Manchester U – Luton Town

Lørdag kl. 16:00 gjester Luton Town «Drømmenes teater», der de skal måle krefter mot selveste Manchester United.

Kun seks dager etter at Luton klarte et poeng mot giganten Liverpool, står nok en gigant på motsatt banehalvdel, nemlig Manchester United. Et hardt presset Manchester United har slitt denne sesongen, og på onsdag tapte de også 3-4 for FC København i Parken etter å ha ledet 2-0. Lut0n Town på sin side, har aldri tatt et eneste poeng og knapt scoret mål på «drømmenes teater». Mer om det, og alt du trenger å vite til lørdagens kamp finner du i denne artikkelen. 

Manchester by:

Manchester er en industriby og ligger i nordvest-England. Manchester er kjernen i det seremonielle grevskapet Stor-Manchester og har drøye 520 000 innbyggere. I det 14.århundre kom flere vevere fra Flandern til byen, og startet en lang og viktig tradisjon med tøyproduksjon. Byen fortsatte å være en liten markedsby fram til den industrielle revolusjon. Da maskinene gjorde sitt inntog begynte byen å vokse kraftig, og var en tid det viktigste industrielle senter i verden. Nærheten til Liverpool bidro sterkt til dette, ettersom den store havnen i Liverpool gjorde det lett å eksportere varer fra Manchester. Byens økonomi er i dag i stor grad basert på service-tjenester, og var per 2007 den raskest voksende byen i Storbritannia. I 2007 ble byen rangert som det beste stedet å gjøre forretninger i Storbritannia.

Manchester Uniteds historie:

Manchester United ble stiftet i 1878 under navnet Newton Heath Lancashire & Yorkshire Railway Football Club av en gruppe jernbanearbeidere i Manchester. Klubben ble forkortet til Newton Heath LYR FC, eller bare Newton Heath. Klubben ble valgt inn i The Football League i 1892, mens de i 1902 fikk sitt nåværende navn og draktfarge etter at klubben så vidt unngikk å gå konkurs.

Manchester United er en av de rikeste og mest populære klubbene i verden, og er en av de mestvinnende klubbene i England med totalt 67 trofeer. Manchester United har spesielt sanket disse trofeene gjennom tre suksessrike perioder, som fordeler seg spesielt på tre managere. Ernest Mangnell ifra 1903 til 1912, Matt Busby fra 1945 til 1969, og Alex Ferguson fra 1986 til 2013.

Manchester United har flest ligamesterskap i den engelske ligaen med 20 titler, mens de har vunnet FA-cupen 12 ganger. Ligacupen har Manchester United vunnet fem ganger og de har også rekorden for flest seiere i FA Community Shield med 21 seire, inkludert delinger. Klubben har vunnet Mesterligaen/Champions League tre ganger, og det er kun Liverpool med sine seks titler, som har vunnet denne turneringen flere ganger enn Manchester United i England, samt seks øvrige europeiske lag. I tillegg har de vunnet Europaligaen, Cupvinnercupen, UEFA Super cup, Intercontinental cup og VM for klubblag ved en anledning. I 2005 kvalifiserte Manchester United seg for gruppespill i Mesterligaen for tiende år på rad, og slo dermed rekorden som Rosenborg tidligere holdt.

Under Magnell ble det to ligatriumfer (1907/08 og 1910/11), samt at de vant FA-cupen i 1909. Matt Busby vant ligaen fem ganger (1951/52, 1955/56, 1956/57, 1964/65 og 1966/67), mens han vant FA-cupen to ganger, henholdsvis i 1948 og 1963.

Alex Ferguson var manager fra 1986 til sommeren 2013, og er den manageren i Manchester United som har hentet flest trofeer. Til sammen ble det tolv ligamesterskap (1992/93, 1993/94, 1995/96, 1996/97, 1998/99, 1999/00, 00/01, 02/03, 06/07, 07/08, 08/09, 10/11 og 12/13), mens det ble fem FA-cupmesterskap (1990, 1994, 1996, 1999 og 2004). Det ble også fire Ligacupmesterskap (1992, 2006, 2009 og 2010). Mesterligaen/Champions League vant Alex Fergusen med Manchester United i 1999 og i 2008. Alex Ferguson sto også bak klubbens mest suksessrike sesong, som var i 1998/99, da Manchester United vant The Treble. Ferguson og Manchester United vant Premier League, FA-cupen og mesterligaen i samme sesong. Champions League finalen ble vunnet takket være scoringer av Teddy Sheringham og overtidsscoringen til Ole Gunnar Solskjær. Kampen ble spilt mot Bayern München på Camp Nou i Barcelona.

Det skal også nevnes at Manchester United har spilt på nivå to, noe som skjedde første gang i 1894/95 sesongen etter at Manchester United ble nummer 16 i toppdivisjonen i sesongen før. Det ble hele 12 sesonger på nivå to, da Manchester United først i 1905/06 sesongen rykket opp til øverste nivå etter å ha blitt nummer to på nivå to. Etter det har Manchester United vært nede på nivå to ved fire anledninger, hvor de sist spilte på nivå to i 1974/75 sesongen (kun en sesong). Manchester Uniteds svakeste plassering er en 15. plass på nivå to som klubben klarte i 1901/02 sesongen.

Når man skal skrive om Manchetser United, kommer man heller ikke utenom den tragiske flyulykken som rammet klubben hardt i 1958. Den såkalte München-ulykken. Totalt mistet 23 personer livet i tragedien, deriblant åtte av spillerne til Manchester United. Flere havnet på sykehus over lengre tid, Inkludert klubbens suksessfulle manager Matt Busby.

Old Trafford

«The Red Devils», som er kallenavnet til Manchester United, har siden 1910 spilt hjemmekampene sine på Old Trafford. Før 1910 spilte klubben sine kamper på North Road Stadion og Bank Street Stadion. Første kamp som ble spilt på det nyoppførte Old Trafford, var mot Liverpool FC den 19. februar i 1910, som Liverpool vant 4-3. Old Trafford ble bombet i 1941, og Manchester United spilte sine hjemmekamper på hjemmebanen til Manchester City, Maine Road, til gjenoppbyggingen var fullført i 1949.

«The Theatre of dreams», etter utsagn fra sir Bobby Charlton, har i dag en kapasitet på snaue 75 000 tilskuere og er med god margin Storbritannias største klubbstadion. Dette gjør også at Old Trafford i dag er det nest største stadionanlegget i England, etter Wembley Stadium med sin kapasitet på 90 000 tilskuere. 13. januar 2007 ble det satt ny publikumsrekord i Premier League, ettersom 76 098 tilskuere så en Premier League kamp på Old Trafford. Stadionanlegget er også det eneste stadionet i de fire øverste divisjonene i England som aldri har fått et offisielt navn, men blir kalt Old Trafford etter stedet der stadionanlegget ligger.

Rivaler: 

Manchester Uniteds største rival er først og fremst Liverpool, som også betegnes som et av de største rivaloppgjør på balløya, det såkalte The North West Derby. Også de lokale kampene mot byrival Manchester City, det såkalte Manchester derby, og kamper mot Leeds United, er kamper som har et sterkt preg av rivalisering. Kamper mot Arsenal er også kamper som vekker spesielt engasjement hos Manchester United fansen, og spesielt etter alle feidene mellom Alex Ferguson og Arséne Wenger som også skiftet på å lede den beste fotballklubben i England.

Gjentatte ganger har kampene mellom Manchester United og Liverpool, samt kampene mot Leeds, vært preget av supporterbråk. Ikke sjeldent har supporterne kommet med tildels stygge sanger, kamprop og bannere hvor de har hånet det andres lags tragedier, samt at det gjentatte ganger har vært slåsskamper både før og etter kamper.

H2H:

Luton Town og Manchester United har møtt hverandre 40 ganger, hvor Manchester United har den suverene rekorden. 29 ganger har Manchester United vunnet, syv ganger har lagene spilt uavgjort, mens fire ganger har The Hatters vunnet over Manchester United.

Sist lagene møttes var i september 2020 hvor Ole Gunnar Solskjær ledet United i en tredjerunde kamp i Ligacupen på Kenilworth Road. United vant kampen 3-0, hor United scoret de to siste målene i det 88. og det 90. minutt.

Sist lagene møttes i ligaspill, var i midten av april i 1992 på Kenilworth Road. Kampen som ble spilt i League Division One (øverste nivå), endte 1-1, og var et overraskende resultat ettersom The Hatters rykket ned til nivå to denne sesongen. Manchester United havnet til slutt på andre plass, fire poeng bak ligamester Leeds.

Siste seier mot Manchester United kom i april 1985 hvor Luton Town vant 2-1, også det i League Division One på Kenilworth Road. I mellom uavgjortkampen i 1992, og seieren i 1985, ble det åtte seiere til Manchester United og en kamp som endte uavgjort.

På 17 forsøk, har aldri The Hatters tatt et eneste poeng på Old Trafford og kun scoret åtte mål. Luton har dog en seier mot «Manchester United» i Manchester, og den kom i 1897 når laget het Newton Heath. The Hatters vant 2-1 på banen som da het Bank Street, Clayton.

Manchester United har besøkt The Kenny 21 ganger, hvor hjemmelaget har vunnet fire ganger, mens det syv ganger har endt uavgjort. 10 ganger har Manchester United vunnet på Kenilworth Road.

Manchester Uniteds form:

Forrige lørdag dro Manchester United til Craven Cottage hvor Bruno Fernandes avgjorde kampen mot Fulham et minutt på overtid når han scoret kampens eneste mål.

For ti ligakamper siden dro Manchester United til Tottenham Hotspur Stadium og tapte 0-2. Helgen etter ble det 3-2 seier over Nottingham Forest på Old Trafford, mens det ble 1-3 tap for Arsenal i ligarunden før den første landslagspausen.

I første kamp etter den første landslagspausen fikk Manchester United besøk av Brighten & Hove Albion på Old Trafford. The Albions var nådeløse, og vant hele 3-1. I neste kamp dro Manchester United til Burnley, hvor United vant 1-0. Crystal Palace kom så på besøk og vant 1-0 i serierunden etter, og revansjerte dermed tapet de hadde i Ligacupen fra tirsdagen før, da United gikk videre til fjerde runde etter å ha vunnet 3-0 over Palace på Old Trafford. I siste ligarunde før den andre landslagspausen fikk United besøk av Brentford, som ble sendt hjem til London med et 1-2 tap.

I første ligakamp etter den andre landslagspausen dro Manchester United til Sheffield og Bramell Lane, hvor United dro hjem med tre poeng etter å ha slått Sheffield United 2-1. I den neste ligarunden fikk United besøk av byrival Manchester City, hvor City vant 3-0. Forrige lørdag ble det som nevnt en 1-0 seier over Fulham på Craven Cottage.

På de ti siste kampen står dermed United med fem seiere og fem tap. På hjemmebane har United vunnet to kamper og tapt tre kamper, mens de på bortebane har vunnet tre kamper og tapt to.

Det gjør at Manchester United plasserer seg på en åttende plass med sine 18 poeng og med en negativ målforskjell på minus fire mål.

I Champions League tapte Manchester United først 3-4 for Bayern München i München, før de i neste runde tapte 2-3 for Galatasaray på Old Trafford. Den 24. oktober fikk United besøk av FC København, hvor United fikk sin første seier i Champions League, denne sesongen, ettersom United vant 1-0. På onsdag var det klart for returoppgjør mot FC København, en kamp som også endte med 3-4 tap i Parken.

Forrige onsdag tapte Manchester United 0-3 for Newcastle i fjerde runde i Ligacupen.

Av totalt ti hjemmekamper denne sesongen, uavhengig av hvilken turnering, har Manchester United tapt fem av disse hjemmekampene. Og de to siste hjemmekampene, uansett turnering, har endt med tap (ligakamptapet mot Manchester City og Ligacuptapet mot Newcastle). United har aldri tapt så mange som fem av ti ligakamper hjemme på Old Trafford siden 1930/31 sesongen.

Lutons form:

På søndag spilte The Hatters en solid kamp når Liverpool gjestet Kenilworth Road. I det 81. minutt ga Tahith Chong The Hatters ledelsen, etter en glimrende kontring som ble igangsatt av Ross Barkley, hvor Issa Kabore var nest sist på ballen. Derimot utlignet Liverpool fem minutter på overtid ved Luis Diaz.

Luton Town startet sesongen med å tape 1- 4 for Brighton & Hove Albion på The Amex Stadium, før de 13 dager senere gikk på et 0-3 tap på Stamford Bridge. West Ham besøkte Luton Town den 1. september til den aller første Premier League kampen som noensinne er blitt spilt på Kenilworth Road, en kamp som West Ham vant 2-1.

Første kamp for Luton Town etter den første landslagspausen, spilte The Hatters på Craven Cottage som Fulham vant 1-0. For syv uker siden fikk Luton besøk av Wolverhampton, en kamp som endte 1-1.

For seks uker siden vant The Hatters sin aller første seier i Premier League noensinne, ettersom The Hatters slo Everton 2-1 på Goodison Park. Tom Lockyer og Carlton Morris var de to spillerne som sørget for scoringene til The Hatters.

Etter seieren over Everton, fikk The Hatters besøk av Burnley i den utsatte kampen som egentlig skulle vært spilt i ligarunde nummer to. Burnley tok med seg alle tre poengene, ettersom de vant 2-1. Tottenham Hotspur besøkte Kenilworth Road for fire uker siden, og vant en knepen 1-0 seier, før The Hatters for tre uker siden klarte 2-2 i Nottingham når de besøkte City Ground. For to uker siden besøkte The Hatters Aston Villa og deres hjemmebane Villa Park, en kamp som Villa vant 3-1.

Med poenget over Liverpool,klatret The Hatters over nedrykksstreken med sine seks poeng og minus 11 i målforskjell. The Hatters har lik poengsum som Bournemouth, men Bournemouth har minus 18 i målforskjell. Det er fem poeng opp Everton på plassen foran, mens det er seks poeng opp til Fulham, Wolverhampton og Chelsea. Det er to poeng ned til Burnley som ligger på 19. plass, mens Sheffield United ligger sist, også de med fire poeng.

Skandinavere i Manchester United 

Følgende Skandinavere har spilt for Manchester United:

Nordmenn: Henning Berg, Magnus Wolf Eikrem, Ronny Johnsen, Joshua King, Erik Nevland, Ole Gunnar Solskjær, Mats Møller Dæhlie, Etzaz Hussain. 

Svensker: Jesper Blomqvist, Bojan Djordjic, Anthon Elanga, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Victor Lindelöf (nåværende),

Dansker: Christian Eriksen (nåværende), Rasmus Højlund, Anders Lindegaard, Jesper Olsen, Peter Schmeichel, John Sivebæk, Mads Timm.

Friendly faces 

Følgende spillere har hatt en tilknytning til begge klubbene og hatt noe betydning for en av klubbene eller begge:

John Aston jr., Jack Ball, Billy Boyd, Tahith Chong (nåværende Lutonspiller), Ron Cope, Ron Davies, Simon Davies, Mal Donaghy, Johnny Downie, Don Givens, Ashley Grimes, Teden Mengi (nåværende Lutonspiller), Kevin Pilkington, Jimmy Ryan, Les Sealey, Ryan Tunnicliffe.

LutonTowns skader:

Før lørdagens kamp har det vært noe usikkerhet om Chiedozie Ogbene ville kunne spille lørdagens kamp, ettersom han ble byttet ut med en skade i det 79. minutt mot Liverpool. Under fredagens pressekonferanse kunne Rob Edwards fortelle at Ogbene har respondert bra på behandling, trent godt, og vil være 100% klar til kampen på Old Trafford. Derimot måtte dessverre Rob Edwards opplyse om at Cauley Woodrow måtte legges til skadelisten til The Hatters. Woodrows skade er mindre alvorlig, men vil allikevel være ute noen uker. Fra før er Dan Potts, Mads Andersen, Albert Sambi Lokonga, Reece Burke, Luke Berry og Amari’i Bell ute med skader.

Ifølge Rob Edwards nærmer Amari’i Bell seg å bli skadefri, men kampen mot United kommer for tidlig. Gledelig var det også å se at Jordan Clark var tilbake på benken til The Hatters i kampen mot Liverpool.

Nice to know, need to know 

Lørdagens kamp mot The Hatters, vil være Eric Ten Hag´s 50. kamp som manager for Manchester United, etter at han tok over som Uniteds manager sommeren 2022. Om Marcus Rashford får spille lørdagens kamp, vil det være han kamp nummer 250 i United-trøyen.

Med sine 26 sår, syv måneder og 24 dager som manager for Manchester United (1986 til 2013), er sir Alex Ferguson den manageren som har vært flest år sammenhengende manager for en og samme klubb på øverste nivå i det Engelske ligasystemet.

Med sine 13 ligatitler er Ryan Giggs den enkeltspilleren som har vunnet flest ligatitler på det øverste liganivå i England. Faktisk er det slik at Manchester United ikke har vunnet noen ligatittel i PREMIER LEAGUE, uten at Ryan Giggs har hatt en spillende rolle på laget. Forøvrig er disse 13 ligatitlene til Manchester United rekord i Premier League, da ingen lag har vunnet like mange ligatitler i Premier League.

Med sine 672 ligakamper for Manchester United, er han også den spilleren som har flest ligakamper for en og samme klubb på det øverste nivået i England (1991 til 2014).

Storscorerne

Som nevnt, kontret Tahith Chong inn Lutons mål forrige søndag, som også var Chong sitt første mål som Lutonspiller. Tre andre Hattersspillere har også scoret et ligamål denne sesongen, mens Elijaj Adebayo har scoret to ligamål. Carlton Morris er klubbens toppscorer med sine tre ligamål.

Jacob Brown, Alfie Doughty og Cauley Woodrow scoret alle tre i Ligacupkampen mot Gillingham. Luke Berry hadde målgivende pasninger til både Jacob Brown og Alfie Doughty i samme ligacupkamp.

Issa Kabore serverte Chong ballen som han satte i mål mot Liverpool, i tillegg til at Tom Lockyer, Reece Burke, Carlton Morris og Alfie Doughty har hver sine målgivende pasninger i ligaen denne sesongen.

Tre av Lutons scoringer er scoret i åpent spill, mens tre scoringer er scoret på dødball. Chongs mål mot Liverpool ble kontret inn, mens et mål er scoret som selvmål. De to siste scoringene er scoret på straffespark av Carlton Morris.

For Manchester United er det Bruno Fernandes og Scott McTominay som er klubbens toppscorere, da midtbaneduoen har scoret tre mål hver. Bruno Fernandes er også klubbens servitør med sine to målgivende pasninger.

Åtte av Manchetser Uniteds mål er scoret i åpent spill, mens to mål er scoret på dødball. United har kontret inn et mål, mens et mål er scoret på straffe.

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 11. november, var i 2017 hvor Luton Town møtte Cheltenham Town i en League Two kamp på Whaddon Road. Kampen endte 2-2 hvor Dan Potts og Elliott Lee scoret Lutons mål.

The Hatters har kun spilt en kamp på øverste nivå den 11. november. Luton Town møtte Crystal Palace på Selhurst Park, hvor kampen endte 1-1 etter at Danny Wilson scoret målet til The Hatters. 

Town tipset

Få hadde tippet at The Hatters skulle klare å vinne over Liverpool på søndag, eller at The Hatters skulle klare å få til et uavgjort resultat. Derimot var det tre stykker som hadde tippet uavgjort som et endelig resultat, hvor Geir Berland tippet 2-2. Lodve Haugland og Mats Kirkeng, fikk derimot full pott, da begge tippet at sluttresultatet skulle bli 1-1.

Derimot var det ingen av disse tre som kunne blande seg inn i tetsjiktet, og de øverste plassene er derfor uforandret siden Aston Villa kampen. Tor Erik Hadland leder med sine 33 poeng, mens Halvard Grina ligger på andre plass med sine 30 poeng. Thomas Cornelius Flåten ligger på tredje plass med sine 28 poeng, mens Kenneth Blumensaath, Ivar Sørgaard og Arild Jåsund følger deretter med sine 25 poeng. Seks spillere følger deretter med 23 poeng.

Alle de 3 008 billettene som The Hatters har blitt tildelt til lørdagens kamp, er solgt. Kampen streames som vanlig med livebilder kl 1600 skandinavisk tid fra VIAPLAY plattformen, samt at kampen sendes på en av VIAPLAYS Premier League TV-kanaler. Simon Pitts sin Radiostream kan man som vanlig streame via Hatters Player.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.7 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!