Middlesbrough – Luton Town

VM-pausen er over for Luton Town, hvis manager Rob Edwards debuterer som ansvarlig borte mot Middlesbrough. At Luton Town og Middlesbrough følger hverandre på tabellen er blitt normalen de siste årene.

Slik er det også denne sesongen, da klubbene for fjerde sesong på rad ligger tett på hverandre i Championship. Lørdag kl. 16:00 skandinavisk tid møtes de på Riverside Stadium i Teesside.

 

Middlesbrough

Byen Middlesbrough ligger i den engelske regionen Nordøst-England, omtrent sju mil sør for Newcastle, og 11 mil nordøst for Leeds. Det bor ca 140 000 innbyggere i selve byen Middlesbrough, som er en industriby, og som er kjent for sine jernverk, kjemiske fabrikker og skipsverft. Spesielt har byen vært en viktig historisk by hva gjelder stål og jernproduksjon, og jern og stålprisen ble lenge bestemt i Middlesbrough området.

Middlesbrough FC og rivalisering

Middlesbrough Football Club ble stiftet i 1876 og ble valgt inn i The Football League i 1899. Rivalene til Middlesbrough er først og fremst Newcastle og Sunderland. Kampene mot Newcastle kalles Tyne-Tees Derby, mens kampene mot Sunderland har fått navnet Wear-Tees Derby. Kampene mot Leeds har også et naturlig preg av rivalisering.

Middlesbrough historie

Klubbens beste ligaplassering klarte Middlesbrough i 1913/14 sesongen, da klubben havnet på tredje plass på øverste nivå. Middlesbrough har som regel alltid spilt på nivå en og nivå to i det engelske seriesystemet. Ved to anledninger har klubben spilt på nivå tre, hvor første gang skjedde i 1966/67 sesongen, hvor de rykket direkte opp igjen etter å ha blitt nummer to. Også i 1986/87 sesongen måtte Middlesbrough ned på nivå tre, og igjen rykket klubben direkte opp til nivå to etter å ha blitt nummer to.

I moderne tid, er det spesielt to sammenhengende perioder som har vært suksessfulle i Middlesbroughs historie. Periodene kalles «The Bryan Robson period» og «Steve McLaren period».

Bryan Robson ble ansatt som spillende manager for Middlesbrough sommeren 1994, hvor Robson tok over managerrollen etter en Lutonkjenning, nemlig Lennie Lawrence. Bryan Robson hadde da spilt tretten sammenhengende sesonger i Manchester United, hvor han hadde spilt 345 kamper og scoret 74 mål. Rollen som Middlesbroughs manager, kombinerte Robson som Terry Venables assistentmanager for England. Han ga seg som assistentmanager for England i 1996.

Robson oppnådde umiddelbar suksess som Middlesbrough manager, da han våren 1995 vant Division one (nivå to) på første forsøk, og rykket opp til Premier League. Middlesbrough var for øvrig det eneste laget som rykket direkte opp til øverste nivå denne sesongen, da Premier League skulle reduseres fra 22 lag til 20 lag. Bolton Wanderers rykket opp via Play-off.

Robson ga seg som spiller for Middlesbrough 1.januar 1997, 10 dager før han fylte 40 år. Da hadde Robson spilt 28 kamper og scoret et mål for Middlesbrough. Han fortsatte som manager i klubben frem til desember 2000, hvor han først ble degradert til assistentmanager for klubben, da Middlesbrough ansatte Terry Venables (!) som manager. Begge forlot Middlesbrough juni 2001, og ble erstattet av Steve McLaren.

Som manager for Middlesbrough, klarte Bryan Robson å føre klubben til tre cupfinaler. FA-cupfinalen i 1997, og Ligacupfinalene i 1997 og i 1998. Middlesbrough tapte alle tre finalene.

Bryan Robson signerte Jan Åge Fjørtoft fra Swindon i mars 1995, samme sesong som Middlesbrough rykket opp til øverste nivå. Fjørtoft fikk med seg ti kamper i opprykks sesongen hvor han også scoret tre mål. Sesongen etter spilte Fjørtoft relativt regelmessig for Middlesbrough i Premier League, og fikk blant annet spille sammen med den brasilianske rekordsigneringen Juninho. Foran 1996/97 sesongen, signerte Middlesbrough Fabrizio Ravanelli, og Fjørtoft fikk dermed mindre spilletid. 31.januar 1997 ble Fjørtoft solgt til Sheffield United.

Bryan Robson og Terry Venables ble erstattet av en annen Unitedkjenning, nemlig United assistenten Steve McLaren. Steve McLaren er den manageren som har hatt størst suksess med Middlesbrough i moderne tid. I 2004 klarte McLaren det som Bryan Robson ikke hadde klart, da han klarte å vinne klubbens første og eneste «major trophy». Middlesbrough vant Ligacupen ved å slå Bolton Wanderers 2-1, etter å ha ledet 2-0 allerede etter syv minutters spill.

I sesongen etter, ledet McLaren Middlesbrough til en 7 plass i Premier League, som også er den beste plasseringen klubben har klart i Premier League. Ligacuptriumfen året før, ga også Middlesbrough plass i UEFA cupen i 2004/05 sesongen, hvor de ble slått ut av Sporting i 16.-dels finalen. Syvendeplassen i 2004/05 sesongen, kvalifiserte klubben til enda en deltakelse i UEFA cupen i 2005/06. Denne gangen klarte Middlesbrough å spille seg helt frem til finalen som ble spilt i Eindhoven, hvor de tapte 0-4 for Sevilla.

Etter 2005/06 sesongen ble McLaren ansatt som Englands nye manager, og ble erstattet av klubbens kaptein, Gareth Southgate. Southgate, som nå er Englands landslagssjef, var manager i Middlesbrough fra 2006 til 2009. Våren 2009 rykket Middlesbrough og Southgate ned fra Premier league til The Championship, og i oktober 2009 var det også slutt for Southgate, og Southgate ble erstattet av Gordon Strachan.

Middlesbrough fikk også en sesong i Premier League i 2016/17 sesongen, etter at de rykket opp etter å ha havnet på andre plass i 2015/16 sesongen. Det ble med den ene sesongen for Middlesbrough, ettersom de avsluttet sesongen i Premier League på 19.plass. Middlesbrough har spilt i The Championship siden.

I juni 2019 ble den tidligere landslagsspilleren og Middlesbrough favoritten, Jonathan Woodgate, ansatt som Middlesbrough sin nye manager. Dette var Woodgates første managerjobb, som ikke ble noen stor suksess. Middlesbrough kjempet det meste av 2019/20 sesongen på nedre halvdel av The Championship, som også resulterte i at Woodgate var under et konstant press gjennom hele sesongen. Etter 38 serierunder lå Middlesbrough rett over nedrykksstreken, kun på bedre målforskjell, som igjen førte til at Woodgate fikk sparken og ble erstattet av den erfarne manageren Neil Warnock. Middlesbrough, med Warnock som manager, klarte så vidt å berge plassen og havnet til slutt på 17.plass, to poeng foran Luton som havnet på 19.plass.

Sesongen 2020/21 endte Middlesbrough igjen tett rundt der Luton avsluttet sesongen, da det for andre sesong på rad var to plasser og to poeng som skilte Middlesbrough og Luton. Middlesbrough avsluttet på en tiende plass, mens Luton avsluttet to poeng og to plasser bak.

Hjemmekampen mot Luton, som ble spilt den 2. november 2021 i fjor høst, ble Neill Warnocks siste kamp. Den 6.november ble det klart at Warnock, hans assistent Kevin Blackwell og trener Ronnie Jepson, forlot klubben, og da etter gjensidig enighet med klubben. Chris Wilder sto klar samme dag og tok over manager ansvaret.

Warnock forlot klubben på en 14.plass, og rakk akkurat å sette ny rekord i kampen mot Luton som den manageren i England som har ledet flest profesjonelle kamper som manager i England på 1602 kamper. Middlesbrough ble også Warnocks siste klubb, da han i april annonserte at han la opp som manager, og det etter å ha vært profesjonell manager i 42 år.

Chris Wilder manøvrerte Middlesbrough inn til en syvende plass, fem poeng bak Luton som havnet på sjette plass. Med andre ord, for tredje sesong på rad var det kun en til to plasser som skilte Luton og Middlesbrough.

Den 3. oktober i år fikk Chris Wilder sparken i Middlesbrough, mye grunnet å kun ha vunnet en av de første 11 kampene denne sesongen og plassert tredje sist i årets The Championship. Den tidligere Manchester United spilleren, Michael Carrick, ble ansatt som Wilders erstatter.

Riverside Stadium

«Boro», som er kallenavnet til Middlesbrough, spiller som nevnt hjemmekampene sine på Riverside Stadium. Anlegget som har en kapasitet på 35 100 tilskuere, ble åpnet 26. august 1995, hvor Middlesbrough møtte Chelsea FC i sin første hjemmekamp etter opprykket fra Championship i 1995. Craig Hignett og Jan Åge Fjørtoft scoret hvert sitt mål i kampen som Middlesbrough vant 2-0.

Riverside Stadium erstattet Ayresome Stadium, som hadde vært hjemmebanen til Middlesbrough siden 1903 og hadde en kapasitet på 26 667 tilskuere. En morsom kuriositet er at Middlesbroughs siste kamp på Ayresome Stadium, var mot Luton. John Taylor reduserte til 1-1 for Luton, mens John Hendries andre mål for dagen, sørget for at Middlesbrough vant 2-1. Ayresome Stadium ble revet i 1997 og gjort om til et boligområde.

H2H

Luton og Middlesbrough har møtt hverandre 33 ganger. 14 ganger har Luton vunnet, 11 ganger har Middlesbrough vunnet, mens åtte ganger har lagene delt poengene.

Sist lagene møttes, var den 5. mars på Riversiden Stadium, hvor Middlesbrough vant 2-1 etter at Harry Cornick reduserte til 1-2 seks minutter på overtid i andre omgang. Motsatt oppgjør ble spilt den 2.november i fjor på Kenilworth Road, hvor Luton vant 3-1, mye grunnet fem magiske minutter i andre omgang. Middlesbrough tok ledelsen etter 15 minutter, mens Luton snudde kampen og scoret tre mål imellom det 57. og 62. minutt. Først scoret Sonny Bradley i det 57.minutt, før Elijah Adebayo scoret Lutons andre mål i det 60. minutt. Harry Cornick fastsatte sluttresultatet til 3-1 i det 62.minutt.

Dette var Lutons første hjemmeseier over Middlesbrough på fire forsøk, da vi må helt tilbake til oktober 1994, hvor David Pleat ledet Luton, for å finne siste hjemmeseier til Luton over Middlesbrough. Luton vant 5-1 etter to scoringer av Dwight Marshall, og en scoring hver av David Preece og John Hartson, mens Middlesbroughs Paul Wilkinson scoret et selvmål.

Luton har besøkt Middlesbrough 16 ganger, hvor Luton har vunnet fem ganger, syv ganger har Middlesbrough vunnet, mens det fire ganger har endt uavgjort. I februar 2020 scoret Ryan Tunicliffe kampens eneste mål, som var Lutons første seier i Middlesbrough på seks forsøk. Vi må helt tilbake til lille julaften i 1972 for å finne forrige gang Luton vant i Middlesbrough, da Luton vant 1-0.

Middlesbroughs form

Siste kamp før landlagspausen vant Middlesbrough 2-1 over Norwich på Carrow Road. Seieren over Norwich var den fjerde kampen på rad uten tap for Middlesbrough. 1. november vant Middlesbrough bortekampen mot Hull med sifrene 3-1, før de i neste kamp spilte 1-1 over Bristol City hjemme på Riverside Stadium. Blackpool ble så slått 3-0 på Bloomfield, før de som nevnt slo Norwich i siste kampe før VM pausen.

Siste lag som slo Middlesbrough, var Preston som vant 2-1 på Deepdale den 29. oktober, eller kampen før de fire kampene som Middlesbrough gikk ubeseiret før VM pausen. De fem kampene før det endte med to seiere, to tap, samt målløst mot Huddersfield. Det gjør at Middlesbrough på de siste ti kampene, eller siden managerbyttet, har vunnet fem kamper, oppnådd poengdeling ved to anledninger og tapt tre kamper.

Siden managerbyttet har Middlesbrough kapret 17 poeng og krabbet seg opp fra 22. plass til dagens plassering som er en 15. plass. Middlesbrough ligger tre poeng bak Luton som ligger på 11. plass, mens det er fire poeng opp til QPR som ligger på sjette plass. Det ert fire poeng ned til Wigan som ligger på 22. plass. Middlesbrough er også det tredje mest scorende laget i The Championship med sine 29 mål, en plassering de deler med Sunderland og Norwich. Sheffield United og Burnley har scoret flest med sine 35 og 40 mål. Luton har scoret 23 mål.

På hjemmebane sliter Middlesbrough med det samme problemet som Luton, nemlig at for mange hjemmekamper ender uavgjort. Av 10 hjemmekamper, har fem av hjemmekampene endt uavgjort, deriblant de to siste hjemmekampene, henholdsvis mot Bristol City (1-1) og Huddersfield (0-0). Det er har blitt hjemmeseiere mot Swansea, Sunderland og Birmingham, mens det har blitt hjemmetap mot Cardiff og Blackburn. Luton har spilt syv uavgjortkamper på Kenilworth Road denne sesongen.

Lutons form

Lutons siste kamp før VM pausen, endte 1-1 mot Rotherham og var den tredje hjemmekampen på rad som har endt uavgjort. Ikke overraskende var det innbytter Luke Berry som satte inn Lutons utligning i det 90. minutt, etter at Rotherham tok ledelsen i det første minutt. Det gjør at Luton har et tap på de siste fem kampene, da de tapte 0-2 for Stoke i den nest siste kampen før VM pausen. Kampen før det endte med seier over Blackpool på Bloomfield, ettersom Luke Berry scoret kampens eneste mål.

På de siste 13 kampene er det kun Stoke og Watford som har slått Luton, mens det har blitt poengdeling mot Coventry, Huddersfield, West Brom, Sunderland, Reading og Rotherham. Luton har slått Blackburn, Hull, QPR, Norwich og Blackpool.

Det gjør at Luton ligger på 11. plass med sine 30 poeng, et poeng bak QPR som ligger på sjette plass. Det er åtte poeng opp til Sheffield United som ligger på andre plass, mens det er 11 poeng opp til serieleder Burnley.

Luton har tatt 17 av sine 30 poeng på bortebane denne sesongen, som igjen plasserer Luton på fjerde plass på årets bortetabell. Fem av bortekampene har endt med seier, mens bortekampene mot Burnley og West Brom endte med poengdeling. Det ble bortetap mot Bristol City, Watford og Stoke.

Nice to know, need to know

Med sine to tap, er det Burnley som har færrest tap i årets Championship, mens Luton og Sheffield United deler andre plassen med sine fem tap. Luton er det laget som har spilt flest uavgjortkamper denne sesongen, da ni av kampene har endt uavgjort.

Skader

Før VM pausen hadde Luton store problemer med skader i forsvarsrekkene, og Rob Edvards kunne meddele på torsdagens pressekonferanse at tilstanden på de skadde forsvarsspillerne var mye bedre i dag. Allikevel måtte Edvards innrømme at han mer eller mindre hadde de samme spillerne til rådighet, som han hadde mot Rotherham før VM pausen. Med andre ord, selv om mange var nær å bli skadefrie, så er det ingen av forsvarsspillerne som var skadet før VM pausen, som vil være klare til lørdagens kamp. Edvards var mest optimistisk med Reece Burke og Dan Potts, som begge var tilbake på treningsfeltet igjen. Henri Lansbury er også usikker til lørdagens kamp.

Dessverre måtte Edvards meddele at kaptein, Sonny Bradley, vil være ute med sin kneskade til rundt nyttår. Bradley pådro seg en alvorlig kneskade i den målløse kampen mot Reading den 1. november,

Henri Lansbury er også tvilsom til lørdagens kamp, noe også Cauley Woodrow har ikke spilt for Luton siden 2-0 seieren mot Blackburn i september. Ifølge Edvards, er også Woodrow tilbake på treningsfeltet og viser god fremgang.

Den skadeforfulgte vingen, Fred Onyedinma, skal ha fått et tilbakefall på sin skade, og ventes ikke skadefri før om seks uker.

Friendly faces:

Camreron Jerome var en del av Middlesbrough i 2003/04 sesongen, men fikk ingen kamper. Forlot Middlesbrough til fordel for Cardiff før 2004/05 sesongen.

Jacob Butterfield spilte for Middlesbrough i 2013/14 sesongen, hvor han fikk 31 kamper og scoret 3 mål. Butterfield spilte 15 kamper for Luton i 2019/20 sesongen, hvor han også scoret et mål.

Topp scorerne

Carlton Morris er fortsatt klubbens toppscorer med åtte mål, mens Elijah Adebayo har scoret tre mål. Luke Freeman og Luke Berry har scoret to mål, hvor den målfarlige og effektive midtbanespilleren Luke Berry, har scoret sine to mål på fem kamper. Luke Freeman har spilt 11 kamper.

Fred Onyedinma, James Bree, Carlton Morris, Jordan Clark og Harry Cornick er Lutons beste «servitører», da de alle har 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er 16 av Lutons mål registrert med assists av Lutons 23 mål, hvilket betyr at de andre syv målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

For målfarlige Middlesbrough, er det Chuba Akpom som er klubbens toppscorer med åtte mål, mens Duncan Watmore har scoret 4 mål. Tre spillere har scoret tre mål. Ryan Giles er Middlesbroughs beste «servitør», da han har vært nest sist på fire scoringer. Isaiah Jones har så langt tre assists.

Hele åtte spillere deler første plassen som The Championships toppscorer, da alle har scoret ni mål. Fire spillere har scoret åtte mål, som naturlig nok inkluderer Lutons Toppscorer Carlton Morris og Middlesbroughs Chuba Akpom.

Luton har fått tildelt 932 billetter til lørdagens bortekamp som du som vanlig kan se med live bilder på iFollow. Simon Pitts har informert meg om at han skal prioritere å ta den lange bilturen til Middlesbrough for å kommentere kampen, og må høre kvartfinalen i VM mellom England og Frankrike på radio. Kampstart på lørdag er kl 1600 skandinavisk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!