Reading – Luton Town

Onsdag kveld spiller Town sesongens nest siste ligabortekamp; på Select Car Leasing Stadium. Poeng i Reading er viktig, da andreplassen fortsatt er innen rekkevidde.

Byen Reading 

Byen Reading ligger i den engelske regionen Sørøst- England, omtrent seks mil vest for London, hvor det bor ca 145 000 innbyggere i byen. Byen er, ved siden av London, et av de viktigste forretningssentra i det sørøstlige England, og flere store britiske og multinasjonale selskaper har sine hovedkvarter i byen. Byen var også kjent for produksjon av øl (India Pale Ale), planteknoller og kjeks.

Reading FC og Rivalisering

Reading FC ble stiftet i 1871, og er derfor en av de eldste fotballklubbene i England. Allikevel ble ikke Reading valgt inn i The Football League før i 1920. Reading har ingen spesielle erkerivaler, men det har alltid vært ekstra tenning blant Readingsupporterne når Reading møter Aldershot, Oxford og Swindon.

«The Biscuitsmen» og «The Royals»

Tidligere ble Reading FC kalt «The Biscuitsmen», som refererte til byens kjeksproduksjon. Spesielt ettersom en av verdens største kjeksprodusenter holdt til i Reading, nemlig Huntly and Palmers. I dag er kallenavnet til Reading «The Royals», som referer til at Reading ligger i «The Royal County of Berkshire», som tidligere het «The County of Berkshire». Ettersom Windsor Castle ligger i “The County of Berkshire”, bestemte dronning Elisabeth i 1957 at navnet skulle endres til «The Royal County og Berkshire». Dermed «The Royals».

Readings historie

Reading har stort sett alltid spilt på nivå to til fire i det engelske ligasystemet, og har ingen «major trophy». Det nærmeste Reading har vært et «major trophy», var i 2014/15 sesongen hvor Reading spilte seg frem til semi-finalen i FA-cupen. Championship-laget Reading, møtte ikke på Premier League motstand før de møtte Arsenal i semi-finalen på Wembley, og det måtte spilles ekstraomganger for å kåre en vinner. Arsenal vant til slutt 2-1, etter at Reading utlignet til 1-1 i andre omgang.

I 2005/06 sesongen klarte endelig Reading å vinne Championship, og det med hele 106 poeng, som også er rekord for hva et engelske lag har klart å oppnå gjennom en hel sesong i «The Football League». I sin første sesong i Premier League imponerte Reading med å bli nummer åtte, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. Sesong nummer to ble mer utfordrende for Reading, da Reading ble nummer 18 med knappest mulig margin overfor Fulham. Både Fulham og Reading avsluttet sesongen med 36 poeng, men Reading ble nummer 18 med tre mål dårligere målforskjell enn Fulham, som dermed ble nummer 17.

Deretter ble det fire sesonger i The Championship, før Reading igjen rykket opp til Premier League etter å ha vunnet Championship i 2011/12 sesongen. Det ble med den ene sesongen, da Reading havnet på 19. plass i sin «comebacksesong». Reading har spilt i The Championship etter dette.

I august 2020 ble Veljko Paunovic ansatt som Readings manager. Veljko Paunović menn vekslet mellom å ligge på fjerde til sjette plass, helt til den 10.april, da de falt ned til en syvende plass og utenfor Play-off. Mye skyldtes langvarig variabel form, og en elendig avslutning på 11 kamper, hvor den eneste tre-poengeren som Reading klarte på disse 11 kampene, var en 3-1 seier over Derby på Madejski Stadium den 5. april. Foruten seieren mot Derby, ble det poengdeling i syv av de andre kampene, inkludert en målløs kamp mot Luton. Dermed avsluttet Reading på en 7.plass i Championship, 7 poeng bak Bournemouth som havnet på sjette plass. Reading avsluttet åtte poeng foran Luton som avsluttet på 12.plass.

Den 17. november i 2021, ble det bestemt at jubilanten Reading ble trukket seks poeng, da de hadde driftet med for store underskudd de tre siste årene. Den 19. februar ble det klart at Veljko Paunović hadde ledet sin siste kamp som Reading manager, som forøvrig var en 3-2 seier over Preston, og Paul Ince ble annonsert som klubbens nye midlertidige manager. Mye av grunnen til managerbyttet, var at Reading mer eller mindre hele sesongen hadde kjempet om å unngå nedrykk. I tillegg til at før kampen den 19.februar så hadde Reading spilt 12 kamper på rad uten å vinne.

Den 23. april i fjor var det klart at Ince hadde klart sitt hovedoppdrag som var å sørge for at Reading skulle spille fotball i The Championship også i 2022/23 sesongen. Reading avsluttet sesongen på en 21. plass, fire poeng foran Peterborough som avsluttet på 22.plass.

Mars og april har vært relativt utfordrende for Reading. 1. mars ble klubben trukket seks poeng, mye grunnet at de fortsatt ikke har klart å drifte klubben på en lønnsom måte, en straff klubben aksepterte en måned senere. Den 11. april var det også slutt for manager Paul Ince, da han fikk sparken etter å ha ledet Reading i åtte kamper på rad uten å vinne. Noel Hunt skal lede Reading resten av sesongen.

Flere rekorder 

Ved siden av å ha rekorden for å ha klart flest poeng på en sesong, har også Reading rekorden for å ha vunnet flest kamper på rad siden seriestart. I 1985/86 sesongen spilte Reading på nivå tre, og spilte 13 kamper på rad fra seriestart uten å avgi poeng. Reading vant nivå tre denne sesongen, og rykket opp til nivå to. Luton har også en unik rekord i det engelske seriesystemet. Det vil si at Joe Payne har denne rekorden, men som Lutonspiller. Den 13. april i 1936, scoret Payne 10 mål mot Bristol Rovers i en ligakamp på Kenilworth Road. De ti scorede målene av Payne i en og samme kamp, er fortsatt rekord i de fire øverste liganivåene i England.

Madejski Stadium/Select Car Leasing Stadium

Reading spiller hjemmekampene sine på Madejski Stadium, eller Select Car Leasing Stadium, som anlegget heter i dag grunnet sponsornavn. Dagens publikumskapasitet er på 24 161 tilskuere, hvor rekorden er på 24 184 fra en kamp mot Everton som ble spilt i november 2012.

Anlegget, som er kalt opp etter den tidligere styrelederen Sir John Madejski, sto klart til bruk før 1998/99 sesongen. Den 22.august ble første kamp spilt, og på motsatt side sto Luton som det aller første bortelaget som fikk besøke det flotte anlegget. Kampen ble spilt på liganivå tre, og Reading vant 3-0. Før Madejski Stadium, spilte Reading på Elm Park, som Reading hadde som hjemmebane fra 1896.

Nordmenn i Reading

Den 31. januar i fjor ble Ørjan Nyland løst fra sin kontrakt med Bournemouth, og den 10, mars ble det klart at Nyland signerte for Reading ut sesongen. Nyland er dermed den første nordmannen som har spilt for Reading. Dessverre, eller heldigvis for oss Lutonsupportere, vil de fleste huske Nyland sitt opphold i Reading for den enorme keepertabben han gjorde på Kenilworth Road den 7. mai i 2022, da Harry Cornick lurte Nyland og scoret kampens eneste mål.

H2H 

Luton og Reading har møtt hverandre 60 ganger siden Reading ble med i The Football League i 1920. Reading har vunnet 26 ganger, Luton har vunnet 24 ganger, mens det 10 ganger har endt uavgjort.

Sist lagene møttes var 1. november hvor lagene spilte målløst på Kenilworth Road. Sist lagene møttes på Select Car Leasing Stadium, var den 19. januar i fjor hvor Luton vant 2-0. Scoringene kom ved at Reading først scoret selvmål i det 33. minutt, mens Alan Campbell scoret Lutons andre mål i andre omgang.

Luton har besøkt Reading ved 32 ganger, og Luton har vunnet i Reading ved ni anledninger. 18 ganger har det endt med hjemmeseier, mens det har endt likt ved fem anledninger.

Readings form 

Sist Reading vant en kamp, var den 25. februar hvor de slo Blackpool 3-1. Reading har nå spilt ni kamper på rad uten å vinne, hvor det startet med fire kamper på rad hvor alle endte med tap. Henholdsvis mot Middlesbrough (0-5), Sheffield United (0-1), Millwall (0-1) og Blackburn (1-2). Deretter har Reading spilt fem kamper hvor fire av kampene har endt uavgjort, mens det ble 1-2 tap mot Preston på andre påskedag. Sist lørdag klarte Reading å spille målløst mot ligaleder Burnley.

Det plasserer Reading på 22. plass, og rett under streken med sine 42 poeng. På 21. plass ligger Cardiff med lik poengsum som Reading, men med tre mål bedre målforskjell. QPR ligger på 20. plass, men med et poeng mer enn Reading. Huddersfield har også like mange poeng som QPR, og ligger på 9. plass, men med lik målforskjell som Reading. Rotherham ligger på 18. plass med 45 poeng. Det er fire poeng ned til Blackpool på 23. plass, mens det er åtte poeng ned til Wigan som ligger sist.

Om ikke Reading hadde blitt trukket seks poeng, hadde Reading ligget på 18. plass med 48 poeng, tre poeng foran Rotherham.

På hjemmebane har ikke Reading vunnet på fem kamper, og siste hjemmeseier var den nevnte 3-1 seieren over Blackpool den 25. februar. Deretter ble det 0-1 tap mot Sheffield United og Millwall, før det ble 1-1 mot Hull og Birmingham. På lørdag ble det som nevnt 0-0 mot Burnley.

Lutons form

På lørdag vant Luton 2-0 over Rotherham, og Luton har dermed spilt ti kamper på rad uten å tape. På de siste 16 kampene, er det kun Burnley som har klart å ta tre poeng fra Luton. Statistikken på de siste 16 kampene er dermed ti seiere, fem uavgjort og et tap, og en målforskjell på 20-7.

Luton ligger fortsatt på tredje plass i årets The Championship med sine 74 poeng, fem poeng bak Sheffield United som ligger på andre plass. United har som kjent en kamp til gode på Luton. Middlesbrough ligger tre poeng bak Luton, men med vesentlig bedre målforskjell en Luton. Det er ni poeng ned til Millwall, mens det er 11 poeng ned til Blackburn på sjette plass. Det er tolv poeng ned til Coventry og Preston på syvende og åttende plass.

Sist Luton tapte en bortekamp, var debutkampen til Rob Edwards den 10. desember hvor Luton tapte 1-2 for Middlesbrough. Etter det har Luton spilt ti bortekamper, hvor seks av kampene har endt med seier, mens fire har endt uavgjort.

Skader

Simon Pitts kunne meddele at spisstrioen Adebayo, Morris og Woodrow hadde trent for fullt i dag, og alle tre var klare til onsdagens kamp. Det samme gjelder Doughty, Clark og Bradley. Derimot må Reece Burke stå over onsdagens kamp, noe som også gjelder Onyedinma og Potts. De to sistnevnte er visstnok rapportert å være tilbake i trening på gress, men fortsatt et lite stykke unna å være friske nok til å trene for fullt. Dessverre vil det fortsatt ta tid med Osho.

Friendly faces

Lutons Gabe Osho hadde fire år i Reading, hvor han ble lånt ut til flere lag, men fikk også 14 kamper for Reading. Osho signerte for Luton i november 2020. Også Conor Lawless har ikledd seg Readings trøye, og spilte blant annet mot Luton i FA-cup oppgjøret mot Luton i januar 2021 som Luton vant. Lawless signerte for Luton i fjor sommer, men har ennå ikke spilt førstelagsfotball for Luton. Tom Ince ble for to sesonger siden lånt ut fra Stoke til Luton, hvor han fikk syv kamper i den oransje trøya. Ince ble i januar i fjor lånt ut fra Stoke til Reading, hvor han fikk 15 kamper for Reading, samt scoret to mål. Overgangen ble i sommer gjort permanent, da Ince signerte en tre års kontrakt med Reading.

Jack Stacey debuterte for Reading i august 2014, hvor han videre spilte syv kamper og scoret et mål. Stacey signerte for Luton sommeren 2017, hvor han spilte 95 kamper og scoret fem mål. Stacey ble solgt videre til Bournemouth for 4 millioner pund i juli 2019.

Need to know, need to know

De ti kampene som Luton nå har spilt uten å tape, er for Luton den lengste rekken med kamper uten tap på nivå to på førti år. 

Med fire kamper igjen å spille, ligger Luton tolv poeng foran Coventry og Preston som ligger på syvende og åttende plass, i tillegg til at Luton også har en betydelig bedre målforskjell enn Coventry og Preston. Luton er derfor i praksis klare for Play-off, men trenger et poeng, eller at Coventry og Preston avgir poeng, for å være helt sikre på Play-off. Det er derfor kun teoretisk at Luton kan miste Play-off plassen. Det er fem poeng opp til Sheffield United på andre plass, men United har som kjent en kamp mindre spilt enn Luton.

Med sine 17 pluss mål, har Luton den fjerde beste målforskjellen i årets liga. Burnley har 48 plussmål, mens Sheffield United og Middlesbrough har 28 plussmål. Luton deler andre plassen når det gjelder innslupne mål, da Luton og Sheffield United har sluppet inn 36 mål denne sesongen, mens Burnley har sluppet inn færrest mål med sine 30 mål.

Mot Rotherham fikk Luton tildelt sin andre straffe i ligaen denne sesongen. Cauley Woodrow klarte ikke å score på selve straffen, selv om han satte returen i mål. Dette gjør at Luton ennå ikke har scoret på straffe denne sesongen.

Reading er desidert farligst i løpet av kampens siste tredve minutter, da de har scoret 19 av sine 43 mål (44 % ) i løpet av denne kampperioden.

Topp scorerne

Lutons toppscorer, Carlton Morris, scoret sitt 17.mål for sesongen når han scoret 2-1 målet mot Blackpool andre påskedag, og scoret sitt 18. mål for sesongen når han satte inn 1-0 mot Rotherham på lørdag. Elijah Adebayo har ikke scoret siden han scoret i 2-2 kampen mot Millwall den 28, februar, og står fortsatt med ni mål denne sesongen, uansett turnering. Cauley Woodrow satte inn returen etter at han selv bommet på straffe mot Rotherham, og har dermed scoret tre mål denne sesongen, uansett turnering. Pelly-Ruddock Mpanzu scoret to mål mot Blackpool, og har også scoret tre mål denne sesongen, som også er samme antall mål som Alan Campbell, Luke Berry og Jordan Clark. Alfi Doughty, Harry Cornick, Reece Burke og Luke Freeman har alle scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er også Lutons «servitør» med sine syv assists, mens Alfie Doughty har fem assists denne sesongen, uansett turnering. James Bree og Jordan Clark har fire målgivende.

For Reading er det Tom Ince som er klubbens toppscorer med ni mål, mens veteranen Andy Caroll har scoret åtte mål. Fire av målene til Caroll er scoret i løpet av de siste seks kampene.  Lucas Joäo har scoret seks mål. Tom Ince har også fem målgivende pasninger, uansett turnering.

Med sine 18. mål for sesongen, plasserer Carlton Morris seg på tredje plass blant toppscorerne i The Championship. Svensken Viktor Gyökeres, som til vanlig hever sin lønn i Coventry, ligger på andre plass med sine 20 mål, mens Middlesbroughs Chuba Akpom leder toppscorerlisten med sine 27 mål.

Onsdagens kamp har avspark kl 2100 skandinavisk tid, og kampen ser du som vanlig ved å streame live bildene fra iFollow tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!