Luton Town – Millwall

Søndag 18. desember skulle egentlig Rob Edwards ha debutert foran eget publikum som nyansatt Luton manager, men kampen og hjemmedebuten ble utsatt på grunn av for mye snø. Nå møtes lagene til flomlyskamp på Kenilworth Road Stadium tirsdag.

Kampen i desember skulle egentlig blitt sendt på TV, noe også tirsdagens kamp blir, på Viaplay-plattformen og kanalen Vsport+.

Millwall FC

Millwall Football Club ble stiftet i 1885, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Klubben har sin tilhørighet i bydelen Southwark i Sør-Øst London.

Millwalls historie

Millwall har stort sett alltid spilt på nivå to til tre, bortsett fra i 1988 til 1990 hvor de spilte to sesonger på øverste nivå. Millwall ble da ledet av den skotske manageren John Docherty og hadde spillere i stallen som Teddy Sheringham og Tony Cascarino. Sheringham er forøvrig et produkt av Millwall, og var i klubben fra 1983 til 1991. Han spilte over 220 kamper for klubben, hvor han var med på klatringen fra nivå tre til øverste nivå. Sheringham scoret over 100 mål for Millwall i denne perioden.

Millwall rykket opp til øverste nivå etter at de vant nivå to i 1987/88 sesongen. Første sesong på øverste nivå endte med en tiende plass, som også er klubbens beste ligaplassering. Sesongen etter endte med nedrykk, da Millwall ble desidert sist. Nedrykket endte med at flere sentrale spillere forsvant fra klubben, og Millwall har aldri klart å rykke opp igjen til øverste nivå.

Millwall har ingen «major trophy» eller andre cuptriumfer man kan vinne ved å spille finaler på Wembley. Derimot har de to opptredener på Wembley, og den første kom i 1999. Da spilte Millwall seg frem til finalen i «The Football League Trophy», som de tapte 0-1 på overtid for Wigan. Den andre gangen Millwall spilte på Wembley, var av det overraskende slaget. Som det første laget noensinne siden Premier League ble opprettet i 1992, klarte Millwall, som det første lag som ikke spilte i Premier League, å spille seg helt frem til FA-cup finalen i 2004. Det skal sies at Millwall var heldige med trekningene, da de ikke møtte et eneste lag fra Premier League, før de møtte Manchester United i finalen. Millwall, som ble ledet av Dennis Wise som spillende manager, tapte 0-3.

Ettersom Manchester United kvalifiserte seg til Champions League for 2004/05, fikk Millwall UEFA-cupplassen som normalt tilfaller vinneren av FA-cupen. Millwall ble slått ut av UEFA-cupen allerede i første runde av ungarske Ferencváros, etter å ha tapt 2-4 sammenlagt over to kamper. Wise signerte på free transfer for Southampton etter 2004/05-sesongen, da han ikke klarte å samarbeide med Millwalls nye styreleder.

Millwall har nå spilt sammenhengende i The Championship siden 2017/18 sesongen, og i fjor sommer avsluttet Gary Rowetts menn på niende plass, seks poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

The Den

«The Lions», som er kallenavnet til Millwall, spiller sine hjemmekamper på «The Den». «The Den», med publikumskapasitet på 20 143 tilskuere, har vært hjemmebanen til Millwall siden 1993 og ligger i regionen Bermondsey i Sør-Øst London. «The Den» ble innledningsvis kalt «The New Den», ettersom det gamle anlegget også het «The Den». «The Old Den» lå i regionen New Cross, ikke langt fra hvor «The New Den» ligger. Det gamle anlegget hadde en kapasitet på 22 000 tilskuere, hvor kun 4 536 av plassene var sitteplasser. Rekorden på «The Old Den» var 48 762 tilskuere og ble satt i en femterunde kamp i FA-cupen mot Derby i februar 1937.

Millwalls supportere og rivalisering

Millwall sine supportere har et historisk negativt rykte og har vært innblandet i mange negative episoder. Spesielt var Millwalls hooligans på 70- og 80-tallet, «Bushwackers», spesielt fryktet.

Det har vært mange episoder mellom Millwall og deres rivaliserende klubber, og spesielt har det vært mange episoder mot Millwalls argeste rival, West Ham United. Oppgjøret mellom klubbene kalles «The Dockers derby» og har blitt spilt 99 ganger. Flere ganger har det vært stygge scener mellom klubbenes supportere, og spesielt huskes oppgjøret i 2009 på Upton Park som benevnes som «The Upton Park Riot». Lagene møttes i andre runde i ligacupen, som West Ham vant 3-1. Resultatet kommer helt i skyggen av at en person ble knivstukket og tyve andre millwallsupportere ble skadet utenfor Upton Park under opptøyene både før og etter kampen.

Til tross for at Leeds ligger 270 km unna «The Den», har det oppstått en voldsom rivalisering mellom Leeds og Millwall. På 70 og 80 tallet hadde både Millwall og Leeds et rykte på seg for å ha noen av de sterkeste og mest fryktede hooligans grupperingene blant supporterne i England. Allikevel møttes klubbene kun 12 ganger mellom 1920 og 2003, hvor syv av oppgjørene skjedde på 80 tallet. Fra 2004 har lagene møttes 26 ganger, hvor kampen på Ellen Road i oktober 2007 ble spesielt dramatisk. I forkant av kampen ble det store opptøyer mellom Leeds sine supportere, Millwall sine supportere og politiet i Leeds.

Benevnelsen «South London Derbys» er også noe som inkluderer Millwall. «South London Derbys» er en samlebetegnelse på kampene mellom lagene i Sør-London, henholdsvis mellom lagene Charlton, Millwall, Crystal Palace og Wimbledon. Kampene mellom Millwall og Charlton blir også kalt «The South East London Derby», da det kun er 6,4 km mellom «The Den» og «The Valley».

I mars 1985 møttes Luton og Millwall i sjette runde i FA cupen på Kenilworth Road. Også Luton hadde sine hooligans problemer på åtti tallet, og spesielt med en gruppering som kalte seg for «The MIG´s». Før kampen oppsto det store opptøyer i Luton, hvor puber og butikker ble angrepet og ramponert. Først og fremst av Millwall supportere.

Selve kampen kom i gang til rett tid, men etter et kvarters spill måtte kampen stanses da Millwall supportere begynte å utagere og invadere banen. Blant annet angrep de «The Bobbers stand», hvor de angrep tilskuere og rev opp seter. «Bobbers stand» var det gamle tribuneanlegget på Kenilworth Road hvor det nå er satt opp VIP bokser. Kampen kom i gang igjen etter 25 minutter, og Luton vant til slutt 1-0 etter scoring av Brian Stein.

Etter kampen ble det igjen opptøyer både inne på stadion og utenfor. Opptøyene blir omtalt for å være noen av de verste fotballopptøyene på åtti tallet i England. Selve episoden blir omtalt som «The 1985 Luton Riot», hvor blant annet 700 seter på Kenilworth Road ble revet opp og kastet rundt. Selv om det var Millwall supporterne som startet selve opptøyene, viste det seg at mange av de arresterte ikke hadde noen tilknytning til Millwall.

Episodene førte til at Luton nektet bortesupportere adgang til Kenilworth Road fra 1986/87-sesongen og helt frem til 1990/91 sesongen. «The Football league» ønsket at Luton skulle slippe inn bortesupportere til ligacupen i 1986, noe Luton nektet. Dette gjorde at Luton ble kastet ut av turneringen denne sesongen. For å sikre at bortesupportere og andre uønskede ikke kjøpte billetter til Lutons hjemmekamper måtte hjemmefansen ha med seg medlemskort for å kjøpe billetter.

H2H

Luton og Millwall har møtt hverandre 86 ganger, hvor Millwall har vunnet 35 ganger, 23 ganger har Luton vunnet, mens 28 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i april på Kenilworth Road, hvor kampen endte 2-2 etter en ganske så dramatisk avslutning på kampen. Det sto lenge 1-1, etter at Elijah Adebayo utlignet til 1-1 i det 33. minutt. I det 81. minutt gikk Millwall opp til 2-1, før Millwalls Jake Cooper scoret selvmål i det 87.minutt og fastsatte sluttresultatet til 2-2.

Motsatt oppgjør ble spilt i oktober i fjor på The Den, hvor Luton vant 2-0 etter to scoringer av Harry Cornick. Dermed klarte Luton å endelig å vinne en kamp på The Den, samt at Luton endelig klarte å vinne en kamp i London på liganivå en og to.

Sist Luton vant på The Den før seieren i oktober, var i mai 1999 hvor Luton vant 1-0 i en League Division 2 kamp (nivå tre) hvor Tony Thorpe scoret Lutons mål. Deretter har Luton besøkt The Den seks ganger uten å vinne, hvor den målløse kampen i 2008 var det eneste poenget som Luton fikk med seg på disse seks kampene.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road før kampen i april, var i februar i fjor. Kampen endte 1-1 etter at Elijah Adebayo scoret i sin første kamp fra start og ga Luton ledelsen i det 55.minutt. Derimot utlignet George Evans til 1-1 fem minutter på overtid. Det betyr at Luton nå har spilt tre kamper på rad uten å tape for Millwall.

Millwall har besøkt Kenilworth Road 43 ganger, hvor Millwall har vunnet 12 ganger. 13 ganger har Luton vunnet, mens 18 ganger har det endt uavgjort.

Sist Luton vant et ligaoppgjør mot Millwall på eget gress, var i august 2005 hvor Luton vant 2-1 i et Championship oppgjør. Warren Feeney og Curtis Davies scoret Lutons mål.

Etter seieren i august 2005 har Millwall besøkt Kenilworth Road seks ganger uten å tape. Millwall besøkte Luton i et League One oppgjør i 2008 som endte 1-1, mens oppgjørene i 2013 og 2016 var cupoppgjør som Millwall vant. Oppgjørene i 2019, 2021 og i 2022 var ligaoppgjør i The Championship som alle endte uavgjort.

Millwalls form

Millwall og Luton ligger mer eller mindre helt likt på tabellen, da begge lag har 53 poeng og åtte pluss mål i målforskjell. Derimot ligger Millwall på 5. plass, og plassen foran Luton, da de har scoret et mål mer enn Luton. Det er to poeng opp til Blackburn på fjerde plass, mens det er fire poeng opp til Middlesbrough på tredje plass. Det er 11 poeng opp til Sheffield United. Med andre ord, om det blir en vinner i tirsdagens «hengekamp», vil vinneren innta fjerde plassen i The Championship. Millwall og Luton ligger et poeng foran Norwich som ligger på syvende plass, mens det er tre poeng ned til Watford på åttende plass.

Om vi tar utgangspunkt i formen til Millwall siden Rob Edvards ble manager i Luton, har både Luton og Millwall spilt 12 ligakamper. Millwall har vunnet seks av disse kampene, mens de har spilt uavgjort i fire av kampene. Millwall har tapt to av kampene og til sammen kapret 22 poeng på disse 12 kampene. Luton har tatt 23 poeng i samme periode.

Siden nyttår har Millwall spilt ni ligakamper, hvor de har vunnet fem av disse kampene, deriblant en sterk hjemmeseier mot Sheffield United den 7. januar. Millwalls toppscorer, Tom Bradshaw, satte inn sitt tredje mål for kvelden og det avgjørende 3-2 målet, to minutter før full tid. To av kampene endte 1-1, henholdsvis mot Play-off rival Sunderland og ligaleder Burnley. Det ble 0-1 tap mot Middlesbrough og Coventry.

I FA-cupen ble Millwall slått ut i tredje runde, da Sheffield United gikk videre på Millwall sin bekostning ved å vinne 2-0 på The Den.

Millwall har vært betydelig bedre på hjemmebane denne sesongen, da av totalt ti tapte kamper denne sesongen, har kun to av dem blitt tapt på The Den. Innledningsvis av sesongen spilte Millwall seks bortekamper på rad uten å vinne, da den første borteseieren kom den 15. oktober på Ashton Gate da Bristol City ble slått 2-1. Av 53 poeng totalt, er 21 av dem tatt på bortebane.

Ser vi på de siste syv bortekampene, ble det først 0-3 tap for Sunderland den 3. desember, før Millwall slo Watford 2-0. Middlesbrough vant så 1-0 over Millwall, før Millwall vant 1-0 over Cardiff. QPR ble så beseiret 2-1, før Coventry slo Millwall 1-0. siste bortekamp ble spilt på lørdag, hvor Stoke vant 1-0 på BET365 Stadium.

Lutons form

På lørdag klarte Luton noe så sjeldent som å vinne en bortekamp på St Andrews Stadium, da Birmingham ble slått 1-0. Kampens eneste scoring av Carlton Morris, sikret Lutons sjette seier mot Birmingham av totalt 30 forsøk, og med seieren befestet Luton sjette plassen i The Championship.

Luton har så absolutt vært gode i sitt defensive spill i det siste, og det til tross for skader på sentrale forsvarsspillere. Det er kun ligaleder Burnley som har klart å slå Luton på de siste syv kampene, da Luton har vunnet mot Wigan, Cardiff, Stoke og Birmingham, mens det ble 1-1 mot Coventry og Preston.

Det er flere morsomme og imponerende defensive poeng med disse kampene, blant annet ved at fire av kampene har endt med «clean sheet» og seiere. Når det gjelder de tre målene som er sluppet inn i de tre andre kampene, er ingen av disse målene sluppet inn i direkte spill (open play), da alle tre er sluppet inn på straffe. Med andre ord, det er gått syv kamper siden sist et lag klarte å score mål på Luton ved å sette ballen i mål som følge av direkte spill.

På hjemmebane er det uavgjortkampene som er utfordringen for Luton, da 7 av 16 kamper har endt uavgjort denne sesongen. Fem kamper har endt med seier, mens Preston, Wigan, West Brom og Burnley har stukket av med tre poeng på Kenilworth Road.

Siden Rob Edvards tok over som manager, har Luton spilt fem ligakamper. Tre av disse kampene har endt med hjemmeseier, henholdsvis mot Norwich, Cardiff og Stoke, mens West Brom og Burnley har slått Luton.

Skadenytt

Det har ikke blitt holdt noen pressekonferanse før tirsdagens kamp. Med andre ord er det vanskelig å si noe om skadesituasjonen i Lutons stall. Derimot vet vi at de fleste nå er skadefrie, bortsett fra kaptein Sonny Bradley. Derimot vet vi at Tom Lockyer vil være tilgjengelig igjen etter å ha sonet sin ene kamps karantene etter at han fikk to gule kort i kampen mot Burnley.

Toppscorerne

Lutons toppscorer, Carlton Morris, scoret sitt 13.mål for sesongen når han på lørdag scoret kampens eneste mål mot Birmingham. Elijah Adebayo har scoret åtte mål denne sesongen, uansett turnering, mens Jordan Clark har scoret tre mål denne sesongen. Harry Cornick endte med to mål for Luton, ettersom han gikk til Bristol City på «deadline day», det samme antall mål som Reece Burke, Alan Campbell, Luke Freeman og Luke Berry.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists, mens Alfie Dought målgivende til Carlton Morris på lørdag, var hans femte assist denne sesongen, uansett turnering. James Bree og har fire målgivende, mens Jordan Clark og Harry Cornick har tre målgivende pasninger.

For Millwall er det spesielt to stykker som scorer målene, da Tom Bradshaw og Zian Flemming har begge scoret 11 mål. Når det gjelder målgivende pasninger har Scott Malone og Andreas Voglsammer flest assists med sine fire målgivende pasninger.

Friendly faces

Lutons Fred Onyedinma startet sin ungdomskarriere i Millwall, og spilte 120 kamper og scoret åtte mål for Millwall i perioden 2014 til 2019.

Mick Harford har to treneroppdrag i Millwall, da han var trener i Millwall i sesongen 2005/06 og assistentmanager for Steve Lomas i perioden 2013 til 2015. Luton trener Adrian Forbes, har en spillerkarriere i Millwall, med sine 16 kamper.

Nice to know, need to know

Gary Rowett, som har vært manager i Millwall siden 21. oktober i 2019, er i dag den manageren i The Championship som har ledet sitt lag sammenhengende nest lengst. Mark Robins er den som per i dag sittet lengst, da han har ledet Coventry siden 6.mars i 2017. 

Ikke bare var det en sjelden borteseier mot Birmingham når Luton vant 1-0 på lørdag, men det var også den første borteseieren til Luton noensinne, når Luton har spilt kamp den 25. februar. 

På det 61. forsøket klarte endelig Luton å vinne en kamp på nivå en eller to i London. Dette skjedde i oktober 2021, da Luton slo Millwall 2-0 på The Den. Før seieren over Millwall, hadde Luton besøkt London 11 ganger på rad i The Championship uten å ha fått med seg et eneste poeng. Sist Luton vant en kamp i London på et av de to øverste liganivåene før seieren i oktober i fjor, var i første serierunde i Championship i august 2005, hvor Luton vant 2-1 over Crystal Palace på Selhurst Park. Etter Millwall-seieren på The Den, har Luton besøkt QPR og Fulham tilsammen tre ganger (2 ganger QPR og en gang Fulham), hvor to av kampene endte med tap, mens Luton slo QPR i romjulen. Av de 64 siste bortekampene som Luton har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun fem av disse kampene endt med Luton seier. 

Luton er som kjent et av lagene som har spilt flest uavgjortkamper i årets The Championship, og spesielt på hjemmebane. Med sine 11 uavgjortkamper, har Luton spilt nestflest uavgjortkamper i The Championship, likt med Watford og Bristol City, mens Rotherham har spilt 12 kamper uavgjort. Syv av hjemmekampene til Luton har endt uavgjort, som også er desidert flest i årets ligas.

On this date

Sist Luton spilte kamp den 28.februar, var i 2015. Accrington Stanley besøkte Kenilworth Road til kamp i League Two, en kamp som Luton vant 2-0 etter scoringer av Sockley og Guttridge. Vi må helt tilbake til 1953 for å finne sist Luton tapte den 28.februar, da Huddersfield vant 2-0 i en Division Two kamp (nivå to). Etter det har Luton delt poengene to ganger den 28.februar, mens de har vunnet åtte kamper på nevnte dato.

Historisk «lukter» det uavgjort av tirsdagens kamp, i hvert fall om vi ser på statistikken. Alle de tre siste kampene mellom Luton og Millwall på Kenilworth Road har endt uavgjort, i tillegg til at Luton har en lei tendens til å spille uavgjort på Kenilworth Road denne sesongen. Kampen kan du se live på VIAPLAY plattformen, eller på VSport+. For de som ikke kan vil kampen med livebilder, kan streame radiostreamen fra iFollow hvor Simon Pitts kommenterer kampen. 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!