Luton Town – Queens Park Rangers

Luton går inn i en ganske så hektisk uke, hvor derbyene og storkamepene kommer på rekke og rad. Første kamp og derby kommer på lørdag når Luton får besøk av QPR som ligger på tredje plass i årets liga, før de på tirsdag drar avgårde for å møte ligatoer Norwich. Neste søndag er det klart for et av årets store høydepunkt for oss Luton supportere, når Luton besøker erkerival Watford på Vicarage Road, i det såkalte M1 derbyet. Merk at kampen på lørdag har avspark kl 1330 skandinavisk tid!!

 

Queens Park Rangers

Queens Park Rangers ble stiftet i 1882, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Queens Park Rangers, som ofte forkortes QPR, er en Londonklubb som har sitt utspring fra distriktet White city og Sheperd´s Bush i bydelen Hammersmith and Fulham i det vestlige London.

 

QPR sin historie

QPR har et Major Trophy, da de vant Ligacupen i 1967 etter å ha beseiret West Bromwich 3-2. QPR tapte FA cupfinalen i 1982, mens de tapte ligacupfinalen i 1986. Beste ligaplassering fikk QPR i 1975/76 sesongen, hvor de havnet på andre plass, et poeng bak Liverpool. QPR var dermed kvalifisert for Europacup for første gang. I første runde slo de ut Brann, etter å ha vunnet 4-0 i Bergen og 7-0 i London. QPR spilte seg helt frem til kvartfinalen, hvor de møtte AEK Athen. QPR vant 3-0 i London, men tapte 0-3 i returoppgjøret i Athen, for å tape den avgjørende straffesparkkonkurransen. Også i 1984/85 sesongen fikk QPR prøve seg i Europa, men da stanset Europaeventyret allerede i andre runde etter at Partizan Beograd scoret flere bortemål enn QPR.

Sist QPR spilte i Premier League, var i sesongen 2014/15. Året før rykket QPR opp til Premier League etter å ha vunnet over Derby i Play-off finalen. Kampen ble avgjort i kampens siste minutt etter at Bobby Zamora scoret kampens eneste mål. Sesongen etter havnet QPR sist i Premier League med sine 30 poeng. QPR var åtte poeng unna Aston Villa som havnet på 17.plass og kapret den siste trygge plassen i Premier League. Etter det har QPR spilt i Championship, og i sommer avsluttet QPR på en 11. plass, ni poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

 

Rivaler

De klubbene som QPR rivaliserer mest med, er klubbene som nevnes i det såkalte «The West London derby». Dette er benevnelsen på de innbyrdes kampene mellom lagene Chelsea, Brentford, Fulham og QPR, som alle er lokalisert vest i London. For QPR er Chelsea den klubben de ønsker aller mest å vinne over, mens Fulham og Brentford rangeres deretter. Grunnet at de fire lagene ofte har spilt i forskjellige divisjoner, er ikke «The west London derby» de mest prestisjefylte derbyene i England.

Også Luton anses som en rivalklubb til QPR, og det har vært flere voldelige episoder mellom klubbenes supportere. Senest i forbindelse med ligakampen i London i mars, hvor en Lutonsupporter ble angrepet og alvorlig skadet. Dette har ført til at kampen på lørdag har tidlig avspark, etter anbefaling fra politiet.

 

Lofthus Road/ Kiyan Prince Foundation Stadium

«Super Hoops» eller «The R´s», som er kallenavnene til Queens Park Rangers, spiller hjemmekampene sine på Loftus Road eller Kiyan Prince Foundation Stadium, som stadionanlegget ble omdøpt til i juni 2019.

Frem til 1917 spilte QPR på fem forskjellige hjemmebaner før de flyttet inn på Lofthus Road i 1917. Fra 1931 til 1933 spilte QPR på White City Stadium, som også var et offisielt OL stadion under London OL i 1908, før de igjen brukte Lofthus Road som sin hjemmebane frem til 1962. Igjen spilte QPR to sesonger på White City Stadium, før Lofthus Road ble klubbens hjemmebane igjen. Lofthus Road er i dag et kombinert fotball- og rugbystadion, og QPR deler anlegget med rugbylaget London Wasps Rugby Union. Lofthus Road har i dag en kapasitet på 18 682 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 35 353 tilskuere fra en kamp som ble spilt mellom QPR og Leeds i april 1974. White City stadium ble revet i 1984.

Som en kuriositet kan nevnes at Lofthus Road, som første stadionanlegg i England, fikk kunstgress i 1981. Kunstgresset ble liggende frem til april 1988. Kenilworth Road fikk sitt kunstgress i 1985, og fikk erstattet kunstgresset med naturgress i 1991. Det engelske fotballforbundet innførte etterhvert restriksjoner og forbud mot kunstgress, og i 1994 var alle kunstgressbanene erstattet med naturlig gress. QPR har planer om å enten bygge ut Lofthus Road, eller å bygge et helt nytt stadion.

Før sesongen 2019/20 skiftet Loftus Road sitt navn til The Kiyan Prince Foundation Stadium. Dette ble gjort for å hedre Kiyan Prince som ble knivstukket og drept i London i mai 2006, bare 15 år gammel. Prince var sett på som et stort fotballtalent og var en del av QPR sin ungdomssatsning.

 

H2H

Luton og QPR har møtt hverandre 102 ganger, hvor QPR har vunnet 42 ganger, Luton har vunnet 31 ganger, mens det har endt uavgjort 29 ganger.

Heller ikke det 102. oppgjøret endte med Luton seier, da Luton i mars tapte 1-2 for QPR på Kenilworth Road. Motsatt oppgjør, som ble spilt i september i fjor, endte med 0-2 tap på Kiyan Prince Foundation Stadium. Det gjør at Luton nå har spilt syv oppgjør på rad mot QPR uten å ha vunnet. Siste seier var et returoppgjør i FA cupens tredje runde på Kenilworth Road i januar 2007 som Luton vant 1-0, mens siste ligaseier over QPR skjedde i januar 2006, hvor Luton vant 2-0 i en Championship kamp på Kenilworth Road. Lutons mål ble scoret av Markus Heikkinen og Steve Howard. Siden april 1988, har QPR og Luton møttes hele 25 ganger. De to nevnte seierne i 2006 og 2007, er de eneste seierne som Luton har over QPR siden april 1988.

Hjemmetapet i mars var det første og eneste hjemmetapet som Luton hadde forrige sesong, etter at Luton tapte 1-2 for Cardiff den 27. november.

QPR har vært bortelag mot Luton ved 51 anledninger. 25 ganger har det endt med hjemmeseier, 16 ganger har det endt likt, mens det 10 ganger har endt med borteseier. Som nevnt vant Luton 1-0 i FA-cup oppgjøret i 2007. Siden da har QPR besøkt Kenilworth Road tre ganger hvor lagene delte poengene etter 1-1 i juli 2020, QPR vant 2-0 i januar i 2021, mens det som nevnt ble 1-2 tap i mars.

 

QPR form

Forrige fredag vant QPR hjemmekampen over Reading 2-1, og forlenget dermed rekken av ubeseirede kamper med fem. På disse fem kampene har QPR vunnet over Millwall, Bristol City, Sheffield United og Reading, mens det den 17. september ble målløst mot Stoke når de besøkte QPR.

Siste lag som har slått QPR, er Swansea som vant 1-0 når de fikk besøk av QPR, som også er det eneste laget som har slått QPR på de siste ni kampene. Kampene før tapet mot Swansea, endte med seier over Hull og Watford, mens det ble 1-1 mot Rotherham.

Det gjør at Michael Beales menn ligger på tredje plass i The Championship med sine 24 poeng, som er samme poengsum som Sheffield United og Norwich som ligger på første og andre plass. QPR har et mål dårligere målforskjell enn Norwich, mens Sheffield United har fem mål bedre målforskjell.

QPR startet bortesesongen med å tape 0-1 mot Blackburn, før de spilte 2-2 mot Sunderland. Deretter vant QPR 3-2 over Watford, før de besøkte Swansea og tapte 0-1. QPR har så spilt tre bortekamper på rad uten å tape poeng, da de vant 2-0 over Millwall, 2-1 over Bristol City og 1-0 over Sheffield United.

 

Lutons form

Forrige lørdag dro Luton på besøk for å besøke West Brom på The Hawthorns, en kamp som endte målløst. Det gjør at Luton ligger på tiende plass i The Championship med sine 18 poeng, tre poeng bak Swansea som ligger på sjette plass. Det er seks poeng opp til QPR, Norwich og Sheffield United.

Forrige lørdags målløse kamp var sesongens femte «clean sheet», som igjen var Lutons femte kamp på rad uten å tape. For fem kamper siden endte det uavgjort mot Coventry, før Luton vant sesongens første og eneste hjemmeseier, når Luton slo Blackburn. Deretter vant Luton mot Hull, før det ble uavgjort mot Huddersfield og West Brom.

Av syv hjemmekamper denne sesongen, er som nevnt 2-0 seieren over Blackburn den eneste hjemmekampen som Luton har vunnet denne sesongen. Luton startet hjemmesesongen med å spille 0-0 mot Birmingham, før de tapte 0-1 for Preston. Deretter fikk Luton besøk av ligaleder Sheffield United, en kamp som endte 1-1. I sesongens fjerde hjemmekamp fikk Luton besøk av Wigan, som dro hjem med en 2-1 seier, før Coventry klarte 2-2 i neste hjemmekamp. I sjette hjemmekamp fikk Luton besøk av nevnte Blackburn, før Huddersfield klarte å snu 2-3 til 3-3 for halvannen uke siden.

 

Petter Vaagan Moen og Stefan Johansen

Petter Vaagan Moen signerte for QPR i januar 2011, og fikk deretter syv kamper i Championship hvor QPR ble seriemestre og rykket opp til Premier League. Påfølgende sesong ble veldig tung for Vaagan Moen. Det ble bare reservelagsfotball, ettersom han ikke var blant de 25 som ble registrert i QPR troppen som skulle spille i Premier League. Vaagan Moen ble løst fra kontrakten med QPR i januar 2012, og signerte deretter for Lillestrøm.

Den 26.januar 2021 ble det klart at den tidligere norske landslagskapteinen, Stefan Johansen, ble lånt ut fra sin moderklubb Fulham til QPR. Johansen spilte 21 kamper for QPR mens han var lånt ut, og scoret sitt fjerde QPR mål mot Luton i sesongens siste kamp. Sitt første mål scoret han for QPR den 20. februar hvor QPR vant 2-1 over Bournemouth. Den 24. juli i fjor sommer var det klart at Stefan Johansen hadde gjort overgangen permanent.

 

«Nice to know, need to know”

QPR sin forrige manager, Mark Warburton‚ debuterte som QPR manager i august i 2019 med å vinne 2-1 over Stoke på Bet 365 Stadium, og da med Nathan Jones som Stoke manager. Dette var første gang en nyansatt QPR manager vant en debutkamp siden Neill Warnock vant sin debutkamp i 2010.

Siden Nathan Jones kom tilbake som manager, har Luton klart 42 «clean sheets», i tillegg til tre i FA-cupen og en i Carabao cupen. Totalt har Luton klart 105 «clean sheets» siden Nathan Jones ble manager i Luton i 2016.

Luton og Birmingham er de eneste to lagene i The Championship denne sesongen som ikke har scoret mål i løpet av de siste 15 minuttene. QPR har scoret tre mål i løpet av de siste 15 minuttene.

 

Skadesituasjonen

Under torsdagens pressekonferanse kunne Nathan Jones fortelle at Cauley Woodrow ville være ute noen uker med en leggskade, og at han muligens først ville være tilbake etter VM-pausen.

Reece Burke er fortsatt skadet, etter at han ble byttet ut med skade halvveis ut i ligakampen mot sin forrige klubb, Hull. Gabe Osho er derimot tilbake på treningsfeltet, og kan muligens være klar til lørdagens kamp. Noe også Cameron Jerome vil være etter at Jerome måtte stå over kampen mot West Brom på grunn av sykdom. Nathan Jones nevnte ingenting om andre spillere på torsdagens pressekonferanse.

 

Friendly faces:

Andre Gray, spilte for Luton fra 2012 til 2014 og scoret 57 mål på sine 111 kamper. Gray ble i fjor lånt ut fra Watford til QPR, hvor han spilte 28 kamper og scoret 10 mål, og med det ble toppscorer for QPR.

Lutons Luke Freeman spilte for QPR i perioden januar 2017 til 2019. Freeman spilte 112 kamper for QPR og scoret 15 mål.

 

Toppscorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med seks mål, mens Elijah Adebayo scoret sine to første mål for sesongen mot Huddersfield. Syv spillere har scoret et mål denne sesongen, uansett turnering.

Fred Onyedinma og James Bree er Lutons beste «servitører», da begge har 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er det 10 mål registrert som assists av Lutons 16 mål, hvilket betyr at de andre seks målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

Christopher Willock er toppscorer for QPR denne sesongen, med sine seks mål, men vil ikke spille mot Luton gruynnet skade. Illias Chair og Lyndon Dykes har scoret tre mål hver. Forrige sesong scoret begge to ni mål for QPR. Stefan Johansen og Tyler Roberts har scoret to mål denne sesongen.

 

Merk at lørdagens kamp, som er en «sell out» kamp, har av sikkerhetsmessige årsaker avspark på lørdag kl 1330 skandinavisk tid. Kampen blir sendt på TV i UK, men den er ikke plukket ut til å bli sendt på TV i Skandinavia. Kampen kan derfor på vanlig måte streames med live bilder fra iFollow tjenesten, hvor Simon Pitts vil kommentere kampen som vanlig.

 

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!