemmekampene sine på BET365 Stadium. Tidligere het anlegget Britannia Stadium, men skiftet til sponsornavnet BET365 Stadium i juni 2016. Anlegget har en kapasitet på 30 089, hvor rekorden er på 30 022 tilskuere. Fra 1878 til 1997, spilte Stoke på Victoria Ground som ble revet omtrent med en gang Stoke flyttet til Britannia Stadium. Asken til Stoke legenden Sir Stanley Matthews, er gravd ned på midtbanen til Bet365 Stadium. Legenden, som spilte profesjonell toppfotball på øverste nivå til han var over femti år gammel, spilte tilsammen 318 kamper for klubben i sitt hjerte og scoret 54 mål. Det var også han som offisielt åpnet det nye stadionanlegget den 30.august 1997.

 

H2H

Luton og Stoke har møtt hverandre 48 ganger. 21 ganger har Stoke vunnet, 12 ganger har Luton vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var den 23.februar på BET365 Stadium, hvor Luton vant 2-1. Målene til Luton ble scoret av Danny Hylton og Cameron Jerome i andre omgang, før Stoke reduserte på overtid i andre omgang. Dette var Lutons første seier over Stoke på 12 forsøk, og Lutons tredje seier på 20 forsøk.

Motsatt oppgjør ble spilt den 6.november i fjor på Kenilworth Road, hvor Stoke vant 1-0 etter at de scoret i siste tredjedel av første omgang. Siste seier på Kenilworth Road kom i februar 2000, hvor Luton vant 2-1 etter to scoringer av Phil Gray i en League Division Two kamp.

Luton har besøkt Stoke 23 ganger. 10 ganger har det endt med hjemmeseier, syv ganger lagene delt poengene, mens Luton har vunnet seks ganger.

 

Stoke sin form

Stoke startet sesongen 2022/23 dårlig, og vant kun en av de fem første kampene. Stoke vant 2-0 hjemme mot Blackpool i andre serierunde, mens det ble et poeng hjemme mot Middlesbrough i fjerde serierunde etter at den kampen endte 2-2. Det ble bortetap mot Millwall og Huddersfield, mens hjemmekampen mot Sunderland endte 0-1. Stoke ble også slått ut av Carabaocupen i første runde, da League One laget Morecambe, vant den påfølgende straffesparkkonkuransen 5-3 etter at det sto målløst etter 90 spilte minutter.

Fire poeng på fem kamper var ikke nok, og Stokemanager Michael O´Neill fikk sparken den 25. august og ble erstattet av skotten Alex Neill. Alex Neill ble hentet fra Sunderland, åtte dager etter at Neill og Sunderland hadde slått Stoke på BET365 Stadium. I våres ledet Alex Neill Sunderland til opprykk til The Championship, etter å ha vunnet Play-off finalen mot Wycombe 2-0.

I den påfølgende kampen etter at O´Neill hadde fått sparken, var det assistentmanager Dean Holden som ledet Stoke i bortekampen mot Blackburn, som Stoke vant 1-0.

Alex Neill har nå ledet Stoke i 13 kamper, hvor Neill har klart fire seiere og spilt uavgjort i tre kamper. I Neills første kamp, endte det 1-1 mot Swansea, mens det ble 1-2 tap i bortekampen mot Reading. Deretter vant Stoke 3-0 over Hull, mens det ble målløst mot QPR. Deretter led Stoke samme skjebne som Luton, men på BET365 Stadium, da Watford vant 4-0 over Stoke den 2. oktober.

Deretter fulgte tre kamper med sterke prestasjoner og poeng mot relativt vanskelig motstand, hvor Stoke først klarte et sterkt borteresultat mot Burnley, da det ble 1-1 på Turf Moore. Sheffield United besøkte så BET365 Stadium og ble sendt hjem med 1-3 tap, før Preston ble slått 2-0.

Så fulgte fem kamper med lite poengfangst. Både Rotherham, Coventry og Norwich slo Stoke, før det forrige onsdag endelig ble tre poeng når Stoke vant 1-0 over Wigan. På lørdag ble det igjen tap, da Birmingham vant 1-2 på BET365 Stadium.

Det gjør at før tirsdagens kamp ligger Stoke på 19. plass, med sine 22 poeng. Det er to poeng ned til West Brom som ligger på 22. plass, mens det er syv poeng opp til Luton som ligger på åttende plass.

Stoke har ikke prestert veldig sterkt på hjemmebane denne sesongen, og har kun to hjemmeseiere. Det startet bra med at Stoke vant 2-0 over Blackburn, før Stoke spilte uavgjort mot Huddersfield. Deretter ble det hjemmetap for Sunderland, før Swansea klarte 1-1 når de besøkte BET3675 Stadium, før Watford vant 4-0. Deretter ble Sheffield United sendt hjem med 1-3 tap, før Stoke tapte tre kamper på rad, og da mot Rotherham, Coventry og Birmingham.

 

Luton sin form:

På lørdag ble det endelig en seier for Luton igjen, da Luton kjempet seg til en heroisk 1-0 seier på Bloomfield Road mot Blackpool. Dermed har Luton spilt tre kamper på rad uten å tape, da det ble uavgjort i kampene mot Sunderland og Reading, i tillegg til at de to siste kampene har endt med «clean sheet». Kampen før det endte med 0-4 tap mot Watford, som er det eneste tapet til Luton på 11 kamper. De syv kampene før det endte fire ganger med seier, mens tre av kampene endte uavgjort.

På bortebane har Luton virkelig vært gode denne sesongen. Og de eneste tapene Luton har på bortebane er mot Bristol City og Watford. Det har blitt uavgjort mot ligaleder Burnley og West Brom, mens det har blitt fem borteseiere, henholdsvis mot Swansea, Cardiff, Hull, Norwich og Blackpool.

Det gjør at Luton ligger på 8.plass med sine 29 poeng, som er likt med Watford og Swansea. Det er et mål som skiller Luton og Watford, mens Luton har fire mål bedre målforskjell enn Swansea. Det er ni poeng ned til West brom på 22. plass, mens det er to poeng opp til Preston på sjette plass. Det er syv poeng opp til Blackburn på andre, mens det er ni poeng opp til ligaleder Burnley.

 

Friendly faces:

Lutons Cameron Jerome har spilt for Stoke, og fikk 50 kamper i perioden 2011 til 2014, hvor han også scoret syv mål.

Alfie Doughty ble i sommer kjøpt fra Stoke til Luton, hvor Doughty fikk 11 kamper. Doughty ble også lånt ut til Cardiff forrige sesong, hvor han fikk ni kamper og scoret et mål. Doughty ble foran 2021/22 sesongen kjøpt av Stoke fra Charlton, hvor han fikk 36 kamper og scoret tre mål for «The Addicks» ifra 2018 til 2021.

Lutons keeper, Harry Isted, hadde en sesong som junior i Stoke i 2016/17 sesongen, før han gikk til Luton i 2017.

De fleste vet at Stokes Thomas Ince, ble lånt ut fra Stoke til Luton i 2021 hvor han fikk syv kamper. Ince ble i sommer klar for Reading, hvor hans far Paul Ince, er manager.

Dean Crowe må også nevnes, da han spilte 65 kamper for Stoke i perioden 1996 til 2001, hvor han også scoret 13 mål. Crowe spilte for Luton fra 2001 til 2004, hvor han spilte 85 kamper og scoret 22 mål.

 

Toppscorerne:

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med åtte mål, mens Elijah Adebayo scoret sitt tredje mål for sesongen mot QPR. Luke Freeman har scoret to mål, mens Syv spillere har scoret et mål denne sesongen, uansett turnering.

Fred Onyedinma, James Bree, Carlton Morris og Harry Cornick er Lutons beste «servitører», da alle har 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er 15 mål registrert som assists av Lutons 22 mål, hvilket betyr at de andre syv målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

For Stoke er det fjorårets toppscorer, Lewis Baker, som er klubbens toppscorer med fem mål, mens Ben Wilmot har scoret tre mål. Dwight Gale og toppscorer Lewis Baker har fire assists hver.

 

Skader i Lutons tropp:

Det har ikke blitt holdt noen pressekonferanse før tirsdagens kamp, og det er derfor vanskelig å si noe om skadesituasjonen til Luton. Derimot vet vi at det er utfordrende å sette sammen en forvarsrekke, da de fleste av Lutons beste forsvarsspillere sliter med skader. Heldigvis er Gabe Osho tilbake etter at han måtte sone tre kampers karantene, da han fikk direkte rødt kort i kampen mot Watford.

Følgende spillere er i hvert fall usikre til tirsdagens kamp: Alfie Doughty spilte ikke mot Blackpool, da han hadde en lettere føling med baksiden av lårmuskulaturen. Dan Potts måtte gå av banen mot Blackpool med skade allerede etter tyve minutter. Det er også usikkert om tirsdagens kamp vil komme for tidlig for Sonny Bradley, etter skaden han pådro seg i kampen mot Reading. Heldigvis var ikke skaden så alvorlig som først fryktet.

Fra før er også forsvarsspilleren Reece Burke skadet, samt Cauley Woodrow og Fred Onyedinma.

 

Nice to know, need to know:

Det er kun Watford som har klart å ta tre poeng fra Luton av de syv lagene som ligger foran Luton.

Som nevnt innledningsvis, er det stor spenning rundt Nathan Jones sin fremtid i Luton. Ironisk nok kan det være at hans forrige arbeidsgiver Stoke, som kan bli hans siste kamp som Luton manager, eller at det blir Lutons første kamp uten Nathan Jones som manager.

Av «fun facts» mellom Luton og Stoke, nevnte Simon Pitts for en tid tilbake at Luton scoret fire mål i tre bortekamper på rad når Luton besøkte Victoria Ground i begynnelsen av åtti-tallet. I 1982/83 ble det 4-4, mens det i 1983/84 ble 4-2 seier til Luton hvor Paul Walsh scoret hat-trick. I 1984/85 vant Luton 4-0 hvor Mick Harford scoret to mål.

Med sine to tap, er det Burnley som har færrest tap i årets Championship, mens Luton og Sheffield United deler andre plassen med sine fire tap. Luton, Burnley og West Brom er de tre lagene som har spilt flest kamper uavgjort denne sesongen, da alle tre har spilt åtte uavgjortkamper.

Tar vi for oss bortetabellen, ligger Luton på tredje plass med lik poengsum som Sheffield United, men et poeng bak Preston som leder bortetabellen. Derimot har Luton en kamp mindre spilt enn Sheffield United og Preston.

 

Luton er blitt tildelt 1 481 billetter til tirsdagens kamp, som også er den nest siste liga kampen før fotball VM. Kampen kan streames med live bilder fra iFollow hvor Simon Pitts som vanlig kommenterer kampen med sin engasjerende stemme.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!