Luton Town – Huddersfield Town

Fredag tar Luton imot Huddersfield til første kamp i årets playoffsemifinale. Kampen, som har avspark kl. 20:45 skandinavisk tid, vises på Vsport1 og Viaplay. Returoppgjøret på John Smith’s Stadium, sendes også på samme medieplattform, spilles mandag 16. mai kl. 20:45.

Byen Huddersfield

Huddersfield er en by med ca 163 000 innbyggere, som historisk er mest kjent for å være en stor markedsby. Etter at den lokale tekniske høyskolen ble oppgradert til Universitetet i Huddersfield, blir byen omtalt som en universitetsby. Byen Huddersfield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, og ligger omtrent 30 km sørvest for Leeds, mens Bradford er nærmeste naboby, 6,6 km sør for Huddersfield.

 

Huddersfield Town FC

Huddersfield Town Football Club ble stiftet i 1908, og ble valgt inn i The Football League i 1910. Ikke overraskende, anses Leeds United og Bradford City som rivalklubbene til Huddersfield. Kampene mellom disse tre lagene kalles The West Yorkshire derby.

 

John Smith`s Stadium

«The Terriers», som er kallenavnet til Huddersfield Town, spiller i dag hjemmekampene sine på John Smith´s Stadium, som er det offisielle sponsornavnet. Stadionanlegget som opprinnelig heter Kirklees Stadium, har en tilskuerkapasietet på 24 121 tilskuere. Frem til 1994 spilte klubben på banen Leeds Road, hvor tilskuerrekorden var 67 037 tilskuere fra sjette runde i FA-cupen i 1932.

 

Historie

Huddersfield Town var den første klubben i England som vant ligaen (det øverste nivået i Englend) tre år på rad. Dette skjedde i sesongene 1923/24, 1924/25 og 1925/26, og ble nummer to de to påfølgende sesongene. De tre stjernene i klubbens emblem, symboliserer de tre ligaseirene. Huddersfield Town har en FA Cup-seier fra 1922, og har i tillegg tapt fire finaler, henholdsvis 1920, 1928, 1930 og 1938. Laget var blant Englands beste i perioden frem til krigen, og med unntak av en sesong, spilte Huddersfield på øverste nivå frem til og med sesongen 1956/1957. Huddersfields beste prestasjon i ligacupen, kom i 1968 hvor de spilte seg frem til semifinalen.

Huddersfield var tilbake på øverste nivå i sesongen 1970/71, men rykket ned sesongen etter. Nå fulgte et langvarig opphold i de lavere divisjoner og med stadige økonomiske problemer. Bunnen ble nådd i 1975, da Huddersfield, som det første laget som har vunnet ligaen, befant seg på nivå 4. Oppholdet varte i fire sesonger. Laget spilte på nivå 2 fra 1983 – 1988 og 1995 -2001. I denne siste perioden ble det satset mye på å rykke opp til Premier League igjen, noe som på nytt førte klubben ut i alvorlige økonomiske problemer, og klubben var en periode satt under økonomisk administrasjon. Sesongen 2003/2004 var Huddersfield Town for andre gang nede på nivå 4, men denne gangen ble det med en enkelt sesong.

Fra 2008 begynte pilene å peke oppover igjen. Den lokale forretningsmannen Dean Hoyle, som har vært Huddersfield supporter siden 1979, kom inn i styret og overtok etterhvert eierskapet til klubben, som nå ble drevet etter en mer forretningsmessig modell. I 2011/12 ble det på nytt opprykk til Championship. De neste sesongene ble likevel en kamp for å overleve i divisjonen med plasseringer mellom 16. og 19. plass. Hoyle innså etter hvert at noe måtte gjøres for å bryte ut av denne situasjonen, som utvilsomt etterhvert ville ha brakt klubben tilbake til League One.

Høsten 2015 ble tysk-amerikanske David Wagner engasjert som ny hovedtrener. Wagner kom fra Borussia Dortmund, der han hadde vært trener for andrelaget. Jürgen Klopp, nåværende hovedtrener i Liverpool FC og Dortmunds tidligere hovedtrener, er en god venn av Wagner og deler samme fotballfilosofi.

Sommeren 2016 ble det hentet inn en rekke nye spillere til klubben, og mange fra nivå 2 i Tyskland. I tillegg ble det gjort avtale med Chelsea, Liverpool og Manchester City om lån av unge lovende spillere som trengte erfaring på Championship-nivå. Resultatene viste seg snart. Huddersfield holdt seg i toppen gjennom hele sesongen, og lå lenge an til direkte opprykk. Etter formsvikt på slutten av den ordinære ligasesongen, endte klubben på femteplass og var dermed klar for play-off.

I play-off ble det to ganger uavgjort mot Sheffield Wednesday, med seier på straffer, og deretter finale mot Reading på Wembley 29. mai 2017. Finalen endte 0-0 etter ekstraomganger. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen, og dermed var den gamle storklubben klar for Premier League for første gang siden sesongen 1971/1972.

 

Huddersfield i Premier League og manager kaos

I sin første sesong i Premier League, havnet Huddersfield på en 16. plass, fire poeng foran Swansea som rykket ned etter å ha havnet på 18. plass. 2018/19 sesongen ble en katastrofe for Huddersfield, og Huddersfield havnet desidert sist med sine 16. poeng. Nedrykket var klart allerede 30.mars, selv om det sto igjen seks serierunder av sesongen. Dette var tangering av rekorden til Derby og Ipswich som begge ble klare for nedrykk fra Premier League når det sto igjen seks serierunder. Huddersfield klarte kun å vinne tre ligakamper gjennom hele sesongen, og siste seier kom 26.februar hvor Huddersfield vant 1-0 over Wolverhampton. Allikevel må det nevnes at Huddersfield klarte et sterkt hjemmeresultat mot Manchester United i nest siste serierunde, hvor de klarte 1-1 mot Ole Gunnar Solskjærs menn.

Derby opplevde også å være var nedrykksklare når det sto igjen seks serierunder i 2007/08. De avsluttet sesongen med en seier som kom i sjette serierunde. Med andre ord spilte Derby 32 Premier League kamper på rad uten å vinne, og rykket ned med kun 11 poeng.

2018/19 sesongen ble som nevnt et antiklimaks for manager Wagner, som hadde fått Huddersfield tilbake til Premier League. Etter å ha spilt 22 kamper, og kun kapret 11 poeng (2 seiere, fem uavgjort og 15 tap), fikk Wagner sparken 14. januar 2019. Igjen hentet Huddersfield sin nye manager fra Borussia Dortmund, og igjen hentet Huddersfield andrelags treneren til Borussia Dortmund. Denne gang Jan Siewert.

Huddersfield startet 2019/20 sesongen i Championship veldig svakt. Etter kun å ha tatt et poeng mot QPR, og tapt mot Derby, Fulham Cardiff, Reading og league One laget Lincoln i Carabao cupens (ligacupen) første runde, fikk manager Siewert sparken. Da hadde manager Siewert ledet Huddersfield i 13 kamper på rad uten seier. Siewert fikk totalt 19 kamper som manager for Huddersfield, hvor tre av kampene endte uavgjort, mens de vant 1-0 mot Wolverhampton i februar. Mark Hudson, som egentlig var trener for U23 laget til Huddersfield, fikk ansvaret for å lede A-laget til ny manager kom på plass. Hudson var også midlertidig manager for Huddersfield når Wagner fikk sparken i januar.

9.september 2019 ble Danny Cowley ansatt som Huddersfields nye manager. Cowley kom til Huddersfield fra Lincoln, som i august 2019 slo ut Huddersfield fra Carabao cupen, og var «spikeren i kista» for Siewert. Foruten å slå ut Huddersfield av Carabao cupen, hadde Cowley stor suksess med Lincoln. I 2016 ledet Cowley Lincoln til seriemesterskap i National League (conference league/nivå fem), hvorpå det senere ble seriemesterskap i League two i april 2019. Cowley ledet også Lincoln når de vant EFL Trophy i april 2018. Dette er forøvrig Lincolns eneste besøk på Wembley.

Cowley hadde heller ingen suksess med Huddersfield, og Huddersfield var stort sett med i nedrykkskampen gjennom hele 2019/20 sesongen. I nest siste serierunde, den 17.juli, vant Huddersfield en overraskende 2-1 seier over West Bromwich, og sikret med det at Luton og Huddersfield også møttes i 2020/21 sesongen i The Championship.

Etter Koronapausen ledet Cowley Huddersfled til to seiere, tre poengdelinger og tre tap. Til tross for at Cowley ledet Huddersfield til ny sesong i The Championship, var ikke dette nok til at han også fikk lede Huddersfield i fjor. 48 timer etter at Cowley hadde ledet Huddersfield til en overraskende seier over West Bromwich, fikk Cowley sparken den 19.juli, ni dager etter at Luton slo Huddersfield 2-0. Cowley ble erstattet av dagens manager Carlos Corberan, som ble hentet fra trenerteamet i Leeds.

Forrige sesong gikk ikke veldig mye bedre, da Huddersfield avsluttet sesongen på en 20. plass, seks poeng bedre enn Wycombe som til slutt avsluttet på 22.plass.

 

Huddersfield i Playoff

Hele ni ganger har Huddersfield kvalifisert seg til Playoff, og i motsetning til Luton, har Huddersfield klart å rykke opp via Playoff, og det ved fire anledninger.

Første gang det skjedde var i 1995, hvor Huddersfield spilte seg frem til finalen i Second division (tredje liganivå), hvor Huddersfield vant 2-1 over Bristol Rovers. Den andre gang Huddersfield vant en playoff finale, var i 2004 og da i Third Division (fjerde liganivå). Denne gang ble Mansfield slått 4-1 på straffespark, etter at det sto målløst etter 120 minutter. Den tredje finalen ble spilt i 2012 i playoff finalen for League One (liganivå tre), hvor Sheffield United ble slått. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen 8-7, eter at denne finalen også endte 0-0 etter 120 minutter. Den fjerde playoff finalen som Huddersfield vant, var den tidligere nevnte finalen i 2017 i The Championship. Også denne finalen endte målløst etter 120 spilte minutter, men som Huddersfield vant 4-3 på straffer.

Huddersfield tapte 0-3 i playoff finalen i League One i 2011 mot Peterborough.

Når det gjelder Luton, har ikke Luton vunnet noen playoff finale, selv om de har kvalifisert seg for playoff ved fem anledninger. To ganger har Luton spilt seg frem til finalen, men begge gangene har Luton tapt. Redaktør Thomas Møller, har tidligere skrevet en utfyllende artikkel om Lutons playoff mareritt.

 

H2H

Luton og Huddersfield har møtt hverandre 28 ganger. 12 ganger har Luton vunnet, 10 ganger har Huddersfield vunnet, mens seks ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var den 11. april på John Smith´s Stadium, hvor Huddersfield vant 2-0 etter å ha scoret begge sine mål i andre omgang. Dette var første gang Huddersfield vant over Luton, siden lagene møttes i en League One kamp i mai 2008, hvor Huddersfield vant 1-0 på The Kenilworth Road. Etter det har lagene møttes seks ganger inkludert seieren til Huddersfield i april, hvor Luton først vant to kamper, før lagene spilte uavgjort i tre kamper på rad. Siste Lutonseier over Huddersfield på eget gress, skjedde i august 2019 i en Championship kamp hvor Luton snudde 0-1 til 2-1 seier etter scoringer av James Collins og Andrew Shinnie.

Huddersfield har besøkt Kenilworth Road 14 ganger hvor de har vunnet fem ganger. Det har endt med hjemmeseier seks ganger, og tre kamper har endt uavgjort mellom Luton og Huddersfield på Kenilworth Road. Luton har besøkt Huddersfield 14 ganger, hvor Luton har vunnet seks ganger, Huddersfield har vunnet fem ganger, mens det har endt uavgjort tre ganger.

 

Huddersfields form

På lørdag sikret Huddersfield tredje plassen i The Championship, etter at de vant hjemmekampen mot Bristol City 2-0. Nottingham kunne med tre poeng mot Hull gå forbi Huddersfield, og var nær ved å klare dette. Nottingham fikk straffe på overtid som de også scoret på, men Hull utlignet til 1-1 like etter. Dermed havnet Huddersfield på tredje plass, mens Nottingham havnet på fjerde plass og møter Sheffield United i den andre Play-off semi-fnalen.

I mars spilte Huddersfield tre kamper på rad uten å vinne, hvor 2-2 mot West Bromwich på The Hawthorns, var det eneste poenget som Huddersfield klarte. Deretter ble det tap for Millwall i London, før det fikk juling av Bournemouth på eget gress, da Bournemouth vant 3-0. I perioden før dette, fra 4.desember og til 4.mars, spilte Huddersfield 16 ligakamper på rad uten å tape. Ni av kampene endte med seire, hvor seks av kampene endte med ettmåls seier, mens syv av kampene endte med poengdeling.

Etter de tre poengløse kampene i mars, har Huddersfield spilte syv kamper på rad uten å tape, hvor 2-2 kampen mot QPR den 15.april på eget gress, er den eneste kampen hvor de har avgitt poeng. Hull, Luton, Middlesbrough, Barnsley. Coventry og Bristol City har alle gått poengløse av gresset mot Huddersfield, hvor Huddersfield i seks av disse syv kampene har scoret to mål. Totalt har Huddersfield tapt to ligakamper siden 4.desember, eller sagt på en annen måte, to tap på imponerende 26 kamper.

Kun en gang på de siste 13 bortekampene (i perioden 4.desember til i dag) har Huddersfield tapt en bortekamp, og det var 0-2 tapet mot Millwall den 16.mars. Fire av disse bortekampene har endt uavgjort, mens åtte av bortekampene har endt med seier. Totalt har Huddersfield tapt seks bortekamper denne sesongen, hvor fem av disse ble tapt i perioden 11. september til 24. november.

Siden Middlesbrough vant 2-1 over Huddersfield på John Smith´s Stadium den 27 november, har Huddersfield spilt 13 hjemmekamper hvor 0-3 tapet for Bournemouth den 19. mars er det eneste hjemmetapet. Fem av hjemmekampene har endt uavgjort, mens syv av kampene har endt med hjemmeseier.

Fire av sesongens hjemmekamper har endt med tap, hvor tre av disse hjemmetapene kom i perioden 14. august til 27.november. Tre av de fire hjemmetapene er kommet mot topp fire lagene Fulham (1-5), Nottingham (0-2) og Bournemouth (0-3), mens Middlesbrough også vant over Huddersfield på John Smith´s Stadium, da de vant 1-2 den 27.november.

Målforskjellen til Huddersfield er på 64 – 47, som gir en positiv målforskjell på pluss 17 mål.

 

Lutons form

Luton vant sesongens siste kamp, når de på lørdag vant 1-0 over Reading etter scoring av Harry Cornick rett før pause. Det sikret at Luton havnet på sjette plass og kapret dermed den siste Play-off plassen.

Det gjør at Luton har vunnet fem av de siste ti kampene, mens tre av kampene har endt uavgjort. Lagene som har slått Luton på de siste ti kampene er Huddersfield og Fulham.

På eget gress er det kun QPR som har slått Luton på de 13 siste kampene, og totalt er det fire lag som har fått med seg tre poeng fra Kenilworth Road denne sesongen. Totalt har det blitt 12 hjemmeseiere, mens syv av kampene har endt med poengdeling.

Når Luton har vært på reise, har Luton siden nyttår (12 kamper) tapt mot Sheffield United Birmingham, Middlesbrough, Huddersfield og Fulham. Det har blitt seiere mot Reading, Swansea, Stoke, Coventry, Hull og Cardiff, mens det ble uavgjort mot Peterborough. Totalt har Luton tapt ni bortekamper denne sesongen, mens de også har vunnet ni bortekamper. Fem av bortekampene har endt uavgjort.

Målforskjellen til Luton er på 63 – 55, pluss åtte mål, og hadde vært nokså lik Huddersfield sin målforskjell, om det ikke var for 0-7 tapet for Fulham.

 

Clean sheet

Luton avsluttet sesongen med «clean sheet mot Reading», og klarte til slutt 19 «clean sheet».  Bournemouth vamt «clean sheet tabellen» med sine 21 «clean sheet», mens Sheffield United med sine 20 «clean sheet», havnet på andre plass. Luton, Huddersfield og West Brom delte tredje plassen med sine 19 «clean sheet», mens Fulham havnet på fjerde plass med sine 17 «clean sheet». Swansea avsluttet med 16 «clean sheet», mens Blackburn og Preston avsluttet med 15.

 

Nice to know, need to know

Bortekampen spilles som kjent på fotballens nasjonaldag i Norge, nemlig 16. mai. Luton har fått tildelt 2336 billetter til bortekampen.

Om Luton skulle rykke opp til Premier League, vil det være Pelly-Ruddock Mpanzus fjerde opprykk med Luton.

Fredagens kamp er Huddersfields manager Carlos Corberan, sin kamp nummer 100 som huddersfield manager.

 

Skadesituasjon

James Shea, Gabe Osho, Glen Rea og innlånte Jed Steer er alle meldt ute for resten av sesongen. Før fredagens kamp kunne Nathan Jones også bekrefte at Pelly-Ruddock Mpanzu vil være ute resten av sesongen, da han har gått igjennom en mindre operasjon i et av sine knær. Nathan Jones regnet med at Mpanzu ville være tilbake i trening i begynnelsen av juni. Nathan Jones nevnte ingenting om situasjonen til Fred Onyedinma og Peter Kioso, som begge ble skadet i kampen mot Fulham og var heller ikke med i kamptroppen mot Reading.

Allikevel er det grunn til å se litt lysere på Lutons skadesituasjon, ettersom Sonny Bradley, James Bree, Alan Campbell og Jordan Clark var alle sammen en del av de 11 som startet mot Reading. Nathan Jones var også optimistisk på Luke Berry sinevegne, da han nærmet seg å bli såpass bra at han igjen kunne spille fotballkamp igjen, dog noe kamprusten. Nathan Jones utelukket heller ikke at Elijah Adebayo ville kunne være en del av Lutontroppen mot Huddersfield, etter at han skadet seg i kampen mot Blackpool.

 

Toppscorerne

Elijah Adebayo har scoret 17 mål denne sesongen, uansett turnering, i tillegg til å ha fire målgivende pasninger. Harry Cornick scoret sitt 13. mål mot Reading, og har også fire målgivende pasninger denne sesongen, mens Luke Berry står bokført med syv mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har syv målgivende pasninger, i tillegg til å ha scoret to ligamål. Cameron Jerome har scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem mål denne sesongen, mens James Bree har scoret et mål i tillegg til å ha seks målgivende pasninger denne sesongen, hvor fler er kommet som følge av sin presise dødballfot. Alan Campbell har fire mål og to målgivende, mens Danny Hylton scoret sitt fjerde mål for sesongen mot Peterborough. Fred Onyedinma har scoret tre mål, og var nest sist for fjerde gang denne sesongen, når han serverte Danny Hylton mot Peterborough.

For Huddersfield er det Daniel Ward som er klubbens toppscorer, mens Duane Holmes, Harry Toffolo og Danel Sinani har alle scoret seks mål hver.

 

Som nevnt innledningsvis, har fredagens kamp avspark kl 2045 skandinavisk tid, og vises direkte på Vsport1 og VIAPLAY. Returoppgjøret, som blir spilt på mandag 16.mai,  vil også bli sendt direkte på samme TV kanal og streaming plattform til samme klokkeslett. For de som ikke har mulighet til å se kampen direkte på Vsport1 eller VIAPLAY, kan streame Simon Pitts sin radiostream fra iFollow tjenesten. Det vil også komme en kort statusoppdatering før mandagens kamp.

 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!