Luton Town – Preston North End

På onsdag kveld tennes flomlysene på Kenilwroth Road, og igjen så er det klart for midtuke kamp for Luton for fjerde uken på rad. På onsdag er det Preston North End som skal gjeste Kenilworth Road, og Luton skal forsøke å slå tilbake etter at de tapte for QPR på lørdag.

Byen Preston

Byen Preston ligger i den engelske regionen Nordvest-England, omtrent fem mil nordvest for Manchester, og ligger ved elven Ribble. Preston som har en befolkning på drøye 114 000 innbyggere, fikk status som city i 2002, og ble Englands by nummer femti i det femtiende år av dronning Elisabeths II´s styre. Byen er også kjent for sin store busstasjon med 79 plattformer, samt at de har Englands høyeste sognekirke i St. Walburgas kirke. Preston er også historisk kjent for sin tekstilindustri, samt at byen er sentral i den britiske luftforsvars industrien.

Preston North End FC

Preston North End ble stiftet i 1881, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

Preston North Ends Historie

Klubben satte sitt preg på The Football League de første sesongene og tok «the double» allerede den første sesongen. Preston imponerte stort denne første sesongen, ettersom Preston vant ligaen uten et enste tap, samtidig som laget ikke slapp inn et eneste mål i FA-Cupen. Preston ble også ligamestere påfølgende sesong, i 1889/90 sesongen.

Bortsett fra at Preston også vant FA-cupen i 1938, har det ikke blitt noen ytterligere titler på Preston, selv om de spilte sammenhengende i to øverste divisjonene helt fram til 1970. Derimot var Preston tapende finalister i FA-cupfinalene i 1922, 1937, 1954 og i 1964.

Etter 1969/70 sesongen ble det for første gang nedrykk til nivå tre for Preston. Midt på 80-tallet hadde de sin tyngste periode, og i 1985/86 endte Preston nest sist på nivå fire (fourth division), og var nær ved å havne utenfor The Football League. Derimot ble de reddet av at man på den tiden valgte hvem som skulle spille i The Football League av de beste fra nivå fem, og de dårligste på nivå fire. Siden den gang har det gått gradvis fremover, og i 1999/00 var laget igjen klar for den nest øverste divisjon i ligasystemet.

I sesongen 2004/05 og 2005/06, «snuste» Preston på Premier League spill, da de begge sesongene kvalifiserte seg til Play-off. I 2004/05 sesongen ble Preston nummer fem, og i semifinalen slo de ut Derby County. Derimot ble West Ham United for sterke i finalen. I 2005/06 endte Preston på fjerde plass i ligaen, men ble slått ut av Leeds United i semifinalen. Deretter ble det noen svakere plasseringer i Championship, før det ble fire sesonger i League One fra 2011 til 2015.

I fjor sommer endte Preston på 13.plass i The Championship, et poeng bak Luton som havnet på 12. plass.

Rivaler

Prestons primære rivalklubb er Blackpool FC, og Lancashire-derbyet mellom de to klubbene har blitt spilt nesten 100 ganger på tvers av fire divisjoner i seriefotballen.

Preston har også lokale rivaliseringer med Lancashire klubbene Burnley og Blackburn Rovers, og i mindre grad Bolton Wanderers og Wigan Athletic. De har også hatt sammenstøt med Derby County, som mange fans mener er deres største historiske rivaler, sammen med Carlisle United og Sheffield United.

Preston har også en stor rivalisering med Leeds United, og spesielt etter at mange av førstelagsspillerne til Preston dro til Leeds United i 2004. Forholdet ble ikke noe bedre etter «play off» tapet i 2006, hvor Leeds vant 3-1 sammenlagt. Et av høydepunktene til Preston i moderne tid, skjedde i september 2010 når Preston beseiret Leeds 6-4 på Elland Road. Og det etter å ha ligget under 1-4. Preston skal være det første laget som noensinne har scoret seks mål på Elland Road.

Preston managere inneværende sesong

Den 6.desember fikk Frankie McAvoy sparken som Preston manager, etter å ha kun vunnet seks ligakamper av 21 gjennom hele høstsesongen, deriblant 2-0 seieren over Luton. Den tidligere skotske postmannen, som aldri har spilt profesjonell fotball, tok over som midlertidig manager i Preston i mars i fjor, før han den 10. mai i fjor skrev under en kontrakt som permanent manager i Preston.

Dagen etter at McAvoy hadde fått sparken, var det klart at Ryan Lowe var klubbens nye manager, etter at Lowe sa opp sin kontrakt med Plymouth samme dag.

Deepdale

«The Lillywhites», som er kallenavnet til Preston North End, spiller hjemmekampene sine på Deepdale i Preston. Deepdale Stadium ble bygget i 1860, men ble først brukt til fotball i 1878. Det hevdes at Deepdale er den lengste kontinuerlig brukte fotballbane i verden, og i 2011 hadde Deepdale vært brukt i 135 år og regnes som verdens eldste hjemmebane. Etter en fullstendig ombygging mellom 1996 og 2009, har Deepdale nå en kapasitet på 23 408 seter. Det høyeste tilskuertallet på Deepdale noensinne, skjedde i april 1938 hvor 42 684 tilskuere så Preston ta imot Arsenal.

H2H

Luton og Preston har møtt hverandre 58 ganger, hvor Luton har vunnet 13 av møtene. 26 ganger har det endt med Preston seier, mens 10 ganger har det endt uavgjort. Kun en gang har det endt målløst mellom Luton og Preston.

Sist lagene møttes, var i oktober på Deepdale Stadium hvor Preston vant 2-0. Dermed står Luton fortsatt bokført med kun tre seiere på 24 forsøk på Deepdale Stadium.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i desember 2020, hvor Luton vant 3-0 etter at James Collins scoret hat-trick. Dette var første gang Luton fikk lov til å ha tilskuere til stede i en kamp etter Corona restriksjonene ble iverksatt, da Luton fikk lov til å ha 2000 tilskuere.

Preston har besøkt Luton 25 ganger, hvor Luton har vunnet 10 ganger, Preston har vunnet ni ganger, mens det har endt uavgjort seks ganger.

Sist Preston vant en kamp på Kenilworth Road, var i november 1999 i en League Division 2 kamp (nivå tre), hvor Preston vant 2-0. Etter seieren i 1999, har Preston besøkt Kenilworth Road fire ganger, hvor 1-1 resultatet i juni 2020 («comebackkampen til Nathan Jones») er det eneste poenget de har fått med seg. Luton vant hjemmekampen både i 2005 (3-0), 2006 (2-0) og 2020 (3-0).

Prestons form

Ryan Lowe har nå ledet Preston i 16 kamper, hvor Preston kun har tapt mot Swansea og Reading. Åtte av disse kampene har endt uavgjort, deriblant tre av de fire siste, mens seks av ligakampene har endt med seier.

Når Lowe tok over Preston, lå Preston på 19.plass i ligaen, fire poeng foran Cardiff som lå på 22. plass. I dag liger Preston på 13.plass med sine 51 poeng, seks poeng bak Sheffield United på sjette plass, og 16 poeng foran Reading som ligger på 22.plass.

På bortebane har Preston nå spilt seks klamper på rad uten å tape. Først vant Preston en sterk borteseier mot West Brom, da de vant 2-0. Deretter ble det en målløs bortekamp mot Millwall, før de vant 1-0 over Hull. Deretter vant Preston 1-0 over bunnlaget Peterborough, før de besøkte Coventry og delte poengene etter at kampen endte 1-1. På lørdag dro Preston til Wales, hvor de spilte målløst mot Cardiff.

Lutons form

På lørdag ble det nok et bittert tap mot QPR, og sesongens andre tap mot QPR. Dermed har Luton spilt åtte ligakamper på rad mot QPR uten å vinne. Siste ligaseier over QPR skjedde i januar 2006 hvor Luton vant 2-0 i en Championship kamp.

Det gjør at Luton har vunnet ni av de siste 14 ligakampene, mens de har tapt fire av disse kampene. Det ble målløst mot Blackburn i januars siste kamp. Det er verdt å merke seg at to av de siste tre kampene har endt med tap, henholdsvis mot Middlesbrough, og på lørdag mot QPR. Kun en gang denne sesongen har Luton tapt to kamper på rad, noe som skjedde i november når Luton tapte 0-1 for Stoke og 0-2 for QPR i kampen etter.

Lørdagens tap mot QPR, gjorde slutt på en rekke kamper uten å tape, og endte på syv. På disse syv kampene vant Luton fem kamper, mens det ble uavgjort mot Fulham og Blackburn.

Lørdagens tap gjør at Luton har 57 poeng, og falt dermed ned fra sjette plass til syvende plass før midtukekampene, men med lik poengsum som Sheffield United som ligger på sjette plass. Luton har to mål dårligere målforskjell enn Sheffield United. Det er syv poeng ned til West Brom som ligger på en 14. plass, mens det er seks poeng opp til Huddersfield som ligger på tredje plass, men med en kamp mer spilt enn Luton. Også Blackburn, som ligger femte plass med 58 poeng, har en kamp mer spilt enn Luton.

Toppscorere

Elijah Adebayo har scoret 14 mål denne sesongen, uansett turnering, i tillegg til å ha tre målgivende pasninger. Harry Cornick har scoret ti mål og har tre målgivende pasninger denne sesongen, uansett turnering. Luke Berry står bokført med fem mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til sitt ene ligamål. Cameron Jerome scoret mot QPR og ga Luton ledelsen, og har dermed scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem baller denne sesongen. James Bree har også fem målgivende pasninger.

Med sine 16 mål er dansken Emil Riis Jackobsen Prestons toppscorer. To av disse 16 målene ble scoret mot Luton i oktober. Daniel Johnson har scoret seks mål, mens Cameron Archer har scoret fem mål.

Skader

Det har ikke vært mulig å skaffe noe informasjon rundt Lutons skadesituasjon før onsdagens kamp. James Shea, Kal Naismith og Pelly-Ruddock Mpanzu startet på lørdag mot Preston, men Mpanzu måtte ut med skade allerede etter 15 minutter. Det er derfor grunn til å tro at Mpanzu er usikker til kampen mot Preston. Det er også grunn til å tvile på om kaptein Bradley blir klar til onsdagens kamp, selv om han så smått har begynt å trene igjen. Gabriel Osho var også meldt skadet til kampen mot QPR, og er nok heller ikke klar mot Preston

Friendly faces

Izzy Brown er å finne i Preston sine rekker, da han i sommer undertegnet en et års kontrakt med Preston. Brown har imidlertid ikke spilt et eneste minutt for Preston, da han i sommer pådro seg en alvorlig akillesskade før sesongen startet. I 2019-2020 sesongen ble Brown lånt ut til Luton fra Chelsea, hvor han spilte 24 kamper og scoret et mål.

Keith Keane fikk 234 kamper for Luton, og scoret syv mål i perioden 2003 – 2012. Keanes kontrakt gikk ut etter endt sesong i 2012, og valgte å signere for League One klubben Preston. Det ble 64 kamper for Preston, samt at Keane scoret to mål.

Kurt Nogan var i Lutonstallen i perioden 1989 til 1992 hvor han spilte 39 kamper og scoret fire mål. Nogan spilte for Preston i perioden 1997 til 2000 hvor han spilte 117 kamper og scoret 31 mål.

Nice to know, need to know

3-0 seieren over Preston i desember 2020, var kamp nummer 200 for Nathan Jones som Luton manager, samt at det også var Nathan Jones sin seier nummer 100 som Luton manager.

Lørdagens kamp mot QPR var Nathan Jones sin kamp nummer 100 som Luton manager etter at han startet sin periode nummer to som Luton manager, nettopp mot Preston i juni 2020. Per i dag har Nathan Jones vært Luton manager i 270 kamper hvor han har vunnet 131 kamper, 66 kamper har endt uavgjort, mens 73 kamper har endt med tap.

Lørdagens tap mot QPR, var det første tapet denne sesongen hvor Luton først tok ledelsen.

Preston var David Moyes første klubb som manager. Moyes var Preston manager fra 1998 til 2002, eller i 234 kamper hvor han også vant 113 av disse kampene. Det var Moyes som ledet Preston til ligatittelen i League One i 1999/00 sesongen, som gjorde at Preston og rykket opp til The Championship for første gang siden 1981.

Onsdag kveld kl 2045 streamer du kampen mot Preston med live bilder fra iFollow tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen som er ventet å være en «sell-out»! 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!