Sheffield United – Luton Town

På lørdag er det igjen klart for toppkamp for Luton, når Luton drar til Sheffield for å møte ligatoer Sheffield United. Det vil si, om det blir kamp, da Sander Berges hjemmebane, Bramall Lane, i skrivende er dekket stund med snø. 

Byen Sheffield

Byen Sheffield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent fem mil sør for Leeds. Historisk er Sheffield kjent for sin stålindustri, mens det i dag er økonomi og finans som dominerer arbeidsmarkedet i Sheffield. Med sine drøye 563 000 innbyggere, er Sheffield den niende største byen i England. Selve storbykommunen Sheffield, har drøye 1,5 millioner innbyggere.

Sheffield United FC

Sheffield United ble stiftet i 1889 som en avlegger av Sheffield United Cricket Club, og ble valgt inn i The Football League i 1892.

Sheffield Uniteds historie

Allerede I 1897/98 sesongen vant klubben deres første «major trophy», da de ble ligamestere på øverste nivå. Deretter vant de FA-cupen i 1899, 1902, 1915 og 1925, som også er klubbens siste «major trophy».

Sheffield United er en av fire klubber som har spilt på alle de fire øverste nivåene i det engelske fotballsystemet, og som har blitt seriemestere på alle fire nivåene. Luton mangler å vinne Premier League, så er de også medlem a dette «selskapet».

I tiden 1892 til 1979, spilte Sheffield United sammenhengende på nivå en og to. I 1979 havnet Sheffield United tredjesist på nivå to (Second Division), og rykket ned til nivå tre (Third Division). Elendigheten fortsatte, og i 1982 havnet klubben nest sist i Third Division, og rykket for første og eneste gang ned til nivå fire (Fourth Division). Sheffield United rykket direkte opp igjen til nivå tre.

Sheffield United spilte sammenhengende på nivå en og to fra 1989 til 2011, hvor fem av disse sesongene var på øverste nivå. Blant annet spilte Sheffield United i Premier Leagues første sesong i 1992/93, og var også det første laget som scoret mål i Premier League. Sheffield Uniteds, Brian Deane, scoret 1-0 målet på Bramell Lane mot Manchester United. En kamp som Sheffield United vant 2-1 mot klubben som til slutt skulle bli de første vinnerne av Premier League.

Perioden 2011 til 2017 spilte Sheffield United i Legeue One, som også er den lengste perioden til Sheffield United hvor de ikke har spilt på de to øverste liganivåene. Første sesong i League One var dessuten av det virkelig bitre slaget, da Sheffield United havnet på tredje plass, tre poeng bak byrival Sheffield Wednesday. Og enda bitrere, etter å ha spilt målløst i 120 minutter, tapte Sheffield United Play-off finalen 7-8 på straffespark mot Huddersfield.

I september 2013 kjøpte prins Abdullah av kongehuset i Saudi Arabia, 50% av aksjene til Sheffield United og proklamerte også at Sheffield United skulle spille i Premier League så fort som mulig, og aller helst innen fem år. Prinsen spyttet også inn en del frisk kapital, ansatte Chris Wilder som manager, men måtte vente helt til 2017 før Sheffield United rykket opp til The Championship. I mellomtiden hadde Sheffield United spilt seg frem til semi-finalen i FA-cupen i 2014, hvor de tapte for Hull City, samt i ligacupen sesongen etter, hvor Tottenham ble for sterke.

I første sesong i The Championship, havnet Sheffield United på tiende plass, mens de året etter sikret direkte opprykk til Premier League ved å bli nummer to, tolv år etter at de sist spilte på øverste nivå i det engelske fotballhierarkiet.

Til tross for opprykk, var det en del uro i kulissene på Bramall Lane. I et par år hadde det pågått en rettstvist mellom prins Abdullah og den andre eieren, Kevin McCabe, da begge partene ønsket å kjøpe ut den andre eieren. Saken havnet i retten, og i september 2019 besluttet høyesterett at McCabe måtte selge sine aksjer til Prins Abdullah, som dermed satt med 100% av aksjene i Sheffield United.

Til tross for uroen, klarte Chris Wilders menn å kapre en imponerende niende plass i sin første sesong i Premier League. Derimot, sesongen etter var det slutt, og Wilder måtte forlate klubben som han elsket, etter fem år som manager. Klubbledelsen så ingen annen utvei enn å løse Wilder fra sin kontrakt, ettersom Sheffield United kun hadde vunnet en kamp på atten forsøk. Paul Heckingbottom fullførte sesongen som «care-taker», og havnet desidert sist med 23 poeng (totalt 7 seiere), 16 poeng bak Burnley som havnet på 17.plass. I mai 2021 ble den tidligere Fulham manageren, Slavisa Jokanovic, ansatt som klubbens manager, men fikk sparken den 25.november. Igjen ble Paul Heckingbottom ansatt som manager, men denne gangen med en fire-års kontrakt.

Heckingbottom og Sheffield United avsluttet forrige sesong på femte plass, med lik poengsum som Luton som havnet på sjette plass, men med ti mål bedre målforskjell enn Luton. Det ble til slutt 13 poeng opp til Bournemouth som havnet på andre plass. I play-off semi-finalen, tapte til slutt Sheffield United 2-3 på straffer for Nottingham Forest, etter at det sto 3-3 etter at to kamper var spilt.

Totalt har Sheffield United spilt 62 sesonger på øverste nivå, 45 sesonger på nivå to, 11 sesonger på nivå tre, mens de har spilt en sesong på nivå fire.

Rivalisering

Hovedrival til Sheffield United, er Sheffield Wednesday. Kampene mellom disse to lagene kalles for «The Steel city derby», og har blitt spilt 131 ganger. Første derby ble spilt i 1890, hvor Wednesday vant 2–1. Sheffield United har vunnet derbyet 46 ganger, 43 ganger har det endt uavgjort, mens Wednesday har vunnet 42 ganger. Siste møte mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday ble spilt i mars 2019 på Hillsborough, hvor kampen endte 0-0. Etter endt sesong i 2019, rykket Sheffield United opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass i The Championship. Som kjent rykket Sheffield Wednesday ned til League One etter 2020/21 sesongen.

Bramall Lane

«The Blades», som er kallenavnet til Sheffield United, henspiller på byens stålproduksjon, og spiller hjemmekampene sine på Bramall Lane. Sheffield United har spilt på Bramall Lane siden klubben ble etablert, og har i dag en kapasitet på 32 702 tilskuere. Banen ble først åpnet den 30.april i 1855, men som en cricketbane. Den første fotballkampen ble spilt 29.desember i 1862, mellom Sheffield FC og Hallam FC. Kampen ble spilt for å samle inn til et veldedighetsformål, og endte 0-0.

Tilskuerrekorden på 68 287 tilskuere, stammer fra en femterunde kamp i FA-cupen mot Leeds som ble spilt i 1936.

Verdens eldste fotballklubb

Sheffield er ikke bare kjent for å ha de to rivaliserende klubbene Sheffield United og Sheffield Wednesday. Byen er også kjent for å ha verdens eldste fotballklubb, som fortsatt eksisterer og spiller ligafotball, nemlig Sheffield FC. Klubben ble etablert 24.oktober 1857, og spiller i dag i Northern Premier League Division One East, som utgjør nivå åtte i det engelske ligasystemet. Ved å søke opp “The Oldest Club In The World: Sheffield FC” på Youtube, vil man finne en hyggelig liten video om klubben, som i 2007 feiret sitt 150 års jubileum. Selveste Pelé og den gang FIFA president Sepp Blatter, besøkte klubben i forbindelse med klubbens jubileumsarrangementer. Blant annet ble det arrangert «anniversary celebration matches» på Bramall Lane mot Inter og Ajax. Sheffield FC var også en av klubbene som var med å danne «The Sheffield Rules», som var et utgangspunkt til regelsett for hvordan fotball skal spilles, slik vi kjenner fotballen i dag.

H2H

Luton og Sheffield United har møtt hverandre 45 ganger, hvor Sheffield United har vunnet 19 ganger, Luton har vunnet 15 ganger, mens lagene har spilt uavgjort ved 11 anledninger.

Sist lagene møttes, var den 26.august i fjor på Kenilworth Road, hvor kampen endte uavgjort 1-1. Luton tok ledelsen ved Carlton Morris etter at 10 minutter var spilt, mens Sheffield United utlignet til 1-1 åtte minutter ut i andre om gang. Sist lagene møttes på Bramell Lane, var i januar i fjor hvor Sheffield United vant 2-0.

Det blir stort sett alltid mål når lagene møtes, selv om det ble historiens andre målløse oppgjør mellom lagene når Sheffield United gjestet Kenilworth Road i august i fjor. Det forrige målløse oppgjøret mellom lagene fant sted på Kenilworth Road i september 1950.

Siste seier over Sheffield United kom på Kenilworth Road i januar 1996 i en League Division 1 kamp (nivå to), hvor Luton vant 1-0 eter at Guentchev scoret Lutons mål. Luton havnet sist i ligaen denne sesongen, og rykket ned til nivå tre. Lagene har møttes seks ganger etter seieren i 1996, hvor Sheffield United har vunnet tre ganger, mens de tre andre møtene ha endt uavgjort.

Luton har besøkt Bramall Lane ved 24 anledninger. 13 ganger har det endt med hjemmeseier til Sheffield United, seks ganger har det endt uavgjort, mens fem ganger har det endt med seier til Luton.

Sist Luton vant på Bramall Lane var i oktober 1994 hvor Luton vant 3-1, også det i en League Division 1 kamp. Lutons mål ble scoret av Gayle (selvmål), Kerry Dixon og Julian James. Luton havnet på 16.plass i ligaen denne sesongen. Luton har besøkt Bramell Lane tre ganger etter 1994, og tapte alle tre gangene.

Sheffield Uniteds form

Før helgens ligarunde, har alle lag spilt 35 ligakamper, og ligatoer Sheffield United har totalt kapret 67 poeng på disse kampene. Det er ti poeng opp til ligaleder Burnley, mens det er syv poeng ned til Middlesbrough som ligger på tredje plass. Det er ti poeng ned til Luton på femte plass, mens det er 13 poeng ned til Millwall på syvende plass.

På tirsdag vant Sheffield United 1-0 over Reading i en hengekamp. Derimot har ligatoeren vært i en noe rufsete form i det siste, da de har tapt tre av de siste fem kampene. Det ble 1-3 tap for Middlesbrough den 15.februar, før det i neste runde ble 2-3 tap for Millwall. Deretter ble det 1-0 seier over Watford, før Sheffield United igjen gikk på et et- målstap, da de tapte 0-1 for Blacburn. På tirsdag ble det som nevnt seier over Reading.

Før disse fem kampene, hadde Sheffield United en periode fra 12. november til 1 februar, hvor Sheffield United ikke tapte en eneste ligakamp. Åtte kamper endte med seier, mens det ble uavgjort mot QPR og Rotherham.

Det skal også nevnes at Sheffield United fortsatt er med i FA-cupen, da de slo Tottenham 1-0 på Bramell Lane i femte runde den 1. mars.

På Bramall Lane har Sheffield United tapt tre kamper denne sesongen, ettersom de tapte 0-1 for QPR den 4. oktober, 0-1 for Rotherham den 8. november, samt 1-3 for Middlesbrough den 15. februar. På de siste syv kampene er det kun Middlesbrough som har klart å ta poeng fra Sheffield United på Bramall Lane, da de andre seks kampene har endt med seier.

Sheffield United har klart «clean sheet» ved 15 anledninger.

Lutons Form

Med sine 57 poeng ligger fortsatt Luton på en femte plass i The Championship. Som nevnt er det ti poeng opp til Sheffield United på andre plass, mens det er tre poeng ned til Millwall på syvende plass.

På lørdag klarte Luton sin tredje kamp på rad uten å tape, da Luton vant 1-0 over Swansea på Kenilworth Road. Det betyr at det kun er Burnley som har klart å vinne over Luton på de siste ni kampene. Fem av disse ni kampene har endt med seier, mens tre kamper har endt uavgjort.

Lutons borteform denne sesongen har vært spesielt bra. Av 17 bortekamper har ni av kampene endt med seier, mens fire kamper han endt uavgjort. Åtte av bortekampene har endt med «clean sheet», hvor Luton totalt har klart 14 «clean sheets».

Siste lag som klarte å vinne over Luton på sin respektive hjemmebane, var Middlesbrough som vant 1-0 den 10.desember. Etter det har det blitt borteseiere mot QPR, Huddersfield, Wigan og Birmingham, mens det ble 1-1 mot Coventry og Preston.

Nordmenn i Sheffield United

Flere nordmenn har spilt i Sheffield United, og Roger Nilsen er den mordmannen som har spilt lengst og har flest kamper for Sheffield United. Fra 1993 til 1999, spilte Nilsen 166 kamper for «The Blades», men scoret ikke et eneste mål. Jostein Flo spilte for klubben ifra 1993 til 1996, hvor han fikk 84 kamper og scoret 19 mål, mens Jan Åge Fjørtoft spilte 34 kamper og scoret 19 mål i perioden 1996 til 1998. I desember1998 ble Anders Jacobsen kjøpt fra Start til Sheffield United, hvor han fikk 12 kamper. Sesongen etter spilte han for Stoke.

I dag spiller Sander Berge for Sheffield United, som sommeren 2019 ble hentet fra den belgiske klubben Genk. Med en pris på 23 millioner euro, ble Berge Sheffield Uniteds dyreste spiller noensinne, i tillegg til å bli Norges dyreste spiller. Hittil har Berge spilt 81 kamper og scoret 12 mål for Sheffield United. Martin Ødegårds overgang fra Real Madrid til Arsenal i august 2021, ble ny norsk overgangsrekord, da overgangen til Arsenal skal ha kostet Londonklubben 35 millioner euro.

Spillere som har spilt for begge lag

Simon Pitts kunne liste opp følgende spillere om har spilt for begge klubbene: Peter Anderson, Alex Baptiste, Billy Barnes, Alan Birchenall, Billy Boyd, Cameron Carter-Vickers, Paul Connolly, Martin Cranie, Mervyn Day, Andy Dibble, Paul Furlong, Jack Gibson. Don Givens, Harry Gooney, Ryan Hall, Bob Hatton, Don Hutchison, Chris Kamara, Rhys Norrington-Davies, Paul Peschisolido, Jesse Pye, Bruce Rioch, Matthew Spring og Imre Vàradi.

On this date

Den 11. mars i fjor, hadde også Luton spilt 35 ligakamper. Også da hadde Luton 57 poeng, og en målforskjell på +9 mål. Forskjellen var at i fjor lå Luton på sjette plass den 11. mars, mens de i dag ligger på femte plass. 

Den 11. mars i 1970 vant Luton 1-0 over Reading, som også er sist Luton vant en fotballkamp den 11. mars. Etter det har Luton spilt åtte kamper den 11. mars hvor seks av kampen har endt med tap, mens to kamper har endt uavgjort. Sist Luton spilte den 11.mars, var i 2017 i en League Two kamp, hvor Luton tapte 0-2 for våre naboer i Stevenage.

Luton står kun bokført med to borteseiere den 11. mars. Seieren mot Reading i 1970 var en borteseier, mens den 11. mars i 1905 ble QPR slått 2-1 i London.

Skadde spillere

Under torsdagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at han nærmest hadde en skadefri tropp før lørdagens kamp, bortsett fra Reeca Burke og Dan Potts som ikke ville være klare til lørdagens kamp. Edwards mente også at forsvarsduoen nokså sikkert måtte stå over onsdagens kamp mot Bristol City.

Toppscorerne

Lutons toppscorer, Carlton Morris, scoret sitt 14.mål for sesongen når han på lørdag scoret kampens eneste mål mot Swansea. Elijah Adebayo reduserte til 1-2 mot Millwall, og scoret sitt niende mål denne sesongen, uansett turnering. Luke Berry scoret utligningen mot Millwall, og har dermed scoret tre mål denne sesongen, noe også Jordan Clark har gjort. Harry Cornick endte med to mål for Luton, ettersom han gikk til Bristol City på «deadline day», det samme antall mål som Reece Burke, Alan Campbell og Luke Freeman har så langt denne sesongen.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists, mens Alfie Doughty har fem assist denne sesongen, uansett turnering. James Bree og Jordan Clark har fire målgivende.

For Sheffield United har Iliman Ndiaye og Oliver McBurnie som er klubbens toppscorere, da begge har scoret 12 mål hver, uansett turnering. Sander Berge har scoret seks mål uansett turnering. Uansett turnering, har Iliman Ndiaaye åtte assists så langt denne sesongen, mens Oliver Norwood har fem assists.

Nice to know, need to know

Seieren over Swansea på lørdag, betyr at Luton ikke har avgitt et eneste ligapoeng mot et Walisisk lag denne sesongen. Det eneste Walisiske laget som har slått Luton denne sesongen, er Newport da de vant 3-2 over Luton i Carabao cupens første runde.

Luton har et stort forbedringspotensial når det gjelder å omsette dødballer til mål. Kun fire mål er kommet som et resultat av dødball, mens forrige tirsdags motstander, Millwall, har klart å score flest måk på dødballer i årets liga, da de har scoret på 13 dødballer. Lørdagens motstander, Sheffield United, har scoret syv mål på dødball.

Luton er heller ikke bortskjemte når det gjelder å få tildelt straffespark denne sesongen, da de kun har fått tildelt et straffespark i ligaen denne sesongen, noe som skjedde i hjemmekampen mot Cardiff den 31.januar. Derimot klarte ikke Adebayo å overliste Ryan Allsop, som reddet straffesparket, men heldigvis scoret Adebayo i det 89. minutt og sikret tre poeng. Derimot scoret Adebayo på straffe i kampen før, da han scoret på straffesparket som Luton ble tildelt mot Grimsby i 2-2 kampen i FA-cupen.

Sammen med Birmingham, er Luton fortsatt det farligste laget de første 15 minuttene i The Championship. Begge lag har scoret 12 mål i løpet av det første kvarteret, mens Sheffield United, Burnley og Norwich er de nest farligste lagene med sine 10 mål. Sheffield United er statistisk farligst mellom det 61. og 75. minutt, da de har scoret 14 mål i denne perioden av en kamp.

Når det gjelder når Luton slipper inn sine mål, skjer dette oftest enten i begynnelsen av kampene, eller mot slutten av kampene. Åtte av 34 mål er sluppet inn i løpet av de første 15 minuttene, mens ni er sluppet inn i løpet av de siste 15 minuttene. Med andre ord, det dreier seg om at halvparten av Lutons innslupne mål slippes inn i de nevnte to tidsperiodene. Sheffield United slipper inn flest mål i løpet av kampens første 15 minutter, da de har sluppet inn 7 av 31 mål i dette tidsrommet.

Toppkampen streamer du som vanlig med «livebilder» fra iFollow tjenesten, som har avspark kl 1600 skandinavisk tid. Simon Pitts  kommenterer kampen, sammen med opptil 2035 Luton supportere. 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!