Rotherham Utd – Luton Town

Sist Luton møtte Rotherham ble Luton Town ledet av Mick Harford. Lørdag er det Rob Edwards ved roret på New York Stadium.

Byen Rotherham

Byen Rotherham ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, rett nordøst for Sheffield og har elven Don rennende gjennom byen. Distriktet Rotherham hadde i 2011 en befolkning på drøye 258 400 innbyggere, mens byen alene hadde en befolkning på snaue 110 000 innbyggere. Rotherham regnes om en del av Sheffields urbane område, ettersom byen kun ligger ni kilometer unna sentrum i Sheffield.

Det er registrert bosetninger i området helt tilbake til jernalderen, men byen ble først opprettet i angelsaksisk tid. Man mener at «Rother» er et personnavn, mens «ham» har betydningen eiendom eller gårdsbruk. Mao er det grunn til å tro at Rotherham betyr «Rothers gård».

Det var kull som brakte den industrielle revolusjonen til Rotherham, selv om regionen hadde nyttegjort seg jern siden romertiden. Kulldriften var drivkraften bak utbedringen av skipsfarten med opprettelser av sluser på elven Don. Industrialisering av jernmalm, og senere stål, ble den fremste industrien i Rotherham som varte inn på 1900-tallet.

Rotherham United Football Club

Vi finner røttene til klubben helt tilbake til 1877, men da som Tornhill Football Club. I 1905 skiftet klubben navn til Rotherham County, mens en annen klubb i byen ble stiftet i 1899 med navnet Rotherham Town.

Rotherham County ble valgt inn i The Football League i 1919, mens Rotherham Town slet med å bli valgt inn i The Football League. I 1925 fikk Rotherham County problemer med å bli gjenvalgt inn i The Football League, samtidig som det ble klart at å ha to profesjonelle lag i samme by virket ufornuftig. I februar 1925 begynte derfor klubbene å snakke sammen om en sammenslåing, og tidlig i mai 1925 ble klubbene enige om å slå seg sammen til Rotherham United Football Club. Kun få dager senere ble den nye klubben valgt inn i The Football League.

Klubbens historie 

Siden 1925 har Rotherham spilt på nivå fire til nivå to. Første gang Rotherham spilte på nivå to, var i 1950/51 sesongen. Her ble de værende til de rykket ned etter 1967/68 sesongen. I denne perioden klarte også Rotherham sin beste ligaplassering noensinne, da de ble nummer tre på nivå to i 1954/55 sesongen.

Deretter ble det nivå tre og et par sesonger på nivå fire, før Rotherham igjen ble klar for nivå to i sesongen 1981/82 og 1982/83. Rotherham fikk fire nye sesonger på nivå to i perioden 2001 til 2005, og tre sesonger fra 2014 til 2017.

Rotherham startet nå en «heistur» uten like mellom League One og The Championship. Det ble med en sesong i League One, da Rotherham klarte å rykke rett opp igjen til The Championship etter å ha vunnet 2-1 over Shrewsbury i League One Play-off finalen i 2018.

Igjen ble det nedrykk til League One etter 2018/19 sesongen, etter at Rotherham havnet på 22.plass. Etter 2019/20 sesongen ble det igjen opprykk fra League One, da Rotherham ble nummer to, fem poeng bak Coventry. 2020/21 sesongen ble ikke noen positiv sesong, da Rotherham havnet sist i The Championship, fem poeng bak Sheffield Wednesday som havnet på 21.plass. Forrige sesong i League One, ble ikke noe annerledes enn de foregående sesongene i League One, da Rotherham igjen havnet på andre plass, to poeng bak Wigan som ble ligamester. Dermed var opprykk nummer tre fra League One på fem år, et faktum.

Dermed har Rotherham rykket opp og ned mellom The Championship og League One hele seks sesonger på rad.

Millmoor Ground og AESSEAL New York Stadium

«The Merry Millers», som er kallenavnet til Rotherham United, spilte tidligere sine hjemmekamper på Millmoor Ground, før de i juli 2012 flyttet til The New York Stadium som i dag har en kapasitet på 12 021 tilskuere. Navnet New York har ingenting med den amerikanske byen New York å gjøre, men henspiller på området hvor stadionanlegget ligger i Rotherham, som også heter New York.

Stadionet har i dag det offisielle navnet AESSEAL New York Stadium, ettersom firmaet AESSEAL har kjøpt opp sponsornavnet. AESSEAL er et firma innen pumpesystemer, og leverer stort innenfor gass og olje.

Millmoor Ground, som fortsatt eksisterer som et stadionanlegg i Rotherham, ble et «kladdeverk» av et stadionanlegg og ble aldri ferdigstilt i henhold til avtaler mellom Rotherham United og grunneier Ken Booth. I 2008 ble derfor Rotherham United tvunget til å midlertidig flytte fra Millmoor Ground, eller «the spiritual home of Rotherham United», som fansen liker å kalle det, til The Don Valley Stadium i Sheffield. Millmoor Ground hadde da vært klubbens hjemmebane i 101 år.

I 2010 fikk klubben tillatelse til å bygge et nytt stadionanlegg, og i juli 2012 var altså det nye stadionanlegget klart til bruk. Publikumsrekorden på AESSEAL New York Stadium er på 11 758 tilskuere, og stammer fra en kamp mot Sheffield United i september 2013.

Rivaler

Rotherham United har mange rivalklubber, og alle klubbene kommer ifra grevskapet Yorkshire. Klubbene som spesielt skjerper Rotherham fansen er Bradford, Doncaster Rovers, Barnsley, Sheffield Wednesday, Sheffield United og Leeds United som alle regnes som Rotherham Uniteds rival klubber.

H2H 

Luton og Rotherham har møtt hverandre 36 ganger. Luton har vunnet 15 ganger, 10 ganger har Rotherham vunnet, mens det 11 ganger har endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var den 12. november i høst hvor lagene møttes på Kenilworth Road. Kampen endte 1-1 etter at Rotherham tok ledelsen i kampens første minutt, mens Luke Berry utlignet i det 90. minutt.

Sist Rotherham vant over Luton, var i mars 2009 hvor Rotherham vant 4-2 på Kenilworth Road i en League Two kamp. Etter det har Luton og Rotherham møttes fem ganger på rad uten at Luton har tapt. I 2009 møttes lagene to ganger i FA-cupen, etter at det først endte 2-2 i Rotherham, mens Luton vant omkampen på Kenilworth Road 3-0. I november 2020 møttes lagene til ligakamp i The Championship i Rotherham, hvor Luton vant 1-0. Hjemmekampen på Kenilworth Road samme sesong endte målløst, mens høstens oppgjør endte som nevnt 1-1.

Sist lagene møttes i Rotherham, var som nevnt i november 2020 hvor Luton vant 1-0 etter at James Collins scoret i det 70. minutt. Til sammen har Luton besøkt Rotherham 18 ganger, hvor Luton har vunnet seks ganger. Seks ganger har det endt uavgjort, mens det har endt med hjemmeseier ved seks anledninger.

Rotherhams form

På mandag møtte Rotherham Norwich, i en kamp hvor ingen av lagene klarte å score mål. Dermed har Rotherham spilt tre kamper på rad uten å tape, da de på langfredag vant 3-1 over West Brom, mens de helgen før spilte målløst mot Hull. Kampene før disse tre kampene endte med tap, henholdsvis mot Preston og Birmingham, mens Rotherham før det vant mot QPR, spilte uavgjort mot Swansea og vant mot Sunderland. Kampene før det endte med tap, henholdsvis mot Coventry og Reading. Fasit på de ti siste kampene blir dermed fire tap, tre uavgjort og tre seiere. På de fem siste blir det en seier, to uavgjort og to tap.

Det gjør at Rotherham ligger på 18. plass før lørdagens møte med Luton. Rotherham har 45 poeng og har en liten luke ned til Reading som ligger på 22. plass med sine 41 poeng. Mellom Rotherham og Reading ligger Huddersfield, QPR og Cardiff. Med andre ord, per i dag kan det se ut til at Rotherham endelig får en slutt på «heistur» tilværelsen mellom The Championship og League One.

På bortebane har Rotherham spilt uavgjort ved ti anledninger, og legger man også til de fem kampene de har spilt uavgjort på hjemmebane, har Rotherham delt poengene i femten kamper denne sesongen, som også er flest uavgjortkamper i årets Championship. Luton har spilt uavgjort ved 14 anledninger. På hjemmebane har Rotherham tatt 29 av sine 45 poeng

Hjemmeformen til Rotherham er ganske så brukbar, da de på de siste fire kampene har vunnet tre hjemmekamper, mens Preston vant 2-1 den 14. mars. På de siste åtte hjemmekampene har også Coventry vunnet når de har besøkt Rotherham, mens det har blitt poengdeling mot Stoke og Sheffield United. Hjemmeseierne er kommet mot Blackburn, Sunderland, QPR og West Brom.

Lutons form

På mandag vant Luton 3-1 over Blackpool når de gjestet Kenilworth Road, og Luton har dermed spilt ni kamper på rad uten å tape. På de siste 15 kampene, er det kun Burnley som har klart å ta tre poeng fra Luton. Statistikken på de siste 15 kampene er dermed ni seiere, fem uavgjort og et tap.

Det gjør at Luton befestet tredje plassen i årets The Championship med sine 71 poeng, fem poeng bak Sheffield United som ligger på andre plass. United har som kjent en kamp til gode på Luton. På mandag spilte Middlesbrough uavgjort 2-2 mot Bristol City, hvor Harry Cornick scoret sitt første mål for Bristol City. Det gjør at Middlesbrough nå er tre poeng bak Luton, mens det er ni poeng ned til Millwall, Blackburn og Preston. Det er ti poeng ned til Norwich som nå ligger på åttende plass.

Sist Luton tapte en bortekamp, var debutkampen til Rob Edwards den 10. desember hvor Luton tapte 1-2 for Middlesbrough. Etter det har Luton spilt ni bortekamper, hvor fem av kampene har endt med seier, mens fire har endt uavgjort. De to siste bortekampene har endt uavgjort, ettersom det ble 1-1 i Sunderland og målløst mot Millwall.

Med sine 15 pluss mål, har Luton den fjerde beste målforskjellen i årets liga. Burnley har 48 plussmål, Sheffield United har 25 plussmål, mens Middlesbrough har 24 plussmål. Luton liger på tredje plass når det gjelder innslupne mål, da Luton har Luton sluppet inn 36 mål denne sesongen, mens Sheffield United har sluppet inn 35. Burnley har sluppet inn færrest mål med sine 30 mål.

Nice to know, need to know

I Rotherham finner vi for tiden en nordmann, da Leo Fuhr Hjelde ble lånt ut fra Leeds til Rotherham den 12. januar i år. 19-åringen, som er sønn av den tidligere Nottingham Forest og Rosenborg spilleren John Olav Hjelde, har hittil spilt ti kamper for Rotherham.

Rotherham er helt klart farligst i første omgang. Av 44 scorede mål, har Rotherham scoret 26 av disse i første omgang. Målene er relativt jevnt fordelt utover kampen, men ti mål er scoret i løpet av de femten siste minuttene i første omgang. Av 53 innslupne mål, slipper Rotherham inn flest mål i slutten av omgangene. 11 mål er sluppet inn i løpet av de siste 15 minuttene i første omgang, mens 12 mål er sluppet inn i løpet av andre omgangs siste kvarter. 26 av målene har Rotherham scoret ved «open play», mens 12 mål er scoret på dødballer.

Når det gjelder måten Luton scorer sine mål, er 39 av målene scoret i åpent spill. 10 av målene er scoret etter dødball, mens bare et mål er scoret på kontring. Et mål er scoret ved at motstander har satt ballen i eget nett. Luton har ennå ikke scoret på straffe, da de kun er blitt tildelt en straffe i ligasammenheng denne sesongen, som også Luton bommet på.

Som de fleste har fått med seg, er det fortsatt kun Millwall som har scoret på Luton i åpent spill på de siste 15 ligakampene. Dette skjedde i 2-2 kampen den 28. februar, hvor det første målet var en keepertabbe av Horvath. De andre fem målene som Luton har sluppet inn på disser 15 ligakampene, er fire sluppet inn på straffe, mens Blackpool scoret på frispark på mandag.

Ni av disse 15 kampene har endt med clean sheet, og totalt har Luton klart 18 clean sheet denne sesongen, hvor Rob Edwards har ledet Luton i 10 av disse kampene. I fjor klarte Luton 19 clean sheets gjennom hele sesongen.

På torsdag var det 14 år siden Luton rykket ned til Non-league fotball og nivå fem, etter at Mick Harford og hans lag ble trukket tredve poeng. I dag, ni år etter de rykket opp fra Non-lesgue football, kjemper Luton om opprykk til det gjeveste selskap, Premier League!!

Friendly faces

I juni i fjor sommer signerte Peter Kioso for Rotherham. Kioso fikk 17 kamper for Luton, mens han hittil har spilt ni kamper for Rotherham.

Skadesituasjon 

Alfie Doughty fikk en smell i kampen mot Blackpool, og måtte byttes ut mot slutten av kampen. Under pressekonferansen på torsdag, kunne Rob Edwards melde at Doughty mye mulig kunne bli klar til lørdagens kamp. Gledelig var det å se at Doughty ble erstattet med Luke Freeman som har vært lenge ute med skade, samtidig som kaptein Sonny Bradley fikk sine første minutter eter sitt lange skadeavbrekk.

Dessverre kan det se ut til at Gabe Osho har fått problemer med et kne, og at han muligens vil være utilgjengelig noen uker. Vi må også være noe tålmodige med Jordan Clark, da han tidligst vil være tilbake fra sin skadfe til kampen mot Middlesbrough. Rob Edwards nevnt ingenting om Dan Potts.

On this date 

Også i fjor spilte Luton kamp den 15. april, da 15.april ifjor var langfredag. Da var det Nottingham Forest som gjestet Kenilworth Road, en kamp som Luton vant 1-0 etter at Kal Naismith scoret kampens eneste mål på straffe.

Hele 25 ganger har Luton spilt kamp den 15. april, og på de siste 11 kampene som Luton har spilt den 15. april, er det kun Coventry som har klart å slå Luton. Det skjedde i 2006 i en Chamnpionship kamp som Coventry vant 2-1.

Toppscorerne

Lutons toppscorer, Carlton Morris, scoret sitt 17.mål for sesongen når han scoret 2-1 målet mot Blackpool på mandag. Elijah Adebayo har ikke scoret siden han scoret i 2-2 kampen mot Millwall den 28, februar, og står fortsatt med ni mål denne sesongen, uansett turnering. Pelly-Ruddock Mpanzu scoret to mål mot Blackpool, og har dermed scoret tre mål denne sesongen, som er samme antall mål som Alan Campbell, Luke Berry og Jordan Clark. Alfi Doughty, Harry Cornick, Reece Burke og Luke Freeman har alle scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er også Lutons «servitør» med sine syv assists, mens Alfie Doughty har fem assists denne sesongen, uansett turnering. James Bree og Jordan Clark har fire målgivende.

For Rotherham er det Chladozie Ogbene som er klubbens toppscorer med åtte mål, mens Conor Washington har scoret seks mål. Daniel Barlaser har vært nest sist på ballen hele syv ganger denne sesongen.

Carlton Morris med sine 17. mål for sesongen, gjør at Morris deler tredje plassen blant toppscorerne i The Championship med Burnleys Nathan Tella. Svensken Viktor Gyökeres, som til vanlig hever sin lønn i Coventry, ligger på andre plass med sine 18 mål, mens Middlesbroughs Chuba Akpom leder toppscorerlisten med sine 26 mål.

Luton har fått tildelt 2189 billetter til lørdagens bortekamp, og de fleste billettene er solgt. Lørdagens kamp mot Rotherham, har avspark kl 1600 skandinavisk tid, og streames som vanlig med livebilder via iFollow tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!