Sheffield United – Luton Town

På tirsdag er det boxing day i England, og Luton Town tar turen til Sheffield for å møte Sheffield United på deres hjemmebane Bramell Lane.

På selveste Boxing day, skal Luton Town spille en «seks poengs» kamp når de drar til Sehffield og Bramell Lane, for å måle krefter mot nedrykksrival Sheffield United.

I første kamp etter kaptein Tom Lockyers hjertestans, kjempet The Haters som «løver» når de på lørdag vant 1-0 over Newcastle og sikret Sesongens første clean sheet. 

Byen Sheffield

Byen Sheffield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent fem mil sør for Leeds. Historisk er Sheffield kjent for sin stålindustri, mens det i dag er økonomi og finans som dominerer arbeidsmarkedet i Sheffield. Med sine drøye 563 000 innbyggere, er Sheffield den niende største byen i England. Selve storbykommunen Sheffield, har drøye 1,5 millioner innbyggere.

Sheffield United FC

Sheffield United ble stiftet i 1889 som en avlegger av Sheffield United Cricket Club, og ble valgt inn i The Football League i 1892.

Sheffield Uniteds historie

Allerede I 1897/98 sesongen vant klubben deres første «major trophy», da de ble ligamestere på øverste nivå. Deretter vant de FA-cupen i 1899, 1902, 1915 og 1925, som også er klubbens siste «major trophy».

Sheffield United er en av fire klubber som har spilt på alle de fire øverste nivåene i det engelske fotballsystemet, og som har blitt seriemestere på alle fire nivåene. Luton mangler å vinne Premier League, så er de også medlem a dette «selskapet».

I tiden 1892 til 1979, spilte Sheffield United sammenhengende på nivå en og to. I 1979 havnet Sheffield United tredjesist på nivå to (Second Division), og rykket ned til nivå tre (Third Division). Elendigheten fortsatte, og i 1982 havnet klubben nest sist i Third Division, og rykket for første og eneste gang ned til nivå fire (Fourth Division). Sheffield United rykket direkte opp igjen til nivå tre.

Sheffield United spilte sammenhengende på nivå en og to fra 1989 til 2011, hvor fem av disse sesongene var på øverste nivå. Blant annet spilte Sheffield United i Premier Leagues første sesong i 1992/93, og var også det første laget som scoret mål i Premier League. Sheffield Uniteds Brian Deane, scoret 1-0 målet på Bramell Lane mot Manchester United. En kamp som Sheffield United vant 2-1 mot klubben som til slutt skulle bli de første vinnerne av Premier League.

Perioden 2011 til 2017 spilte Sheffield United i Legeue One, som også er den lengste perioden til Sheffield United hvor de ikke har spilt på de to øverste liganivåene. Første sesong i League One var dessuten av det virkelig bitre slaget, da Sheffield United havnet på tredje plass, tre poeng bak byrival Sheffield Wednesday. Og enda bitrere, etter å ha spilt målløst i 120 minutter, tapte Sheffield United Play-off finalen 7-8 på straffespark mot Huddersfield.

I september 2013 kjøpte prins Abdullah av kongehuset i Saudi Arabia, 50% av aksjene til Sheffield United og proklamerte også at Sheffield United skulle spille i Premier League så fort som mulig, og aller helst innen fem år. Prinsen spyttet også inn en del frisk kapital, ansatte Chris Wilder som manager, men måtte vente helt til 2017 før Sheffield United rykket opp til The Championship. I mellomtiden hadde Sheffield United spilt seg frem til semi-finalen i FA-cupen i 2014, hvor de tapte for Hull City, samt i ligacupen sesongen etter, hvor Tottenham ble for sterke.

I første sesong i The Championship, havnet Sheffield United på tiende plass, mens de året etter sikret direkte opprykk til Premier League ved å bli nummer to, tolv år etter at de sist spilte på øverste nivå i det engelske fotballhierarkiet.

Til tross for opprykk, var det en del uro i kulissene på Bramell Lane. I et par år hadde det pågått en rettstvist mellom prins Abdullah og den andre eieren, Kevin McCabe, da begge partene ønsket å kjøpe ut den andre eieren. Saken havnet i retten, og i september 2019 besluttet høyesterett at McCabe måtte selge sine aksjer til Prins Abdullah, som dermed satt med 100% av aksjene i Sheffield United.

Til tross for uroen, klarte Chris Wilders menn å kapre en imponerende niende plass i sin første sesong i Premier League. Derimot, sesongen etter var det slutt, og Wilder måtte forlate klubben som han elsket, etter fem år som manager. Klubbledelsen så ingen annen utvei enn å løse Wilder fra sin kontrakt, ettersom Sheffield United kun hadde vunnet en kamp på atten forsøk. Paul Heckingbottom fullførte sesongen som «care-taker», og havnet desidert sist med 23 poeng (totalt 7 seiere), 16 poeng bak Burnley som havnet på 17.plass. I mai 2021 ble den tidligere Fulham manageren, Slavisa Jokanovic, ansatt som klubbens manager, men fikk sparken den 25.november. Igjen ble Paul Heckingbottom ansatt som manager, men denne gangen med en fire-års kontrakt.

Heckingbottom og Sheffield United avsluttet 2021/22 sesongen på femte plass, med lik poengsum som Luton som havnet på sjette plass, men med ti mål bedre målforskjell enn Luton. Det ble til slutt 13 poeng opp til Bournemouth som havnet på andre plass. I play-off semi-finalen, tapte til slutt Sheffield United 2-3 på straffer for Nottingham Forest, etter at det sto 3-3 etter at to kamper var spilt.

Som vi husker, ble fjorårets sesong en jubelsesong for Sheffield United, da de havnet på andre plass, 11 poeng foran The Hatters som havnet på tredje plass. Allikevel var det ti poeng opp til Burnley som ble ligamestere.

Den 5. desember i år var det slutt for Paul Heckingbottom etter en nokså svak sesongstart, og inn portene kom «gammel kjærlighet», ettersom Chris Wilder fikk en ny sjanse som Sheffield Uniteds manager.

Rivalisering

Hovedrival til Sheffield United, er Sheffield Wednesday. Kampene mellom disse to lagene kalles for «The Steel city derby», og har blitt spilt 131 ganger. Første derby ble spilt i 1890, hvor Wednesday vant 2–1. Sheffield United har vunnet derbyet 46 ganger, 43 ganger har det endt uavgjort, mens Wednesday har vunnet 42 ganger. Siste møte mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday ble spilt i mars 2019 på Hillsborough, hvor kampen endte

0-0. Etter endt sesong i 2019, rykket Sheffield United opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass i The Championship. Som kjent rykket Sheffield Wednesday ned til League One etter 2020/21 sesongen, men rykket opp igjen til The Championship i våres.

Bramall Lane

«The Blades», som er kallenavnet til Sheffield United, henspiller på byens stålproduksjon, og spiller hjemmekampene sine på Bramall Lane. Sheffield United har spilt på Bramell Lane siden klubben ble etablert, og har i dag en kapasitet på 32 702 tilskuere. Banen ble først åpnet den 30.april i 1855, men som en cricketbane. Den første fotballkampen ble spilt 29.desember i 1862, mellom Sheffield FC og Hallam FC. Kampen ble spilt for å samle inn til et veldedighetsformål, og endte 0-0. Tilskuerrekorden på 68 287 tilskuere, stammer fra en femterunde kamp i FA-cupen mot Leeds som ble spilt i 1936.

Verdens eldste fotballklubb

Sheffield er ikke bare kjent for å ha de to rivaliserende klubbene Sheffield United og Sheffield Wednesday. Byen er også kjent for å ha verdens eldste fotballklubb, som fortsatt eksisterer og spiller ligafotball, nemlig Sheffield FC. Klubben ble etablert 24.oktober 1857, og spiller i dag i Northern Premier League Division One East, som utgjør nivå åtte i det engelske ligasystemet. Ved å søke opp “The Oldest Club In The World: Sheffield FC” på Youtube, vil man finne en hyggelig liten video om klubben, som i 2007 feiret sitt 150 års jubileum. Selveste Pelé og den gang FIFA president Sepp Blatter, besøkte klubben i forbindelse med klubbens jubileumsarrangementer. Blant annet ble det arrangert «anniversary celebration matches» på Bramall Lane mot Inter og Ajax. Sheffield FC var også en av klubbene som var med å danne «The Sheffield Rules», som var et utgangspunkt til regelsett for hvordan fotball skal spilles, slik vi kjenner fotballen i dag.

H2H

Luton og Sheffield United har møtt hverandre 46 ganger, hvor Sheffield United har vunnet 19 ganger, Luton har vunnet 16 ganger, mens lagene har spilt uavgjort ved 11 anledninger.

Sist lagene møttes, var den 11. mars i år i The Championship på Bramell Lane, hvor Carlton Morris scoret kampens eneste mål i det 54. minutt. Motsatt oppgjør ble spilt den 26.august i fjor på Kenilworth Road, hvor kampen endte uavgjort 1-1. Luton tok ledelsen ved Carlton Morris etter at 10 minutter var spilt, mens Sheffield United utlignet til 1-1 åtte minutter ut i andre om gang. Mao, The Hatters tok fire av seks mulige poeng mot ligatoeren.

Det blir stort sett alltid mål når lagene møtes, selv om det ble historiens andre målløse oppgjør mellom lagene når Sheffield United gjestet Kenilworth Road i august 2021. Det forrige målløse oppgjøret mellom lagene fant sted på Kenilworth Road i september 1950.

Seieren i mars var den første seieren over Sheffield United siden januar 1996. Da vant Luton Town over Sheffield United på Kenilworth Road i en League Division 1 kamp (nivå to), hvor The Hatters vant 1-0 etter at Guentchev scoret Lutons mål.  Luton havnet sist i ligaen denne sesongen, og rykket ned til nivå tre. Lagene har møttes seks ganger etter seieren i 1996, hvor Sheffield United har vunnet tre ganger, mens de tre andre møtene ha endt uavgjort.

Seieren i mars var også den første seieren på Bramell Lane siden oktober 1994, hvor Luton vant 3-1, også det i en League Division 1 kamp. Lutons mål ble scoret av Gayle (selvmål), Kerry Dixon og Julian James. Luton havnet på 16.plass i ligaen denne sesongen. Luton har besøkt Bramell Lane fire ganger etter 1994, og tapt tre ganger, mens de altså vant i mars.

Luton har besøkt Bramell Lane ved 24 anledninger. 13 ganger har det endt med hjemmeseier til Sheffield United, seks ganger har det endt uavgjort, mens fem ganger har det endt med seier til Luton.

Totalt har Sheffield United besøkt The Kenny 21 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier ti ganger, mens det har endt uavgjort fem ganger. Seks ganger har det endt med borteseier.

The Hatters har ikke tapt for Sheffield United på fire kamper på The Kenny, da de som nevnt vant 1-0 i 1996, mens det har endt uavgjort i 2006, 2021, og 2022.

Sheffield Uniteds form

På fredag dro Sheffield United på besøk til Birmingham for å møte Aston Villa på Villa park. Sheffield United tok ledelsen helt på slutten av kampen, men Aston Villa klarte å utligne på overtid slik at kampen endte 1-1.

Sheffield United startet sesongen veldig svakt og spilte hele ti ligakamper på rad uten å vinne. De verste tapene var 0-8 for Newcastle opå St James´ Park og 0-5 for Arsenal på Emirates Stadium. Det eneste poenget som Sheffield United fikk med seg, var i 2-2 kampen mot Everton på Bramell Lane i fjerde ligarunde.

Den 4. november ble det endelig seier, når Wolverhampton kom på besøk, da «Ulvene» ble slått 2-1. En uke senere ble det også poeng, da Sheffield United klarte 1-1 mot Brighton & Hove Albion på The Amex Stadium.

Sheffield United brukte ikke siste landslagspausen spesielt godt, da de spilte tre kamper på rad hvor de tapte. Først tapte de 1-3 for Bournemouth på Bramell Lane, før de tapte 0-5 for nedrykksrival Burnley. Den 6. desember kom Liverpool på besøk, hvor Liverpool vant 2-0. Lørdag 9.desember fikk Sheffield United besøk av Brentford, hvor The Blades endelig vant en kamp igjen, og denne gang 1-0. Lørdag 16. desember besøkte Sheffield United Chelsea og Stamford Bridge, en kamp som endte med 0-2 tap, mens de på fredag altså spilte uavgjort mot Aston Villa på Villa Park.

Sheffield Uniteds ti siste kamper kan oppsummeres slik: T-T-V-U-T-T-T-V-T-U

Sheffield Uniteds hjemmeform kan summeres slik: T-T-U-T-T-V-T-T-V

Det plasserer Sheffield United nederst på tabellen med sine ni poeng. Det er to poeng opp til Burnley på 19. plass, mens det er tre poeng opp til The Hatters på 18. plass. Det er fem poeng opp til Nottingham Forest på 17. plass. Sheffield United har også Premier Leagues dårligste målforskjell, da de kun har scoret 13 mål og sluppet inn hele 44 mål. Det gir en målforskjell på -31 mål.

Luton Towns Form

På lørdag klarte The Hatters og Thomas Kaminski sesongens første clean sheet, når de vant hjemmekampen mot Newcastle 1-0. Andros Townsend sørget for kampens eneste mål etter 25 minutter i første omgang.

Tottenham Hotspur besøkte Kenilworth Road den 7.oktober, og vant en knepen 1-0 seier, før The Hatters klarte 2-2 i Nottingham når de besøkte City Ground. Deretter besøkte The Hatters Aston Villa og deres hjemmebane Villa Park, en kamp som Villa vant 3-1.

Den 5. november spilte The Hatters en solid kamp når Liverpool gjestet Kenilworth Road. I det 81. minutt ga Tahith Chong The Hatters ledelsen, etter en glimrende kontring som ble igangsatt av Ross Barkley, hvor Issa Kabore var nest sist på ballen. Derimot utlignet Liverpool til 1-1 fem minutter på overtid ved Luis Diaz.

I siste kamp før siste landslagspause, dro The Hatters til Old Trafford for å prøve seg mot Manchester United. Dessverre endte det med 0-1 tap, etter at Lindelöf satte inn kampens eneste mål i andre omgang. I første kamp etter landslagspausen, vant The Hatters sin første hjemmekamp i Premier League noensinne, og sin første hjemmekamp på øverste nivå siden 1992, da Crystal Palace ble slått 2-1. På lørdag for tre uker siden, ble det 1-3 tap for Brentford på deres hjemmebane Gtech Stadium. Påfølgende tirsdag ble det som kjent 3-4 tap for Arsenal, før Manchester City for to uker siden vant 2-1.

Formutviklingen på de ti siste kampene for The Hatters ser dermed slik ut: T-U-T-U-T-V-T-T-T-V

Mens borteformen er: T-T-T-V-U-T-T-T

Det gjør at The Hatters fortsatt ligger på 18. plass med sine 12 poeng. Derimot er det nå to poeng opp til Nottingham Forest på 17. plass og fire poeng opp til Everton på 16. plass. Det er et poeng ned til Burnley på 19. plass og fire poeng ned til tirsdagens motstander, Sheffield United. Ettersom kampen mot Bournemouth ble avlyst, har Luton og Bournemouth en kamp mindre spilt enn de andre lagene i Premier League.

Skandinavere i Sheffield United 

Nordmenn: Sander Berge, Jan Åge Fjørtoft, Jostein Flo, Anders Jacobsen, Kristoffer Løkberg, Roger Nilsen, Bjørn Helge Riise, Erik Tønne. 

Svensker: Lee Baxter, Robin Olsen, Jonas Wirmola. 

Dansker: Dan Petersen.

Friendly faces

Følgende spillere om har hatt en tilknyting til begge klubbene, og har hat ten spesiell rolle for en av klubbene, eller begge: Peter Anderson, Alex Baptiste, Billy Barnes, Alan Birchenall, Billy Boyd, Cameron Carter-Vickers, Paul Connolly, Martin Cranie, Mervyn Day, Andy Dibble, Luke Freeman, Paul Furlong, Jack Gibson. Don Givens, Harry Gooney, Ryan Hall, Bob Hatton, Don Hutchison, Chris Kamara, Rhys Norrington-Davies, Paul Peschisolido, Jesse Pye, Bruce Rioch, Matthew Spring og Imre Vàradi.

Skadde spillere og suspensjoner

Marvelous Nakamba vil være tilgjengelig igjen, etter at han måtte stå over kampen mot Newcastle grunnet fem gule kort. Det er ikke rapportert om nye skadde spillere, og da skal det kun være Dan Potts og Reece Burke som fortsatt er ute/tvilsomme som følge av skade.

On this date

På «boxing day» i fjor møttes Luton Town og Norwich City på Kenilworth Road.  The Hatters vant 2-1 hvor Alan Campbell og Cauley Woodrow scoret Towns mål.

Sist Luton Town spilte på “boxing day» på øverste nivå, var i 1991. The Hatters fikk besøk av Arsenal, hvor Mick Harford scoret kampens eneste mål.

På «boxing day», sesongen før, møttes Luton Town og Sheffield United på Kenilworth Road, hvor Sheffield United vant 1-0. Lagene møttes også på «boxing day» i 1955, hvor kampen ble spilt på Bramell Lane. The Hatters vant kampen på øverste nivå 4-0, etter scoringer av Cullen, Turner, Pearce og Morton. 

Toppscorerne

Andros Townsend scoret sitt aller første ligamål for Luton, når han omsatte Ross Barkleys stuss fra Alfie Doughtys corner på lørdag mot Newcastle.

Elijah Adebayo er Luton Towns toppscorer med sine fire ligamål, mens Carlton Morris har scoret tre ligamål. Jacob Brown har scoret to ligamål.

Åtte stykker har også scoret et ligamål for The Hatters så langt denne sesongen.

Alfie Doughty hadde to målgivende pasninger i kampen mot Arsenal, da han slo to hjørnespark som ble omsatt i mål. Andros Townsend serverte Elijah Adebayo mot Manchester City, noe han også gjorde når Ross Barkley scoret sitt mål i kampen mot Arsenal. Alfie Doughty har dermed tre assists, mens Carlton Morris, Andros Townsend og Ross Barkley har to assists. Fire andre spillere har en assist hver.

The Hatters har scoret syv av sine 18 ligamål i åpent spill, noe de også har gjort på dødballer. Carlton Morris har scoret to mål på straffe, mens et mål er kontret inn. Et mål er scoret som selvmål.

21 av The Hatters 32 innslupne mål, er sluppet inn i åpent spill. Syv mål er sluppet inn på dødball, mens to mål er sluppet inn på kontring. Et mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål.

For Sheffield United er det Cameron Archer som er klubbens toppscorer med sine tre mål. Oliver McBurne og James McAtee har scoret to mål hver. Gustavo Hamers to assists er flest assists for Sheffield United. Fire andre har en assist hver.

Seks av Sheffield Uniteds mål er scoret i åpent spill, mens tre av deres mål er scoret som selvmål. To mål er scoret på straffespark, mens to mål er scoret på dødball.

34 av de 44 målene som Sheffield United har sluppet inn, er sluppet inn i åpent spill. Syv mål er sluppet inn på dødball, mens et mål er sluppet inn på kontring, straffe og selvmål.

Nice to know, need to know 

The Hatters ble av mange spådd å være nedrykksklare før jul, og at de ville sette rekord som det laget som sanket minst poeng i Premier League og rykket ned. Derby kapret 11 poeng gjennom hele 2007/08 sesongen, mens The Hatters hittil har tatt tolv poeng denne sesongen, og sesongen er dessuten straks kun halvspilt.

Town Tipset

Thomas Holmgren, Thomas Nordgården Moen, Rune Fjørtoft og Kjell Hansen tippet alle at Luton kom til å vinne 1-0 over Newcastle. 16 andre tippet at det ville bli hjemmeseier til The Hatters og sikret dermed tre poeng.

Toer Erik Hadland leder fortsatt, men nå med sine 48 poeng. Halvard Grina tapte noe poeng, men ligger fortsatt på andre plass med sine 42 poeng. Per Axel Pettersen ligger på tredje plass med 451 poeng, mens Espen Ganes og Arild Jåsund følger deretter på 40 poeng.

Luton Town har fått tildelt 2,861 billetter til tirsdagens bortekamp på Bramell Lane som har avspark kl 1600 skandinavisk tid. Som vanlig streames kampen med livebilder fra VIAPLAY plattformen, men kan også ses på TV-kanalen V sport Premier League 1. Har du ikke tilgang på VIAPLAY, kan du høre kampen live ved å lytte til radiostreamen til Hatters Player hvor Simon Pitts kommenterer kampen. 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!